Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki to jest ten Linux

KANOTIX

2005-03 RELEASE

This is a Linux Live CD based on KNOPPIX technology using mostly pure Debian/sid

@niko2003

sprobuj tego: NTFS4DOS

Zaraz sprawdze, wielkie dzięki jesteście genialni.

Ok nic z tych rzeczy ten Kanotix jest dobry, startuje ładnie z płyty i po chwili mam linuxa super graficznego na ekranie, ale przy probie kasowania wystepuje te same zabezpieczenia co pod windowsem, chore i to bardzo, drugi program nie daje rady, fajny do defragmentacji albo usuwania błedów, ale nic z kasacja nie ma wspolnego kiedys byla taka multiplyta bootowalna, poszukam.

Uzyje moze parttion magic i przekonwertuje ten NTFS na Fat (chyba ruszy wtedy) po 65 GB nie mam gdzie przenies !

Cos widze ze Shit Gatesowy jest coraz wiekszy.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kórde - to już nie na mojego kompa :( Już widzę jak by mulił. Ostatnio nawet zamiast XP chciałem zapodać Win2k ale się wywalał przy instalacji - zaraz na początku BSOD ;)

1565201[/snapback]

Prosze cie, win2k zainstalowalem i z powodzeniem pracowalem w konfiguracji : 48 MB RAM + p166MMX@250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dopiero teraz gejts to odkryl albo uznal ze moze sie przydac pare efetkwo znanych z KDE czy Gnome.

Tak jak uwarzal ze 640kb ramu wystarczy kazdemu

1579252[/snapback]

Wygląda to bajerancko, ale mam Vistę postawioną na P4 2,25 (bez HT), 1 GB RAM, Hitachi 160GB PATA. Grafika niestety Quadro 200 NVS (czyli GF4 MX) czyli bajerów nie widzę.

Ale Vista działa bardzo szybko, płynnie, bardzo rzadko z przycinkami, dysk zawalony różnymi śmeciami. Świetnie rozwiązane menu Start, w IE są panele i obsługa RSS, eksplorator wygląda teraz sensowniej, odpalane aplikacje starują błykawicznie. Tylko raz miałem bluscreena, po instalacji NOD'a Vista trochę przycinała, ale po wywałce antywira chodzi ok.

Nie jest tak cukierkowaty i nie rzeźbi i mieli po dysku jak XP. Pracuje się komfortowo, szkoda tylko, że tak mało nowości, ale w końcu to beta i na razie brak driverów.

Szybko startuje, logowanie nie trwa tak długo jak pod XP, a po optymalizacji może będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grimlock

Wygląda to bajerancko, ale mam Vistę postawioną na P4 2,25 (bez HT), 1 GB RAM, Hitachi 160GB PATA. Grafika niestety Quadro 200 NVS (czyli GF4 MX) czyli bajerów nie widzę.

Ale Vista działa bardzo szybko, płynnie, bardzo rzadko z przycinkami, dysk zawalony różnymi śmeciami. Świetnie rozwiązane menu Start, w IE są panele i obsługa RSS, eksplorator wygląda teraz sensowniej, odpalane aplikacje starują błykawicznie. Tylko raz miałem bluscreena, po instalacji NOD'a Vista trochę przycinała, ale po wywałce antywira chodzi ok.

Nie jest tak cukierkowaty i nie rzeźbi i mieli po dysku jak XP. Pracuje się komfortowo, szkoda tylko, że tak mało nowości, ale w końcu to beta i na razie brak driverów.

Szybko startuje, logowanie nie trwa tak długo jak pod XP, a po optymalizacji może będzie jeszcze lepiej.

Stary ja mam drugiego kompa gdzie jest:

Celeron 400mhz 128ram, gf2mx

I KDE 3.2 ze wszystkimi efektami smiga super zero przyciec.

Kompilowane bylo ze zrodel na a gentoo.

Wiec nie rozumiem jak wy sie jaracie na takich "kosmicznych" kompach ze system laskawie dziala. A co z grami fimlmami i innymi programami. System ma zjadac nie wiele zasobos komputera aby cos zostalo dla pozostalosci a nie uruchamiamy system i przez godzine patrzymy sobie jakie to gejts zrobil wodotryski cienie itp.

Paranoja!!

Edytowane przez psychol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec nie rozumiem jak wy sie jaracie na takich "kosmicznych" kompach ze system laskawie dziala. A co z grami fimlmami i innymi programami. System ma zjadac nie wiele zasobos komputera aby cos zostalo dla pozostalosci a nie uruchamiamy system i przez godzine patrzymy sobie jakie to gejts zrobil wodotryski cienie itp.

Paranoja!!

1580629[/snapback]

Heh, właśnie jaram się bo pamiętam jak było gdy wchodził XP :blink:

Tylko wkurza mnie to, że Vista z tym bajeranckim interfejsem wymaga pixelshaderów :lol:

Linux ma to do siebie, że pójdzie nawet na dość kiepskim sprzęcie - więc nie wiem po co to powtarzać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vista 64 bit na P4 640 czyli 3,2 i 512 mb ram chodzi wysmienicie i dwa razy szybciej niz wersja 32bit na tym samym kompie

1580460[/snapback]

Probowałem u siebie zainstalowac wersje 64bit ale cos mu nie pasuje :blink: Pisze ze za mała partycja. Dziwne bo wersja 32 bitowa instalowała sie bez problemu.

Mam dysk 10GB.

Z tego co wyczytałem dla Visty 64bit wystarczy 6.5GB a moze sie myle?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowałem u siebie zainstalowac wersje 64bit ale cos mu nie pasuje :blink: Pisze ze za mała partycja. Dziwne bo wersja 32 bitowa instalowała sie bez problemu.

Mam dysk 10GB.

Z tego co wyczytałem dla Visty 64bit wystarczy 6.5GB a moze sie myle?????????

1581220[/snapback]

jakbys przeczytal poprzednia strone to bys wiedzial ze na 10gb nie chcial sie zainstalowac a na 12 juz poszedl <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbys przeczytal poprzednia strone to bys wiedzial ze na 10gb nie chcial sie zainstalowac a na 12 juz poszedl <_<

1581259[/snapback]

Nie chce się czepiać, ale na poprzedniej stronie jeśli chodzi ci o ten tekst:

„Pozatym przy 10GB nie chcial mi sie instalowac... Zresizowalem partycje do 12GB i poszlo, sytem stabilny... z tym ze sporo programow sie nie instaluje...”

To, jasnowidzem nie jestem, nie było tu mowy o wersji 64bit a 32bitowa jak już pisałem spokojnie chodzi na 10 Gb.

Dzięki za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce się czepiać, ale na poprzedniej stronie jeśli chodzi ci o ten tekst:

„Pozatym przy 10GB nie chcial mi sie instalowac... Zresizowalem partycje do 12GB i poszlo, sytem stabilny... z tym ze sporo programow sie nie instaluje...”

To, jasnowidzem nie jestem, nie było tu mowy o wersji 64bit a 32bitowa jak już pisałem spokojnie chodzi na 10 Gb.

Dzięki za odpowiedz.

1581327[/snapback]

spox :) B)

swoja droga fajnie ze 1.7gb rozpakowuje sie na 6gb a dotego potrzebuje w sumie 10gb :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vista 64 bit na P4 640 czyli 3,2 i 512 mb ram chodzi wysmienicie i dwa razy szybciej niz wersja 32bit na tym samym kompie

1580460[/snapback]

zainstalowałem wersje 64 bitową i żeby to chodziło dwa razy szybciej :blink: to nie zauważyłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalował to ktoś na RAIDZIE bo ja mam blue screena!!!??? W setupie jest Load Driver ale nie mogę tego wybrać! Nie jest podświetlone. :/

Update

Działa na najnowszych Sil3112. Trzeba tylko nagrać tą betę na DVD i z niej startować instalkę. :wink:

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka komenda wlancza msconfiga?? albo cos podobnego w czym mozna zarzadzac autostartem i uslugami??

vista chodzi mi calkiem fajnie na 2,8E 1,5GB i 9800

gry cos sie tna i mam problem z dzwiekiem na audigy2zs trzaski slysze:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś namiary na prawidłowo działające drivery do SBLive'a 4.1 pod Vistę :?:

Naszukałem się i nic nie znalazłem

Byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dzięki.

1580564[/snapback]

Poradziłem sobie. Wystarczą zwykłe drivery od Creative'a pod WinXP. Wystarczy wypadkować pliki i foldery z pliku instalacyjnego. A następnie należy odszukać w Device Managerze, Multimedia Audio Device (nie pamiętam dokładnie) i wybrać Update Driver, dalej instalacja ze ścieżki i SBLive! jest instalowany jako Creative EMU10K1 Audio Processor (WDM). Można jeszcze doinstalować Game Port ale nie używam to nie instalowałem.

Na koniec restart.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi