Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

ATI Radeon X800 GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem chyba cały ten topic i chciałbym zmodować swoją karte ale mam parę pytań, do osób które się na tym znają, zanim się do tego zabiore.

1) Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy karta jest modowalna bez faktycznego próbowania. Tzn na podstawie danych z jakiegoś progsa albo numeru seryjnego ???

2) Jeżeli już ją modować to w jaki sposób? Tzn chodzi o to czy malować laser cut'a wystarczy wymiana biosu?

Jeżeli wystarczy wymiana biosu to na jaki? Karta to niebieski Sapphire x800gt 256mb kupiony około 13 września.

Jeżeli zamalować laser cut to czym najlepiej? Czy jest w praktyce jakaś różnica między lakierem za 20 pare złoty a klejami za 10??

3) Chciałbym też zmienić przy okazji jej chłodzenie. Co warto do tej karty założyć? Czy arctic cooling silencer wystarczy czy lepiej coś zupełnie innego??

4) Czy taki mod może w jakiś sposób uszkodzić karte? Tzn nie chodzi mi o sytuacje że wyleje na nią lakier jak będe malował. Ale czy np złe zamalowanie czegoś nie uszkodzi?

---------

P4 630 3.0

ASUS P5LD2

Kingston 512 DDR2 533

Sapphire Radeon x800gt 256MB

SAMSUNG 160 GB SATA II

HUNTKEY HK-350AP 350W

Edytowane przez SKAlpel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PITer - wiem wiem :P

ale nie powiem - fajnie by bylo dorwac cos takiego w swoje rece :]

NineInchNick - silencer miedziany caly ???? nie - chyba cos ci sie pomylilo. a mocowanie pasuja - w koncu iceq jakos zamontowali

SKAlpel - to slabo u ciebie z pamiecia. bylo juz napisane jak odroznic modowalne od nie-modowalnych (teoretycznie) - SN zaczyna sie od 0533 ->to raczej sie nie zmoduje, jak masz 0530 albo tak jak moja 0534 to raczej tak - ale jak nie sprawdzisz, to sie nie dowiesz

tekstu o biosie nie bede komentowal

lakier do malowania - ja mialem za 8zl i jest 12p - malowalem po nacieciu...

niektorzy malowali na okolo

chlodzenie - ja mam pentagrama alcu i musze powiedziec, ze mnie rozczarowal - w prawdzie chlodzi ok, ale jest poprostu jak na mnie za glosny (silencer rev.3 byl lepszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA wczoraj dorwalem Sapphirka GT 128MB na Hynixaxh 2,8 (18 tydzien pcb) - na razie udalo mis ie stabilnie na rdzeniu osiagnac na 12 potokach 383Mhz (pamieci 360) powyzej zaczynaja byc artefakty... pytanko czy zmiana chlodzenia na rdzeniu na pentka AlCu cos da czy brac nastepna karte do testow i probowac :)

Edytowane przez player_sct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dorwałem wczoraj Czerwone PCB X800SE (256MB). Obejscie lasercuta i ZNOWU [gluteus maximus]!! GRR...

zaczynam podejrzewać, że lakier którego używam (ten Elcostam 15, do łączenia sciezek na szybie) jest do h*ja. Moze sie rozejrze za tym Elcostam 40 albo czyms... grrrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA wczoraj dorwalem Sapphirka GT 128MB na Hynixaxh 2,8 (18 tydzien pcb) - na razie udalo mis ie stabilnie na rdzeniu osiagnac na 12 potokach 383Mhz (pamieci 360) powyzej zaczynaja byc artefakty... pytanko czy zmiana chlodzenia na rdzeniu na pentka AlCu cos da czy brac nastepna karte do testow i probowac :)

1671251[/snapback]

Player Kijowo Player, kijowo... ;) żałosne taktowanie na rdzeniu i praktycznie zerowe podkręcenie pamięci może być nie tyle przyczyną słabego chłodzenia a raczej kwestią Twojego zasilacza który przy tym konfigu już może nadto się pocić (jakie masz aktualnie mobo i proca?) Fortonek dobra sprawa ale kiedyś jego możliwości też się kończą :) sam mam teraz w pudełeczku odłożonego na czarną godzine Fortrona FSP300-60GTP, nie znam modelu FSP300-60BT poszukaj sobie sam tylko Cie nakierunkowuje. Wracając do tematu Szafirek 128MB ma pamięci Hynixa 2,8ns DDR1 taktowane efektywnie 700MHz a wersja 256MB kostki Samsunga 2ns DDR3 efektywnie 980MHz. Jeżeli to nie kwestia zasilacza to zmień karte może na X800 GTO z 12 potokami za 749zł od ibizzza :)

NineInchNick ELECTON 40AC sprawdzone, polecam :D

Edytowane przez Shexbeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dostane to w supermarkecie? :D

Poza tym slyszalem, ze jest dosc drogi... Długo toto schnie??

1671334[/snapback]

zależy czy market jest faktycznie SUPER ;) szybciej dostaniesz w sklepie z częściami elektonicznymi, cena 23zł a wylejesz z flaszki kropelke lakieru. Słyszałem że już po niecałych 30min można wkładać i atakować karte z zamalowanym mostkiem, ja swoją suszyłem pod lampką około godziny i leżała sobie jeden dzień na biurku czekając na mobo z pci-e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak Elcośtam 15 działa! Tylko ze dopiero nast. dnia zrobilem restart kompa (po jakichs 8h czasu, byl wlaczony non stop), i wstał na 12 potokach :D urraaaaa!

Pytanko: Jakie tempy są 'zdrowe' dla tego układu? Bo przesmarowałem gościa Arctic Ceramique i po odbloku potrafi uderzyć w 73 stopnie (bez ruszania zegarów). Wentyl (fabryczny) przyspiesza... i brzmi to dosc kiepsko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

mam gt 128mb z sapphire, narazie nei modowałem

pamiatki samsungi z tego co pamietam na 8 potokach i standardowym chłdoeniu 570/800 i odziwo pamiatki zimno, co moze oznaczac ze to neidovoltowane 2ns :D

niedługo ja zmoduje (oby), i zakłądam siliencera, tzn ati silencer 2...

tak, tak ten pod radeony 9550-9600xt, ale pasuje, tylko trzeba sciac te pseydo radiatorki na pamiatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory yotomeczek - ale... jakos nie robi to na mnie wrazenia - ja mialem podobnie na zwyklym pentagramie AlCu - wiem, ze mniej, ale bez przesady zeby o te 2mhz "walczyc" z kupnem/robieniem i zakladaniem wc na gpu...

u ciebie polecial radzio na 591/576 u mnie na 589/564 - ty masz zmyslne WC (fajne, ale po co - cisza - wiem, ale cos ponadto? ) ja tanie AC - glosniejsze, ale tez wydajne

niemniej - gratulacje wyniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory yotomeczek - ale... jakos nie robi to na mnie wrazenia - ja mialem podobnie na zwyklym pentagramie AlCu - wiem, ze mniej, ale bez przesady zeby o te 2mhz "walczyc" z kupnem/robieniem i zakladaniem wc na gpu...

u ciebie polecial radzio na 591/576 u mnie na 589/564 - ty masz zmyslne WC (fajne, ale po co - cisza - wiem, ale cos ponadto? ) ja tanie AC - glosniejsze, ale tez wydajne

niemniej - gratulacje wyniku

1675975[/snapback]

masz racje - nie bede sie odzywal ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yotomeczek - no ofense - to nie o to chodzi, zebys sie nie odzywal

poprostu po takim chlodzeniu jakie masz spodziewal bym sie czegos wiecej.

pochwal sie jakie masz max temp po oc i wygrzewaniu i jakie w idle na defalucie na 12p - tu mi napewno zaimponujesz

delwin - wystarczy przeczytac albo juz po kliknieciu linka, albo chwile przed - w tej samej linijce masz opisane na jakiej grafie to bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi