SGJ Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Dziurawym systemom, niedopracowanym sterownikom mówie stanowczo NIE. Co rozumiesz przez dziurawy system? Bo tu akurat Vista jest w tej chwili najbezpieczniejszym systemem MS... Ok film z AC3 działa prawidłowo, ale do cholery jasnej dlaczego nie mogę puścić zwykłej mp3 bezpośrednio na wszystkie głośniki. Możliwe jest tylko jakieś badziewne emulowanie do dźwięku 5.1. 'Zwkła' mp3 to 2 kanały.... No jak tam można, żeby film, który chcę obejrzeć, zaskakuje dopiero za którymś razem z kolei. Do tego czasu wyskakuje mi tylko okienko, że sorry ale program nie odpowiada i czy chcę szukać rozwiązania online.Moze trzeba było zmienic odtwarzac na taki, który działa pod tym systemem? Jako że zaczynał się mecz zdecydowałem skorzystać z gentoo, no ale przecież Vista zamazała MBR. Nauczony doświadczeniem miałem kopię MBR z grubem w pliku. Próbowałem to dodać do Vistowego bootmanagera, ale się nie udało. No to klasyka - dd if=plik.mbr of=/dev/hda i bęc - coś ta Vista inaczej obsługuje bootowanie - oprócz Boot sektora szlag trafił tablicę partycji. Instalka od nowa, teraz już w przepisowej kolejności - najpierw Windows potem linux.Vista bootowanie obsługuje tak samo. Po viscie przywracałem juz i xp i linuksa i nie ma problemów. Czemu przywracałes gruba przez dd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Vista bootowanie obsługuje tak samo. Po viscie przywracałem juz i xp i linuksa i nie ma problemów. Czemu przywracałes gruba przez dd? Bo zawsze tak robiłem i działało. A tym razem nie. :) Chciałem to zrobić szybko, bo mecz mi uciekał w TV, a inaczej musiałbym ściągać coś 64-bitowego (bo z 32-bitowego livecd, który miałem, nie dało się uruchomić 64-bitowego gentoo w chroocie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Co rozumiesz przez dziurawy system? Bo tu akurat Vista jest w tej chwili najbezpieczniejszym systemem MS...No może trochę się zapędziłem, jednak nie sądzę aby Vista była bezpieczniejszym systemem od XP'ka. Oczywiście w obecnej chwili. Przecież co drugi, albo co trzeci dzień powstają kolejne aktualizacje, które zdaniem Microsoftu są zalecane do zainstalowania. 'Zwkła' mp3 to 2 kanały....No i gitara, a czy ktoś mówi, że mp3 to 5 kanałów? Nie. Po prostu w XP'ku mogę zarzucić empetrójke i puścić dźwięk na wszystkie głośniki (ten sam dźwięk we wszystkich głośnikach) . I nie chcodzi mi tutaj o system 5.1, w którym z każdego głośnika dochodzi inny dźwięk i inne brzmienie. Moze trzeba było zmienic odtwarzac na taki, który działa pod tym systemem?Czy Twoim zdaniem AllPlayer, który był jednym z pierwszych odtwarzaczy filmów pod Vistą jest złym odtwarzaczem?? :wink: Vista bootowanie obsługuje tak samo. Po viscie przywracałem juz i xp i linuksa i nie ma problemów. Czemu przywracałes gruba przez dd?Na to pytanie niestety nie odpowiem, bo się zbytnio nie znam, jednak w już niedługim czasie planuje po instalacji XP, zainstalować również Gentoo, wtedy może będę wiedział o co w tym pytaniu chodzi B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Czy Twoim zdaniem AllPlayer, który był jednym z pierwszych odtwarzaczy filmów pod Vistą jest złym odtwarzaczem?? :wink:To zrobili juz wersje tego działającą pod vista? ostatnio jeszcze nie działał. W ogole to ten odtwarzacz własnie jest zły. Duzo roznego rodzaju błędów podczas odtwarzania i ogólnie z obsługa plików i napisów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uwencjusz Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 To zrobili juz wersje tego działającą pod vista? ostatnio jeszcze nie działał. W ogole to ten odtwarzacz własnie jest zły. Duzo roznego rodzaju błędów podczas odtwarzania i ogólnie z obsługa plików i napisów. O sorry, mój błąd dopiero co zauważyłem, że on jednak nie jest pod Viste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 A mało to odtwarzaczy? Ja używam pomocniczo MediaPlayerClassic i VLC Player. Ostatnio przerzuciłem się na WMP11. Napisy pokazuje mi na nim FFDShow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 O sorry, mój błąd dopiero co zauważyłem, że on jednak nie jest pod Viste. Moja Vista tego nie wie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 A wie ktoś może czy szykują sie jakies procesy związane z tym ze dx10 jest tylko pod Viste a pod XP nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 UDOSTĘPNIANIE DRUKARKI POD VISTĄ Otóż tak - włączyłem udostępnianie ale nikt nie może wydrukować zadnej rzeczy z komputera zdalnego (pod xp kartki fruwają w powietrzu bez względu na to z którego z 3 pc w domu się drukuje). Problemem jest hasło, zabezpieczenie, które nie wiem w jaki sposób można wyłączyć. Nie wiem o jakie hasło pyta - chce to wyłaczyć. Sytuacja wygląda tak: Wymagane hasło.. jhak się tego pozbyć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 U mnie wystarczyło odznaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Do mnie to? Tak, ale w tym problem że nie wiem co i gdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 (edytowane) UDOSTĘPNIANIE DRUKARKI POD VISTĄ Otóż tak - włączyłem udostępnianie ale nikt nie może wydrukować zadnej rzeczy z komputera zdalnego (pod xp kartki fruwają w powietrzu bez względu na to z którego z 3 pc w domu się drukuje). Problemem jest hasło, zabezpieczenie, które nie wiem w jaki sposób można wyłączyć. Nie wiem o jakie hasło pyta - chce to wyłaczyć. Sytuacja wygląda tak: Wymagane hasło.. jhak się tego pozbyć :( Rozwin tym klawiszem co jest obok drukarki (udostepnone z hasłem) i tam powinno sie odznaczyc, i będzie ok, bynajmiej jak miałem viste w styczniu to tak działalo, miałem po angielsku wiec nie kojaze zbytnio,. Edytowane 29 Kwietnia 2007 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Dokładnie, to jedna pozycja niżej (przecież świeci po oczach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 hahahah znalazłem bety do visty do razera deathaddera i działają :] PS. Musiałem się pochwalić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Ślepym się rodzisz, slepym zostajesz :D Dzieki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 http://www.microsoft.com/poland/oem/oem/instr_neostrada.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 http://www.microsoft.com/poland/oem/oem/instr_neostrada.aspxten oto link proponuje dodac na 1 strone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 ten oto link proponuje dodac na 1 strone :) Done. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) A ja mam taki problem z Vistą... Nie mogę wejść do własnego folderu DocumentsAndSetings bo... wywala mi odmowę dostępu, mimo że mam konto admina WTF?! :blink: Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Bo moze by trzeba zacząc od tego ze w viscie nie ma documents and settings tylko users? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Dobra, a co teraz? I czy istnieje pod viste jakiś narzędzie typu xp anty-spy, lub jakiś tweaker? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Wszystko co ma znaczek skrótu jest przekierowaniem na inny katalog. System automatycznie przerzuca zapytanie z programów ale są zablokowane dla uzytkwnika. Dane aplikacji są w appdata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Właśnie odkryłem przyczynę, z powodu której zniknęły mi wtyczki WMP11 w IE i Operze - SubEditPlayer+VistaPatch. Zamiast tego miałem wklejany wmp6 (który opczywiście nie chciał działać) Nawet przy instalowaniu łatki coś mi mignęło w stylu "WMP_6_4". Poprzednim razem (kiedy jeszcze nie skojarzyłem winowajcy) udało mi się to naprawić poprzez ponowną rejestrację wmpdxm.dll. Tym razem chciałem sprawdzić, czy pomoże deinstalacja programu i łatki. Oczywiście nie. Nie ma tak dobrze. Nawet myk z rejestracją wszystkich bibliotek z nazwą wmp nic nie pomógł. Nie miałem już zdrowia kopać dalej i zrobiłem przywracanie systemu (akurat miałem sprzed kilku godzin). Tak że, oszczegam :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jak to się mówi: "to się lubi co się ma" Ale ja o czym innym, otóż dzisiaj vista przegięła pałkę z dźwiękiem - a dokładnie z pożal się boże jego jakością (?!) Od razu mi się przypomina moja pierwsza dźwiękówka SB Live 5.1 którą zainstalowałem "zamiast" pokładowej jakiejś tam marnej jakości na początku XP. I to było COŚ !! I tak dzisiaj (tzn. od początku używania viśty) mam dosyć tego niedorobionego systemu który nie jest już pomostem między użytkownikiem a sprzętem tylko "wyciskaczem" kasy którą musimy wyłożyć na kolejną modernizację sprzętu (który na XP był już w zupełności wystarczający) ale to już za dużo kosztuje, niestety ! Ta sama karta dźwiękowa Audigy na XP i na Viście i aż się wierzyć nie chce że tak można spier....ć sprawę. Ręce i nogi opadają. Dżwięk jest tak denny na viście że szkoda gadać ! Sterowniki zrobione na odpi...ol, tak żeby w ogóle działało nie martwiąc się jak to działa. Softu w rodzaju Studio Wav nie ma i nie będzie. ODRADZAM jak na razie kupowanie jakiejkolwiek visty wszystkim, lepiej kupcie sobie XP Home za mniejszą kasę i będziecie mieli święty spokój i pewność że wszystko działa. Może zmienimy powiedzenie na: "wcale nie trzeba lubić tego co się ma od Microsoftu" Nabili ludzi w duuuużą butlę ..... a inna sprawa że bez wyjścia. To się wyżaliłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF11 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jak to się mówi: "to się lubi co się ma" Ale ja o czym innym, otóż dzisiaj vista przegięła pałkę z dźwiękiem - a dokładnie z pożal się boże jego jakością (?!) Od razu mi się przypomina moja pierwsza dźwiękówka SB Live 5.1 którą zainstalowałem "zamiast" pokładowej jakiejś tam marnej jakości na początku XP. I to było COŚ !! I tak dzisiaj (tzn. od początku używania viśty) mam dosyć tego niedorobionego systemu który nie jest już pomostem między użytkownikiem a sprzętem tylko "wyciskaczem" kasy którą musimy wyłożyć na kolejną modernizację sprzętu (który na XP był już w zupełności wystarczający) ale to już za dużo kosztuje, niestety ! Ta sama karta dźwiękowa Audigy na XP i na Viście i aż się wierzyć nie chce że tak można spier....ć sprawę. Ręce i nogi opadają. Dżwięk jest tak denny na viście że szkoda gadać ! Sterowniki zrobione na odpi...ol, tak żeby w ogóle działało nie martwiąc się jak to działa. Softu w rodzaju Studio Wav nie ma i nie będzie. ODRADZAM jak na razie kupowanie jakiejkolwiek visty wszystkim, lepiej kupcie sobie XP Home za mniejszą kasę i będziecie mieli święty spokój i pewność że wszystko działa. Może zmienimy powiedzenie na: "wcale nie trzeba lubić tego co się ma od Microsoftu" Nabili ludzi w duuuużą butlę ..... a inna sprawa że bez wyjścia. To się wyżaliłem :) Przecież to nie wina Microsoftu, że Creative nie potrafi pisać dobrych sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Moze nastepnym razem wyzal sie gdzies na o2 czy innym onecie. Bo przeciez to jest wina MS i "niedorobionej" visty ze creative stwierdził ze uzytkownicy kart starszych niz xifi nie muszą korzystac z wszystkich funkcji swoich kart w viscie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 (edytowane) Przecież to nie wina Microsoftu, że Creative nie potrafi pisać dobrych sterowników. A może to nie wina Creativa że nie może napisać dobrych sterowników pod niedorobiony system ? Nie mówiąc już o EAX w grach którego już nie uruchomi bo vista jest napisana tak a nie inaczej ? "Możliwości odtwarzania dźwięku w starszych grach, korzystających z EAX lub DirectSound3D (DS3D) zostały znacznie ograniczone poprzez usunięcie jednej z warstw komunikacji pomiędzy sprzętem audio a systemem operacyjnym Vista (tzw. hardware abstraction layer). Wskutek tego, dźwięk w grach jest odtwarzany wyłącznie w trybie stereofonicznym i bez żadnych efektów. " Źródło Moze nastepnym razem wyzal sie gdzies na o2 czy innym onecie. Bo przeciez to jest wina MS i "niedorobionej" visty ze creative stwierdził ze uzytkownicy kart starszych niz xifi nie muszą korzystac z wszystkich funkcji swoich kart w viscie... Jasne, wina leży zawsze po obu stronach (żony i teściowej) ale poważnie to nie tylko wina creativa, moim skromnym zdaniem oczywiście. EDIT: W Viście obsługa DS i DS3D pozostała jedynie w szczątkowej formie, i tylko współpraca ze standardem OpenAL jest nienaruszona, tyle że tylko karty serii X-Fi mogą to w pełni wykorzystać. (niestety) Edytowane 3 Maja 2007 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 vista + sb live! http://blogs.meetandplay.com/WPierce/archi...aster_Live.aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 (edytowane) dobra to ja też się podzielę jeszcze jednym problemem ... mianowicie w górnym lewym rogu ekranu przy otwartym jakimkolwiek oknie nie mogę kliknąć na żadną ikonkę bo kursor myszki zmienia kształt na taki do "rozciągania" okienek ... Natomiast jak kliknę ikonę "pokaż pulpit" to wszystko wraca do normy ... Wiecie co to może być i jak to wyeliminować ? nawet nie mam jak zrobić screena bo nie widać na nich kursora ... Edytowane 3 Maja 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 EDIT: W Viście obsługa DS i DS3D pozostała jedynie w szczątkowej formie, i tylko współpraca ze standardem OpenAL jest nienaruszona, tyle że tylko karty serii X-Fi mogą to w pełni wykorzystać. (niestety) Jakos moje Audigy2 obsluguje OpenAL... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...