BENITO Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Polecam rozwiercenie sprayera do pełnej średnicy wlotu. Sprayer jest tu tylko niepotrzebnym bajerem i niepotrzebnie hamuje przepływ wody. Temperatura wody w układzie obniżyła się o 0,2 stopnia. Procesor był chłodniejszy o 1 stopień Celsiusza niż przed zabiegiem. Po rozwierceniu sprayera otrzymałem blok o wydajności porównywalnej z X3M :rolleyes: (te same temperatury proca i wody). Podziękowania dla Samhaina za bloczek do testów. Niebaweem z Mućkiem zabierzemy się na nim do testu nagrzewnic, a Samhain zrobi nowe topy bez sprayera B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 podesle Tobie top z 1/4" one sa juz bez sprayera... :) i porownasz ktory lepszy :> 1/4" czy 3/8" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Niebaweem z Mućkiem zabierzemy się na nim do testu nagrzewnic 1559242[/snapback] ależ się cieszczę, osobniki do testów już sie robią, ale o tym kiedy indziej... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 No bardzo ciekawe z tym, sprayerem :) Trza bedzie rozwiercić :D Samhain a jak z gwarancją :> Nie strace :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 No bardzo ciekawe z tym, sprayerem :) Trza bedzie rozwiercić :D Samhain a jak z gwarancją :> Nie strace :> 1559504[/snapback] gwarancji nei stracisz, ale jesli bedzie jakis wyciek po modyfikacji niestety nie moge za to odpowiadc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Hehe, dobrze wiedziec... tylko nie mam F2S ;) a dlaczego wogle jest ten sprayer (co to własciwie ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 (edytowane) Jesli sie dobrze orientuje to sprayer ma za zadanie rozprowadzic wode w odpowiedni sposób i mijscu. W F2S'ie jest to niewielkie zwężenie w otworze przeznaczonym na złączke wlotową. Dlatego w F2Sach należy przy instalacji zwrócic uwage który króciec jest wlotowy a który wylotowy. Jeśli sie myle to poprawcie! Edytowane 23 Lipca 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Tylko że sprayer za bardzo hamuje przepływ i zweżenie wcale nie jest niewielkie. Poza tym bez sprayera woda bardziej obmywa środek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 To może powiedz nam jak (i czym) to najlepiej zrobic żeby topu nie rozwalić. Bo napewno łatwo pęka, a tego przeca nie chcemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Ja to zrobiłem zwykłym wiertłem do drewna o minejszej i większej średnicy i wiertarką oczywiście. Powoli na małych obrotach trzymałem top w 1 dłonie a skrawałęm pleksę trzymając włączoną wiertarkę w drugiej. Dlatego nic nie pękło do dłoń amortyzuje drgania. Potem wsystko można małym półokrągłym pilnikiem wykonczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Benito jak dla mnie, przyczyny roznicy (0.5-1 stopnia C wedlug ciebie) moga byc dwie: 1. wina plyty - wkoncu to abit nf7, z nim to zawsze nie wiadomo do konca czy to prawda :P 2. roznica wywolana zmiana ulozenia pasty, nigdy nie jestes w stanie nalozyc i rozprowadzic w 100% tak samo pasty wszystko to jest tylko moja skromna opinia, i jezeli sie ktos z tym mocno nie zgadza to prosze o nie rozpoczynanie dyskusji na temat tego, OT <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Benito jak dla mnie, przyczyny roznicy (0.5-1 stopnia C wedlug ciebie) moga byc dwie: 1. wina plyty - wkoncu to abit nf7, z nim to zawsze nie wiadomo do konca czy to prawda :P 2. roznica wywolana zmiana ulozenia pasty, nigdy nie jestes w stanie nalozyc i rozprowadzic w 100% tak samo pasty wszystko to jest tylko moja skromna opinia, i jezeli sie ktos z tym mocno nie zgadza to prosze o nie rozpoczynanie dyskusji na temat tego, OT <_< 1563461[/snapback] jesli by ktos napisal ze PX jest lepszy bo cos w nim zmieniono to bys pewnei napisal ze rewelacyjan porawia itpe... po prostu hamska reklama po raz kolejny... "gowno inni ja mam zloto"... to juz ktos praktykowal... i skonczyl nieciekawie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 (edytowane) Chciałem dodać że mierzę termometrem cyfrowym. Pastę nakładam zawsze podobnie (napewno nie identycznie), ale uprzednio trakuję bloczek 2-składnikowym preparatem do zmywania past Arctica, a potem smrauje cienko procek i bloczek AS5. To dziwne co piprzysz, bo po dociśnieciu bloku zawsze tempy są te same :D niezaleznie ile razy bym tej pasty nie nakładał. Nadmiar i tak wyhodzi poa styk, bo docisk jest baaardzo silny. A różnica jest większa niż1 stopień ale mniejsza niż 2. To dużo zwazając na to, że włożyłem w to 5 minut roboty :lol: Edytowane 23 Lipca 2005 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Pamietam jak pomyliłem wlot z wylotem ;) Było ciemno itp :P I co najafajniejsze z tego wszystkiego było to ze wydajnosc byla lepsza - akurat tez mam abita i mógł ale nie musiał być to błąd pomiarowy, a różnica była około 2 stopni własnie. Jako że niamam cyfrowego miernika to moje zdanie moze byc w sumie malo uzasadnione, ale wydaje mi sie ze warto tego sprayera rozwiercić :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Czy może ktoś zamieścić fotkę jak wygląda top po pozbawieniu sprayera? Może się skuszę chodz boje się że uszkodzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Ja teraz nloczka rozkręcał nie będe, może Samhain bedzie już miał gotowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 (edytowane) oto fotka: rev 1.0 vs rev 2.0 Edytowane 24 Lipca 2005 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Ale swoja droga jak byl testowany ten blok? To jest dla mnie dosc dziwne, ze z pozoru prosta modyfikacja (uproszczenie) konstrukcji daje poprawe wydajnosci a producenci orientuja sie w tym dopiero po jakims czasie kiedy sprzedanych maja juz sporo blokow. Pdobnie bylo z x2p. Jak projektowaliscie blok to zalozyliscie ze bedzie wygladal tak i tak, bedzie sprayer i nikt nie wpadl aby to przetestowac bez? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 hmmm przyczyn moze byc wiele... wiesz najprostrze rzeczy sa najtrudniejsze... chocby po ksztalcie f2s ;) imo eot ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Jak myślisz, czy producenci mają czas na takie testowanie. Od tego są tacy ludzie jak ja np. Mający odpowiednią platformę do takich testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Jak myślisz, czy producenci mają czas na takie testowanie. Od tego są tacy ludzie jak ja np. Mający odpowiednią platformę do takich testów. 1564342[/snapback] odpowiednią, tzn. jaką? :D ja widze ze ty masz tylko proca jako grzałke wiec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Rezik gdzie mierzę teperature cieczy i termometr cyfrowy do pomiaru również innych temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Rezik gdzie mierzę teperature cieczy i termometr cyfrowy do pomiaru również innych temperatur. 1564796[/snapback] taki mały OT co do platformy nie zebym sie czepiał;], ale te sprezynki od spodu bloczku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 NIe ja montowałem. Jeśli o to ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 NIe ja montowałem. Jeśli o to ci chodzi. 1564807[/snapback] no ja myśle :) no offence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Zrobie mały offtop ale troszke z Benito pogadałem i wiem jak go ten profesjonalizm chipa wnerwia. Wc nie on montował, robili to "znawcy" z redakcji i tak wyszło jak wyszło to montowanie kibelka .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orion_THG Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Dopiero teraz zauwazylem ta gafe ze sprezynkami :D. Ale wał... strach sie bac kto pracuje w redakcji chipa (no offence Benito). Czy tematem WC nie powinien zajmowac sie ktos kto ma o nim choc minimalne pojecie? Po tej focie widac ich "profesjonalizm". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Panowie rotfl :lol: Nie ma to jak sprezynki które odpychaja bloczek od jadra, w tym wypadku robia równiez jako podkładka :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 hehe to podobnie jak ostatnio czytalem w jakiejsc ksiazce w empiku ze bloczki do wc wykonane za ze sztapki zelaza hehe .. no to se pomyslalem no wyjebiscie sie koles zna na sprawie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...