dr@bollo Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) takie male pytanko: ile mozna dac minimalnie voltow z linni +5V????? chodzi mi czy moge dac mniej niz 3.2V i czy to nie uszkodzi sprzetu <_< <_< <_< Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) takie male pytanko: ile mozna dac minimalnie voltow z linni +5V????? chodzi mi czy moge dac mniej niz 3.2V i czy to nie uszkodzi sprzetu <_< <_< <_< Płyta może zasilać ram z 2 linii +3,3v i +5v. Standardowo/domyślnie użyta jest linia +3,3v co pozwala wybrać w biosie napięcie dla ramu od 2,5v do 3,2v ze skokami co 0,1v. Jednak dawanie napięcia 3,2v z linii +3,3v nie jest zalecane gdyż jest to już koniec linii i powstałe wahania napięcia skutecznie obniżają stabilność systemu. W takim wypadku zaleca się już zmianę linii na +5v. by Mardok Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez _python_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Płyta może zasilać ram z 2 linii +3,3v i +5v. Standardowo/domyślnie użyta jest linia +3,3v co pozwala wybrać w biosie napięcie dla ramu od 2,5v do 3,2v ze skokami co 0,1v. Jednak dawanie napięcia 3,2v z linii +3,3v nie jest zalecane gdyż jest to już koniec linii i powstałe wahania napięcia skutecznie obniżają stabilność systemu. W takim wypadku zaleca się już zmianę linii na +5v. by Mardok oki czytalem FAQ :lol: :lol: ale chodzilo mi tylko o to czy moge z tej drugiej linii dac mniej niz 3.2V?? bo u mnie jak z tej +3.3V ustawie w biosie 3.2V to real mam tylko 3.15V i strasznie skacze nawet do 3.0V w stresie a jak dam z tej +5V i ustawie 3.2V to mam znowu 3.23V ale juz jest stale i nie wacha sie!!! zobacz jaka duza jest roznica w Voltach miedzy 3.15V a 3.23V!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 ja robiłem tak wiele razy i nie zaobserwowałem problemów, jedyne co to mosfet będzie się grzał bardzo, co potrafi powodować niestabilność w dłuższym wymiarze czasu. powiedzmy 8-12h obciążenia. robiłem takie testy memtestem i nie znajduje innej przyczyny dla pojawienia sie bledow przy 500tym czy 800tym loopie test#5 jak przegrzanie się mosfeta. zwłaszcza że odpoczynek powiedzmy półgodzinny przywraca sytuację do normy ;) ale jakby się coś stało to nie ja :D pozdr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) 240Mhz lata mi na 3,2V ze zminioną zworką na +5 ale dla bezpieczeństa jak chciałem ustawic tak na 24/7 to mam 3.3V i juz mi tak biega od roku i nic się jeszcze nie stało, wiec dr@bollo lepiej ustaw 3.3V jak chcesz miec tak na codzień bo to może być jak w przypadku lini +3.3V -3.2V koniec, a na lini +5 3.2V początek, może się myle ale ja dla bezpieczeństa na codzień ustawiłem 3.3V :D A tak przy okazji to ten temat powinni przyleić- ja jestem ZA :D Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez _python_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) no i mam niezlego wala!!!!!!!! na ustawieniach takich jak podalem na poprzedniej stronie w Goldzie 0 bledow przez ok. 7godzin jak testowalem,SP2004 czysty a SPi nie chce mi zrobic nawet na probce 16M :mur: :mur: :mur: :mur: nie wiecie moze o co chodzi??!!!!!!!!!! <_< <_< <_< <_< Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 no i mam niezlego wala!!!!!!!! na ustawieniach takich jak podalem na poprzedniej stronie w Goldzie 0 bledow przez ok. 7godzin jak testowalem,SP2004 czysty a SPi nie chce mi zrobic nawet na probce 16M :mur: :mur: :mur: :mur: nie wiecie moze o co chodzi??!!!!!!!!!! <_< <_< <_< <_< Zdarza się, nic nie poradzisz, trza zjechac z MHz/zwiększyć V, prosta niestabilność, to że w gm i prime jest stabilne nie znaczy ze jest stabilne w ogolnosci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 no i troche sie pobawilem i wyszlo mi cosik takiego http://img88.imageshack.us/img88/6477/240pi2il.jpg najdziwniejsze jest to ze na takich ustawieniach mam bledy w Goldzie!!!!! :) a sp2004 i SuperPi bez bledow!!!!!!!!!!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 http://www.xtremesystems.org/forums/forumdisplay.php?f=196 tu macie ciekawy dzial o pamieciach TeamGroup a tu link do biosa 1114(kolesie z tamtego forum na nim jada i maja niezle wyniczki) trza przetestowac!!!! http://www.techpowerup.com/articles//other/114/1 to chyba ten z data 11/14/2005!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 http://www.xtremesystems.org/forums/forumdisplay.php?f=196 tu macie ciekawy dzial o pamieciach TeamGroup a tu link do biosa 1114(kolesie z tamtego forum na nim jada i maja niezle wyniczki) trza przetestowac!!!! http://www.techpowerup.com/articles//other/114/1 to chyba ten z data 11/14/2005!!! :D 14/11/2005!! :D jak bede miał wiecej czasu (czyli po 9 maja) zpodam ten bios i zobacze co Team Group potrafi, ciekawi mnie najbardzie co pokażą Geile na tym biosie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 no i troche sie pobawilem i wyszlo mi cosik takiego http://img88.imageshack.us/img88/6477/240pi2il.jpg najdziwniejsze jest to ze na takich ustawieniach mam bledy w Goldzie!!!!! :) a sp2004 i SuperPi bez bledow!!!!!!!!!!!! :) TYM stestuj... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Mozna wtrącić z ASTAKAMI teamgroop TCCD DDR600? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 No jeśli robią coś ciekawego to możesz sie pochwalić :P Ale jak 600 na timingach by spd to wiesz... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 No jeśli robią coś ciekawego to możesz sie pochwalić :P Ale jak 600 na timingach by spd to wiesz... :PI własnie to jest uno problemo. Kostki są naprawdę fajne, mają potencjał (kumpel wyciągnął na nich 330MHz :blink: ) ale ja już nie moge. Kręce toto na Manchesterze 3200+, lata on sobie 2800 AC 1.45v. Max co udało mi się ustabilizować to 260MHz dual 2.5-4-3-6 2.8v 1T i jakieś w miare alphy. Wybacz mi hary za to pytanie : czy każdy nowy A64 ma taki z [gluteus maximus] kontroler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beynar Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Sory ze mi sie nie chce czytac calej dyskusji bo to az 10 stron (doczytałem do 2). Moglby mi ktos podsumowac te Astaki? Na cyzm są one wkoncu robione BH-5/6? UTT To jak w koncu jest z tym Winbondem skoro on padł? Skąd oni maja do produkcji masowej winbondy? Warto kupic? Ile ktos na max je wykrecil? Sory ze przerywam tak dyskusje i z gory dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) I własnie to jest uno problemo. Kostki są naprawdę fajne, mają potencjał (kumpel wyciągnął na nich 330MHz :blink: ) ale ja już nie moge. Kręce toto na Manchesterze 3200+, lata on sobie 2800 AC 1.45v. Max co udało mi się ustabilizować to 260MHz dual 2.5-4-3-6 2.8v 1T i jakieś w miare alphy. Wybacz mi hary za to pytanie : czy każdy nowy A64 ma taki z [gluteus maximus] kontroler? Nie no bez przesady, dziwne żeby kontroler konczyl sie na 260MHz... WG. mnie MAL i RP źle dobrane a może i jakieś alpha timingi, wszystko idnetycnzie jak u kumpla? Kontroler może też nie wyrabiać po OC proca (wtedy oczywiscie trza dobrać MAL i RP), sprubuj się pobawić tymi memkami na niższym dzielniku i przy procu niżej. Moglby mi ktos podsumowac te Astaki? Na cyzm są one wkoncu robione BH-5/6? UTT To jak w koncu jest z tym Winbondem skoro on padł? Skąd oni maja do produkcji masowej winbondy? Warto kupic? Ile ktos na max je wykrecil? Robione są na BH-5 UTT. Myrddin z nich pocisnął 270MHz co jak na kości 2x512 jest znakomitym wynikiem. Winbond nie padł tylko przestał produkować pamięci ram i sprzedał maszyny innym firmom. Edytowane 12 Lipca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 te astaki na bh-5 ogolnie nie najlepiej sie kreca.... sa wyjatki ale srednia jest slaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beynar Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Robione są na BH-5 UTT. Myrddin z nich pocisnął 270MHz co jak na kości 2x512 jest znakomitym wynikiem. Winbond nie padł tylko przestał produkować pamięci ram i sprzedał maszyny innym firmom. na jkich timolach i jakim vdimm Myrddin zrobil 270? wlasnie slyszalem o tym ze winbond mial dlugi i pogonil maszyny ale w takim razie jak to jest? odrobili sie i robia na nowo pamieci czy jak? te astaki na bh-5 ogolnie nie najlepiej sie kreca.... sa wyjatki ale srednia jest slabaMoze to dlatego tak slaboze one sa UTT czyli UnTesTed? PS. ok juz mam 3.myrddin669 | Astak DDR 1GB/400 (2 x 512MB) CL2 -winbond BH-5- | 270Mhz 2,0-2-2-5 1t 3,73V | TEST | screen Edytowane 12 Lipca 2006 przez Beynar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 te astaki na bh-5 ogolnie nie najlepiej sie kreca.... sa wyjatki ale srednia jest slabaZależy ile to jest nienajlepiej, dla kompletu 2x512MB to 250MHz jest już bardzo dobrym wynikiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 na jkich timolach i jakim vdimm Myrddin zrobil 270? wlasnie slyszalem o tym ze winbond mial dlugi i pogonil maszyny ale w takim razie jak to jest? odrobili sie i robia na nowo pamieci czy jak? Moze to dlatego tak slaboze one sa UTT czyli UnTesTed? PS. ok juz mam 3.myrddin669 | Astak DDR 1GB/400 (2 x 512MB) CL2 -winbond BH-5- | 270Mhz 2,0-2-2-5 1t 3,73V | TEST | screen Ej no weź - > linki były, screeny były. Tobie sie nie chce, co nas to obchodzi - ja czytałem i wcale uboższy o czas i wiedze nie byłem. Proste? hary86 -> W tym momencie niestety pojawia się mój brak wiedzy A64 i zaawansowanych timingów alpha. Ja niestety nie posiadam DFI LP -> testowałem je na Infinity. Tam z tego co widziałem nie było tych tajmów - w A64Tweakerze też ich chyba nie ma :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 (edytowane) Infinity ma wszystkie niezbędne timingi ;) Max Async Latency i Read Preamble jest tez w tweakerze ;) Edytowane 13 Lipca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Infinity ma wszystkie niezbędne timingi ;) Maź Async Latency i Read Preamble jest tez w tweakerze ;) No faktycznie - nie wiedziałem, ze to te timingi :mur: No cóż, przedemną długa droga podkręcania i stabilizowania high HTT/FSB. Kurde kiedyś na K7 było łatwiej :D 4 tajmy, w przypadku winbondów wogóle jeden tajm tylko i chulało wszystko jak ta lala. fakin' dfi :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 witam!! po dosys dlugiej przerwie naszlo mnie znowu na krecenie pamiatek! i oto co mi wyszlo( w zalaczniku) moze nie jest to max tych pamiatek ale narazie moj max na taich ciasnych timingach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 @dr@bollo Pokarz co stać te pamiątki na 3,7V!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) @dr@bollo Pokarz co stać te pamiątki na 3,7V!! chetnie ale nie wiem od jakiej wartosci zaczac :mur: moze jakies propozycje? ewentualnie jakies porady? B-) @python sprawdzales jak zachowuja sie nasze pamiatki na tym biosie 14/11/2005? bo ja narazie probuje wycisnac jeszcze z nich troche na 23/6/2005 edit: dzisaj polecialy mi tak: tylko narazie nie wiem czy sa wpelni stabilne bo nie zapuszczalem nic innego!! ale powoli powoli do przodu cisne B-) edit: garlem 4godziny w BF2 i zadnych zwiech anie bluescreenow :D Edytowane 21 Września 2006 przez dr@bollo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 chetnie ale nie wiem od jakiej wartosci zaczac :mur: moze jakies propozycje? ewentualnie jakies porady? Jak chcesz je ostro kręcić to radze Ci dobrze pomyśl nad chłodzeniem mosfetu od ramu ( wystarczy dobry wentyl 80mm) i samego ramu ( dobra 120mm) @python sprawdzales jak zachowuja sie nasze pamiatki na tym biosie 14/11/2005? bo ja narazie probuje wycisnac jeszcze z nich troche na 23/6/2005 @dr@bollo Z moich doświadczeń jeśli chodzi o winbondy to najlepiej mi się kręciły na biosie N4D623-3 23.06.2005 Final. A jeśli chodzi o 14/11/2005 to nie pamiętam jak mi latały, a juz i tak ich nie sprawdzę bo je sprzedałem. Zapodaj im 3,4V i zobacz na ile polecą i tak co 0,1V i pnij się do góry aż do 3,7V , tylko jak juz wczesniej pisałem zainwestuj w wentyle jesli chcesz im dawac takie napięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Jak chcesz je ostro kręcić to radze Ci dobrze pomyśl nad chłodzeniem mosfetu od ramu ( wystarczy dobry wentyl 80mm) i samego ramu ( dobra 120mm) @dr@bollo Z moich doświadczeń jeśli chodzi o winbondy to najlepiej mi się kręciły na biosie N4D623-3 23.06.2005 Final. A jeśli chodzi o 14/11/2005 to nie pamiętam jak mi latały, a juz i tak ich nie sprawdzę bo je sprzedałem. Zapodaj im 3,4V i zobacz na ile polecą i tak co 0,1V i pnij się do góry aż do 3,7V , tylko jak juz wczesniej pisałem zainwestuj w wentyle jesli chcesz im dawac takie napięcia :) dzieki za porade z biosem! wiatraki mam juz dawno zakupione B-) na pamieci wieje Fander 120 a na mosfet Fander 92 :lol: a jak z tymi heetspreder'ami na kosciach? sciagnac je czy zostawic?jest jakas roznica w OC?? :rolleyes: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Jako że są to winbondy, a jak wyglada radiator na kościach pamięci to każdy wie więc IMO lepiej ściągnąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 @dr@bollo W moim przypadku jeśli chodzi o radiatory na Astakach to były bardzo dobrze spasowane z pamięciami ale max co mogłem z nich wycisnąć to było 265Mhz na 3,7V + 0,03V. A co do zdjęcia radiatorów popieram Harego, bo u mnie jak widzisz w singlu dało 2Mhz :D może u Ciebie będzie więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 @dr@bollo W moim przypadku jeśli chodzi o radiatory na Astakach to były bardzo dobrze spasowane z pamięciami ale max co mogłem z nich wycisnąć to było 265Mhz na 3,7V + 0,03V. A co do zdjęcia radiatorów popieram Harego, bo u mnie jak widzisz w singlu dało 2Mhz :D może u Ciebie będzie więcej :) no oki! to teraz szybka podpowiedz jak to zrobic w najbardziej bezpieczny sposob?!! :unsure: bo nie raczej nie posiadam umiejetnosci maniualnych :lol: :lol: :lol: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...