Skocz do zawartości
arktos

Kompatybilność

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płyte główną Epox EP-4BDA533(I).Mam w niej 256mb ramu pc 2100 .I teraz ma pytanie,czy na tej płytce gryzą się ramy,jeżeli mają te same CL ,taktowanie i pojemnośc?

Jeszcze pytanko,czy jak są 2 kości,jedna ma cl2,a 2 ma cl 2.5,to jest wieksze prawdopodobieństwo gryzienia się?

Ostatnie,czy ułożenie kości na pamięciach ma jakieś znaczenie?

Edytowane przez arktos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płyte główną  Epox EP-4BDA533(I).Mam w niej 256mb ramu pc 2100 .I teraz ma pytanie,czy na tej płytce gryzą się ramy,jeżeli mają te same CL ,taktowanie i pojemnośc?

Jeszcze pytanko,czy jak są 2 kości,jedna ma cl2,a 2 ma cl 2.5,to jest wieksze prawdopodobieństwo gryzienia się?

Ostatnie,czy ułożenie kości na pamięciach ma jakieś znaczenie?

1561722[/snapback]

Najlepiej by było gdyby pamięci miały takie same parametry. CL powinno być takie samo na obydwóch kościach. Teraz masz kość działającą z prędkością 266MHz, druga która dołożysz może być szybsza (np. 366 lub 400) ale i tak będzie chodzić na 266MHz (ograniczenie Twojej płyty.

Parametry pamięci na ogół można zmieniać w biosie, ale zmiany dotyczą wszystkich kości, dlatego powinny muc działać w tych samych zakresach.

Ułożenie kości w momencie kiedy masz dwa sloty jest bez znaczenia. Chyba że sloty mają jakieś ograniczenie np slot 1 jest do 256MB a slot 2 do 512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie,czy jak jedna pamiątka ma zredukowane odświeżanie.Coć takiego,jedna ma 7.8us,a 2 ma 15.625 us ?Czy to ma znaczenie?

1563468[/snapback]

Niech zgadnę, te dane o odświeżaniu to wziąłeś z programu Everest?

Moim zdaniem niema to żadnego wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co znaczy np.pc 2100U  ?

1564982[/snapback]

Wiem co oznacza DDR 2100 bez tego „U” (bo te „u” pewnie nic nieznaczny)

Pamięć chodzi na 266MHz czyli efektywna prędkość 133MHz.

Inaczej mówiąc pierwsza pamięć typu DDR. Stosuje się w komputerach gdzie FSB chodzi z prędkością 133MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi