Gość MaciusieK Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) jeszcze raz wyjaśniam słabe rezultaty :) : oryginalnie karta ma taktowanie 490 rdzeń / 490 pamięci (czyli 980) wrzuciłem do niej BIOS od x800xl z defaultowym taktowaniem 400 rdzeń / 490 pamięci wcześniej podawane były rezultaty kart kręconych w okolicach 500 na rdzeniu - pewnie stąd są różnice ja zwracam uwagę na fakt, że pomimo obniżenia taktowania rdzenia o prawie 20% rezultaty testów wzrosły jutro zmienię chłodzenie i zacznę kręcić w okolice 500 :) proszę o więcej optymizmu :) sprawdziłem jeszcze RivaTuner'em - też pokazuje 16 potoków 1652784[/snapback] Czyli moze rada dla "niebieskich 12-to potokowcow" bedzie wgranie biosu od Xt, ale rowniez z niebieskiego PCB? Albo zaryzykowanie z Xl :lol2: Tylko ciezko bedzie go zdobyc...coz do odwaznych swiat nalezy B) To jest Uli także mam Agp i PCI-E onboard :D skoro mówicie , że warto to chyba sięzdecyduje. 1652807[/snapback] Jesli masz takie warunki to decyduj sie bez 2ch zdan - nie pozalujesz :lol2: Edytowane 16 Września 2005 przez MaciusieK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 te wyniki na 16p cos nie teges - chociaz fakt, ze masz sporo nizej taktowane gpu... a riva tuner i everest co podają?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergserg Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 teraz to mam zagadkę z tym chipem 1. na kości nie ma oznaczenia, jest tylko suche Radeon X 2. w oryginalnym BIOSie w jego nagłówku, zaraz po dacie i numerze seryjnym mam R430 3. zajrzałem zgodnie z tym, co pisał PITer do innych BIOSów: - Sapphire X800XL (ten który wrzuciłem) ma także R430 w tym samym miejscu co mój oryginalny - Sapphire X800XT - ten ma w miejscu oznaczenia R423 korci mnie, żeby zobaczyć efekt wrzucenia tego ostatniego na kartę :) mam prośbę, sprawdźcie co macie w BIOSie , można go zrzucić do pliku opcją ATI Tool'a (Settings/Miscellaneous/Dump Bios) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 jak wychodzi porownanie pentagramow al do alcu - zarowno jak chodzi o glosnosc, jak i temp? no i taka sprawa - czy zasilanie penta podlacza sie pod grafe i mozna sobie normalnie regulowac V/rpm/db jak na defalutowej suszarce, czy pod mobo i tylko regulotor obrotow na jak zawsze zbyt krotkim kablu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) teraz to mam zagadkę z tym chipem 1. na kości nie ma oznaczenia, jest tylko suche Radeon X 2. w oryginalnym BIOSie w jego nagłówku, zaraz po dacie i numerze seryjnym mam R430 3. zajrzałem zgodnie z tym, co pisał PITer do innych BIOSów: - Sapphire X800XL (ten który wrzuciłem) ma także R430 w tym samym miejscu co mój oryginalny - Sapphire X800XT - ten ma w miejscu oznaczenia R423 korci mnie, żeby zobaczyć efekt wrzucenia tego ostatniego na kartę :) mam prośbę, sprawdźcie co macie w BIOSie , można go zrzucić do pliku opcją ATI Tool'a (Settings/Miscellaneous/Dump Bios) 1652894[/snapback] Wgralem biosik od XL i rzeczywiscie jest duzo lepiej, ten sposób modyfikacji dotyczy tylko radków na czerwonym PCB bez napisu X800SE na rdzeniu, gdy go wgramy do niebieskiego karta bedzie ciemna. Dziwi mnie to bo to bios do X800XL a dziala z R423. Pamiatki na nim wyzej poszly, oto wynik na ustawieniach 520/560 http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1225334 Mam wrazenie ze karta mnie j sie grzeje (pamieci i cewki) Edytowane 16 Września 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergserg Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 zabawy z biosem c.d. : wrzuciłem ten bios od xt, efekt - driver od radeona nie wykrył karty, to samo z ati tool'em wygląda na to, że to jednak R430 (a nie R423 zgodnie z bios'em od xt) nie bardzo potrafię rozgryźć metodologii pokazywania liczby potoków: przy biosie XL jest 16, przy wrzuceniu biosa GT z zostawieniem parametrów od XL - 16 w drugą stronę (na czysto bios GT albo bios XL a parametry w biosie od GT - zawsze 8 potoków) wróciłem do zamalowywania laser-locka - nie zmienia to powyższej zależności różnica w osiągach jest taka, jak wczesniej przedstawiałem na obydwu biosach, z tym że podkręcanie w przypadku XL niewiele daje prawdziwy magick :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 sergserg Generalnie, kawal dobrej roboty, poprawiles to co ja spieprzylem, pamiatki zaczely ladnie latac :) 500/550 mark 03 12700pkt, i teraz pytanie po co nam R520 16 potokowy XL ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 hmm no to gratulacje i teraz poprosze o wymyslenie czegos na grafy z gpu z napisem x800se - zeby poszly na 16p ponawiam pytanie dot. porownania pentagramow Al i AlCu pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 hmm no to gratulacje i teraz poprosze o wymyslenie czegos na grafy z gpu z napisem x800se - zeby poszly na 16p ponawiam pytanie dot. porownania pentagramow Al i AlCu pozdro 1653024[/snapback] wg mnie AL wystarczy. jescze mareczek 03 http://service.futuremark.com/compare?2k3=4262008 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 gratulacje PITer - juz sie cieszylem, ze cie doganiam :P i ze z nowym chlodzeniem dam rade.. hehe ale widze, ze bez 16p nic z tego (moze jednak sie uda takze na mojej grafie) jeszcze raz gratulacje pozdro ps. wpadl mi do glowy glupi pomysl - co wy na to, zeby zalozyc silecera rev. 3 (tymczasowo)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Yeah brawo przywróciłeś mi nadzieję :) Jeszcze dziś sflasciach!ę moją akrtę i zobacyzmy jak będą pamiątki latac ;) edit: Chyba Cię ozłoce sergserg :D:D:D Narazie przeleciał mark05 520MHz/1040 Mhz Pamięci i full stable ;] 5700 pkt więc jest ok :) Edytowane 17 Września 2005 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergserg Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 sergserg Generalnie, kawal dobrej roboty, poprawiles to co ja spieprzylem, pamiatki zaczely ladnie latac :) 500/550 mark 03 12700pkt, i teraz pytanie po co nam R520 16 potokowy XL ? :D 1653011[/snapback] PITer, masz to na zamalowanym laserlocku ? co z chłodzeniem przy takim podkręceniu, zostawiłeś oryginalne czy zmieniłeś na coś lepszego ? no i który BIOS wrzuciłeś od XL'a ? Sapphire'a ? zastanawia mnie jeszcze jedno, z tego co piszą na tomshardware co do R430: Radeon X800XL - 16 potoków Radeon X800 - 12 potoków system na biosie XL widzi kartę jako X800 (nie X800XL) a programy pokazują 16-ście potoków - dziwne, co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 eee jako x800 series może wykrywa jakąkolwiek kartę - wyniki an orbie z tą definicją mają nawet ludzie z x800pro@x800xt... na mój łeb gdy sterownik nie z abardzo wie jaką nazwę przypisac daje x800 series po prostu. 16 potoków ejst napewno - dowodem choby mój wynik w 3DMarku. Na starym BIOSie(by Piter) pamieci nie chciały sie kręcic powyżej 1000Mhz. A tutaj 1040Mhz i napewno będzie wiecej bez zająknięcia. Ale dopóki nie założę radiatorów nie będe więcej próbował. Rdzeń na maxa potestuję jutro. Nie chce się denerwowa przed dzisiejszą imprezą ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniolo Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Witam. Może macie jakiś sposób na nie modowalną Sapphire X800GT z pamięcią 128MB (niebieska) ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 u mnie zawitaly radiatorki na ramkach ... efekt (x800GT @ 12potoków): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 yotomeczek - fajne masz temp na grafie :] tez bym takie chcial - ale wc juz nie bedzie (przynajmniej narazie) mam pytanko do posiadaczy pentagramow na pgu - w ktorych modelach (al , alcu , cu) sa radiatorki na mem w komplecie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiBeR Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Radiatory sa w alcu i cu. Dodatkowo te 2 maja inne lozyska niz al, wiec wolalem doplacic te 20zl mimo ze temp podobne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) PITer, masz to na zamalowanym laserlocku ? co z chłodzeniem przy takim podkręceniu, zostawiłeś oryginalne czy zmieniłeś na coś lepszego ? no i który BIOS wrzuciłeś od XL'a ? Sapphire'a ? zastanawia mnie jeszcze jedno, z tego co piszą na 1653445[/snapback] Tak, Laser Cut jest zamalowany, ja na swojej uzywam Zalmana miedzianego. Tu do pobrania biosy dla czerwonych sapphirów: X800GT@12p X800GT@16p 12p - 12 potoków, taktowania 475/900 (karta bez problemu chodzi 540/550) 16p - 16 potoków taktowania 500/500 Update: Jeszcze nowy wyniczek: http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1227095 :) Edytowane 17 Września 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 B) Widze, ze juz rozgryzliscie problem modowania B) PITer mam do ciebie pytanie? Czy te wersje co sprzedajesz teraz jako 16ps maja juz nowe biosy od XL i jak tak to czy dajej dajesz gware??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) B) Widze, ze juz rozgryzliscie problem modowania B) PITer mam do ciebie pytanie? Czy te wersje co sprzedajesz teraz jako 16ps maja juz nowe biosy od XL i jak tak to czy dajej dajesz gware??? 1653786[/snapback] Jestes Gigantem, za ta sygnaturke powinni Ci dac BANA na zawsze :) poczytaj regulamin. 23 linijki :) Tak maja powgrywane biosy. Oczywiscie ze gwarancja jest ale na produkt 8 potokowy, czyli nie moge zagwarantowac , ze przez okres gwarancji (24msc) bedzie dzialala sprawnie na 12 lub 16 potoków) Edytowane 17 Września 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1xxx_xxx1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Jestes Gigantem, za ta sygnaturke powinni Ci dac BANA na zawsze :) poczytaj regulamin. 23 linijki :) Tak maja powgrywane biosy. Oczywiscie ze gwarancja jest ale na produkt 8 potokowy, czyli nie moge zagwarantowac , ze przez okres gwarancji (24msc) bedzie dzialala sprawnie na 12 lub 16 potoków) 1653797[/snapback] Poprawilem ja, bo faktycznie moga sie burzyc. Wiesz zastanawiam sie nad ta karta nie do siebie, tylko dla kuzyna w wer 12ps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciusieK Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Poprawilem ja, bo faktycznie moga sie burzyc. Wiesz zastanawiam sie nad ta karta nie do siebie, tylko dla kuzyna w wer 12ps. 1653829[/snapback] Chyba nie dokonca poprawiles bo masz 11 :lol2: Mnie ostatnio na 10% ostrzezenia taki 1 sprytny moderator ustrzelil, za cale przekroczenie dlugosci o 1 linijke - nieswiadomie do tego, nie musze dodawac, ze sygnaturke tez mi zakosil przy okazji :lol2: Edytowane 17 Września 2005 przez MaciusieK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 PITer - do ktorych radkow z czerwonym pcb pasuje ten bios na 16p - z gpu z napisem x800se, czy bez se. i czy jak mam zamalowane mostki na 12p to czy chcac wgrac bios od 16p trzeba to usuwac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 PITer - do ktorych radkow z czerwonym pcb pasuje ten bios na 16p - z gpu z napisem x800se, czy bez se. i czy jak mam zamalowane mostki na 12p to czy chcac wgrac bios od 16p trzeba to usuwac ?? też dołączam się do pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 PITer - do ktorych radkow z czerwonym pcb pasuje ten bios na 16p - z gpu z napisem x800se, czy bez se. i czy jak mam zamalowane mostki na 12p to czy chcac wgrac bios od 16p trzeba to usuwac ?? 1653909[/snapback] Do kart bez napisu X800SE. Ja mam zamalowany mostek, ale czy trzeba to nie sprawdzalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 wymyslcie cos prosze na 16p do gpu z x800se ktore chodzi spokojnie na 12p :huh: ps. jeszcze raz gratulacje nowej metody na 16p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciusieK Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 wymyslcie cos prosze na 16p do gpu z x800se ktore chodzi spokojnie na 12p :huh: ps. jeszcze raz gratulacje nowej metody na 16p 1653939[/snapback] Jedyne co zostaje to proba wgrywania innych biosow z kart x800xt opartych na rdzeniu R423 oraz 2ns pamieciach Samsunga, tylko dorwac wlasciwy jest cholernie trudno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 jedne user z nv, ma x800gt na czerwonym pcb i na chipie pisze mu x800se, wiec czerwone tez mozna na 12p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 (edytowane) Zauwazylem tez wyzsza wydanosc na tym biosie, przy tych samych zegarach, jakie 300pkt w marku 05 wiecej. Dawidsfuturx. Mozna ale tylko na 12 potoków po przez zamalowanie mostku. Edytowane 17 Września 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 tak, wiem o to mi chodziło, ale dziwi mnei fakt ze nei mozna tych kart do 16potokczków zrobic, rpzeciez one tam fizycznie są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...