Skocz do zawartości
danyboy

Jaka Tania Karta Graficzna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prześledziłem już sporą liczbę postów na tym forum, grupach dyskusyjnych etc. ale nie daje mi to dostatecznych informacji co do podjęcia decyzji - większość osób proponuje GF 6600 lub coś lepszego, albo Radeona 9800 - lub cos lepszego, a mnie interesuje karta graficzna do 300 PLN.

Na czym mi zależy :

Nie jestem maniakiem jakości, prędkości, poprostu chcę pograć w nowsze gdy, nie zależy mi na najwyższych detalach w super rozdzielczości, tylko na tym zeby gra płynnie chodziła w 800x600.Nie zamierzam też podkręcać karty - gram tylko w wolnych chwilach a kompa wykozystuję glownie do pracy i zależy mi na stabilnym działaniu.Potrzebuję też wyjścia S-Video.

Mój sprzęt jest dość leciwy....płyta główna MSI KT7 Turbo na chipsecie VIAKT133a, AGPx4, 256 Ramu(w najblizszym czasie przybedzie 512 MB), procesor AMD Athlon 750.Do tej pory uzywałem GF MX2 200.

Co mnie interesuje ?

1 - GF 6200 64 Bit, 128 MB - np. :http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19554

Ale czytałem opinie cytuję "nie bierz 6200 bo to g..., trzymaj sie z daleka od kart 64 bit'owych" etc. - niestety bez bliższych wyjaśnień, czemu ta karta to g...

2. Radeon 9550 128 Bit, 128 MB - większość opinni jest pochlebna, jednak technologia jakby nie było jest starsza od GF 6200.

3. GF 5600 64 bit, 128 MB - np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18117 opinie użytkowników (przynajniej kupujących w komputroniku) są zachęcające

pomozecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mnie interesuje ?

1 - GF 6200 64 Bit, 128 MB - np.  :http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19554

Ale czytałem opinie cytuję "nie bierz 6200 bo to g..., trzymaj sie z daleka od kart 64 bit'owych" etc. - niestety bez bliższych wyjaśnień, czemu ta karta to g...

2. Radeon 9550 128 Bit, 128 MB - większość opinni jest pochlebna, jednak technologia jakby nie było jest starsza od GF 6200.

3. GF 5600 64 bit, 128 MB - np. 1560644[/snapback]

Ad.1 Dlatego [ciach!]o, ponieważ szyna 64-bitowa to na dzień dzisiejszy nieporozumienie, karta nawet przy rozdziałce 800x600 będzie mulić w nowszych gierkach (mizerna przepustowość pamięci).

Ad.2 Moja także pochelebna i z pewnością opłacalniejszy zakup niż ten GeForce w twoim przypadku. A co do starych technologi, ok GeForce może i ma PS3 i D9.0c ale cuż z tego jak sama karta jest za słaba żeby to pociągnąć? Moim zdaniem jest to czysty chwyt marketingowy u nVidii a i tak nabywca nie skorzysta sobie z tych fajerwerków na 4 potokoach i 350/400Mhz taktowaniu (zalezy tez od modelu). Na radku jeszcze spokojnie pograsz w HL2 w 1024x768 i także duże możliwości O/C :)

Ad.3 Co do tego FX'a to jak chcesz sie pozbyć 200zł to lepiej na biedne dzieci dać niż na tą karte. A opinii ludzi na Komputroniku nie będę komentować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@danyboy 9550 to NIE to samo co 9500 bierz tego z niższym numerkiem - szybszy.

Co nazywasz nowszymi tytółami ? HL 2 , Doom 3 ?

To i tak nie pograsz na swoim sprzęcie nawet z tą kartą, Procesor, ram płyta do zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady - widze ze 9500 ma dużą rzeszę fanów - możliwe że to będzie własnie najlepszy wybór.

@alberto56 - myslalem wlasnie o tych tytułach - i mysle ze pogram, oczywiscie zdaje sobie sprawe ze detale lichej jakości, ale pograć się da.Płyty i procesora nie zmienię gdyż komputer do gier wykorzystuję sporadycznie, i jakbym już miał składać nowy sprzęt to nie pod kontem wydajności w grach, a zamiast karty za 600-700 pln kupiłbym sobie PS2.

@pain.exe - nfsu2 przeszedłem na swoim mx2 200, detale zjechane, ale przyjemność z jazdy była - a chyba o to chodzi - więc mam nadzieję że zmiana karty trochę to poprawi - i jak dla mnie to trochę w zupełności wystarczy.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi