Gregor1230 Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Trochę dobrych wieści dla właścicieli x800GT AGP. Prawdopodobnie jest sposób na odblokowanie 12 a nawet 16 potoków w tych kartach. Nie obejdzie się jednak bez użycia lutownicy. A mianowicie na PCB po stronie gdzie znajdują się śrubki do przykręcenia radiatora jest matryca małych rezystorków SMD (dokładnie obok śrubki znajdującej się bliżej środka PCB). Trzeba odpowiednio przelutować jeden rezystorek. W związku z tym prośba do kogoś kto posiada Sapphire x800gto 256 AGP na niebieskim PCB aby przesłał mi na wzór skan tej strony PCB gdzie są śrubki do przymocowania radiatora. Dobrze by było aby skan był w dużej rozdzielczości. Oczywiście nie ma gwarancji że te 12 czy 16 potoków będzie sprawne ale przynajmniej da się je w końcu odpalić i sprawdzić. Przy odrobinie szczęścia całkiem możliwe że uda się nawet na 16 potokach. A skąd te info?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baboon Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 A skąd te info?? Sprawa dotyczy wszystkich kart z serii x800-x850 AGP/PCIx. http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=4971 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 (edytowane) Tył gto. Trzeba porównac i przelutowc . Edytowane 22 Grudnia 2005 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Ja się z leciutka dziś wkurzyłem :| Gierki mi coś zaczęły wolno chodzić, to mówię sprawdzę w 3Dmarku... Odpalam 05 i wynik....4800pkt :| Taktowania jak w podpisie, AA i AF wyłączone, wcześniej było 2k więcej ;/ ;/ Co może być powodem tego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 gpu się przegrzał i może któreś potoki poszły się ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 (edytowane) eeee chłodzę go wodą i tempperatury są raczej niskie edit: okazało sie że to system jest w opłakanym stanie, po zabawie z rejestrem i defragmentacją jest już 6,2k wiec to nie była na szczęście wina karty ;) wiadomo zę już go nie doprowadzę do super stanu, niemniej jednak dla tych 600pkt nie chce mi się formata robić... Edytowane 23 Grudnia 2005 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reaktiv Opublikowano 23 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2005 Witam. Moj Sapphire X800GT 256 PCI-E chodzi na 8 potokach z taktowaniem po dzisiejszej zabawie 520/1134... Wiecej na rdzieniu nie moge wykrecic, bo jak dam wiecej niz 520 to juz 3d'05 na 2 filmiku wiesza kompa... Na takim taktowaniu jak mam teraz mam 4500pkt w 3d'05...05 cala leci bez problemu na tym taktowaniu rdzenia...odpalam 3d'03...wszystko ladnie leci...dochodzi do testu CPU 2(drugi z ta laska z mieczem)...no i wiesza sie komp...:/ na taktowaniu rdzenia 505 3d'03 leci do konca...:/ Dlaeczego 05 leci do konca an 520 a 03 juz nie ?? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapata Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Jakie są normalne temperatury pracy x800 gt?? JA bez podkręcania normalnie parze sie o pamięci..Co jest? AtiTool 0.25 pokazuje mi 50 stopni a w stresie 68-70. Czy to normalne?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Daj nadmuch jakis na karte ja dałem i mi nie przekracza 62 stopni po 3 h grania w cs source. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palms Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mam tą kateluszkę wersje AGP. Sapphire X800GT 256. Bardzo jestem zadowolny, mam 3800 pkt na 3dmarQ'05, lae to ze względu na zasilacz 300W i za małą ilość pamięci, bo mam jej zaledwie 512. Mam jeszcze pytanko, bo nie zauważyłem, ze jestem na tym dziale. Mam zasilacz tak jak wyżej wspomiałem 300W. Na jaki overclocking mojej karty mógłbym sobie pozwolić, by był on w pełni bezpieczny? Nie znam się, tak więc się Was pytam. Przy zakupie karty prócz drvierów dostałem również narzędzia do pokręcania, może tam coś można "pklikać". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Wszystko zależy jakiej firmy jest ta trzysetka (zasilacz). Jeśli firmowy to możesz kręcić "do oporu"- w razie przeciążenia zadziała filtr przeciążeniowy i wyłączy zasilacz/kompa. Obawiam się, że masz jednak coś w stylu codegena. Jeśli tak- nie kręć wogóle i szykuj kasę na następny zakup- zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Zapata & gregor w akcji z lutownica w ręku :P. Niebawem sie wszystko okaze. P.S.:Misja 12 potoków (bedzie na banq!!! tylko czy bez artow :/) Zapata ja juz tu wszystkie paznokcie poobgryzałem :/ Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palms Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Jeśli firmowy to możesz kręcić "do oporu"Huhuhu, teraz proszę Was o pomoc ze zasilaczem, bo w jednym topciu jak pytałem się o jego to miałem jedną z odpowiedzi: A po co wywalać tyle kasy na zasilacz ? Fortron albo Delta za ~60zł nie starczy ? U mnie Fortron ciągnął już FX5900, R9800, a juz niedługo zasilać będzie 6600...Wiem, powinnienem zrobić osoby topic, bo tu oftopicuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie wiem kogo cytujesz ale osoba ta ma w 100% rację. Poszukaj na allegro Fortrona FSP350-60MDN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palms Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Nie jaki nighthawk. Tylko nie mogę go nigdzie znaleść, a coś z tej listy może ? http://proline.pl/shop.php?kat=Zasilacze+ATX danke schön. Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Palms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapata Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zapata & gregor w akcji z lutownica w ręku :P. Niebawem sie wszystko okaze. P.S.:Misja 12 potoków (bedzie na banq!!! tylko czy bez artow :/) Zapata ja juz tu wszystkie paznokcie poobgryzałem :/ Kurka blaszka - LIPA. Przespawalem rezystor..przewaliłem bios... połączyłęm laser cut'a i lipa :( Pociliśmy sie z Gregorem ale nic nie wyszło. Nawet 12. Kurde!! Co jest ni tak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Paznokcie zjadlem, nerwy stracilem nie no te gnoje od szafire od Polaka nie beda mądrzejsze nie ma bata na Mariolę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapata Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Jakie dalsze pomysły?? Ja juz sam nie wiem.. Gregor, szperaj dalej w neciku, ja jestem gotowy na dalsze spawanie ;) Zaczynam sie zastanawiac czy problem nie leży juz tylko w odpowiednim bios'ie. Mam wgrany bios od GTO ale to chyba nie to. Edytowane 28 Grudnia 2005 przez zapata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Te darmozjady chyba selekcjonowane czipy wkladaja do gto ktore maja cale 12 potokow , a do gt odpady 8 potokowe chyba nic z tego nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baboon Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Po dalszym drążeniu tematu, jak odpalić dodatkowe potoki na Sapphire x800gt 256MB AGP nasuwają mi sie takie wnioski. Trzeba zrobić 3 rzeczy: 1. Zewrzeć ścieżkę przeciętą laser cut-em 2. Przelutować odpowiednio matrycę rezystorków 3. Za pomocą atiflash-a wgrać BIOS od x800pro lub x800gto, tylko przy wgrywaniu BIOS zastosowac dodatkowo przełącznik -newbios (atiflash.exe -f -p -newbios 0 bios.bin) Ważne jest aby przy wgrywaniu BIOS zastosować -newbios, bo innaczej w ROM-ie karty zostają nie zmienione bajty i nic z tego nie wyjdzie. Dobrze jest sprawdzić sobie przed flashowaniem i po, za pomocą atitool (przycisk Settings z wciśniętym na klawiaturze Shift), jaki jest stan fuses. U mnie jak nie zastosowałem -newbios to nieważne jaki BIOS wgrałem, a CONFIG_ROM_FUSES miały zawsze wartość 0x22. Poniżej zrzuty przedstawiające fuses: z orginalnym BIOS-em GT, z BIOS-em GTO i z BIOS-em PRO. Po przelutowaniu matrycy rezystorów wydaje mi się że powinny sie zmienić również CONFIG_DIE_FUSES i CONFIG_SUBSTRATE_FUSES. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapata Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Baboon, masz gdzies rozklad rezystorków?? Ja przespawalem tylko jeden. (4) I jeszcze jedno, znasz moze jakiś 100% pewny sposob na połączenie laser cut'a? Ja mam tą paste przewodzącą na bazie srebra ale jakoś tak ona do mnie nie przemawia... Z gregorem walczymy jeszcze tutaj: http://forums.techpowerup.com/showthread.p...54623#post54623 Niejaki dolf nie wspomina nic o -newbios . Ja juz chyba na wszystkie sposoby dzialalem, ale sie nie poddaje!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baboon Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Dzisiaj zdejmowałem radiator ze swojej karty i przy okazji przyjrzałem się tym rezystorkom. Według tego zdjęcia GTO zamieszczonego tutaj wcześniej na moim GT rozkład tych rezystorków jest taki sam, a więc pewnie nie tędy droga. Innego zdjęcia nie posiadam. Dobrze by było, jakby zdobyć zdjęcia w dobrej rozdzielczości obu stron płytki, bez zamontowanego radiatora, bo innaczej to nie ma z czym porównać. Po drugiej stronie laminatu, w miejscu matrycy z rezystorkami, jest druga podobna matryca (trzeba zdjąć radiator). Może raczej należało by kombinować właśnie z tą matrycą. Sprawdzałem i jest połączony jeden z padów przeciętych laser cut-em właśnie z padami na tej matrycy pod radiatorem. Co do lakieru przewodzącego, to stosuję taki kupiony w sklepie z elektroniką do naprawy obwodów drukowanych (srebrny kolor, nieduża szklana fiolka). Nazwy nie pamiętam, ale po wysuszeniu suszarką raczej spełnia swoje zadanie. Po zbadaniu multimetrem jest zwarcie a więc chyba jest OK. Co do przełącznika -newbios, to raczej trzeba zastować w ATIFlash bo innaczej pozostają stare wartości CONFIG_ROM_FUSES. Zamiast tego można użyć zmodyfikowanego Flashrom-a, ale chyba wygodniej tego pierwszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 No to teraz szukamy matrycy spod radiatora. Potrzebna fota :). Zaraz napisze do TomciaB moze mu sie zechce zrobic fotexa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Czy ktoś z szanownych użytkowników X800GT potrafi mi pomóc ? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=174345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUNISHER Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Sam zastanawiałem się nad kupnem X800GT i czytałem artkuł o odblokowaniu potoków... http://www.tweak.pl/artykul/radeon_x800gt Jednak z tego co widzę na forum ta metoda nie jest skuteczna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Pare fot gpu z gto agp innych nie mam bo Tomcio juz ma mnie dosc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baboon Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Z tego co widzę, to rozkład tej matrycy rezystorków pod radiatorem jest taki sam jak na moim GT. Więc chyba to nie to. Sam już nie wiem co oni wykombinowali, że tak są zablokowane te potoki. Może sedno sprawy jest w tym laser cut-cie. U mnie przecięta jest laserem ta druga para padów. Ale może być tak że po prostu nawet w tych samych modelach laser cut jest w innym miejscu, w zależności od tego które quad-y są sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon4417 Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 A ja mialem brać x800gt na AGP, ale miałem zamiar ją kiedyś przetaktowac ale widze że z modernizacji raczej nici. Sam już nie wiem czy w takim wypadku warto ją kupić. :cry: :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Warto nie warto , za 660 zł nic lepszego nie wyrwiesz, a narazie we wszystko sie gra bezstresowo:). Moja pomimo 8 potokow kreci sie 565 i memki 565 a to malo nie jest bo 11k w 3dmarku03 styka i prawie 5k w 3dmarku05. Trzeba czekac az w koncu ktos dojdzie co i jak z tymi potokami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawik. Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 eloszka:) lepiej kupic saphire x800gt czy gigabyte 6600gt ?;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...