Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję w przyszłości zakup Vista Home Basic 64bit ale mam pytanie. Rozumiem, że nie ma w nim Aero Glass tylko jest Aero Express czyli te same kształty np. okien ale brak efektu glass i blur oraz możliwości konfiguracji tych bajerów :?: Ale jest dostępna możliwość zmiany wielkości ikonek na pulpicie. Dobrze myślę :?:

Musiałbym zainstalować jeszcze raz Vistę, a image'a już wywaliłem :-|

Na dodatkach typu Media Center, Movie Maker inne takie mi nie zależy.

W Komputroniku piszą o możliwości otrzymania vouchera do wykupienia aktualizacji XP do Visty:

Uaktualnienie do Windows Vista ! 2006-10-27

Wszystkie osoby, które zakupią oryginalny system Microsoft Windows XP Professional Edition oem, Windows XP Media Center Edition oem oraz Windows XP Tablet PC Edition oem, będą mogli uaktualnić system do porównywalnej wersji systemu Windows Vista, ponosząc jedynie koszt nominalny oprogramowania oraz koszty wysyłki i obsługi (około 10 Euro). Każdy użytkownik otrzyma przy zakupie tych systemów Voucher, uprawniający go do aktualizacji. Promocja trwa od 26.10.2006 do 15.03.2007 r. Kupujący muszą zrealizować oferty do 31 marca 2007 r.

Hmm może nawet opłacalne, najtańszy Media Center to około 340 zł + 10 Euro to wychodzi około 380 zł.

Info na stronie MS:

http://www.microsoft.com/windowsvista/getr...essupgrade.mspx

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co mam robic z moim rc2 ??????? nie dziala mi aero i wogole zadna inna kompozycja vista wyglda jak win 98 daje screeny z wygldaem i z ocena sprzetu prosze o pomoc znienilem te klucze w resjestrze a tak prwde mowiac to polowy z nich nie bylo wiec dodalem je recznie ale dalej nie dziala :((((( co robic????? prosze pomocy!!! ps vista nie ejst aktywowany bo jesli nie naprawie tego to bede jechal dalej na 5728 i szkoda mi marnowac klucza na aktywacje.

Dołączona grafika

http://img90.imageshack.us/my.php?image=vista1gu4.jpg

Dołączona grafika

http://img206.imageshack.us/my.php?image=vista2pq7.jpg

Kurde ten test wydajności jakiś zrąbany jest. Sprzęt z podpisu i mam taki sam wynik jak ty. Najniższa wartość mam na pamięciach 4,2. procek chyba 4,9 a grafa 5,8. Wogóle coś daje ten test ? Czy jest tylko czysto informacyjny ?

Mam jeszcze problem z dźwiękiem a dokładnie z subwoferem. Zainstalowałem sterowniki do audigy2, dźwięk działa na 5 głośnikach a sub cichy :/ Ma może ktoś pomysł co zrobić ?

Mam wersję Vista RC2 5744

Edytowane przez PawelDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt jak w podpisie, testowałem na R9600xt, R9500pro i R9550 - stery Catalysty (z CCC), jak i zwykłe "windowsowe". Problem wygląda tak - włączam jakąś pełnoekranową grę (d3d / ogl - bez różnicy) i po 5-7 minutach gra zawiesza się i albo pokazuje się niebieski ekran (nie bsod, tylko po prostu cały niebieski), albo wyłacza się monitor (kontrolka monitora zmienia barwę z zielonej na żółtą).

Pod XP wszystko jest w porządku, a pod Vistą nie za bardzo :) - gdzie szukac problemu ? Jakiś konflikt sprzętowy czy to może wina grafiki ?

Edit: Dodam jeszcze, że wyłączyłem sporo usług - głównie Aero i ten śmieszny pasek z boku (usług znanych mi z XP, ale także innych głównie odnośnie sieci) - ale to raczej nie to...

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem Windows'a Media Center Edition wraz z kuponem na Vistę. Za około 10 Euro mogę stać się posiadaczem Visty home Premium :) Szkoda tylko, że 32 bit, ale dobre i to, przynajmniej zaoszczędzę na sofcie do tunera (ta #@$@! Powercinema nieźle dała mi się we znaki).

Czy build 5840 będzie ostatnim RC2 przed RTM :?: Czy to już RTM, który ma trafić tłoczni :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie - jak myslicie lepiej bedzie kupic Viste 32 bit czy 64?

mam X2 4400

jak myslicie czy rozwoj oprogramowania bedzie szedl bardziej pod 64 niz pod 32?

wydaje mi sie ze na razie bedzie latwiej ze sterami pod 32 bit

a wieksza wydajnosc pod 64 to narazie niestety kilka programow ...

Co wy planujecie 64 czy 32?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko ;) 64bity cos za wolno wchodza pod nasze strzechy

mysle ze Vista 64bit to moze bedzie i dobra ale za 1,5 roku :/

Czy ktos moze powiedziec czy jak posiadam klucz do wersji RC1 czy zadziala z najnowsza wersja RC2 5744

czy takowa wersja bedzie chodzic bez zadnych problemow ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo juz 1000 razy, klucz z beta dziala w rc1 i rc2

tak samo uwazam, ze lepszym rozwiazaniem bedzie kupienie visty 32bit, zaoszczedzisz sobie kupe problemow wedlug mnie

Nie do końca. Otrzymałem klucz do RC1 - ściągnąłem builda 5600 i działało ok. Zauważyłem, że pojawił się build 5840 i podczas instalacji wpisałem keya od RC1 i kaplica. Wpisywałem też inne, starsze keye i to samo. Dodam, że wszystkie keye są oryginalne i dostałem je podczas ściągania ze strony MS albo mailem.

Po zakupie XP MCE jestem skazany Vistę Home Premium 32bit (kupon). Ale tak jak wspomniał kucyk można sobie zaoszczędzić trochę kłopotów - głównie ze sprzętem i driverami. Lepiej na drugiej partycji czy wirtualnym PC postawić sobie 180-dniowego WinXP 64bit jak zajdzie potrzeba i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Ja mam takie pytanko. Ostatnio można było poczytać info, że microsoft ostrzega programistów przed spadkiem wydajności o ok. 15% w grach DX9, ponieważ Aero będzie działał cały czas w tle. No ale logicznie myśląc to powinniśmy odzyskać te 15% przełączając się na standardowy pulpit prawda? A może po prostu Vista będzie działać wolniej w DX9 i stąd te uprzedzenia? Co o tym sądzicie?

PS. Jeśli to już było to wybaczcie. Dzisiaj już nie mam siły czytać kilkunastu stron. ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych zakupem XP wraz kuponem (voucher) na Vistę. W pudełku znajduje się kartka z krótkimi informacjami nt. licencji, upgrade'u itp. Zawiera też Redemption Number pewnie potrzebny podczas wypełniania zamówienia.

http://upgradeweb.moduslink.com/vista

Na tej stronie od 13 listopada, można składać zamówienie na Vistę. Czas oczekiwania od 6-8 tygodni. Z kartki wynika, że będzie można zapłacić tylko kartą kredytową.

Witamy i gratulujemy zakupu nowego komputera z logo Windows Vista™ Capable PC z zainstalowanymi wstępnie wersjami oprogramowania Microsoft® Windows® XP i/lub Microsoft® Office 2003. Ogólne udostępnienie systemu Windows Vista oraz 2007 Office System planowane jest na styczeń 2007. Wkrótce po tym terminie powinieneś otrzymać od nas potwierdzenie złożonego na tej stronie internetowej zamówienia dotyczącego zakupu nowej wersji programu.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze Vista zabierze 15-20% wiecej zasobow peceta w stosunku do windowsa XP

to przeciez normalka , system zajmuje kilkukrotnie wiecej miesca na HD i z 2x wiecej Ramu

Co do gier DX9 pod Vista tez chyba nikogo nie zdziwi to ze beda one chodzic wolniej

skoro jak pisalem wyzej sam system znacznie bardziej obciazy naszego peceta :/

ot

cena postepu

Bez 2 GB Ramu dualcore cpu i grafy DX10 poprostu nalezy zapomniec o graniu w tym systemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi