Skocz do zawartości
motofan

[recenzja] Asus A6va

Rekomendowane odpowiedzi

Anka725:

Szczerze to nie wiem czy to duzo, ale mozesz sama sprawdzic. www.futuremark.com i zagladnij do ORB'a :)

Nigdy nie posiadalem wystarczajaco dobrej karty graficznej (patrzy sygneturka) aby odpalac 3D marka 2005 :)

W 2001 mam ok 10,5k. z ORB'a i przylepionego rankingu w 3D Mark 2001 ASUS powinien miec srednio ponad 16k :)

Ja również mam 358/331 :)

Z 358 nie daleko do 400 :) wiec mysle ze da rade;]

Ja zaczalem sie modlic zeby moj egzemplarz mial dysk 5400 rpm :)

W sumie prawodopodobiensto jest duzo, bo baton18 kupil w tym samym sklepie jakies 3 tygodnie temu tego ASUS'a i dostal 5400 :) Tylko torbe sredniej jakosci :( Ale torby i tak nie uzywam:) Po miescie nosilem Toshibe w plecaku zeby sie nie rzucala w oczy :-D

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

358/330 ; (widac tak ustawiaja) :D

Hy wlaczylem na noc battery calibration z biosa i teraz mi NHC pokazuje battery charge rate 103% O_o swoja droga myslalem ze to jest automatyczne narzedzie, ale okazalo sie ze musialbym wstac w nocy i wylaczyc kabelek od zasilania zeby rozladowac, wiec na razie bedzie 103% lolz

jak pytalem sprzedawce przed zakupem a6va to mowil ze grafika jest na jednej plycie z reszta wiec .... jak chcecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, masz racje. Temat MXM uwazam za zamkniety. Wyslalem maila do ASUS Polska i dowiedzialem sie ze grafika jest zintegrowana z plyta glowna.

korzec:

Jak formatowales swoja baterie? Chce to zrobic lepiej niz na poprzedniej Toshibie. Ja gdy przywiozlem ze sklepu zaczalem od razu normalnie uzywac i bateria trzymala mi max godzine :(

Znajomy mi powiedzial ze w servisie DELL'a robia to tak:

1) Nowy laptop podlacza sie na 24H na ladowanie przy wylaczonym komputerze.

2) Odlacza sie zasilanie, wchodzi do BIOS'u i zostawia az sie calkiem rozladuje i wylaczy

3) To samo co w 1) kroku tyle ze na 12H

4) To samo co w 2)

Czy macie jakies swoje doswiadczenia w formatowaniu baterii ? Czy w/w sposob jest dobry?

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem.. ja po prostu zaczęłam używać baterii, najpierw naładowałam do końca a potem odłączyłam AC i trzymałam laptopa na DC aż do jego hibernacji z wyczerpania baterii. I tak kilka razy, bateria trzyma ponad 3 godziny więc nie narzekam :)

A teraz zmiana tematu: na stronach Intela pojawiły się nowe sterowniki do kart wifi, jednak póki Asus nie zaktualizuje swoich dwóch programów - Wireless Console i ATK0100 ACPI to nawet nie próbujcie ich instalować - po restarcie systemu wyrzuca błąd i zamykany jest HControl.exe (ATK0100), no i nie działa Wireless Console, kombinacja Fn-F2 i dioda od wifi też się nie świeci :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro po co w takim razie producenci daja do biosa fukcjie kalibrowania baterii? zeby dobrze ulozyla sie w slocie? :) moze jak pojde gdzies na wifi to sciagne nowe stery:] , ja bym byl za tym zeby asus udostepnil kod xrodlowy tego calego ATK i wconsole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie standart 358/330. Idzie na 400mhz? Biorę się za goglowanie i zacieram ręce, zobaczymy co da się wycisnąć. Nie wiecie jak się ma podkręcanie grafiki do gwarancji?

gOOmez:

Jak uzyskasz stabilne taktowania to krzycz (tzn takie przy ktorych laptop chodzi stabilnie i nie parzy) :razz:

Co do gwarancji.... Jesli nie spalisz grafy to nie ma o czy mowic :lol:

Jednak jesli sie uszkodzi to hmm trudno powiedziec. W BIOS grafiki nie ingerujesz, bo w nim jest zapisana informacja o defaultowych taktach grafiki. Przy starcie taktowanie jest takie jak w biosie karty. To co my robimy to jest soft oc z poziomu windows. Jesli nie ma zadnej specjalnej pamieci (serwisowej?) na karcie, ktora rejestruje kazda zmiane czestotliwosci (np cos ala SMART dla dyskow), to imho nie ma powodu do niepokoju :) Mimo wszystko radze byc ostroznym :-P

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Trochę sobie poczytałem o tym Asusie (Q039) i poważnie zastanawiam się nad tym modelem i Toshiba Satelite Pro M70-110. Czy w asusie są wyjścia audio do podłączenia głośników w systemie 2.1 bo w toshibie na 100% nie ma, a gdyby asus oferował taką możliwość nie musiałbym rezygnować z moich głośników Creative.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... z tego co widzę w ustawieniach realteka w panelu sterowania nie ma opcji 5.1, więc chyba nie ma takiej możliwości. Ale jest wyjście cyfowe, może twoje głośniki mają wejście? Co do tej Toshiby - miałem możliwość obejrzenia ich obu jednocześnie przed zakupem, popracowania na nich, i M70-110 IMHO jest gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie zależy tyle na podłączeniu całego zestawu 5.1 ale wystarczająca byłaby dla mnie możliwiść podłączenia 2 satelitek i woofera. Powiedz na jakiej podstawie stwierdziłeś że toshiba jest gorsza od tego asusa? Gorsza jakość wykonania, matryca? Bardzo by mnie to interesowało bo nie miałem okazji obejżeć tego modelu na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toshiba ma zauwazalnie gorsza matryce od Asusowskiego Color Shine, jakosc wykonania rowniez nie zachwyca. No, ale zdania pewnie na ten temat beda podzielone, bo dla jednych Toshiba to szczyt marzen, a dla innych nie ;) Gdybym mial wybrac tylko miedzy tymi dwoma notkami to bez watpienia wzialbym Asusa.

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Toshiby - nie wypowiadam się bo nie widziałem na żywca...

Jeżeli chodzi o ASUSA - ( Q039 ) - zajefajny laptop...

Świetna jakość wykonania, bardzo dobre osiągi za cenę niewiele większą od ACERA...

Ogólnie rzecz biorąć laptop daje radę... Może nie jest tak szybki jak laptopy maniaków wydających na lapsy ponad 10 tys zł tylko po to żeby na nich grać ( co dla mnie graniczy z debilizmem), ale za tą kasę to naprawdę świetny wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej opinii Toshiba:

-Ma gorszą matrycę (duuużo gorzej podświetloną, praktycznie nie dało się jej ustawić tak aby kolory wyglądały tak samo na całym ekranie)

-Gorsza jakość wykonania, nie przekonał mnie ten pastik.

-Nie ma podczerwieni, bluetoootha (swoją drogą ten w Asusie jest made by Toshiba ;) ), portu równoległego (dla mnie jest on ważny, a sprawdźcie sobie ceny takich kontrolerów na allegro)

-Złącza audio z przodu, duży minus

-Jedyne w czym była lepsza od Asusa to dysk 5400rpm.

Jeżeli do tego dodamy że Asus ma kamerkę i mikrofon o bardzo dobrej czułości (chociaż tego to akurat w momencie zakupu nie wiedziałem), to wybór wydaje się oczywisty. Asus jest sprzętem typu All-In-One i to mi się w nim najbardziej podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak dołożę do tego asusa, będę miał torbę i myszkę w zestawie, gwarancja taka sama ja u toshiby. Nie dowiedziałem się tylko co z głośnikami w systemie 2.1, ja mam Creative Inspire P5900 i chciałbym zostawić na biurku przednie satelitki i woofer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak dołożę do tego asusa, będę miał torbę i myszkę w zestawie, gwarancja taka sama ja u toshiby. Nie dowiedziałem się tylko co z głośnikami w systemie 2.1, ja mam Creative Inspire P5900 i chciałbym zostawić na biurku przednie satelitki i woofer.

Kup za pare groszy rozdzielacz na "maly jack" i podlaczysz ile chcesz glosnikow. Nie bedziesz mial surround'u, ale i tak lepiej bedzie brzmiec jak tylko 2 podlaczone w stereo.

Jesli masz jeszcze jakies fundusze, to kup koniecznie zewnetrzna dzwiekowke na USB albo PCMCIA Creative'a

na USB: SB Live! albo SB Extigy

PCMCIA: SB Audity ZS.

Odnosnie ASUSA: Podzielam zdanie przedmowcow. A6VA jest full wypas. :razz:

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jotixel powiedz jeszcze jak ma się wydajność tego lapka do twojej stacjonarki z podpisu, nie chodzi mi oczywiście o gierki ale o samo działanie systemu oraz programów. Ja mam blaszaka w podobnej konfiguracji i zastanawiam się czy będzie to duży przeskok w wydajności między tymi kompami.

Z góry dzięki z info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jotixel powiedz jeszcze jak ma się wydajność tego lapka do twojej stacjonarki z podpisu, nie chodzi mi oczywiście o gierki ale o samo działanie systemu oraz programów. Ja mam blaszaka w podobnej konfiguracji i zastanawiam się czy będzie to duży przeskok w wydajności między tymi kompami.

Z góry dzięki z info.

Windows chodzi bardzo sprawnie i szybko. Nie zmula sie... Ten z sygneturki tez chodzi bardzo dobrze. Windows chyba nie moze juz dzialac szybciej :lol: Oba kompy reaguja na rozkazy niemal natychmiastowo. W tray'u mam 15 ikonek, srednia ilosc wolnego RAM'u ok 650MB

Zawsze porownywalem (moze to i glupie :oops: , ale jakies porownanie jest) szybkosc wlaczania systemu po ilosci paskow ktore przelecialy podczas wlaczania windowsa :) Tutaj przelatuja 2 i wlacza sieczarny ekran a nastepnie automatyczne logowanie.

Przy okazji do pozostalych forumowiczow: Na ile maksymalnie pusciliscie Radeona? (bez artefaktow, zwisow i pieca:))

Najwiecej ile dalem to 388/350 (core/mem) chodzi stabilnie, nie grzeje sie,zadnych artefaktow i niespodzianek :)

3x przelecial 3Dmark2001

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się po kliknięciu na kopertę odpala Firefox z gmailem :D

A wszystko dzięki programowi Gmail Notifier i małemu plikowi .reg który trzeba wczytać do rejestru XP.

Windows Registry Editor Version 5.00

; WINDOWS XP/GMAIL REGISTRY PATCH

; by Brent Dax <brentdax@gmail.com>

; This patch sets up all the Registry settings needed to make Gmail

; appear as the default e-mail app on the Windows XP Start menu

; (via the official Gmail Notifier).

; Consider this to be public domain. I mean, for God's sake, it's just

; a registry patch.

; This patch has several paths hardcoded into it, including ones for Gmail

; Notifier and Mozilla Firefox. If you have these in non-standard

; locations (or you use a browser besides Firefox), you'll need to edit

; this patch before applying it.

;

; This MSDN article was most helpful:

; http://msdn.microsoft.com/library/default....steringapps.asp

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail]

@="Google Gmail"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail]

@="Google Gmail"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\DefaultIcon]

@="\"C:\\Program Files\\Google\\Gmail Notifier\\Gnotify.exe\",-1"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols\mailto]

@="URL:MailTo Protocol"

"EditFlags"=hex:02,00,00,00

"URL Protocol"=""

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols\mailto\DefaultIcon]

@="%ProgramFiles%\\Outlook Express\\msimn.exe,-2"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols\mailto\shell]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols\mailto\shell\open]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\Protocols\mailto\shell\open\command]

@="\"C:\\Program Files\\Google\\Gmail Notifier\\Gnotify.exe\" -url http://gmail.google.com/gmail -mailto %1"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\shell]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\shell\open]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\Mail\Google Gmail\shell\open\command]

; !!!!! CHANGE THIS IF YOU USE ANOTHER BROWSER !!!!!

@="\"C:\\Program Files\\Mozilla Firefox\\firefox.exe\" -url http://gmail.google.com/"

Odpowiednio go zmień to będzie Ci się otwierał IE z gmailem.

Pozdrawiam, Anka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyhy.. ponad 3 lata na Inżynierii Komputrowej coś mi chyba jednak dały ;-) A żeby mi się jeszcze tak chciało skończyć pisać pracę z modernizacji LAN to bym nawet papierek za te moje studia dostała :mur:

Edytowane przez anka725

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja znow swoje, bo jakos mi sie wydaje ze moj egzemplarz jest felerny, ati tray tools wiesza komp.. ale to nie o tym...

Czesto jak wlaczam komp z hibernacji to windows pokazuje: "usb device not recognized, device malfunctioned and windows nie wie o co mu chodzi" pytanie: czy wam tez to sie zdarza? dodam ze to sie dzieje nie zaleznie czy mam do zewnetrznego usb cos podpiete czy nie;

2. podczas normalej pracy system windows czasem (nie za żadko) wydaje dzwieki jak przy wlaczaniu albo wylaczaniu urzadzenia, jest to dla mne niepokojace, ale nie ma zadnych komunikatow, ogolnie nie podoba mi sie to, tez sie wam zdarza?? zbieram dane.... moze kiedys pojde do serwisu wreszcie ;)

przyciskow typu mail i browser nie uzywam, wolalbym za to touchpad locka , jak ktos umie to niech napisze mi jakis programik do tego :)

{ np zeby wylaczal mysz ps/2 i mowil ATKOSD zeby pokazalo ikonke touchpadlock, i odwrotnie z wlaczaniem }

Edytowane przez korzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzec z hibernacją to nie wiem co Ci poradzić bo ja jej praktycznie nie używam (wole wstrzymywanie systemu), co do dźwięków usuwania/instalowania sprzętu to u mnie nie ma tego efektu, działają prawidłowo. A przycisk touchpada będzie Ci działał tylko wtedy jak zainstalujesz sterowniki od Synaptics :mur: przeszukałam różne strony i fora i nie znalazłam na nie żadnej alternatywy :cry:

Ja mam znowu inne pytanie: czy podczas istalacji xp a dokładnie partycjonowania dysku też wam zostaje na początku 8MB nie przydzielonego obszaru? Jakkolwiek nie podzielę dysku to mi xp nie pozwala wykorzystać tych 8MB :blink:

No i chyba przez to właśnie nod32 mi krzyczy:

Wystąpił błąd podczas skanowania aktywnego boot sektora 1 dysk fizyczny. Błąd czytania sektora dysku.

XP po instalacji uruchamia się bez problemów bo mu obojętnie w którym miejscu dysku go zainstalujemy, ale myślę że 98 czy Me miałyby już problemy ze wstaniem w takiej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za to zawsze hibernuję PCta i nigdy nie miałem z tym najmniejszego problemu, i nigdy nie występowały u mnie żadne objawy o których piszesz korzec. Chyba rzeczywiście trafił ci się felerny egzemplarz, proponuję truchcik do serwisu i podzielenie się wrażeniami z użytkownikami na forum ;) dobrze wiedzieć jak się ma sprawność serwisu Asusa, bo wątpię aby lapki w sklepie naprawiali.

anka725, mi to 8 mega pozostaje zawsze jeżeli tylko robię dyski logiczne. Wydaje mi się, że jest to obszar gdzie są o nich zapisywane informacje. Brakuje mi 8Mb zarówno na laptopie jak i na stacjonarnym. Co do komunikatu Noda proponuję Scandisk, może masz badsector?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bue...tylko samobojcy uzywaja PM.

ta lepsze Partition Expert ;) (tez mam te 8 mb, na hdd 3,5" WD 80GB tak nie mialem chyba)

no to rzeczywiscie jak ja mam pare objawow ktorych nikt inny nie ma to nie mam juz jak myslec o czyms innym jak o serwisie ;/ z tego co slyszalem serwis nie jest zbyt przyjazny O_o zobaczymy co bedzie na razie musze sie uczyc po sesji pewnie sie przejde juz tam...

moge zaczac robic log serwisowy, na razie od zdefiniowania problemu :):

1. Ati tray tools zawiesza komp (w xp dopiero przy uzyciu pewnych opcji, w 2003 - od razu i psuje MBR)

2. po hibernacji windows nie rozpoznaje urzadzen usb( właściwie to tylko pokazuje komunikat, urzadzenia raczej dzialaja)

3. podczas normalnej pracy win wydaje dzwieki dodawania i usuwania sprzetu

4. długo trwa uruchomienie systemu (załadowanie sie programów po zalogowaniu - czasem kilka minut zanim pojawi sie ikonka wifi i to nawet przy pustym systemie)

5. nie mam czasu isc do serwisu po zatym nigdy nie bylem na koscierzyńskiej i nie wiem jak tam trafic :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A jak jest z wydajnością tego dysku 4200obr. Wyczytałem w tym wątku że windows sie trochę dłużej ładuje, a jak wygląda sama kwestia wydajności w systemie (przeglądarki int., gierki i inny soft). Czy "czuć", że dysk to 4200?

Z góry dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi