Skocz do zawartości
Trendzik

Nowy Dysk 250gb, Ale Mam Tylko 8gb !

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem dzisiaj nowy dysk Seagate Barracuda 250GB Ultra ATA100 !! I mam problem, podczas instalacji Windows XP podzieliłem go na partycje :

1: 10GB ; 2: 50GB ; 3: 50GB ; 4: 50GB ; 5: 50GB ; 6: 27GB

Bios widzi normalnie dysk 250GB !!! Zainstalowałem Windowsa, patrze ale do dyspozycji mam tylko partycje nr. "1" a pozostałe nie !!! Zrobiłem Print Screena jak to wyglada:

Partycja C

a teraz to gorsze

Inne partycje

Mam komputer Amd Athlon 64 3000+ oparty na Windowsie XP SP1 !!

Wiecie co to może być ?? Pomoże ktoś ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj sformatowac którys z tych dysków.

Jak nic się nie zmieni to pokaż jak to wygląda w zarządzaniu dyskami.

1559051[/snapback]

Próbowałem pod Windowsem sformatować któryś z nich, ale niestety się nie da !! Gdzie się włącza to zarządzanie dyskami ??

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP obsługuje wszystkie wersje FAT i NTFS, nie będzie problemu, NTFS jest znacznie lepszy i bezpieczniejszy.

Zobacz w menedzerze urządzeń w kontrolerze czy masz włączone DMA, bo chyba nie masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to będzie działać jeżeli będę miał pierwszą FAT32 , a pozostałe NTFS ?? Czy Windows będzie widział pliki z FAT32 ??

Wogóle zobaczcie także na to :

1559113[/snapback]

No cos nie tak jest...sprawdz jeszcze raz ustawienia wszystkie, szczegolnie czy masz DMA wlaczone. No i ehh, partycje bedzie widzial. Ja bym na fat32 nie instalowal systemu, partycja systemowa w XP/2000 powinna byc NTFS (kwestia ustawienia uprawnien do plikow, efektywnosci zarzadzania plikami, wiekszego bezpieczenstwa etc.).

ps. Hehe, za dlugo pislam :)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP obsługuje wszystkie wersje FAT i NTFS, nie będzie problemu, NTFS jest znacznie lepszy i bezpieczniejszy.

Zobacz w menedzerze urządzeń w kontrolerze czy masz włączone DMA, bo chyba nie masz.

1559122[/snapback]

Wszedłem w Menadżer urządzeń, następnie kontrolery i tam jest MASTER DRIVE / Transfer Mode / i mam ustawione PIO MODE !!! Jak zmieniłem na Ultra DMA5 - Ultra 100 to potrzebny był restart. Zrestartowałem, i lipa, dalej jest ustawione PIO MODE !! Co robić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co wyłączyłem kompa i się włączyć nie chciał. A wiecie co było przyczyną że on tak słabo działał. Nie docisnołem taśmy DMA do dysku twardego :oops:

Teraz działa super, i transfer wzrósł 10x !!

Dzięki wszystkim

Zobaczcie na to:

HD TACH - po dociśnięciu taśmy

czy to jest już dobry wynik ???

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, właśnie, ciągle jak sprawdzam dysk to czas dostępu mam 14 - 14,1 ... nie wiem czemu wtedy było aż 24 !!!

Czy to 14 - 14,1 to dobry wynik ??

Mój dysk

W specyfikacji technicznej pisze że średni czas dostępu to 8 ms ! Czy dysk może być popsuty, ponieważ mój ma 14 ! ?

Jest jakiś program który pozwoli to naprawić ? Oddrać go na gwarancje ??

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, właśnie, ciągle jak sprawdzam dysk to czas dostępu mam 14 - 14,1 ... nie wiem czemu wtedy było aż 24 !!!

Czy to 14 - 14,1 to dobry wynik ??

1561421[/snapback]

Jest dobrze, mój samsung 200GB miał 13.5ms, i 101MB/s wiec twój dysk jest sprawny i ma sie dobrze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi