Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

ATI Radeon X800 GT

Rekomendowane odpowiedzi

poniżej link do próbki ATI All In Wonder X800 GT DVB-T, co ciekawe jest to wersja 128MB 256bit ale na GDDR3 taktowanymi efektywnie 980MHz a nie jak w 128MB wersjach obecnych szafirków ddr1 700Mhz.

AIW X800GT oparty jest na rdzeniu R430 znanym nam z X800XL

http://www.driverheaven.net/reviews/AIWX800GT/index.htm

inne testy:

http://www.bit-tech.net/hardware/2005/09/0..._roundup/1.html

tutaj jest ciekawy art tylko nie znam chińskiego :)

http://www.hkepc.com/hwdb/x800gt-1.htm

widać na zdjęciach X800GTO w wersji 512MB

UPDATE:

jest pokazana nieudana próba modowania R480 na 12 i 16 potoków, nie pokazali dokładnie szczegółów co się łączy ale obstawiałbym wnioskując po fotkach że mogą to być 3 pary pinów w prawym górnym rogu GPU i 2 pary poniżej

post-3878-1125997494_thumb.jpg

http://www.hkepc.com/hwdb/x800gt-4.htm

Edytowane przez Shexbeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BiBer - dokładnie tak jak piszesz ;) no za cholere się "nie spinają" , lakier jest ok bo spr miernikiem i ladnie przewodzi, może styki mamy już tłuste czy coś, ja nawet troche skrobałem zeby "zedrzeć" wierzchnią warstwe no i ładnie się świeci, ale co z tego

muszę Ci powiedzieć że my raczej coś źle robimy niźli by to była wina karty

a tak wogole inne pytanie:

czy po takim modzie trzeba przeładowywać stery? w sumie robiłem na początku bez ale potem z, choć efekt narazie żaden

Edytowane przez m1nister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inne pytanko. Czy jesli zmoduje karte i sie nie powiedzie tzn bedzie sypac artami, to czy moge sobie spokojnie ten lakier zdrapac jakimś narzedziem[igła albo coś] i nie zepsuje sie nic na tych pinach?? PIter czy ten x800Gt który ci sie nie udał, to czy zdrapałeś z niego ten lakier i działa dalej jako 8 potokowy czy karta jest do wyrzucenia[zepsuta] Mam to pytanie bo niechce robic niczego pochopnie a 700zł to duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inne pytanko. Czy jesli zmoduje karte i sie nie powiedzie tzn bedzie sypac artami, to czy moge sobie spokojnie ten lakier zdrapac jakimś narzedziem[igła albo coś] i nie zepsuje sie nic na tych pinach?? PIter czy ten x800Gt który ci sie nie udał, to czy zdrapałeś z niego ten lakier i działa dalej jako 8 potokowy czy karta jest do wyrzucenia[zepsuta] Mam to pytanie bo niechce robic niczego pochopnie a 700zł to duzo.

1635677[/snapback]

lakier mozna zmyc rozpuszczalnikiem i karta dziala spowrotem poprawnie na 8 potoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem test powercolora wersji 128MB i 256MB i tylko w jednym teście 6600GT było lepsze od wersji 128MB

co do powercolora gościu na allegro wystawił wersje 256MB http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63286545 i napisał coś takiego:

"UWAGA! Karta jest na rdzeniu R480, który zapaleńcom pozwala na dodatkowe odblokowanie 4 potoków renderujących."

wysłałem już do niego zapytanie czy wie coś więcej, ale pewnie pomyliło mu się z R423

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem test powercolora wersji 128MB i 256MB i tylko w jednym teście 6600GT było lepsze od wersji 128MB

co do powercolora gościu na allegro wystawił wersje 256MB 1636380[/snapback]

Gosciu troche kreci, zeby zrobic sobie reklame albo faktycznie nie ma zielonego pojecia.

Np ten rdzen jak piszesz (chociaz moze mysli o odblokowaniu przez bios).

Ale juz np taktowanie pamieci ze u konkurencji jest 880 to bzdura, albo wzmianka ze jego karta ma uklad w procesie technologicznym 0.11 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosciu troche kreci, zeby zrobic sobie reklame albo faktycznie nie ma zielonego pojecia.

Np ten rdzen jak piszesz (chociaz moze mysli o odblokowaniu przez bios).

Ale juz np taktowanie pamieci ze u konkurencji jest 880 to bzdura, albo wzmianka ze jego karta ma uklad w procesie technologicznym 0.11  :wink:

1636528[/snapback]

http://pclab.pl/art16450.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do taktowan - pewnie porownywal z komputronikiem - tan narazie poprawili tylko przy bulku, ze taktowanie mem to 980

a z procesem technologicznym - tez gdzies o tym czytalem (ale to bylo zanim grafa pojawila sie w sprzedazy - takie spekulacje ktoregos z serwisow informacyjnych)

HELP

BARDZO PILNE PYTANIE - czy mial ktos z Was okazje sprawdzic jak wyglada gpu na x800gt sapphire 256mb - w wersji oem (bulk) ??

mam okazje kupic za troszke wiecej niz 600zl nowke nie wkladana do kompa ale nie moge sprawdzic przed zakupem co jest pod radiatorem (nie chcial bym sie "wladowac" w chwilowo nie modowalny r480)

pozatym nie wiem czy warto za 600 - 630zl bulka - ale za przesylke nic bym nie placil i mial pelna gware na miejscu

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HELP

BARDZO PILNE PYTANIE - czy mial ktos z Was okazje sprawdzic jak wyglada gpu na x800gt sapphire 256mb - w wersji oem (bulk) ??

1636536[/snapback]

Jeszcze nie ale kupiłem i czekam aż dojdzie .Dam znać ale pewnie potrwa 2-3 dni...

Ale myślę ,że też r423.W sumie w boxie w teście na pclabie też był r423 więc wygląda na to ,że raczejwkładali gdzie się dało. A do pierwszych recek może r480 posłali ,przecież jedna karta krąży po różnych redakcjach, a potem jest że wszystkie są na r480...

Edytowane przez -< WormBoy >-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

co myslicie o bulk'ach, ktos juz to mial w lapach? Zamierzam sie na tego podanego strone wczesniej Komsad 649zl

Pytanie brzmi - lepiej brac to(256Mb, 256bit) czy pelnego x800 ale 128mb 128bit - zakladajac,ze karta sie nie zmoduje(cena powiedzmy bedzie ta sama)? Jutro maja byc dostawy x800gt (lbox) "tu i tam" :), ceny tez beda "dostawione", wiec to krotka pilka i decyzja zapasc musi chyba szybko:/

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pelnego x800 128/128 to ja bym sobie raczej odpuscil. co z tego, ze masz 12p, spoko i mniej pamieci i mniej bitow i cena wyzsza

jak juz, lepiej chyba x800gt 128mb

pozatym z tego co sie przez te pare godzin dowiedzialem itp, to miedzy bulkiem, l boxem a f b nie ma zadnej roznicy - a montowanie r423 i 480 jest sprawa losowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi