Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Z doświadczenia - po instalacji owej łatki, kopiując pliki np. totalcommanderem jakby się buforują - bardzo szybko lecą do 100% a potem czekanie aż się faktycznie zgra.

Tak czy owak - do [gluteus maximus] :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie męczy to:

post-117087-1180616751_thumb.jpg

Próbuje zainstalować toto, bo pewna gierka tego wymaga, no ale klapa.... nie da sie :/ Próbowałem z kompatybilnością i też nic. Przy uruchomieniu owej gry, wywala mi błąd:

Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niewłaściwa. Więcej szczegółów można znaleźć w dzienniku zdarzeń aplikacji

A w dzienniku piszą:

Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla "C:\Program Files\Aspyr\Gothic III Demo\Gothic3.exe". Błąd w pliku manifestu lub w pliku zasad "C:\Program Files\Aspyr\Gothic III Demo\Microsoft.VC80.OpenMP.MANIFEST" w wierszu 5. Tożsamość składnika znaleziona w manifeście nie odpowiada tożsamości składnika żądanego. Odwołanie to Microsoft.VC80.OpenMP,processorArchitecture="x86",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",type="win32",version="8.0.50608.0". Definicja to Microsoft.VC80.OpenMP,processorArchitecture="x86",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",type="win32",version="8.0.50727.42". Użyj narzędzia sxstrace.exe, aby uzyskać szczegółową diagnozę.

O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś przypadkiem co to są "błędy sprzętowe" w Monitorze Zasobów? Lubi dużo występować podczas np wyszukiwania plików i teraz nie wiem czy np chodzi tu o niestabilnosc ramu ... czy moze o cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was używa na co dzień ReadyBoost'a :?: Mam 1,5GB RAM, ale wolałbym aby Vista mniej rzeźbiła po dysku.

Czy widać jakiś widoczny wzrost wydajności tzn. chodzi mi o to czy Vista gdy korzysta z pendrive'a rzadziej odwołuje się do swapa :?:

Z tego co wyczytałem to teoretycznie powinien być wzrost wydajności gdyż na pendrive'a są kopiowane małe pliki, które sąnastępnie znacznie szybciej odczytywane z flasha niż hdd.

http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art025.mspx

I ostatnie pytanko, czy Kingston DataTraveller http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Pen...pelny,id,16960/ na 100% będzie prawidłowo działał, spotykam się z różnymi sprzecznymi informacjami. Ale większość twierdzi, że działa ok.

Ja np.uzywam tego

http://www.komputery.com.pl/product_info.p...id=7ea8d831524c

z karta SD1GB(niemusialem nic dokupywac bylo z aparatem :D )

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że np. chociaż Vista widzi macierz zrobioną na MCP55XE (nF590/680) to zainstalować się jej nie da... i trzeba ładować sterownik z dyskietki.

Dziwne, ale prawdziwe. Swoją drogą moduslink dziś wysłał ostatnią aktualizację z 3 nabytych... niezły czas wyszedł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam , że wtrące zupełnie inny wątek.

Lubie sobie sam zrobić usebara czy sygnaturke.

Niestety nie mam "ruchomego" podglądy GIFów na Viście...? Miał ktos jakieś problemy z tym rodzajem plików graficznych?

Żeby ocenić jak wyszło musze wrzuciś na image shack (albo gdzieś) i obejrzeć online w przegladarce!

Wkurza mnie to....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co trzeba zrobic, aby system vista x64 , przydzielal 4gb pameici ,aplikacja 32bitowym, np. gothic, stalker, cos tam trzeba pozmieniac, tylko co?

Plik exe musi mieć w nagłówku flagę "large address aware". W systemie 64bit, to chyba wystarczy. Najnowszy patch do Stalkera już jest odpowiednio skompilowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem że brakuje mi literki "ci" tak tak wiem ATI CCC ale tam wyłączyłem alt+c i nadal nie działa ta litera. Mój system to : Home Premium 32bit a sterowniki od ATI 7.4 ale to chyba nie ich wina :/ bo tam wyłączyłem i powinno działc "ci" a nie dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem że brakuje mi literki "ci" tak tak wiem ATI CCC ale tam wyłączyłem alt+c i nadal nie działa ta litera. Mój system to : Home Premium 32bit a sterowniki od ATI 7.4 ale to chyba nie ich wina :/ bo tam wyłączyłem i powinno działc "ci" a nie dziala

Ja też tak miałem. Nie wystarczy po prostu tego wyłączyć. Trzeba jeszcze komputer zrestartować. A jeżeli to nie pomoże, to zmienić w ATI CCC skrót na taki z inną literką (np. p) i wtedy wyłączyć i uruchomić ponownie komputer. U mnie po tym działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak miałem. Nie wystarczy po prostu tego wyłączyć. Trzeba jeszcze komputer zrestartować. A jeżeli to nie pomoże, to zmienić w ATI CCC skrót na taki z inną literką (np. p) i wtedy wyłączyć i uruchomić ponownie komputer. U mnie po tym działa.

Dzięki :rolleyes: rzeczywiście pomogło ;) nie wpadł bym na to że trzeba zastąpić c inna literą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ma problemik z Operą i WMP, nie otwieraja mi sie w operze filmiki na stronach oblugiwane przez WMP, okienko jest, tylko z samym napisem "Windows Media" przyciski sa ale nieaktywne, filmiki sie nie uruchamiaja, w IE wszystko działa bez problemu. Dodatkowo to okienko w operze wyglada jak z wersji WMP tak gdzieś koło 8.0.

Opera 9.21

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że np. chociaż Vista widzi macierz zrobioną na MCP55XE (nF590/680) to zainstalować się jej nie da... i trzeba ładować sterownik z dyskietki.

Potrzebna mi jest zawartość tej dyskietki

Moglibyście mi na mail (and777rew[at]op.pl) podesłać stery do SATA RAID w wersji dla NF4 AMD? Tak bym wreszcie mógł ruszyć z instalką Visty. Z góry dziękuję :)

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Vista pobrała poprawki w tym do zintgerowanej sieciówki na płycie i teraz sieciówka przestała działać. Przy próbie naprawy wyskakuje komunikat o problemach z kartą sieciową. Restart nie pomaga, szukałem w historii zainstalowanych poprawek ale nie ma tam opcji deinstalacji. W końcu postanowiłem przywrócić sterownik - podczas przywracania Menedżer urządzeń zalicza zwiechę...

Pod Win XP sieciówka działa idealnie.

Z przyjemniejszych informacji, 31 maja pojawiły się drivery do SBLive! :)

UPDATED:

Po przywróceniu poprzedniego drivera i restarcie sieciówka działa (prawidłowy driver z czerwca 2006) :)

Ach ten Microsoft Update :wink:

Nie polecam:

nVidia - Networking - NVIDIA nForce Networking Controller 2007-05-17

Rozmiar pobieranego pliku: 318 KB 2007-05-17

Typ aktualizacji: Opcjonalna

nVidia Networking sofware update released in January, 2007

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ma problemik z Operą i WMP, nie otwieraja mi sie w operze filmiki na stronach oblugiwane przez WMP, okienko jest, tylko z samym napisem "Windows Media" przyciski sa ale nieaktywne, filmiki sie nie uruchamiaja, w IE wszystko działa bez problemu. Dodatkowo to okienko w operze wyglada jak z wersji WMP tak gdzieś koło 8.0.

Opera 9.21

Jakieś pomysły?

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2582059 Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wypróbowaniu driverów pod Live'a pobranych od MS zdecydowanie polecam kx'y :wink:

Creative Sound Blaster Live/Live 5.1/Audigy/Audigy 2 kX Driver 5.10.0.3538m Windows 98SE/ME/2000/XP/XP x64/Vista

Link do kx'ów v.3538m

O niebo lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problemik na Xp jak podlaczone dwa monitory,w opcjach Video na sterach NV mozna bylo zaznaczyc ze drugi ekran odtwarzal Video pelno ekranowo,da sie jakos to zrobic na Viscie bo mnie wkuza przelanczanie tego na FULL za kazdym razem.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie jakiś znaczący (jak dla mnie) plus z Visty .Puściłem dekodowanie materiału z kamerki równe 60 min i co... na Xp 52-53 minuty za każdym razem (3 testy) a na Viście (też 3 testy) 39-40 minut .Różnica na poziomie 20-25% to juz coś.(C2D 6300@3,2ghz 2x1gb Ocz i program UVS 10plus).Pzdr

PS. ReadyBoosty (z Patriot Xporter XT 2GB 200X) przy dekodowaniu nie dał żadnej poprawy,a nawet było minimalnie gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie jakiś znaczący (jak dla mnie) plus z Visty .Puściłem dekodowanie materiału z kamerki równe 60 min i co... na Xp 52-53 minuty za każdym razem (3 testy) a na Viście (też 3 testy) 39-40 minut .Różnica na poziomie 20-25% to juz coś.(C2D 6300@3,2ghz 2x1gb Ocz i program UVS 10plus).Pzdr

PS. ReadyBoosty (z Patriot Xporter XT 2GB 200X) przy dekodowaniu nie dał żadnej poprawy,a nawet było minimalnie gorzej.

No to milo :) ale to ze ReadyBoost nic nie dal to sie nie dziwie i bym sie dziwil zeby cos tu pomogl przy dekodowaniu, nie takie jest jego zadanie.

Pytanie do reszty czy ktos z +1GB ramu zauwazyl poprawe z ReadyBoost ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka [;

No wiec stalem sie posiadaczem Visty ale czy do konca szczesliwym ? Uradowany wkladam plyte do napedu, ustawiam w biosie zeby bootowalo z plyty. Do tej pory wszystko ok - "Windows loading files". Po chwili moim oczom ukazal sie pulpit tzn. jakas zielona tapetka z Visty i na tym sie skonczylo. Dysk nic nie szkrobie, plyta sie nie kreci. Czekam tak z 5 minut i nic. No wiec reset kompa. Postanowilem sprobowac zainstalowac z pod windy. Wlaczam instalera, wybieram partycje na jakiej sie ma zainstalowac os. Wszystko ładnie (Click) poki ne nastapil pierwszy reboot (mysle sobie - rzecz normalna). A tu nagle BSOD.... :| Caly niebieski ekran na samej gorze tylko cos pisalo Hard Error.. Probowalem kilka razy resetowac i caly czas to samo. Do XP'ka juz nie moglem wrocic... Format byl tutaj przymusowy. Kumpel mi mowi ze nie zainstalowalem sterownikow do SATA2. Nie wiem czy ma racje czy tez nie. Wie ktos moze w czym tkwi problem ? To byly moje pierwsze w zyciu starcia z Vista niestety zakonczone niepowodzeniem. Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdro

Edytowane przez Wodnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi