Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 kupilem dzisiaj nowy dysk Seagate Barracuda 250GB Ultra ATA100 !! I mam problem, podczas instalacji Windows XP podzieliłem go na partycje : 1: 10GB ; 2: 50GB ; 3: 50GB ; 4: 50GB ; 5: 50GB ; 6: 27GB Bios widzi normalnie dysk 250GB !!! Zainstalowałem Windowsa, patrze ale do dyspozycji mam tylko partycje nr. "1" a pozostałe nie !!! Zrobiłem Print Screena jak to wyglada: Partycja C a teraz to gorsze Inne partycje Mam komputer Amd Athlon 64 3000+ oparty na Windowsie XP SP1 !! Wiecie co to może być ?? Pomoże ktoś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Spróbuj sformatowac którys z tych dysków. Jak nic się nie zmieni to pokaż jak to wygląda w zarządzaniu dyskami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Spróbuj sformatowac którys z tych dysków. Jak nic się nie zmieni to pokaż jak to wygląda w zarządzaniu dyskami. 1559051[/snapback] Próbowałem pod Windowsem sformatować któryś z nich, ale niestety się nie da !! Gdzie się włącza to zarządzanie dyskami ?? Edytowane 21 Lipca 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 panel sterowania=> narzędzia administracyjne=> ;) zarządzanie komputerem i tam jest............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 tak, ale ja mogę formatować te partycje tylko w NTFS. Partycje C mam w FAT32, i pozostałe też chciałbym FAT32 !!! Jak to zrobić. ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 W FAT 32 można formatowac tylko partycje mniejsze niz 32GB. Mozna je sformatowac z Win 9x, zewnętrznymi programami, ale nie polecam bo tak duże faty się rozsypuja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 a to będzie działać jeżeli będę miał pierwszą FAT32 , a pozostałe NTFS ?? Czy Windows będzie widział pliki z FAT32 ?? Wogóle zobaczcie także na to : HD TACH Ten dysk jakiś walnięty jest, bo jakiś taki wolny ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Windows XP obsługuje wszystkie wersje FAT i NTFS, nie będzie problemu, NTFS jest znacznie lepszy i bezpieczniejszy. Zobacz w menedzerze urządzeń w kontrolerze czy masz włączone DMA, bo chyba nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) a to będzie działać jeżeli będę miał pierwszą FAT32 , a pozostałe NTFS ?? Czy Windows będzie widział pliki z FAT32 ?? Wogóle zobaczcie także na to : 1559113[/snapback] No cos nie tak jest...sprawdz jeszcze raz ustawienia wszystkie, szczegolnie czy masz DMA wlaczone. No i ehh, partycje bedzie widzial. Ja bym na fat32 nie instalowal systemu, partycja systemowa w XP/2000 powinna byc NTFS (kwestia ustawienia uprawnien do plikow, efektywnosci zarzadzania plikami, wiekszego bezpieczenstwa etc.). ps. Hehe, za dlugo pislam :) Edytowane 21 Lipca 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Windows XP obsługuje wszystkie wersje FAT i NTFS, nie będzie problemu, NTFS jest znacznie lepszy i bezpieczniejszy. Zobacz w menedzerze urządzeń w kontrolerze czy masz włączone DMA, bo chyba nie masz. 1559122[/snapback] Wszedłem w Menadżer urządzeń, następnie kontrolery i tam jest MASTER DRIVE / Transfer Mode / i mam ustawione PIO MODE !!! Jak zmieniłem na Ultra DMA5 - Ultra 100 to potrzebny był restart. Zrestartowałem, i lipa, dalej jest ustawione PIO MODE !! Co robić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Usuń kontroler i zrestartuj system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Usuń kontroler i zrestartuj system. 1559147[/snapback] Ale jak go instalowałem z płyty CD od płyty głównej. Wcześniej miałem WD 40GB Ultra ATA100 i nie było problemów nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Chodiz o TO żebyś zainstalował winowe stery do ata. TO w kwestii DMA. A co do partycji...wszystko na NTFS to raz i może Partition Magic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 A skad mam wziać te nowe stery do DMA ?? Bo jak usune te to chyba lipa jakaś będzie ... :( Już działają mi wszystkie partycje, ale problem dalej z szybkością dysku !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Normalnie usuwasz i windoza po restarcie sobie z plytki sama dogra. Sprobuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) wiecie co wyłączyłem kompa i się włączyć nie chciał. A wiecie co było przyczyną że on tak słabo działał. Nie docisnołem taśmy DMA do dysku twardego :oops: Teraz działa super, i transfer wzrósł 10x !! Dzięki wszystkim Zobaczcie na to: HD TACH - po dociśnięciu taśmy czy to jest już dobry wynik ??? Edytowane 21 Lipca 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 czy to jest już dobry wynik ??? 1559286[/snapback] hmmm czas dostępu cos beznadziejny imo nie powinien przekraczac 15ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 (edytowane) Hmm, właśnie, ciągle jak sprawdzam dysk to czas dostępu mam 14 - 14,1 ... nie wiem czemu wtedy było aż 24 !!! Czy to 14 - 14,1 to dobry wynik ?? Mój dysk W specyfikacji technicznej pisze że średni czas dostępu to 8 ms ! Czy dysk może być popsuty, ponieważ mój ma 14 ! ? Jest jakiś program który pozwoli to naprawić ? Oddrać go na gwarancje ?? Edytowane 22 Lipca 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 dla porównania WDC 160 8 KASZY ATA: oraz HITACHI 7K50 160 8C SATA JAK masz teraz kole 14ms to jak najbardziej oka 8ms to czysta teoria podawana przez producentów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Hmm, właśnie, ciągle jak sprawdzam dysk to czas dostępu mam 14 - 14,1 ... nie wiem czemu wtedy było aż 24 !!! Czy to 14 - 14,1 to dobry wynik ?? 1561421[/snapback] Jest dobrze, mój samsung 200GB miał 13.5ms, i 101MB/s wiec twój dysk jest sprawny i ma sie dobrze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...