Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z instalacja oracla na viscie. Sciagnalem ze strony wersje bazy pod viste (10203_database_vista) i po uruchomieniu instalatora wpisaniu nazwy bazy i hasla, po kliknieciu next okno znika...Uruchamialem jako administrator oraz jako zwykly user i efekt jest taki sam. Macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś spotkał się ze strasznie długim zamykaniem się Visty?

Przez jakiś czas po instalacji było wszystko miodzio, ale bodajże po dniu czy dwóch po "kliknięciu" zamknięcia systemu trzeba czekac dłuższa chwilę zanim windows zacznie zamykać wszystkie programy itp.

ocb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś spotkał się ze strasznie długim zamykaniem się Visty?

Przez jakiś czas po instalacji było wszystko miodzio, ale bodajże po dniu czy dwóch po "kliknięciu" zamknięcia systemu trzeba czekac dłuższa chwilę zanim windows zacznie zamykać wszystkie programy itp.

ocb?

Osobiście nie spotkałem się z tym, ale oficjalny SP1 ma to poprawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam mam problem podobny tylko że system długo się ładuje, Usunięcie zbędnych wpisów z autostartu, defragmentacje, czyszczenie rejestru i skanowanie antywirusowe mam za sobą i nic nie pomaga w przyspieszeniu ładowania systemu. Swieżo po instalacji ładował się ekspresem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co tez sformatowalem C :)

Opcja naprawy loadera z instalatora Visty. Ale ten program naprawczy jest skopany. Widzi tylko viste, utworzył BCD na C, ale nadal startowal tylko XP. Dalej odpalilem Vista boot pro pod XP. W manage os entries add new os> windows legacy, nazwa Win XP, drive C. w botloader > reinstall vistabootloader i jest caly loader.

słuchajcie:

- miałem Viste na C

- na D postawiłem XP, wstaje tylko XP, odpaliłem naprawe bootloadera z plyty Visty, nic nie dało, odpaliłem VistaBootPro, dodałem tam XP-ka i zapisałem loader.

- wstaje tylko Vista, XP mówi ze nie ma pliku ntdlr

oto zrzut z VistaBootPro:\

Windows Boot Manager

--------------------

identifier {bootmgr}

device partition=C:

description Windows Boot Manager

locale pl-PL

inherit {globalsettings}

resumeobject {f4e6ce5f-ef10-11db-8f4e-b535b879308d}

displayorder {current}

{7590b89e-78d2-11dc-a00e-93dd5cc2a7d0}

toolsdisplayorder {memdiag}

timeout 30

Windows Boot Loader

-------------------

identifier {current}

device partition=C:

path \Windows\System32\winload.exe

description Win Vista

osdevice partition=C:

systemroot \WINDOWS

Windows Legacy OS Loader

------------------------

identifier {7590b89e-78d2-11dc-a00e-93dd5cc2a7d0}

device partition=D:

path \ntldr

description Win XP

coś ten wpis od XP-ka krótki... jak zapisywałem do to mi jakis błedy krzyczała VistaBootPro, próbowałem usuwac ten wpis XP-ka i dodawać ponownie i zawsze to samo, mozna ten wpis jakoś ręcznie wyedytować?

Podpowiedzcie co zrobic zeby ten XP tez chciał wstawac.

pzdr

EDIT:

recepta SGJ jak zwykle trafna i skutczna :)

thx

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zainstalowałem sobie Viste 32bit. W oknie 'Mój komputer' wszystkie dyski są widoczne. Natomiast nie wiedzieć czemu dyski nie wyświetlają mi w programach O&O Defrag i EasyRecovery. Nie wiem co z tym zrobić. Pomóżcie :cry: .

A masz te programy w wersji dla Visty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm

O&O Defraq na pewno był dla Visty, ale Kasperski go blokował, teraz z nim już ok. Natomiast EasyRecovery muszę jeszcze sprawdzić, ale chyba pomyliłem i zainstalowałem wersje na XP :/

Natomiast mam jeszcze problem tego typu że nie mogę znaleźć sterów do nForce2. Ostatnio w XP'ku miałem v5.10 a tu w ogóle znaleźć nie mogę. Jeśli ktoś sobie z tym poradził to proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista po dwoch miesiacach sie posypala, problem z crcdisk.sys a dokladniej tryb awaryjny i na tym pliczku ladowanie sie zatrzymuje. Naprawa systemu niemozliwa podczas szukania systemu zwiecha. Pol dnia z glowy, na szczescie na ktoryms dysku byl ledwo zywy XP googlowanie wskazalo problemy z kontrolerem USB. Naprawa polegala na odlaczeniu i podlaczeniu na nowo kabla usb drukarki i kamery. System dziala idealnie jak przedtem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Mam problema z instalka Visty ,kuzwa zielony nie jestem a tu taki Zonk

Sprzet

Mobo Asus P5K-E CPU C2D6750

Dysk WD Caviar SATA

DVD-RW Siajsung SATA

Na partycji C: 18GB mam Winde XP

Na partycje D: 20GB chce zainstalowac Viste

przy probie instalki Visty wywala taki Error :

Dołączona grafika

o dziwo ,raz przeszla cala instalacja i po pierwszym restarcie

vista sie powiesila ( Zapetlila ) przy konfigurowaniu

Probowalem juz wielu rzeczy ,zmiana ustawien sata w biosie na Compatybile/Enanced ,

SATA jako emulowane IDE itp

na niepodkreconym CPU

Probowalem rowniez instalki z nagrywarki Liteon na PATA

caly czas podobne problemy :/ juz mnie krew zalewa

Winde XP Home Edition (legal)

zainstalowalem bez problemu

Chyba tylko nasz windowsowy guru SGJ moze pomoc ;)

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem , drukarke usb , kabel sieciowy :)

mysz i keyboard musze miec , odlaczylem i podlaczylem HD i DVD

nic nie pomogla

kuzwa .nowy sprzet i brak kompatybilnosci z Vista ???

to chyba wina dysku twardego WD Caviar SATA skoro z DVD podlaczonego do IDE

wyskakuje to samo

Nicy tylko napisac maila do Western Digital ze robia niekompatybilne dyski :)

rece opadaja :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrek

:)

Plyta nowa ma dopiero dwa dni , na poprzedniej tej z sygnatury

mialem podobny problem , z tym ze na starym Asusie

wysypywalo sie troche dalej :/

Kable sata tez zmienialem , pozostaje dysk

nie pamietam jaki byl kontroler SATA na starym asusie

ale pewniakiem inny niz na tym nowym mobasie .

dysk to WesternDigital 320 GB WD3200AAKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrek

:)

Plyta nowa ma dopiero dwa dni , na poprzedniej tej z sygnatury

mialem podobny problem , z tym ze na starym Asusie

wysypywalo sie troche dalej :/

Kable sata tez zmienialem , pozostaje dysk

nie pamietam jaki byl kontroler SATA na starym asusie

ale pewniakiem inny niz na tym nowym mobasie .

dysk to WesternDigital 320 GB WD3200AAKS

Też mam AAKS tylko że 500GB i ani Vista X64 ani X86 nie powiedziała "ciąg się" podczas instalacji ;) Nie mówiąc już o dziesiątkach jak nie setkach innych użytkowników którzy na tym HDD mają Vistę bez problemów. Tak więc o ile dysk nie jest fizycznie uszkodzony to nie może być jego wina. Tak jak już ktoś wspomniał może być to wina ramu, spróbuj go dowoltować i zobacz co to da. Z innych przyczyn może to być jakiś konflikt ze sobą urządzeń które posiadasz, no i oczywiście wina samej Visty o ile jej instalacja pochodzi nazwijmy to ładnie "z niepewnego źródła" :wink: Dodatkowo Vista miała problemy na niektórych płytach głównych (np. moja) z instalacją z napędu na SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zainteresowanie

Vista jest sprawdzona na 100%

Pisalem ze probowalem instalowac na "odkreconym" cpu i ram .

Cos sie "gryzie" z Vista w moim sprzecie , moze lekko przesadzilem

obwiniajac sam dysk .

Tak jak pisalem poprzednio na starym kompie z dolnej sygnatury tez byly problemy z Vista

zmienilem mobo , cpu i ram

problemy sa jeszcze wieksze :/

***Update***

Pozyczylem Dysk 120GB Siajsunga na PATA , odlaczylem mojego WD caviara na Sata

instalka przeszla bez problemu

Widac moj WD Caviar Sata nie lubi sie z reszta sprzeta i Vista :/

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś soft czyszczący brudy po dawnych wersjach programów lub pomagający odinstalować resztki które się stworzyły w czasie przerwanej instalacji?

Nie mogę tak zainstalować nero które widzi resztki nero 7 bodajże która się nie do końca zainstalował bo wywalił błąd.

u mnie to samo jest

Chcialem instalnac sobie nero 8, rozpakowalo sie, cos tam pomielilo i na tym koniec. ;]

Odpalam instalator po raz 2gi i taki sam problem jak u kolegow wyzej, czyli pluje sie, ze wykryl jakies resztki instalacji i chce restart, zeby kontynuowac, tylko ten restart to on za kazdym razem chce. Wtfx ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu jakieś cuda ten system mi zaserwował :huh: i to tydzień po jego instalacji a juz 3 od czasu instalacji jak tutaj kochać Viste :mellow:

Do rzeczy:

Siedze sobie na net i nagle bach reset system sie uruchamia ale w momencie jak ma przejść w tryb graficzny (po zielonych paskach) monitor wyłącza się tak jak bym wyłączył PC. W głośnikach słyszę dźwięk logowania i później jak wentylatory zwalniają czyli włączył się Smart Guardian :/ no to bach zresetowałem kiedyś tak miałem i po resecie pomogło nic dalej czarno. Wchodzę w awaryjny ściągam najnowsze drivery (7.10) wywaliłem sterowniki w menadrzeże urządzeń od grafiki pomogło system wstaje, znajduje sam tam swoje uruchamia się ponownie znowu czarno. Znowu usuwam w awaryjnym sterownik nie daje mu zainstalować standardowego WDM i uruchamiam instalacje najnowszych Catalystów bach po ponownym uruchomieniu znów czarno :/ to w awaryjnym przywróciłem system z dziś rana (były jakieś aktualizacje) to też nic nie dało. Czyli tak awaryjny działa ale normalny tryb już nie :/ ale jak z normalnego wywalę sterownik od grafiki i uruchamia się bez sterownika do karty to działa. Co to może być?

Edytowane przez M1siek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu jakieś cuda ten system mi zaserwował :huh: i to tydzień po jego instalacji a juz 3 od czasu instalacji jak tutaj kochać Viste :mellow:

Do rzeczy:

Siedze sobie na net i nagle bach reset system sie uruchamia ale w momencie jak ma przejść w tryb graficzny (po zielonych paskach) monitor wyłącza się tak jak bym wyłączył PC. W głośnikach słyszę dźwięk logowania i później jak wentylatory zwalniają czyli włączył się Smart Guardian :/ no to bach zresetowałem kiedyś tak miałem i po resecie pomogło nic dalej czarno. Wchodzę w awaryjny ściągam najnowsze drivery (7.10) wywaliłem sterowniki w menadrzeże urządzeń od grafiki pomogło system wstaje, znajduje sam tam swoje uruchamia się ponownie znowu czarno. Znowu usuwam w awaryjnym sterownik nie daje mu zainstalować standardowego WDM i uruchamiam instalacje najnowszych Catalystów bach po ponownym uruchomieniu znów czarno :/ to w awaryjnym przywróciłem system z dziś rana (były jakieś aktualizacje) to też nic nie dało. Czyli tak awaryjny działa ale normalny tryb już nie :/ ale jak z normalnego wywalę sterownik od grafiki i uruchamia się bez sterownika do karty to działa. Co to może być?

Moze Ci grafa zdechla. ;]

Obstawiam, ze nie masz xp'a do sprawdzenia mojej tezy (ja mam 2 systemy na wszelki wypadek) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mogła zdechnąć jak Tryb awaryjny działa :/ Zresztą nie mam na niej gwary i tylą kasę co mnie kiedyś kosztowała to się chyba pogryzę ze złości. No nie mam drugiego systemu :( chymm ale mam Linuxa na Live CD ;D lece sprawdzić.

Edit:

Coś ten Live CD śmierdzi zacina się na HotPlug i nie wczytuje dalej :/ powoli włącza mi się agresor na tego kompa.

Edit2:

:blink: zonk normalnie włączam dziś kompa całą noc i pół dnia stał sobie i co działa :damage_wall: heh ;) więc po problemie B)

Edytowane przez M1siek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi