Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

ATI Radeon X800 GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam nastepujace pytanie: Czy da sie X800GT w wersji na AGP odblokowac 4 potoki ? Jesli tak to czy jest szansa,ze odblokuje je przez zmiane biosu czy musze sie bawic w lakiery przewodzace (co mi sie nie usmiecha).Jesli da sie to gdzie znajde odpowiedni bios? Szukalem w temacie o biosach oraz na googlach i nie znalazlem takowego. Przeczytalem mw caly watek i nie znalazlem nic na ten temat dlatego pytam.Jesli ktos zna odpowiedz na moje question to bede bardzo zobowiazany.Dziekuje z gory i pozdro 200mmx :)

Odpowie ktorys z panow (lub pań :) ) na to ?? Bardzo mi na tym zalezy. Pozdrawiam Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze nie ma tu innych osob,ale moze ktos poprostu sie orientuje jak to jest z tymi kartami na AGP i mogl sie podzielic ta informacja z Hydro2 PL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam miłych forumowiczów. Bardzo prosze o napisanie mi jeśli ktoś już wie czu SAPHIRE x800GT z prockiem R423 na czerwonym PCB i numerku seryjnym ..535.........da sie modować na 12p czy nie? Juz pare razy zamalowywalem lasercuta i nie wiem czy to źle robie czy ta karta jest niemodowana. Jeśłi ktoś wie niech mi napisze tu albo jeszze lepiej na zorg133@wp.pl nede bardzo wdzieczny. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czerwonym pcb można biosem próbować,ale pisane juz było wiele razy że nowsze sztuki się nie modują ani lakierem ani biosem.Trzeba próbować po prostu i liczyć na farta :)

Dziś się trochę pobawiłem zegarami mojego gt i wyniki w sygnaturce-myślę ,że jak na 8 potoków całkiem nieźle:D.Rdzeń poszedł nawet na 610, a memki na 574 (zaczęły się lekkie arty w mother nature w 03)ale powyżej 600/570 wyniki zaczęły spadać :? .

Spróbuję jeszcze proca podciągnąć to może coś więcej wycisnę...liczę na 12k w 3DM03 B)

A w sumie to zamiast pytać ciągle "czy moja karta się moduje ,czy nie " trzeba próbować i tyle.

Podajcie swoje wyniczki na 8 potokach bo ciekaw jestem jak innym idzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz na gpu napisane x800se, czy x800gt, czy moze wogole nie masz tego napisu ?

Mam na Gpu napis x800se a tak pozatym to włąśnie zamiast napisać "czy modowana czy nie" to pare razy probowałęm najpierw. Jak to sie biosem robi ? No i przecierz biosem jest ryzyko ze ma karta niewstanie a na serwisie jest jakaś tam szansa ze dojdą ze to bios. PLease pomożcie czy mam dalej probować modować ten ....535...... czy dac se spokuj. Moja chodzi stabilnie na GPU 560Mhz i MEM 1200Mhz i z procem ATHLON 3200+@2400Mhz mam 11000 w 3dmarku2003. (RAM 400@480 a proc mozna do 3000Mhz (10x300 stabilny))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to biosem modowały się karty bez napisu x800se na rdzeniu

Pogrzebałem i zebrałem trochę danych dla próbujących modować

PITer

9 Wrz 2005, 21:32

Post #546

Na PCB z tylu jest data produkcji PCB, te modowalne maja 0530 a nie modowlane 0533

heh, chyba znalazłem sposób na te nowe x800gt na czerwonym PCB (mój jest od Sapphire'a)

próbowałem łączyć przerwaną laser-lockiem ścieżkę - bez rezultatów (3 próby lakierem)

łączyłem także te punkty po lewej - także bez widocznego skutku - 8 potoków i ani grama więcej

zacząłem więc flashować BIOS na karcie i za każdym razem zastanawiał mnie komunikat o tym, że BIOS zachowuje podstawowe ustawienia

jeśli więc pomimo łączenia ścieżek i zmiany BIOSu nadal jak wół trzyma te 8 potoków, to może to to ?

poszukałem trochę w necie i znalazłem sposób na zmazanie tych "podstawowych ustawień" BIOSu

a zatem należy:

1. zaopatrzeć się w BIOS od x800 - ja wziąłem BIOS od X800 XL (PCI-E) 256 MB - te samie pamięci, taktowanie rdzenia na wszelki wypadek ciut niższe, link do strony z BIOSami

2. zaopatrzeć się w program do flashowania - koniecznie Atiflash v3.09 z dołu strony z BIOSami

3. na wszelki wypadek zrobić backup aktualnego BIOSu (np. ATITool'em)

4. odpalić kompa z dyskietki (na niej obydwie rzeczy z punktów 1 i 2), flashować

z dodatkowym przełącznikiem -newbios

efekt - włączone 16 potoków

Spotkalem sie z czterema rodzajami kart sapphire:

- Niebieskie PCB , napis na rdzeniu X800SE, daja sie zmodowac na 12p po przez zamalowanie mostku, wgranie biosu nie wnosi zadnych zmian.

- Niebieskie PCB, napis na rdzeniu X800SE, nie daje sie zmodowac, wgranie biosu nie wnosi zadnych zmian.

- Czerwone PCB, napis na rdzeniu X800SE, daja sie zmodowac na 12p po przez zamalowanie mostku, wgranie biosu nie wnosi zadnych zmian.

- Czerwone PCB, brak napisu X800SE, daje sie zmodowac na 12 oraz 16 potoków poprzez wgranie biosu.

Od 1,5 miesiąca chyba nikomu się karta nie modowała ...więc trzeba patrzyć sceptycznie na tą kwestię , a jak się zmoduje to eureka:)

x800se to nazwa na rdzeniu,a nie nazwa karty

Edytowane przez -< WormBoy >-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to bylo takie proste na karacie z AGP :( Juz dawno bym sie tym pobawil,ale poniewaz nie mam w tym za duzo doswuiadczenia to boje sie uszkodzic nowa karte a przydaloby sie te 12 potoczkow co by przebic GF6800Full i wreszcie miec karte,ktora zawsze chcialem miec - 256bit pamieci gddr3,256mb na karcie i 12 potokow a do tego Ati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lakierem nic się nie uszkodzi,można go zmyc np zmywaczem do paznokci.

A jak karta nie odpali po wgraniu biosu to trzeba mieć karte na pci ,odpalić na niej kompa i wgrać poprzedni bios (chyba że zapomnisz zrobić backup :D )

A karta o ,której marzysz to x800 gto...niewiele droższa od gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to biosem modowały się karty bez napisu x800se na rdzeniu

Pogrzebałem i zebrałem trochę danych dla próbujących modować

Od 1,5 miesiąca chyba nikomu się karta nie modowała ...więc trzeba patrzyć sceptycznie na tą kwestię , a jak się zmoduje to eureka:)

x800se to nazwa na rdzeniu,a nie nazwa karty

Kurde a moja karta niepasuje do opisu zadnych z tych czterech :) Troche mi szkoda karte stracic wgrywając bios ale coż niema ryzyka bez zabawy...dzisiaj sprobuje tym sposobem na "bios" bo chyba seria ....535.... jest z tych nowych i dlatego sie niemodują" lasercutem". A w międzyczasie napisze do SAPHIRE maila moze mi pomogą hehe.....dzieki za zebranie danych i jakby co siedze na gg2011079 moze jescze sie coś ciekawego od Ciebie moge dowiedzieć na temat tej grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo brakuje tam informacji,że są karty na czerwonym pcb z napisemx 800se na rdzeniu -niemodowalne...

Chyba zabawy bez ryzyka:)

Ale właśnie o to chodzi:D

Racja zabawy bez ryzyka. Twoja x800gt tez sie niemoduje prawda? CZy nieprobowałeś tego robić? Napisz mi please na gg skąd był ten temat o zmianie biosu to moze gościa namierze to mi wytłumaczy co i jak i jaka on ma karte....gg2011079

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz próbowałem tylko ale spróbuję jeszcze ,na razie musiałem kompa do kupy poskładać bo żona się burzyła,że ciągle w kawałkach.... :D

Cytat z postu 736,użytkownik serqserq.Zreszta na stronach 25-28 jest dużo o modowaniu biosem-polecam lekturze

Edytowane przez -< WormBoy >-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz próbowałem tylko ale spróbuję jeszcze ,na razie musiałem kompa do kupy poskładać bo żona się burzyła,że ciągle w kawałkach.... :D

Cytat z postu 736,użytkownik serqserq.Zreszta na stronach 25-28 jest dużo o modowaniu biosem-polecam lekturze

To zobacz od razu nemrek seryjny na swojej i mi powiedz jaki masz. Dzieki za pomoc..moze sie uda hehehe

heh, chyba znalazłem sposób na te nowe x800gt na czerwonym PCB (mój jest od Sapphire'a)

próbowałem łączyć przerwaną laser-lockiem ścieżkę - bez rezultatów (3 próby lakierem)

łączyłem także te punkty po lewej - także bez widocznego skutku - 8 potoków i ani grama więcej

zacząłem więc flashować BIOS na karcie i za każdym razem zastanawiał mnie komunikat o tym, że BIOS zachowuje podstawowe ustawienia

jeśli więc pomimo łączenia ścieżek i zmiany BIOSu nadal jak wół trzyma te 8 potoków, to może to to ?

poszukałem trochę w necie i znalazłem sposób na zmazanie tych "podstawowych ustawień" BIOSu

a zatem należy:

1. zaopatrzeć się w BIOS od x800 - ja wziąłem BIOS od X800 XL (PCI-E) 256 MB - te samie pamięci, taktowanie rdzenia na wszelki wypadek ciut niższe, link do strony z BIOSami

2. zaopatrzeć się w program do flashowania - koniecznie Atiflash v3.09 z dołu strony z BIOSami

3. na wszelki wypadek zrobić backup aktualnego BIOSu (np. ATITool'em)

4. odpalić kompa z dyskietki (na niej obydwie rzeczy z punktów 1 i 2), flashować

z dodatkowym przełącznikiem -newbios

efekt - włączone 16 potoków

post-120637-1126900841_thumb.jpg

Stary a możesz mi powiedzieć jaka dokładnie jest Twoja grafa (numer seryjny itd) zebym mogł stwierdzić czy moja to tez taki ohydny niemodowany model i czy biosem dam rady czy spale ją hehe. Moja karta jest na czerwonym PCB ma numerek seryjny ..535.... i napis na rdzeniu x800se...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lakierem nic się nie uszkodzi,można go zmyc np zmywaczem do paznokci.

A jak karta nie odpali po wgraniu biosu to trzeba mieć karte na pci ,odpalić na niej kompa i wgrać poprzedni bios (chyba że zapomnisz zrobić backup :D )

A karta o ,której marzysz to x800 gto...niewiele droższa od gt

GTO jest niestety tylko na PCIE a ja mam NF3 wiec nici z balu :( Co do v-moda to moze sprobuje lakierem,jesli mowisz,ze nic sie nie stanie :) ale jeszcze nie wiem do konca. Bym sprobowal bios,ale kompletnie nie wiem jakiego uzyc, bo np na tej stronie z biosami do kart ATI nie widzialem do Sapphire'a 256MB na AGP tylko do PCIE.Czy np jakbym sie zdecydowal na bios, to moge wgrac sobie bios takiego x800pro/xl na AGP i nic sie nie stanie (chlodzenie box, niebieski laminat), czy jaki byscie mi polecili? To musi byc koniecznie bios od AGP czy moze od PCIE ?? Pytam bo na biosach od kart graficznych sie nie znam a jak sie decyduje na takie rzeczy samodzielnie to tylko z instrukcja obslugi przez kogos,kto sie na tym zna,pozdrawiam.

(Jeszcze jakby ktos mi odpowiedzial co to za karta X800SE to juz bylbym calkiem zadowolony :D)

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Do połączenia ścieżek po lacer cut'ie kupiłem lakier grafitowy

Na opakowaniu jest napisane:

zastosowanie:

-Uzupełnianie ubytków warstwy grafitu na obwodach drukowanych

-Tworzenie lub odtwarzanie ścieżek w obwodach drukowanych (niskoprądowych!)

Zabezpieczenie posrebrzanych styków przed szkodliwym bezpośrednim kontaktem srebra z gumą (np.w pilotach)

Czy mogę tego lakieru użyć do modu, będzie się nadawał?

pozdro B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem lakier na bazie srebra... kosztowal mnie ok 9 zl w motoryzacyjnym

aha - moj numerek seryjny to, 0534... i zmodowalem juz takich z 6 sztuk

ps. jest gto na agp - trzeba tylko poszukac... - jakis czas temu nawet na allegro widzialem

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem lakier na bazie srebra... kosztowal mnie ok 9 zl w motoryzacyjnym

aha - moj numerek seryjny to, 0534... i zmodowalem juz takich z 6 sztuk

ps. jest gto na agp - trzeba tylko poszukac... - jakis czas temu nawet na allegro widzialem

A nie wiesz czy 0535.......... da sie modowac..czy to za nowy model czy mam dać sobie spkuj bo laczenie i tak niedaje rezultatów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTO jest niestety tylko na PCIE a ja mam NF3 wiec nici z balu :( Co do v-moda to moze sprobuje lakierem,jesli mowisz,ze nic sie nie stanie :) ale jeszcze nie wiem do konca. Bym sprobowal bios,ale kompletnie nie wiem jakiego uzyc, bo np na tej stronie z biosami do kart ATI nie widzialem do Sapphire'a 256MB na AGP tylko do PCIE.Czy np jakbym sie zdecydowal na bios, to moge wgrac sobie bios takiego x800pro/xl na AGP i nic sie nie stanie (chlodzenie box, niebieski laminat), czy jaki byscie mi polecili? To musi byc koniecznie bios od AGP czy moze od PCIE ?? Pytam bo na biosach od kart graficznych sie nie znam a jak sie decyduje na takie rzeczy samodzielnie to tylko z instrukcja obslugi przez kogos,kto sie na tym zna,pozdrawiam.

(Jeszcze jakby ktos mi odpowiedzial co to za karta X800SE to juz bylbym calkiem zadowolony :D)

w teorii zabawa z biosami wygląda tak: załatw sobie starą kartę na pci i sprawdź czy odpala ci się z niej komp (ustaw w biosie coś ala "display init 1st: PCI slot". jeśli zadziała to miodzio. teraz wgrywaj rózne biosy i sprawdzaj efekty. tutaj wgrywałbym co popadnie ale w granicach rozsądku - nie wgrywać biosów od kart z pamięciemi 1.6ns jeśli masz 2.0ns, itp. w razie awarii odpalasz z pci i wgrywasz inni bios. jeżeli nie możesz odpalać sprzętu z karty pci to lepiej odpuść jeżeli nie masz 99% pewności, że wiesz co robisz.

tu masz poradnik wgrywania biosa do karty wideo

Edytowane przez cga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w teorii zabawa z biosami wygląda tak: załatw sobie starą kartę na pci i sprawdź czy odpala ci się z niej komp (ustaw w biosie coś ala "display init 1st: PCI slot". jeśli zadziała to miodzio. teraz wgrywaj rózne biosy i sprawdzaj efekty. tutaj wgrywałbym co popadnie ale w granicach rozsądku - nie wgrywać biosów od kart z pamięciemi 1.6ns jeśli masz 2.0ns, itp. w razie awarii odpalasz z pci i wgrywasz inni bios. jeżeli nie możesz odpalać sprzętu z karty pci to lepiej odpuść jeżeli nie masz 99% pewności, że wiesz co robisz.

tu masz poradnik wgrywania biosa do karty wideo

Dzieki wielkie,mimo,ze bylem zmuszony zmienic karte na ta co w podpisie :( Ale artykul mi sie przyda bo i tak planuje dozbierac na jakiegos porzadnego x800pro,xt itd,ale dzieki wielkie i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czerwonym pcb można biosem próbować,ale pisane juz było wiele razy że nowsze sztuki się nie modują ani lakierem ani biosem.Trzeba próbować po prostu i liczyć na farta :)

Dziś się trochę pobawiłem zegarami mojego gt i wyniki w sygnaturce-myślę ,że jak na 8 potoków całkiem nieźle:D.Rdzeń poszedł nawet na 610, a memki na 574 (zaczęły się lekkie arty w mother nature w 03)ale powyżej 600/570 wyniki zaczęły spadać :? .

Spróbuję jeszcze proca podciągnąć to może coś więcej wycisnę...liczę na 12k w 3DM03 B)

A w sumie to zamiast pytać ciągle "czy moja karta się moduje ,czy nie " trzeba próbować i tyle.

Podajcie swoje wyniczki na 8 potokach bo ciekaw jestem jak innym idzie

Hmm ja mam x800gt od powercolor. Popatrzalem sobie na twoj post i ustawilem sobie 620/620 dalem na set clock i scan for artifact i zadnego bledu. Na 3d view mam 200fps :). Czy ja mam jakas spoko wersje czy cos zle robie?

Edytowane przez dawuald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

wlasnie skonczylem upgrade fizyczny kompa, ostatnim punktem byla wymiana chlodzenia na x800gt.

Zalmana vf700cu zapodałem na 5v po 30minutach grzania 3dmarkiem 2003 riva tuner zarejstrowala temperature na poziomie 58stopni, pozniej spadlo do 37

co myslicie o tych wskazaniach? mozna im zaufac? czy te temperatury sa bezpieczne dla normalnej pracy?

pozdrawiam

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTO jest niestety tylko na PCIE a ja mam NF3 wiec nici z balu :(

Jest wersja AGP ale nie u nas , ciekawe czy nasi dystrybutorzy skutecznie zablokuja ich naplyw jakas zaporowa cena ,bo w tej chwili 650 pln w przeliczeniu to atrakcja! :)Warto poczekac .

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16814102608

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bezpośrednio na układzie mam na samej górze napis:

Radeon X(tutaj jakieś małe znaczki, nie do odcyfrowania - na pewno nie jest to SE albo coś w tym stylu)

poniżej napisy:

215RBMAGA12F

GC0666.1

0423AA

TAIWAN

niedawno zdjąłem chłodzenie ze swojego x800gt i okazało się, że mam dokładnie taki sam egzemplarz jak opisany przez serqserq. wziąłem więc bios pitera do 16 potoków i zflashowałem z opcją -newbios. od razu wykryło mi 16 potoków tyle, że przy taktowaniach 500/500 (takie ma ten bios) już wściekle sypie artami. wgrałem więc bios 12 potoków bez parametru -newbios więc otrzymałem 16potoków z taktowaniem 475/450. niestety również arty. ostatecznie wróciłem do 12 potoków na 475/450.

czyżby trafił mi się egzemplarz z uszkodzonymi dodatkowymi potokami? moja karta ogólenie i tak słabo się kręci - na 12p osiągam 500/530. z tego co zauważyłem to karty x800gt @16p mają tylko 3 osoby: piter, serqserq i srekal34. cholera - tylko u mnie te potoki są walnięte po odblokowaniu czy jak? może coś jeszcze da się zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi