Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie czy komus udalo sie zmusic urzadzenie wielofunkcyjne lexmarka do dzialania? ewnetualnie jakas drukarke, niesetyt ta firma ma chyba gleboko swoich klientow bo ani sterownikow 64bit pod xp ani zadnych pod viste jeszcze nie wypuscila i chyba nie zamierza a jest to w sumie jedyne urzadzenie w kompie ktore mi psuje zabawe z vista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem XP Prof PL OEM z kuponem na Vistę

Na stronie www złozyłem zamówienie na Vistę, zapłaciłem online kartą. Wysłałem skan gwarancji, paragonu i formularza na Vistę na adres Moduslinka

Na stronie status zamówienie wygląda tak:

Status zamówienia: Zamówienie potwierdzone

Termin dostawy:

Sposób wysyłki: Standard

Nr AWB:

Co to tak naprawdę znaczy? Czy te skany zostały uznane? Teraz tylko czekam na przysłanie mi Visty?

Gdzie kupiłeś XP Prof i za ile?

www.komsad.pl

500 zł brutto XP Prof PL OEM z kuponem na Vistę (+przesyłka)

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie status zamówienie wygląda tak:

Status zamówienia: Zamówienie potwierdzone

Termin dostawy:

Sposób wysyłki: Standard

Nr AWB:

Co to tak naprawdę znaczy? Czy te skany zostały uznane? Teraz tylko czekam na przysłanie mi Visty?

Też tak miałem przez pięć dni po wysłaniu skanów i wpłaceniu kasy, a teraz tak:

Status zamówienia : POP zweryfikowany

Termin dostawy :

Sposób wysyłki : Standard

Nr AWB :

POP = Proof of purchase = dowód zakupu

Co tu dużo mówić, nie mogę się doczekać Visty Home Premium. Byłem zdecydowany na XP Pro :arrow: Vista Business, ale VB nie posiada Media Center (MC świetnie współpracuje z tunerem Sapphire Theatrix). A z domen w domu nie korzystam więc Business odpada :wink:

Zapłaciłem za przelew zagraniczny 25 zł w PKO BP, Nordea była tańsza, ale trzeba mieć konto.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie jak Vista :wink:

BEZ zadnych vista packów :)

Też bym tak chciał... ;)

JA jeszcze trochę poczekam z decyzją... No i najpierw dokupię RAMu :D

Edytowane przez michu98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm moglby mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc najlepiej w oparciu o wlasne doswiadczenia czy bede mial prawo do upg. jesli teraz kupie np. windows xp home oem a komputer kupowalem przed wakacjami. Zakladajac ze mam wszystko co zawiera oem + kupon + faktura vat ( na sam windows). Bo w tym temacie piszecie ze oem bez kompa tez sie lapia ,a na necie pisza raz tak raz siak :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy sam dowód zakupu Windows'a XP OEM + kupon. Nie trzeba mieć kompa na fakturze. Są jeszcze inne formy tej promocji ale nie będę Ci mieszał :)

Na początku był bałagan. Co innego mówił Moduslink co innego MS Polska :wink:

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem RTMa. Nie bęe na razie opisywać wrażeń, tylko zadam kilka pytań...

Na początku. WTF co jest z dźwiękiem ? Mam zintegrowaną kartę na mojej płycie głównej - po instalacji było to jedyne nie wykryte przez system urządzenie, za to automatyczne wyszukanie sterowników z sieci pomogło i znalazło sprzet. ALE teraz podczas słuchania muzyki po jakimś czasie (i nie wiem czy przypadkowo czy przy jakiejś akcji z mojej strony - przewijanie okna przeglądarki?) dzwięk TRZESZCZY i ZWALNIA (muzyka) - bardzo specyficzny objaw Pomaga tylko wyłączenie programu do muzykii włączenie od nowa - zarówno w Winampie i w WMP mam ten problem. Czy ktoś ma jakies pomysły?????

Kolejne pytanie - w Total Commanderze - dlaczego nie mogę nic skopiować na przykład do katalogu c:/windows ? Cały czas te ostrzeżenia ale na końcu i tak sie nie kopiuje, za to explorerem windows owszem. Wyłączyłem UAC i jest ok ale nie mogę wejść na przykład do documants & settings (przez przeglądarkę sysyemową ok). Dziwne. Pewnie coś z prawami albo jakiś programik mi broni dostępu (Win Defender?)

Jeszcze kilka pytań się znajdzie ale najpierw niech ktoś mi powie co z dżwiękówką - trzeszczy i muzyka zwalnia. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dzwiekiem zdaje sie że sobie poradziłem (instalacja sterowników do beta2 z nvidia.com).

W Viście jest folder Documents and settings :) Jest również users.

Co do TC to już sprawdzam siódemkę...

//EDIT Rzeczywiście Documents And Settings jest linkiem. Chyba kwestie kompatybilności...

Reszte problemów będe jeszcze opisywać i pytać... Ta Vista jest... inna. Nie instalowałem żadnych wcześniejszych wersji więc widzę ją po raz pierwszy i szczerze mówiąc całkiem mi się podoba. Chyba się polubimy :) Mam nadzieje że sterowniki zaczną powstawać jak grzyby po deszczu, bo pamiętam swoją półroczną przygodę z Win XP x64 i braz wsparcia jakichkolwiek producentów ehh.

//EDIT2 Dlaczego Widget pogodowy w Windows Sidebar pokazuje Service not Available ?

Edytowane przez Didymos234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,ma mproblem z vista RC2

ano

instalowalem troche softu , takie tam doswiadczenia z oprogramowaniem sieciowym itp

jak to zwykle bywa troche namieszalem w viscie ,stracilem neta otoczenie sieciowe itp

chcialem wykonac Restore point z np przed 2 dni

a tu zonk mam tylko dostep do ostatniego restore pointa :/ z przed 2 godzin

a chcialbym sie cofnac o cale 2 dni do tylu czyli zanim zaczolem "doswiadczenia"

jest jakas szansa na dostep do poprzednich restore point ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurna. Wcięło mi gdzieś Aero Glass. Jak go uruchomić ponownie? Mam tylko Aero Basic. :/

A standardowa metoda u Ciebie działa :?: Czyli START :arrow: Control Panel :arrow: Apperance and Personalization :arrow: Change the theme :arrow: Theme: wybierasz z listy Windows Vista (czyli Full Aero).

Chyba, że przypadkiem wyłączyłeś przypadkiem niewłaściwą usługę np. Themes odpowiedzialną za obsługę zaawansowanych interfejsów jak Aero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A standardowa metoda u Ciebie działa :?: Czyli START :arrow: Control Panel :arrow: Apperance and Personalization :arrow: Change the theme :arrow: Theme: wybierasz z listy Windows Vista (czyli Full Aero).

Chyba, że przypadkiem wyłączyłeś przypadkiem niewłaściwą usługę np. Themes odpowiedzialną za obsługę zaawansowanych interfejsów jak Aero.

Problem w tym, że mam tylko Aero Basic. :( Pewnie wyłączyłem jakąś usługę wzorując się na SGJ i teraz nie wiem, która jest odpowiedzialna za Aero Glass. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie czeka reinstalka , vista dokumentnie sie posypala :/

teraz to nawet nie moge uzyc ostatniego restore pointa ,szlak trafil :)

Moze ktos doradzi jak i czym wykonac kaopie registrow pod Vista

taki mini backup najwazniejszych plikoof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi