Skocz do zawartości
motofan

[recenzja] Asus A6va

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zakupiłem dwa dni temu Asusa AV6a q039i włożyłem mu dodatkowe 1 gb ramu... Ram kupiłem w morele.net i działa bez zarzutu.. tylko mam jeden problem.. nie mogę uruchomić dzwięku bo stery coś nie chcą działać.. Karta to jakiś AZALIA REALTEK i podczas instalacji coś pisze o jakimś błędzie (wybieram opcje mimo to kontynuuj) i po restarcie dzwięk nie chodzi.. dodam że mam windowsa z service pack 1, czyli tego którego ta karta wymaga do chodzenia.. Nie macie pojęcia co robić?

Ps. z tego vco mi się wydaje to Asus AV6a q039 ma dysk 5400 obr

Czyli teraz masz 1.5gb ramu?? właśnie bym tak planował zrobić...

Hmmmm system powinien być preinstalowany - winXP z sp2 - tak ja miałem tyle że kupowałem u idiotów. do tego powinien mieć wydzieloną partycje z obrazem systemu (preinstalowany system ze wszystkimi driwerami i programami dostarczonymi z laptopem no i oczywiście sp2)

Acha - czy ktoś by mógł potwierdzić bo wyczytałem że do tego lapa można wpakować 2gb ramu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek tak do tego laptopa możesz wpakować max. 2gb ramu...

BTW: Laptop ten jest dostępny w sprzedaży bez Windowsa XP... kupujcie bez, jest około 150zł-200zł tańszy a ten dodawany ti i tak tylko Win Home więc po co przepłacać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od kilku dni mam swojego A6VA-Q039. I w zwiazku z tym mam kilka pytan do uzytkownikow posiadajacych tego lapka.

1. Jaka dostaliscie torbe? Bo ta ktora ma Motofan (http://img231.imageshack.us/img231/182/pict012933337lr.jpg) wyglada na bardzo fajna, ale ja niestety dostalem calkiem inna - dokladnie taka: http://allegro.pl/show_item.php?item=76923509

Jak to u was wyglada?

2. Czy zauwazyliscie ze co jakis czas z lapka dobiega taki smieszny dzwiek (mysle ze to dysk), takie jak by pyk pyk pyk i cisza. A za chwile znowu. W sumie nie przeszkadza, ale jest zauwazalne.

3. Czy na logo Asusa widocznym przy zamknietej matrycy tez mieliscie przyklejona jakby folie? Bo wyglada to dosc tandetnie a nie bardzo chce odejsc.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylby ktos tak mily i nagral halas wiatraczka w Asusie A6Va w trybie 2D i 3D (np. podczas testu Aquamark) - dajmy na to mikrofon moze lezec na touchpadzie lub pare cm od wylotu wentylatora, jezeli mic jest kiepski ?

Pytanko do posiadaczy Asusa A6Va Q039 - czy slychac szum talerzy dysku 5400 rpm ?

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No torba faktycznie nie jest za fajna :/

Czekam na informacje od innych ktorzy nabyli A6VA w ostatnim czasie. Co dostaliscie?

A swoja droga to ASUS troche przegial w tym miejscu. Czlowiek sie spodziewa fajnej torby a tu... takie cos

Edytowane przez baton18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego powinienes sie spodziewac fajnej troby ? czy ASUS i tak juz bez niej, nie jest az za fajny ? :rolleyes:

Gdyby mieli jeszcze oprocz myszki i 2letniej gwary dawac jakas droga torbe, to chyba musieliby zaczac dokladac do tego biznesu..

A w tej akcji nie chodzi o sama torbe, tylko ze koles ja wycenil na 70zeta, pewnie mysli ze jak ma znaczek to odrazu prestiz rosnie, hehe. Długopis jednorazowka z logiem to pewnie juz prawie Pelikan !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego powinienes sie spodziewac fajnej troby ? czy ASUS i tak juz bez niej, nie jest az za fajny ? :rolleyes:

Gdyby mieli jeszcze oprocz myszki i 2letniej gwary dawac jakas droga torbe, to chyba musieliby zaczac dokladac do tego biznesu..

Spowdziewac sie moglem chociazby po obejrzeniu fotki torby, ktora dostal Motofan. Nie mysl ze ja teraz siedze i rozpaczam bo nie mam fajnej torby :) Nie o to chodzi. Dziwi mnie po prostu rozbieznosc w jakosci tych 2 toreb. A swoja droga to ta torba ktora dostalem i tak nie jest zla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równierz dostałem torbę jak ta na aukcji, ale wcale nie odniosłem wrażenia, że jest tandetna - wiem że zabrzmi to jak wychwalanie swojego, ale tak nie jest - może to kwestia tego, że to moja pierwsza teczka na laptopa :) Ale wsadziłem do niej sprzęt, pasuje idealnie, i widać że jest bezpieczny, można go wygodnie przenieść - czegóż chcieć w więcej?? Co do poruszanego wcześniej tematu dysku - ja mam dysk Fujitsu MHT2080AT, i Everest pokazuje mi 4200RPM, zgodnie ze specyfikacją tutaj.

Tutaj moje wyniki 3DMarków na sterach z firmowgo dysku:

3DMark2001SE - 16145

3DMark2003 - 6129

3DMark2005 - 2672

Na najnowszych sterownikach z internetu:

3DMark2001SE - 16295

Różnica niewielka, więc nie kontynuowałem testu - jak znajdę trochę czasu to dodam brakujące wyniki.

Ogólnie w tym komputerze znalazłem takie wady:

-Dość nierównomiernie podświetlona matryca (widać to zwłaszcza przy dużych ciemnych obszarach na ekranie, u mnie jest nieco ciemniejszy środek)

-Głośna praca wentylatora, podawany gdzieś link do jakiegoś forum z rozwiązaniem tego problemu u mnie nie działa

-Zamienione są piktogramy rozjaśniania/ściemniania podświetlania

Więcej wad jak na razie nie zauważyłem, z Nokią 7650 Bluetooh/IrDA działały wyśmienicie (połączenie, wysyłanie odbieranie danych).

Na bateriach przy pracy "biurowej" (przeglądarka, ściąganie i instalowanie, w tle jakaś nutka, ogólne konfigurowanie) wytrzymał mi ok. 2 godzin.

Szczerze polecam, ja się nie zawiodłem.

Jeszcze jedno - przy zakupie miałem możliwość porównania go z Toshibą M70-113 >klik!<, którą bardzo wychwalał sprzedawca (odradzał Asusa, jak twierdził mają słabe matryce) i w mojej opinii Toshiba tego porównania nie wytrzymywała. Wcale nie sprawiała wrażenia jakościowo dyskfalifikującej konkurencję, a miała mniej opcji (m.in. interfejsów). To przesądziło o wyborze.

Edytowane przez gOOmez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równierz dostałem torbę jak ta na aukcji, ale wcale nie odniosłem wrażenia, że jest tandetna - wiem że zabrzmi to jak wychwalanie swojego, ale tak nie jest - może to kwestia tego, że to moja pierwsza teczka na laptopa :) Ale wsadziłem do niej sprzęt, pasuje idealnie, i widać że jest bezpieczny, można go wygodnie przenieść - czegóż chcieć w więcej??

Wiesz, ja nie mowie ze jest tandetna. Tamta po prostu jest lepsza i tyle. Ala ta i tak jest spoko i trzeba sie cieszyc. A co z pozostalymi 2 kwestiami ktore poruszylem kilka postow wyzej (dysk, logo) ?

I jeszcze jedno pytanko. Czy jakos specjalnie trzeba sie obchodzic z bateria na poczatku? jakies formatowanie albo cos? to moj 1 lapek i nie bardzo wiem

Edytowane przez baton18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baton18

Co do Twojej torby to faktycznie się nie przyłożyli....

Dla porównania zamieszczam zdjęcie mojego nosidełka ( jakość zdjęcia w przeciwieństwie do mojej torby nie jest rewelacyjna - fotkę robiłem wbudowaną kamerą (cyfrówke mi zaj......li...)

Jeżeli chodzi o samego laptopa jestem z niego bardzo zadowolony nic dodać nic ująć ( heh - no może dodać to tak... ) i z czystym sumieniem mogę go polecić wszystkim którzy zastanawiają się nad wyborem notebooka.

post-120592-1134864697_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baton18

Co do Twojej torby to faktycznie się nie przyłożyli....

Dla porównania zamieszczam zdjęcie mojego nosidełka ( jakość zdjęcia w przeciwieństwie do mojej torby nie jest rewelacyjna - fotkę robiłem wbudowaną kamerą (cyfrówke mi zaj......li...)

Jeżeli chodzi o samego laptopa jestem z niego bardzo zadowolony nic dodać nic ująć ( heh - no może dodać to tak... ) i z czystym sumieniem mogę go polecić wszystkim którzy zastanawiają się nad wyborem notebooka.

a kiedy kupowales lapka? bo wychodzi na to ze chyba w ASUSie stwierdzili ze juz im sie nie oplaca dawac lepszych toreb :)

A jak u Ciebie z tymi odglosami dysku? Bo to co ja zauwazylem to mozliwe ze podchodzi pod to co zostalo opisane w tym temacie ("bulgotanie"): http://forum.purepc.pl/Cos-Bulgota-W-Acerze-t169745.html

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem taką :http://allegro.pl/show_item.php?item=76923509

choć nie zupełnie - moja jest kompletnie matowa - kupowałem pod koniec września w media-markt (u idiotów). z torby jestem zadowolony - sztywna i dobrze chroni sprzęta i oprócz sprzęta da się parę innych rzeczy włożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w najbliższym czasie chcę zakupić laptopa (mam na to przeznaczone ok 6tys.) i po przeczytaniu masy recenzji/porównań i opinii zastanawiam się nad kupnem ASUSa A6VA-Q039 w sklepie softon.pl :) Chciałabym się Was spytać czy macie jakiekolwiek zastrzeżenia/uwagi do tego modelu? (szczególnie Ci z Was co go mają już jakiś czas) Chcę od razu dokupić dodatkową kość ramu (512MB) i tu pytanie: jaką kość mam kupić żeby pracowała dobrze w dualu z tą standardową? Pozdrawiam, Anka.

PS. i czy dysk w tym asusie ma na pewno 5400RPM? bo co strona www to inna informacja :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze.. powoli nastawiam się więc na dysk 4200RPM w tym Asusie :unsure:

Ale co z pamięcią RAM? Jaką ten model (Q039) ma dokładnie pamięć w standardzie? CL3 czy CL4? Bo nie wiem którą z tych http://sklep.benchmark.pl/katalog_3295.html mam wybrać.

Acha, jakbym kupiła 1GB ramu to to już nie będzie w dualu pracować tak? Bo do tego muszą być identyczne kości jeśli chodzi o rozmiar i parametry, mam rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta identycznoscia to roznie bywa - przyklad: kupilem swoje 512MB TwinMos DDR400 duzo pozniej od 256MB TwinMos DDR333 (na ukladach Hynix, przy czym DDR333 mialy lepszy CL niz DDR400) i o dziwo na mojej plycie Epox 8RDA+ wykrylo to jako DUAL - przyspieszenie na AMD prawie zadne, ale fakt jest faktem.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy i gdzie jeśli można spytać kupowaliście wasze laptopy? Może to zależy od miesiąca sprzedaży..

1)mediamarkt - dlatego bo mi zależało by przed kupnem go obejrzeć, część osób preferuje przez internet bo troche taniej (to jednak kwestia osobistych preferencji) z tego co wiem to do polski trochę mało ich sprowadzają :/ ale mniejsza o to ;)

2) sprzęcik świetny - Hmmm w tym topicu prawie wszystko zostało powiedziane ale zdaje się zapomniano o zasilaczu - jest on mały co przy częstym przenoszeniu sprzętu ze sobą jest bardzo przydatne - Acery mają większe zesilacze... ogólnie ten jest bardzo mały - to dobrze :)

3)jeśli chodzi o dokładanie pamięci to ja preferuje pojechać do sklepu razem z lapkiem i na miejscu dobrać pamięć... z tego powodu iż się nie znam na lapkach za bardzo (ja tylko używam)

4) co do pamięci - zdaje się że DDR2 mają trochę większy CL niż zwykłe - no i czasami bywa że przy większym taktowaniu dają większe CL (to jednak nie reguła...) co do uwag limerro to też miałem podobną sytuację - przy 2 różnych kościach na Abicie NF7 i bartonie wykrywała mi jako dual (bardziej zależy do jakich slotó się powsadza pamięci niż od tego czy są "dopasowane" :/ ?? ) a wzrostu wydajności żadnego... ale jak zmieniłem na 2 identyczne kości to dual dał trochę... choć nie tak jak można by się spodziewać :/ to chyba tylko zagrywka marketingowa....

co do wolnego dysku - tak się zastanawiam czy nie pomogło by dołożenie pamięci (powiedzmy do standartowych 512 kość 1GB czy odrazu wymienić na 2 kości po 1GB) i zrezygnowanie z pamięci wirtualnej i pliku stronicowania.... tak mi się wydaje że rola twardziela zmaleje... Hmmm?? co o tym myslicie??

Edytowane przez Kyniek4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze.. powoli nastawiam się więc na dysk 4200RPM w tym Asusie :unsure:

Ale co z pamięcią RAM? Jaką ten model (Q039) ma dokładnie pamięć w standardzie? CL3 czy CL4? Bo nie wiem którą z tych http://sklep.benchmark.pl/katalog_3295.html mam wybrać.

Acha, jakbym kupiła 1GB ramu to to już nie będzie w dualu pracować tak? Bo do tego muszą być identyczne kości jeśli chodzi o rozmiar i parametry, mam rację?

pamięci są CL4,ja miałem od nowości jakiś noname,dokupiłem pierwszą lepszą kość Kingmaxa 512MB DDR2 533 SO-DIMM cl4 i śmiga w dualu jak ta lala,natomiast niedługo bedę sprzedawał tą pamięć żeby kupić sobie 2x1GB.

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja już po świętach albo zaraz po sylwestrze powinnam się stać szczęśliwą posiadaczką ASUSA A6VA-Q039 :D

motofan dzięki za info, to ja chyba dokupię 1GB od razu, bo nawet jeśli dualu nie uzyskam to później i tak lepiej mi będzie wymienić tylko standardową kość a nie 2 naraz :D

Wesołych Świąt wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi