/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Witam ! Od jakiegoś czasu mój AMD XP 1600+ pracuje jako AMD XP 2100+ (10,5 x 166Mhz) i pamięci 512MB (2x256 PC266) jako PC333Mhz :) TO wszystko działało na 1.85V a pamieci na 2.63V. Karta graficzna to HIS ATI 8500LE 250/500 Wczoraj z ciekawości obnizyłem napięcie na procku do 1.75V i pracowałem kilkagodzin na tak ustawionym procku (trochę serfowania po necie , pogrywania i oglądania filmów). Jak narazie działa stabilnie , ale poczekam jeszcze kilka dni. Dlaczego o tym mówię ? Bo mam zamiar wyciszyć sój komputer. Oczywiście nie mówię o całkowitym wyciszeniu bo jest to raczej nie możliwe. Mam wentylka Titan 5TB połączonego z Zalman FanMate1. Dodatkowo wentyloat wypychający ciepłe powietrze na 12V (tego chce dać spowrotem na 7V). Wentyla na karcie graficznej tez działa na 7V już :-) Chce trochę wyciszyć kompa bo z lekka jest za głośny ... I teraz pytanko , jaką temp. maksymalną można uznać jako bezpieczną do pracy procesora ? Bo oczywiście jak zacznę kombinować z wyciszaniem to tempoeratura wzrośnie bo mam zamiar poobniżać napięcia zasilające coolery ... Obecnie przy 1.75V mam temp wachajacą się od 50stopni do 58stopni ... Ale po obniżeniu prędkosci wentylków napewno wzroscnie tylko pytanie jaka temp max. jest bezpieczna jeszcze dla procesora i nie prowadzi do szybkiego "zużycia" procesora ... :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Słuchaj sądze że nawet jeżeli obniżysz napiecia wentyli to spadek hałasu ędzie taki sam, bo rozumiem że z coolerem na procku nie będziesz kombinował? Nie wiem jaka temp jest bezpieczna dla Athlona, ale na pewno KAŻDE podkręcenie powoduje szybsze jego zyżycie i od wielu czynnników zależy kiedy Ci sądzie. Możliwe że to będzie 2,3 dni wceśniej a może miesiąc albo rok! Każda zabawa z napięciem i OC powoduje szybsze zużycie, więc jak sie za to bierzesz to poprostu musisz być tego świadomy! Aha! Radze Ci poeksperymentować z Vcore i zobaczyć na jakim najniższym pracuje stabilnie (najlepiej 3 x 3dmark ). Jak znajdziesz najniższe stabilne napięcie to zmniejsz napięcia wentyli i pomyś może o jakimś korku lub czymś dzwiękoszczenym do oklejenia obudowy! Powodzenia :):):):) Pozdrowienia, Mefisto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Słuchaj sądze że nawet jeżeli obniżysz napiecia wentyli to spadek hałasu ędzie taki sam, bo rozumiem że z coolerem na procku nie będziesz kombinował? Nie wiem jaka temp jest bezpieczna dla Athlona, ale na pewno KAŻDE podkręcenie powoduje szybsze jego zyżycie i od wielu czynnników zależy kiedy Ci sądzie. Możliwe że to będzie 2,3 dni wceśniej a może miesiąc albo rok! Każda zabawa z napięciem i OC powoduje szybsze zużycie, więc jak sie za to bierzesz to poprostu musisz być tego świadomy! Aha! Radze Ci poeksperymentować z Vcore i zobaczyć na jakim najniższym pracuje stabilnie (najlepiej 3 x 3dmark ). Jak znajdziesz najniższe stabilne napięcie to zmniejsz napięcia wentyli i pomyś może o jakimś korku lub czymś dzwiękoszczenym do oklejenia obudowy! Powodzenia :):):):) Pozdrowienia, Mefisto Witam ! Bardzo mi hałsuje także wentyl wypychajacy powietrze , nawet mocnej niz wentyl na prcku , który już działą na obnizonych obrotach (z 3200 do 2700). Mam komputer niestetu tak że z tyłu komputera jest deska co utrudnia poprawną cyrkulację powietrza. Wywierciłęm dziurki w tej desce ale neistety to nadal nie jest idealne miejsce , ale jak narazie innego rozwiązania z umieszczeniem kompa nie mam ... Co do podkecanie to wiem że powoduje zmiejszenie się jego żywotnosci ... Dlatego dbam o temoeraturę aby nie była extremalnie wysoka i to samo odnosi się do napiecia zasilającego ... Oczywiście ,że jestem świadomy podkręcania ale powiem szczerze że myślę że żywotnośc procka jest tak spora że nawet po jego podkręceniu i zmiejszeniu jego zywotnosci czas jego trwałosci i tak jest spory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Kaszpir bezpieczna temperatura antków to do 65st C.-ale to juz max Moja kumpela miała przy 58 zwisy-regularne:)(antek 2000+nie oc) A tak do "zużywalności" proca to mam pytanie ile ty go planujesz mieć???????????Bo jak żywotność spadnie o kilka lat(czy cuś?)to założe się że po góra trzech i tak go zmienisz:)wiec tym bym sie nie przejmował Szacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muzg2 Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ja na procku mam Zalmana i mam ustawione na 1400 rpm a system na 1600 rpm i powiem ci ze mam temperature 48 C przy wiekszym wysiłku to 52 C ,a komp chodzi bardzo cicho jedynie słysze teraz wentyl od karty graficznej i zasilacza :) nawet jak wylacze went na sys to temperatura 55 C max -mimo ze mam podkrecony procek na 1320 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Kaszpir bezpieczna temperatura antków to do 65st C.-ale to juz max Moja kumpela miała przy 58 zwisy-regularne:)(antek 2000+nie oc) A tak do "zużywalności" proca to mam pytanie ile ty go planujesz mieć???????????Bo jak żywotność spadnie o kilka lat(czy cuś?)to założe się że po góra trzech i tak go zmienisz:)wiec tym bym sie nie przejmował Szacuneczek U mnie było max.63 stopnie (na 1.85V) i zero zwisów ... Własnie co do "bezpiecznej" temp to sa różne opinię ... Max. temp. AMD XP to 90 stopni ... Ale nie wiem ile jest "bezpieczne" dla tego procka ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Ja mam tak jak w podpisie.Do tego nawiewajacy 80mm na 5V,wywiewajacy 80mm na 5V,na miedzianym radiatorze na procku 120mm rowniez na 5V.Temp max. po wygrzewaniu 64stopnie.Oczywiscie cisza i komfort wiekszy niz w przypadku boxowego wentyla od PIV.Napiecie podczas wygrzewania spada do 1,58V i oczywiscie wszystko dziala tak jak powinno.Polecam. :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 hyhy a ja mam durona podkreconego i maks temperaturka to 41 stopni przy chlodzeniu powietrznym :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...