Skocz do zawartości
SarmaX

Pamieci Astak

Rekomendowane odpowiedzi

witam. puscilem dzisiaj nawiew na pamiatki (@dem dzieki za podpowiedz) i jak narazie rezultat : http://img173.imageshack.us/img173/2917/2334vv.jpg

zwróćcie uwage na bios! u mnie lepiej chodza jak na razie na tym( lepiej od 6-23!!)

nie wiem dlaczego ale jestem very :D (zero bledow w GoldMemie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi chodzą te kostki na 245Mhz (9x300Mhz, div 166) na 3.4V. Z timingami 2-2-2-5-7-12 i ostrymi alfami. Odczyt w Evereście na poziomie 6600 MB/s, zapis 3200 MB/s, czas dostępu 38,5ns. Bios ostatni oficjalny DFI.

Co ciekawe, wywala mi się juz na 245,7 Mhz....

Właśnie trwa 4-dniowy burn-in pamięci. Zobaczymy jakie da efekty.

Po tym jak przeczytałem na VR-Zone jak ładnie burn-in pomógł Twinmosom Speed Premium apetyt mam spory :) Moim celem jest odczyt 7500-8000 MB/s.... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dem napisał(a):

Całkiem ladnie, Memtest (#5) też bez błędów?

1596829[/snapback]

nie wiem. sprawdzam narazie tylko w goldzie. moze pozniej zapuszcze i dam znac :D

update! memtest (#5) tez bez bledow :D

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lazy_Lizard napisał(a):

A mi chodzą te kostki na 245Mhz (9x300Mhz, div 166) na 3.4V. Z timingami 2-2-2-5-7-12 i ostrymi alfami. Odczyt w Evereście na poziomie 6600 MB/s, zapis 3200 MB/s, czas dostępu 38,5ns. Bios ostatni oficjalny DFI.

Co ciekawe, wywala mi się juz na 245,7 Mhz....

Właśnie trwa 4-dniowy burn-in pamięci. Zobaczymy jakie da efekty.

Po tym jak przeczytałem na VR-Zone jak ładnie burn-in pomógł Twinmosom Speed Premium apetyt mam spory :) Moim celem jest odczyt 7500-8000 MB/s.... :rolleyes:

1596708[/snapback]

zapodaj screenem z A64Tweaker z alphami! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lazy_Lizard napisał(a):

Jak wróce z pracy i poczytam jak robić zrzuty z ekranu to chętnie. :)

1596855[/snapback]

tu masz linka gdzie mozesz za free dac zrzut: http://imageshack.us/ wybierasz tylko obrazek z zrzutem i dajesz "host in" potem tylko podaj ten ostatni link ktory Ci wyskoczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam duże fonty i nie mogę na razie zmienić na małe, dlatego nie wszystko mieści się na raz na ekranie.

W tle leci burn-in Sandry. W momencie zdjęcia miał już za sobą jakieś 9h. Dziś rano wciąż działał (24h).

245Mhz, 2-2-2-5, Team Group (aka Astak),3.4V

http://img355.imageshack.us/my.php?image=snap40cb.jpg

http://img357.imageshack.us/img357/879/snap10co.jpg

http://img359.imageshack.us/img359/1237/snap21qw.jpg

http://img5.imageshack.us/img5/8506/snap39wk.jpg

P.S. Nie mogę z domu wejść na stronę tweak.pl :mur: "Strona nie znaleziona...." Czy ktoś miał/ma takie problemy?? Może firewall??

Edytowane przez Lazy_Lizard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne te kości powiem wam... Wygląda na to że nie lubią napięcia większego niż 3,4V. Jak zapodam więcej (3,6-3,9V) to na 245Mhz wywala kupę błędów. A na 3,4V działa stabilnie :blink: Jak na BH-5 to dziwne....

Fakt że grzeją sie strasznie, mimo ze maja bezpośredni nawiew.

Edytowane przez Lazy_Lizard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lazy_Lizard napisał(a):

Dziwne te kości powiem wam... Wygląda na to że nie lubią napięcia większego niż 3,4V. Jak zapodam więcej (3,6-3,9V) to na 245Mhz wywala kupę błędów. A na 3,4V działa stabilnie  :blink: Jak na BH-5 to dziwne....

Fakt że grzeją sie strasznie, mimo ze maja bezpośredni nawiew.

1599880[/snapback]

Cecha winbondów UTT, często nie skalują się wyższym napięciem! Nie ma to jak stare dobre bh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę dni się wygrzewały i teraz na 3,2V robią 240 MHz na takim samym ustawienu jak poprzednio.

Spróbuję dziś jeszcze w żółtych slotach. Właśnie przeczytałem że od BIOSu 510 w górę BH/CH UTT lepiej pracują w żółtych niż w pomarańczowych.

A wam ile dało sie z nich wycisnąc najwiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie narazie tak : http://img387.imageshack.us/img387/7287/2346kp.jpg

musze wykombinowac jeszcze nawiew na mosfety i wtedy pobawie sie z 3.4V i wyzej! B)

goldmem i memtest(#5) czysty! :rolleyes:

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na razie 257 MHz na 3.5V i to na 1,5-2-2-5, SPI 1M 30, 000s :) Nie dałem SPi 16M ani 32M, ale parę godzin grałem w LoTR bez żadnego problemu.

Próbowałem puścić je na 260 MHz ale już nie jest tak łatwo. Na 3,6V, 3,7 czy 3,8 pójdą ale na 2-2-2-5 przy 16M zaczyna wywalać błędy. Może gdyby poluzowac trochę timingi byłoby lepiej.

W każdym razie przekroczyłem granicę 7000 MB/s we nowym Evereście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lazy_Lizard napisał(a):

U mnie na razie 257 MHz na 3.5V i to na 1,5-2-2-5, SPI 1M 30, 000s :) Nie dałem SPi 16M ani 32M, ale parę godzin grałem w LoTR bez żadnego problemu.

Próbowałem puścić je na 260 MHz ale już nie jest tak łatwo. Na 3,6V, 3,7 czy 3,8 pójdą ale na 2-2-2-5 przy 16M zaczyna wywalać błędy. Może gdyby poluzowac trochę timingi byłoby lepiej.

W każdym razie przekroczyłem granicę 7000 MB/s we nowym Evereście :)

1612912[/snapback]

zapodaj screena z Alphami!!!

u mnie przy 234.8 na 3.05V odczyt ok. 6700 B)

testowales w Goldzie i Memtest?

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na razie na tych pamieciach max moge osiagnac 240 MHz przy 3,2V.

Zrobilem tez 242MHz GM-bezbledny ale przypadkiem poszla druga petla i wlasnie w tej drugiej petli wywalil 1 blad przy 50%.

Wobec tego mam pytanie: na jakiej podstawie ocenic stabilnosc ustawien? Zawsze robilem 1 przbieg GM, prime2004 kolo 1h, PCMark2004, SuperPI16M i uznawalem ze jest OK. Przypadkiem kiedy w GM poszla 2 petla odkrylem ze na 242 MHz jest blad. Zupelnie juz nie wiem jak podejsc do tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioz napisał(a):

Ja na razie na tych pamieciach max moge osiagnac 240 MHz przy 3,2V.

Zrobilem tez 242MHz GM-bezbledny ale przypadkiem poszla druga petla i wlasnie w tej drugiej petli wywalil 1 blad przy 50%.

Wobec tego mam pytanie: na jakiej podstawie ocenic stabilnosc ustawien? Zawsze robilem 1 przbieg GM, prime2004 kolo 1h, PCMark2004, SuperPI16M  i uznawalem ze jest OK. Przypadkiem kiedy w GM poszla 2 petla odkrylem ze na 242 MHz jest blad. Zupelnie juz nie wiem jak podejsc do tego tematu.

1615191[/snapback]

bo sie nie robi jednej petli gm tylko sie puszcza na 8-9godzin, blad potrafi wywalic nawet po 6-7godzinach!

Ja na full stable testuje:

9h Gold Memory 6.64

11h sp2004 - blend

3h Lobby High 3dMark01se

wtedy uznaje ze są full stable!

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Astak to nowa firma na rynku a z tego co sie przekonałem na wlasnej skórze to nie wytrzymały u mnie nawet tygodnia. Wydaje mi sie że były wadliwe od nowości. Mój kolega który ma sklep z komputerami zamówił sobie też taki model który ja posiadam (na BH-5). Pamieci nie chcą mu pracować na nominalnych timingach 2-2-2-5. Teraz zastanawiam sie czy nie wymienić je na inne. Myśle nad Geil ONE-S na TCCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STAN OC napisał(a):

Astak to nowa firma na rynku a z tego co sie przekonałem na wlasnej skórze to nie wytrzymały u mnie nawet tygodnia. Wydaje mi sie że były wadliwe od nowości. Mój kolega który ma sklep z komputerami zamówił sobie też taki model który ja posiadam (na BH-5). Pamieci nie chcą mu pracować na nominalnych timingach 2-2-2-5. Teraz zastanawiam sie czy nie wymienić je na inne. Myśle nad Geil ONE-S na TCCD.

1632069[/snapback]

Moze to tylko przypadek. Wielu przeciez uzytkownikow je sobie chwali - chocby w tym topicu...

Pozdrawiam

PS. Co to znaczy "nie wytrzymaly"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STAN OC napisał(a):

Te pamięci nie są tanie bez powodu... Porównywalne pamięci np.Geil kosztują znacznie więcej. Więc odpowiedz sobie kosztem czego jest tak niska cena...

1633704[/snapback]

Nie wiem jak Ty, ale ja już żyje na świecie na tyle długo że wiem, że o cenie decyduje chęć zysku. Nikt mnie nie przekona że jak coś jest drogie to MUSI być dobre.... Czasami jest - to prawda, ale to nie znaczy że nie można znaleźć taniszych perełek, jak choćby Speed Premium na BH-5.

Wszyscy wiedzą że nie w kręceniu nie ma pewniaków. Jedne sie dobrze kręca, inne nie. I tyle. Oczywiście można sprzedawać kości sprawdzone w podkręcaniu i kilku producentów tak z pewnością robi (specjalnie selekcjonowanie o poranku i testowane o zachodzie słońca :-P ). Ale nie wrzucajmy ich do tej samej kategorii co zwykłe kości RAM prosto ze sklepu.

Podobna sytuacja jest z AMD 64: 3200+ różni się od 3000+ tym, że ma mnożnik firmowo ustawiony na 10 a nie na 9. No i ceną oczywiście....

A wracając do tematu Astaków: u mnie te kości spełniają swą rolę. Na 3,4V wyciągam 249 Mhz (305x9, div 166) na 2-2-2-5-7-12. Na 3,5V spokojnie CL 1,5.

Kiedyś poszły mi na 257Mhz na 3,6V na 2-2-2-5, ale nie bawiłem się w dłuższe testy (tylko Spi 1M).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi