Skocz do zawartości
Assassin_

Geforce 6600 Vs Radeon X700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Składam komputer dla kolegi. Mam problem z kartą graficzną. Do niedawna byłem zdecydowany na Geforce'a 6600, ale niedawno w sklepie w którym komp będzie kupowany pojawiły się Radeony X700 w niewiele wyższej cenie. Obie karty są od Gigabyte'a. Dzięki taktowaniu 400/700 MHz X700 może być nieco szybszy. Karta (niestety) nie będzie podkręcana*. Może miał ktoś obie karty i zdążył je porównać? Linki do testów w dużej liczbie gier też są mile widziane. W teście na Benchmarku dużo lepiej wypadł 6600, ale tam karty testowano tylko na 2 grach (Farcry, Doom 3) :mur: . Linki do kart w tym sklepie:

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=671...=GeForce%206600 - 6600

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=724...l=Radeon%20X700 - X700

I jeszcze jedno widział ktoś w akcji Geforce'a 6600 firmy XPower? Oczywiście nie mam zaufania do tej firmy, ale może akurat ten model im wyszedł. Jest parę złotych tańszy od Gigabyte'a. Na necie nie mogę znaleźć nawet zdjęcia tej karty...

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=703...=GeForce%206600

Z góry dziękuję za pomoc :)

*chyba, że podkręcę zaraz po instalacji systemu; gość się raczej nie zorientuje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. X700 jest nieco szybszy, a do tego ma pasywne chłodzenie Silent Pipe. Z drugiej strony o ile pamiętam kumpel bardzo lubił Splinter Cella a w najnowszej części Chaos Theory shadery 3.0 bardzo się przydają. Naprawdę nie mogę się zdecydować...

A wracając do XPowera. Jak ta karta w ogóle wygląda? Ma ktoś jej zdjęcie? Producent na swojej stronie jakoś się nim nie chwali :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 6600!!!!!! nawet nie mysl o tym x700 - rdzen bez problemu na 500 podkrecisz a w wiekszosci modeli nawet na 550 i wiecej... ja przy zmianie z agp na pci-e kupilem takiego 6600winfasta . chodzi 550/690 i ponad 8000 tys w 2003 mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuu o xpowerze nie myśl... Kiedyś miałem nieprzyjemność być posiadaczem takowego sprzętu pochodził dwa tygodnie a trzy musiałem czekać w serwisie :mur: Za to dostałem kase i kupiłem FX5200 MSI :D (do serwera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowcie sie jeszcze na TA karta :)

Jak nie chce podkrecac, to mozna mu zmodyfikowac na stale bios i np ustawic zegary 500/1000 i bedzie mial 6600GT za cene troche ponad 500zl :-P

Tylko konieczna byla by wymiana pasty pod chlodzeniem, w zagranicznych reckach bylo pokazane jak niedokladnie byla ona nalozona na pamieci :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko 6600!!!!!! nawet nie mysl o tym x700 - rdzen bez problemu na 500 podkrecisz a w wiekszosci modeli nawet na 550 i wiecej... ja przy zmianie z agp na pci-e kupilem takiego 6600winfasta . chodzi 550/690 i ponad 8000 tys w 2003 mam

1562244[/snapback]

No o tym to ja wiem najlepiej :) (patrz sygnaturka). Karta nie jest dla mnie i niestety nie będzie podkręcana.

Zastanowcie sie jeszcze na 1562391[/snapback]

Rzeczywiście ta oferta jest bardzo dobra, ale trudno będzie przekonać kumpla do sprzedaży wysyłkowej...

Chyba jednak zdecyduję się na na X700 - bez OC jest nieco lepsza no i ma fajne chłodzenie. Prawie od zawsze mam Intela i Nvidie, więc wypadałoby w końcu złożyć coś na AMD + Ati ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie mam ten sam problem tylko kompa składam sobie... Na TweakTown czytałem recke o G6600GT vs. X700PRO i z tego co tam wynikało to G6600GT miał przewaga w 3dm03 w wyższych rozdziałkach i w grach z optymalizacjami pod nvidie, a za to X700PRO wygrywał w 3dm05 na całej lini i to samo było z grami "robionymi" pod ati. Na koncu podsumowania było coś w stylu, że Ati nadrobi sterownikami. No i teraz, że test był robiony jak tylko pojawiły się obie karty to przydałby się test z chwili obecnej z nowymi sterownikami itp.

Tak analogicznie x700 vs. 6600 to będzie ta sama bajka.

BTW: 6600gt to wedlug TT liga x700xt więc ja byłbym jednak 51% do 49% za x700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dylemat pomiędzy

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=1506 - x700pro z ddr3

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=2339

6600 z ddr3

te pamieći genialnie sie podkręcają ale mam dylemat którą karte wybrać:/ na któej będe mieć więszka wydajnosć?? osobiście skłądniam się ku x700pro bo podobno dobrze sie kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam kupiłem tymczasowo X700 Gigabyte SilentPipe za 499 zeta.cPodkręciłem go(bo żal tego nie zrobić) z 400@700 na 450@880, tylko zmieniłem chłodzenie pasywne na jakiś stary radiator z 9800.Generalnie karta jest ok. A karty raczej porównywalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dylemat pomiędzy

1566498[/snapback]

Ja osobiscie sklanialbym sie w strone x700pro ( i pewnie sie sklonie jak za jakis tydzien bede sprzet kupywal :) )

6600 to raczej nie tak klasa - x700pro porownoje sie raczej z 6600GT a nie golym 6600...

popatrz http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=243&rectr_str_numer=14

podkrecony 6600 jest mniej wiecej tak wydajny jak x700pro na default ( a jeszcze mozna @ hmm a raczej trzeba B) )

chociaz jestem ciekaw tej karty co BiBeR dal linka - macie moze jakies art o niej ?

komus sie udalo ja podkrecic i uzyskac wydajnosc 6600GT

EDIT

tu cos jest

http://www.hexus.net/content/reviews/revie...XJsX3BhZ2U9MQ==

hmmm wnioski po przeczytaniu - Bardzo ladnie :) podkrecili ja 524/525 stable i pobila wersje GT (taki maly skrot dla leniwych )

ale to troche sie kloci z testami na in4.pl - moze ktos mnie oswieci - oni tam vanilliowego 6600 podkrecili na 565/600 a jednak nie rozlozyl gt (500/500)

i teraz pytanie - CZEMU ? :)

nie podoba mi sie ze na in4 uzyli tylko benchmarku a nie ma zadnych wynikow z gierek po @

ehhh trzeba powaznie sie zastanowic przed kupnem :)

Edytowane przez DmL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo 1 to wersja z ddr3 i pamieci 525x2=1050mhz

a w 2 to wersja na ddr1 i tu 600 mhz to 300x2

to tak w skrocie

1569964[/snapback]

no wlasnie - i to chyba brakujacy element ukladanki :)

uszlo to niestety mojej uwadze

wiec jak narazie 6600 Diamond jest chyba najlepszym zakupem za ta cene (539 i ma sie pelengo GT po podkreceniu )

ktos posiada moze ta karte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupile Gigabyte GV-RX70128D (400/700) 128 MB DVI + TV BOX (PCI-E) i jest to zdecydowanie najlepszy wybor. Do tego zamocowalem wiatrak GlacialTech 80cm 19dB i mam "bezglosna" karte ktora moge podkrecic z 400/700 na 486/932. GeForce 6600 odpada z ta swoja suszarka i grzalka. Ati sie tak nie grzeje (teraz nawet radiatory sa ledwo cieple)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...