Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie było to samo, dźwięk był koszmarny na driverach z Microsoft Update

Jeśli moge dodam coś od siebie na temat SBlife! - mam wersję 5.1 digital i jade na sterach które dostałem wraz z kartą jakies 5 lat temu - sterowniki ładnie działają na 32bitowej viscie ultimate. Wszystko gra ładnie, zero trzeszczenia czy szumów, wprost idealnie. Zmieniłem na Kx'y - dla mnie totalna porażka, dźwięk był lipny, a tego ich mixera wprost nienawidze. Już wole ten od windowsa, który nie ma połowy ustawień :P więc kx'y szybko wyleciały....

P.S. Oczywiscie tylko driver'y mi działają, soft pod karte już nie, ale jakoś mi to nie przeszkadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka panowie. Zainstalowalem sobie vieśniaczka 64 bit i co i żenada!!! Najnowsze stery do gpu itp i w css mam o 100 fps mniej niż na xpeku. Żenada!!

Jak Ci się pracuje na jednordzeniowcu :?: Czy masz przycięcia, spowolnienia, zamulenia :?: Np. czy wolniej otwierają się okna niż na XP. Ciekaw jestem czy winę u mnie ponosi procek czy bardzo słaba grafika stąd pytam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przyszłość proponuję wszystkim w razie wątpliwości dzwonić miast pisać tutaj głupoty

0 801 308 801

infolinia nie gryzie i nie kontroluje legalności rozmówcy ;)

Pytanie co odbierasz za głupotę, albowiem jak zadzwoniłem raz to powiedziano mi, że... nie wiedzą. A jakiś czas potem powiedziano mi, że jest to nielegalne.

Czyli, jednym słowem infolinia nie gryzie, ale udzielają wszystkich trzech możliwych odpowiedzi. :huh: Boję się do nich zadzwonić po coś jeszcze :unsure:

Jeśli napisałem zatem głupoty to nie będę dzwonił na infolinię zapytać, wybacz :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się pracuje na jednordzeniowcu :?: Czy masz przycięcia, spowolnienia, zamulenia :?: Np. czy wolniej otwierają się okna niż na XP. Ciekaw jestem czy winę u mnie ponosi procek czy bardzo słaba grafika stąd pytam :wink:

U mnie wszystko śmiga aż miło. Nie widze róznicy w np. szybkości otwierania i zamykania okienek w vieśniaku i xpeku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to proc i ram. ja mam x1800xt, i troche przymula...szczegolnie na poczatku, pozniej lepiej. procek mam ten sam, tyle ze 2,5Ghz i 1gb ramu

argh...masz 2x256 to tyle...

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprostowanko, mam 1,5GB RAM i właśnie wywaliłem F-Secure 2006 - o niebo lepiej :wink:

Chyba zainstaluję NOD32. A właśnie jak to jest, jak skończą się te 30 dni to on działa tylko nie pobiera subskrypcji, czy już w ogóle nie działa :?: A jeśli chodzi to czy można pobierać definicje ręcznie w plikach i dorzucać do antywira tak jak w przypadku Symantec'a :?:

Zainstalowałem NOD32 i jest SUPER :) System dostał kopa :)

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smieszna sprawa..

2645688[/snapback]

Wiecie może, czy chodzi Wolfenstein:Enemy Territory na win vista ?? jesli tak to zarówno na 32 i 64 ?

U mnie - Vista x64 - działa, zaktualizowalem tylko PB + etpro 3.2.6. Uruchamiam jako administrator + zgodnosc z XP SP2.

edit

Tylko że np. chociaż Vista widzi macierz zrobioną na MCP55XE (nF590/680) to zainstalować się jej nie da... i trzeba ładować sterownik z dyskietki.

Dziwne, ale prawdziwe. Swoją drogą moduslink dziś wysłał ostatnią aktualizację z 3 nabytych... niezły czas wyszedł :D

U mnie (tez MCP55XE) było to samo. Pierwszy boot Visty z napedu, wywala ze nie mozna zainstalowac (a ja nie mam sterow..). Zrestartowalem, jeszcze raz pozakladalem partycje i.. dziala. Wszystko robilem tak jak przy pierwszym razie. :P

Zmienie troche temat, jaka powinna być poprawna 'wydajnosc' 2x WD Raptor 150GB w RAID0, przy mierzeniu np HD Tach?

Edytowane przez acrobat13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu, ale przestały mi się uruchamiac gry z poziomu tego windosowskiego menagera gier, dostaje taki komunikat:

Dołączona grafika

i to bez względu czy to jest gra windowsowska czy normalna, zainstalowana gra... z linkow z menu start gry sie normalnie uruchamiają, ma ktoś jakiś pomysł?

Edytowane przez Lucas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno pomocy nie potrzebowalem, ale nie mam pojecia o co chodzi...

Sprawa wyglada tak:

Pracowalem sobie na viscie juz dlugi czas bety, rc, finalna, ale zawsze x86.

Teraz stwierdzilem, ze chce x64, bo jako uzytkownik 3ds i phtoshopa moge cos zyskac na tym.

I sie zaczelo...

Po zainstalowaniu Visty Ultimate x64 juz po ekranie "przygotowywanie do pierwszego uruchomienia" - RESET

Potem jakos idzie - raz lepiej raz gorzej - no ale jak sie uda to zrobi test wydajnosci i jest VISTA...

...od paru sekund do kilku minut!

Teraz mamy kilka opcji nastepstw zwiecha i nic nie odpowiada (mieli dyskiem raz na jakis czas i cos sie ruszy), albo blue screen.

Druga opcja reset i podczas ladowania blue screen...

Miewa rozne od IRQ NOT LESS OR EQUAL po BAD POOL pliki tez rozne z przewaga ecache.sys?.dll? atapi.sys...

Tragedia.

Najpierw podjrzewalem dysk - instalacja na innym nie pomogla.

Potem pamieci - test pamieci ok. memtest tez.

Dalej temperatura podzespolow - raczej nie, bo na swiezo odpalonym po nocy tez nie:/

Zostaje mi grafika i proc, ale jak mam to sprawdzic pod katem zwich visty?? Aero wylaczylem i nic:/

Blagam o pomoc, bo oszaleje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta Vista rozumiem instalowana z oryginalnego nośnika :?:

Ewidentnie wygląda na błędnie działający sterownik lub o/c. Spróbuj Vistę zainstalować lub odpalić na default'owych ustawieniach. Myślę, że tu jest problem.

Na moim konfigu chodziła normalnie Vista Ultimate 64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ze z orginalnego...

Instalowalem juz na domyslnych na non-overclocked itp

Nawet na nie podkreconym pozwiekszalem napiecia i na pamieciach i procku:/ probowalem roznych timingow..

Tez myslalem, ze stery, ale hmm... od czego? zdazylem zainstalowac forcewera i do grafiki, ale nic nie dalo:/

Nie rozumiem dlaczego x86 dziala bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie: czy vista w tych informacja o komputerze pokazuje Wam podkręconą ilość mhz procesora? u mnie cpu-z i inne pokazują te 2700mhz i wszystko gra, a vista pokazuje 1,8 i być może przez to mam 5,4 z proca... nie wiem czy podkręcić jeszcze raz (i być może szybciej) czy to jest normalne w tym system - Vista Ultimate x64 PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co odbierasz za głupotę, albowiem jak zadzwoniłem raz to powiedziano mi, że... nie wiedzą. A jakiś czas potem powiedziano mi, że jest to nielegalne.

Czyli, jednym słowem infolinia nie gryzie, ale udzielają wszystkich trzech możliwych odpowiedzi. :huh: Boję się do nich zadzwonić po coś jeszcze :unsure:

Jeśli napisałem zatem głupoty to nie będę dzwonił na infolinię zapytać, wybacz :lol2:

widocznie niewłaściwie zadajesz pytanie ;)

dzwoniłem dwa razy i zawsze otrzymywałem tą samą odpowiedź - legalne :)

możliwe też są jakieś niespójności w tym o co pytamy.

generalnie wygląda to tak:

jestem właścicielem notebooka z Vistą HP 32 bit

oraz komputera stacjonarnego z Vistą Ultimate 64 bit

czy korzystając z 64bitowego nośnika dołączonego do wersji Ultimate, mogę w miejsce Visty HP 32 bit na notebooku, zainstalować Vistę HP 64 bit (wprowadzając oczywiście klucz lic. dołączony do notebooka)?

tak to legalna operacja bo licencja pozwala na korzystanie z dowolnej (bitowej) wersji systemu, a warunkiem jest jedynie posiadanie legalnego nośnika :)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy korzystając z 64bitowego nośnika dołączonego do wersji Ultimate, mogę w miejsce Visty HP 32 bit na notebooku, zainstalować Vistę HP 64 bit (wprowadzając oczywiście klucz lic. dołączony do notebooka)?

tak to legalna operacja bo licencja pozwala na korzystanie z dowolnej (bitowej) wersji systemu, a warunkiem jest jedynie posiadanie legalnego nośnika :)

No to bardzo ciekawe i będę się tej wersji trzymał :)

Zadałem to pytanie, wydaje mi się, dość klarownie - Pani konsultantka odpowiedziała, że musi się dowiedzieć i oddzwonią do mnie. Oddzwonili po tygodniu mówiąc, że jest to nielegalne w związku z kilkoma dodatkowymi funkcjami w Viście 64bit. Poza tym uznali, że zainstalowane to zostało nie z nośnika przypisanego do klucza.

Ale skoro sami udzielają sprzecznych informacji to już chyba mogę wybrać wersję, która mi bardziej odpowiada... i odpowiada bardziej zdrowemu rozsądkowi, zwłaszcza, że dają przesłanki do takiego postępowania na innym polu. Vide sprawa legalizacji WindowsXP poprzez zakup jedynie klucza oraz zamawianie darmowych nośników z wersją 64bit. Ja podszedłem do sprawy możliwie najuczciwiej - kupiłem dwa komputery i kupiłem do nich licencję na dwa systemy operacyjne. Choć powinienem napisać - wykupiłem prawo użytkowania dwóch systemów. Oba są aktywowane i do obu mam naklejki z kluczami. Oba też są użytkowane w wersjach im przypisanych.

Szczególnie, że sami informują o tym, iż to nie nośnik decyduje o przypisaniu systemu do klucza, ale sprzęt, na którym ów system został zainstalowany. Nośnik do desktopa (tj. Ultimate 64) posiadam, do notebooka (tj. Home Premium 32) nadal jest zapisany na ukrytej partycji dysku (Packard Bell nie daje nośnika).

Dzięki za pomoc Dymy :rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to operacja nielegalna. Czemu?

Pkt.2, podpunkt C dokumentu " Postanowienia licencyjne dotyczące oprogramowania Windows Vista Home Basic/Premium i Ultimate"

"Wersje alternatywne. Oprogramowanie może zawierać więcej niż jedną wersję np. 32- bit i 64-bit. Nie mozna uzywać więcej niż jednej wersji w tym samym czasie. Jeśli producent lub instalator wyposaży Państwa w w opcję jednorazowego wyboru wersji językowej, mogą Państwo używać tylko jednej, wybranej wersji językowej"

Posiadane przez Ciebie wersje OEM przypisane są do konkretnego komputera, w tym wypadku odpowiednio do notebooka i kompa stacjonarnego. W myśl licencji OEM jedynie co mozesz zrobić to zainstalować z nośnika Vista 64-bit wersję 32-bit z kluczem od wersji 32-bit tylko na notebooku. Jednym słowem nie masz prawa zainstalować na notebooku wersji 64-bit. Mógłbys to zrobić jesli miałbys wersję BOX. Choć w dalszym ciągu nie zwalniałoby to Ciebie z przestrzegania w/w przepisu. Proste i klarowne. Konsultanci w MS bardzo często popełniają błędy w interpretacji....

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to operacja nielegalna. Czemu?

Pkt.2, podpunkt C dokumentu " Postanowienia licencyjne dotyczące oprogramowania Windows Vista Home Basic/Premium i Ultimate"

"Wersje alternatywne. Oprogramowanie może zawierać więcej niż jedną wersję np. 32- bit i 64-bit. Nie mozna uzywać więcej niż jednej wersji w tym samym czasie. Jeśli producent lub instalator wyposaży Państwa w w opcję jednorazowego wyboru wersji językowej, mogą Państwo używać tylko jednej, wybranej wersji językowej"

Posiadane przez Ciebie wersje OEM przypisane są do konkretnego komputera, w tym wypadku odpowiednio do notebooka i kompa stacjonarnego. W myśl licencji OEM jedynie co mozesz zrobić to zainstalować z nośnika Vista 64-bit wersję 32-bit z kluczem od wersji 32-bit tylko na notebooku. Jednym słowem nie masz prawa zainstalować na notebooku wersji 64-bit. Mógłbys to zrobić jesli miałbys wersję BOX. Choć w dalszym ciągu nie zwalniałoby to Ciebie z przestrzegania w/w przepisu. Proste i klarowne. Konsultanci w MS bardzo często popełniają błędy w interpretacji....

Bynajmniej.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że nie można zainstalować z nośnika zawierającego Vistę 64 bit systemu 32bitowego, więc nie jest to zbyt proste i klarowne.

Poza tym ja NIE UŻYWAM więcej niż jednej wersji w tym samym czasie. Używam właśnie jednej!

Wydaje mi się również, że w obliczu systemu Genuine Microsoft nie spaprał by tak sprawy aktywacji systemu gdyby kwestia 32 i 64 bitów miała dla niego takie znaczenie. Klucz przypisany do wersji 32bitowej aktywuje też 64bitową - zatem jest to legalne. Poza wszystkim, o czym wspomniał Dymy i ja w postach wyżej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę - nie z każdej wersji nośnika 64-bit da się zainstalować wersję 32-bit. Zbyt pochopnie to napisałem, gdyż na codzień korzystam w firmie z nośnika licencji grupowej dla Vista i tam są wszystkie wersje do wyboru ( zarówno "bitowe" jak i formalne. Fakt, w wersjach OEM nie ma takiego wyboru wersji "bitowej". Niestety dymy nie napisał w poprzednim poście, ze odinstaluje 64bit ze stacjonarki jak zainstaluje go potem na notebooku, stąd moja uwaga odnośnie przestrzegania treści cytowanego dokumentu. Aby jednakże dopełnić formalności zacytuję treść wybranego punktu z licencji OEM Vista po ostatniej aktualizacji MS w związku z tzw. problemem Power Users.

"2. PRAWA DO INSTALACJI I UŻYWANIA. Przed użyciem oprogramowania na mocy licencji

muszą Państwo przypisać tę licencję do jednego urządzenia (fizycznego systemu sprzętu).

Urządzenie to nazywane jest „licencjonowanym urządzeniem”. Partycja sprzętowa lub dysk są

traktowane jako oddzielne urządzenia.

a. Licencjonowane urządzenie. Mogą Państwo zainstalować jedną kopię

oprogramowania na licencjonowanym urządzeniu. W danej chwili mogą Państwo używać

oprogramowania na co najwyżej dwóch procesorach tego urządzenia. Z zastrzeżeniem

postanowień ustępów Przechowywanie i Używanie w sieci (wersja Ultimate) poniżej, nie

mogą Państwo używać oprogramowania na żadnym innym urządzeniu.

b. Liczba użytkowników. Z zastrzeżeniem postanowień z ustępów Podłączanie urządzeń

(wszystkie wersje), Technologie dostępu zdalnego (wersje Home Basic i Homer Premium)

i Technologie innego dostępu (wersja Ultimate) poniżej, w danej chwili tylko jeden

użytkownik może używać oprogramowania.

c. Wersje alternatywne. Oprogramowanie może zawierać więcej niż jedną wersję, np.

wersję 32-bitową i 64-bitową. W danej chwili mogą Państwo używać tylko jednej wersji.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Viste 64 Premium i X-FI Extreme Music. Everest pokazuje mim jakiedz dziwne rzeczy jak na obrazku. Tak mam byc? W XP mam zupełnie inaczej. Moze ktos to sprawdzic.

Z powodu, że Microsoftowi zależy bardziej na interesach wielkich korporacji filmowych i muzycznych niż na Tobie w VISCIE NIGDY NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ EAX i wszystko co jest sprzętowo realizowane przez karty. Dźwięk jest mimo posiadania „wypasionej” karty muzycznej (efekty) robiony przez procesor na płycie głównej dlatego jest taki beznadziejny i w jakości prawie niczym nie różni się od zintegrowanej muzyki AC-97 na płycie głównej. Po prostu Microsoft zablokował (pewno aby DRM pozostał nie złamany) bezpośrednie kontaktowanie się programu ze sprzętem (brak obsługi np. DirectSound i DirectSound3D) . Wiec prawdopodobnie nie ma co czekać na nowe sterowniki creativa bo nic nie zmienią bo fizycznie nie da się… Chyba, że Microsoft odblokuje, a pewno nie zrobi nigdy tego albo pojawia się jakieś nowe karty muzyczne działające zupełnie inaczej…

Jedyne co możesz zrobić to ściągnąć ze strony creativa http://preview.creativelabs.com/alchemy/default.aspx program „ALchemy” który tłomaczy DirectSound i DirectSound3D oraz EAX na instrukcje OpenAL które to już dalej X-FI doskonale odtwarza. Jednak nie do wszystkich gier i trochę trzeba pokombinować…

To działa tylko w kartach X-FI a ja mam „Audigy 2” więc o dźwięku przestrzennym w grach w systemie VISTA mogę zapomnieć. Dlatego wróciłem do doskonałego XP 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To działa tylko w kartach X-FI a ja mam „Audigy 2” więc o dźwięku przestrzennym w grach w systemie VISTA mogę zapomnieć. Dlatego wróciłem do doskonałego XP 

I tu sie mylisz - dla audigy 2 dziala alchemy tyle ze nie jest to oficjalne zrobione przez creativa, lecz przerobiona wersja alchemy z koncowka 3 (nia pamietam ile tam zer bylo w kazdym razie obecnie jest 4 ka) podobno to dziala - link do tej wersji jest nawet na forum w gdzieś w dziale sterowniki, I podobno to nawet dziala:)

Oficjalna wersja wg creativelabs ma wyjsc dopiero pod koniec roku - ze wzgledu na "zbytnie rozbieżności w budowie od x-fi" co okazalo sie chwytem marketingowym (i kłamstwem) zeby powyzsze karty sprzedawac. W dodatku dodam ze wg creativa ta aplikacja miala byc płatna!!!

A tak z innej beczki to moze by juz zamknac ten wątek i utworzyć nowy bo przegladanie go nie jest zbyt łatwe.... :wink:

Edytowane przez nosweratu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko ta hybryda :wink: Około rok temu jeden build Visty zawierał Longhorna Server, wystarczyło wpisać odpowiedniego cd-key'a. Kiedyś zgubiłem swojego i musiałem skorzystać z "zastępczego". Ale się zdziwiłem podczas i po instalacji. Po wpisaniu prawidłowego keya do Visty instalowała się Ultimate :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi