bhaal Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Witam Mam problem z instalacja oracla na viscie. Sciagnalem ze strony wersje bazy pod viste (10203_database_vista) i po uruchomieniu instalatora wpisaniu nazwy bazy i hasla, po kliknieciu next okno znika...Uruchamialem jako administrator oraz jako zwykly user i efekt jest taki sam. Macie jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emte Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Czy ktoś spotkał się ze strasznie długim zamykaniem się Visty? Przez jakiś czas po instalacji było wszystko miodzio, ale bodajże po dniu czy dwóch po "kliknięciu" zamknięcia systemu trzeba czekac dłuższa chwilę zanim windows zacznie zamykać wszystkie programy itp. ocb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Powywalaj niepotrzebne rzeczy ze startu i nieuzytwane uslugi - dostaniesz niezlego kopa, tak poczas działania jak i podczas zamykania OSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Czy ktoś spotkał się ze strasznie długim zamykaniem się Visty? Przez jakiś czas po instalacji było wszystko miodzio, ale bodajże po dniu czy dwóch po "kliknięciu" zamknięcia systemu trzeba czekac dłuższa chwilę zanim windows zacznie zamykać wszystkie programy itp. ocb? Osobiście nie spotkałem się z tym, ale oficjalny SP1 ma to poprawić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_27 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Jam mam problem podobny tylko że system długo się ładuje, Usunięcie zbędnych wpisów z autostartu, defragmentacje, czyszczenie rejestru i skanowanie antywirusowe mam za sobą i nic nie pomaga w przyspieszeniu ładowania systemu. Swieżo po instalacji ładował się ekspresem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Dopiero co tez sformatowalem C :) Opcja naprawy loadera z instalatora Visty. Ale ten program naprawczy jest skopany. Widzi tylko viste, utworzył BCD na C, ale nadal startowal tylko XP. Dalej odpalilem Vista boot pro pod XP. W manage os entries add new os> windows legacy, nazwa Win XP, drive C. w botloader > reinstall vistabootloader i jest caly loader. słuchajcie: - miałem Viste na C - na D postawiłem XP, wstaje tylko XP, odpaliłem naprawe bootloadera z plyty Visty, nic nie dało, odpaliłem VistaBootPro, dodałem tam XP-ka i zapisałem loader. - wstaje tylko Vista, XP mówi ze nie ma pliku ntdlr oto zrzut z VistaBootPro:\ Windows Boot Manager -------------------- identifier {bootmgr} device partition=C: description Windows Boot Manager locale pl-PL inherit {globalsettings} resumeobject {f4e6ce5f-ef10-11db-8f4e-b535b879308d} displayorder {current} {7590b89e-78d2-11dc-a00e-93dd5cc2a7d0} toolsdisplayorder {memdiag} timeout 30 Windows Boot Loader ------------------- identifier {current} device partition=C: path \Windows\System32\winload.exe description Win Vista osdevice partition=C: systemroot \WINDOWS Windows Legacy OS Loader ------------------------ identifier {7590b89e-78d2-11dc-a00e-93dd5cc2a7d0} device partition=D: path \ntldr description Win XP coś ten wpis od XP-ka krótki... jak zapisywałem do to mi jakis błedy krzyczała VistaBootPro, próbowałem usuwac ten wpis XP-ka i dodawać ponownie i zawsze to samo, mozna ten wpis jakoś ręcznie wyedytować? Podpowiedzcie co zrobic zeby ten XP tez chciał wstawac. pzdr EDIT: recepta SGJ jak zwykle trafna i skutczna :) thx Edytowane 15 Października 2007 przez welyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Popraw litery. Loader Xp siedzi na tej samej partycji co Vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Witam. Zainstalowałem sobie Viste 32bit. W oknie 'Mój komputer' wszystkie dyski są widoczne. Natomiast nie wiedzieć czemu dyski nie wyświetlają mi w programach O&O Defrag i EasyRecovery. Nie wiem co z tym zrobić. Pomóżcie :cry: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Witam. Zainstalowałem sobie Viste 32bit. W oknie 'Mój komputer' wszystkie dyski są widoczne. Natomiast nie wiedzieć czemu dyski nie wyświetlają mi w programach O&O Defrag i EasyRecovery. Nie wiem co z tym zrobić. Pomóżcie :cry: . A masz te programy w wersji dla Visty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Hmm O&O Defraq na pewno był dla Visty, ale Kasperski go blokował, teraz z nim już ok. Natomiast EasyRecovery muszę jeszcze sprawdzić, ale chyba pomyliłem i zainstalowałem wersje na XP :/ Natomiast mam jeszcze problem tego typu że nie mogę znaleźć sterów do nForce2. Ostatnio w XP'ku miałem v5.10 a tu w ogóle znaleźć nie mogę. Jeśli ktoś sobie z tym poradził to proszę o odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Stery są w systemie i zadnych nowszych nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Stery są w systemie i zadnych nowszych nie bedzie.a jest taka opcja że znajde je w necie? Jeśli tak to poproszę o adres bo znaleźć nie moge a Vistę mam vLite'm nagraną :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Vista po dwoch miesiacach sie posypala, problem z crcdisk.sys a dokladniej tryb awaryjny i na tym pliczku ladowanie sie zatrzymuje. Naprawa systemu niemozliwa podczas szukania systemu zwiecha. Pol dnia z glowy, na szczescie na ktoryms dysku byl ledwo zywy XP googlowanie wskazalo problemy z kontrolerem USB. Naprawa polegala na odlaczeniu i podlaczeniu na nowo kabla usb drukarki i kamery. System dziala idealnie jak przedtem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) Hejka Mam problema z instalka Visty ,kuzwa zielony nie jestem a tu taki Zonk Sprzet Mobo Asus P5K-E CPU C2D6750 Dysk WD Caviar SATA DVD-RW Siajsung SATA Na partycji C: 18GB mam Winde XP Na partycje D: 20GB chce zainstalowac Viste przy probie instalki Visty wywala taki Error : o dziwo ,raz przeszla cala instalacja i po pierwszym restarcie vista sie powiesila ( Zapetlila ) przy konfigurowaniu Probowalem juz wielu rzeczy ,zmiana ustawien sata w biosie na Compatybile/Enanced , SATA jako emulowane IDE itp na niepodkreconym CPU Probowalem rowniez instalki z nagrywarki Liteon na PATA caly czas podobne problemy :/ juz mnie krew zalewa Winde XP Home Edition (legal) zainstalowalem bez problemu Chyba tylko nasz windowsowy guru SGJ moze pomoc ;) Edytowane 13 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Odłącz wszystko co niepotrzebne przy instalacji a to co potrzebne odłacz i podłącz jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Odlaczylem , drukarke usb , kabel sieciowy :) mysz i keyboard musze miec , odlaczylem i podlaczylem HD i DVD nic nie pomogla kuzwa .nowy sprzet i brak kompatybilnosci z Vista ??? to chyba wina dysku twardego WD Caviar SATA skoro z DVD podlaczonego do IDE wyskakuje to samo Nicy tylko napisac maila do Western Digital ze robia niekompatybilne dyski :) rece opadaja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 jak dysk moze byc nie kompatybilny z systemem operacyjnym ? predzej plyta glowna albo cos sie spalilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 piotrek :) Plyta nowa ma dopiero dwa dni , na poprzedniej tej z sygnatury mialem podobny problem , z tym ze na starym Asusie wysypywalo sie troche dalej :/ Kable sata tez zmienialem , pozostaje dysk nie pamietam jaki byl kontroler SATA na starym asusie ale pewniakiem inny niz na tym nowym mobasie . dysk to WesternDigital 320 GB WD3200AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 no sorry ale nie slyszalem zeby dysk byl niekompatybilny z systemem operacyjnym. rozumiem ze pod XP jest wszytsko dobrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 piotrek Instalka Windows XP Home ED poszla bez problemu ! ! Caly czas siedze w tym systemie , dysk nie wykazuje zadnych oznak uszkodzenia wiec co moze byc przyczyna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 ja obstawiam na pamiatki... w biosie daj ustawienia fabryczne na czas instalacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 piotrek :) Plyta nowa ma dopiero dwa dni , na poprzedniej tej z sygnatury mialem podobny problem , z tym ze na starym Asusie wysypywalo sie troche dalej :/ Kable sata tez zmienialem , pozostaje dysk nie pamietam jaki byl kontroler SATA na starym asusie ale pewniakiem inny niz na tym nowym mobasie . dysk to WesternDigital 320 GB WD3200AAKS Też mam AAKS tylko że 500GB i ani Vista X64 ani X86 nie powiedziała "ciąg się" podczas instalacji ;) Nie mówiąc już o dziesiątkach jak nie setkach innych użytkowników którzy na tym HDD mają Vistę bez problemów. Tak więc o ile dysk nie jest fizycznie uszkodzony to nie może być jego wina. Tak jak już ktoś wspomniał może być to wina ramu, spróbuj go dowoltować i zobacz co to da. Z innych przyczyn może to być jakiś konflikt ze sobą urządzeń które posiadasz, no i oczywiście wina samej Visty o ile jej instalacja pochodzi nazwijmy to ładnie "z niepewnego źródła" :wink: Dodatkowo Vista miała problemy na niektórych płytach głównych (np. moja) z instalacją z napędu na SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Dzieki za zainteresowanie Vista jest sprawdzona na 100% Pisalem ze probowalem instalowac na "odkreconym" cpu i ram . Cos sie "gryzie" z Vista w moim sprzecie , moze lekko przesadzilem obwiniajac sam dysk . Tak jak pisalem poprzednio na starym kompie z dolnej sygnatury tez byly problemy z Vista zmienilem mobo , cpu i ram problemy sa jeszcze wieksze :/ ***Update*** Pozyczylem Dysk 120GB Siajsunga na PATA , odlaczylem mojego WD caviara na Sata instalka przeszla bez problemu Widac moj WD Caviar Sata nie lubi sie z reszta sprzeta i Vista :/ Edytowane 14 Października 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Jest jakiś soft czyszczący brudy po dawnych wersjach programów lub pomagający odinstalować resztki które się stworzyły w czasie przerwanej instalacji? Nie mogę tak zainstalować nero które widzi resztki nero 7 bodajże która się nie do końca zainstalował bo wywalił błąd. u mnie to samo jest Chcialem instalnac sobie nero 8, rozpakowalo sie, cos tam pomielilo i na tym koniec. ;] Odpalam instalator po raz 2gi i taki sam problem jak u kolegow wyzej, czyli pluje sie, ze wykryl jakies resztki instalacji i chce restart, zeby kontynuowac, tylko ten restart to on za kazdym razem chce. Wtfx ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Nero CleanTool http://www.nero.com/plk/support-nero7-tools-utilities.html http://www.nero.com/plk/support-nero8-tools-utilities.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 U mnie zadziałał You Uninstaller. Nero 8 poszło bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Ten nero clean tool to chyba do innego rodzaju przypadlosci, mi sie nawet nero nie zainstalowalo, wypakowal pliki do tempa i od razu wyskoczylo takie cos: Zaraz sprawdze ten YU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Znowu jakieś cuda ten system mi zaserwował :huh: i to tydzień po jego instalacji a juz 3 od czasu instalacji jak tutaj kochać Viste :mellow: Do rzeczy: Siedze sobie na net i nagle bach reset system sie uruchamia ale w momencie jak ma przejść w tryb graficzny (po zielonych paskach) monitor wyłącza się tak jak bym wyłączył PC. W głośnikach słyszę dźwięk logowania i później jak wentylatory zwalniają czyli włączył się Smart Guardian :/ no to bach zresetowałem kiedyś tak miałem i po resecie pomogło nic dalej czarno. Wchodzę w awaryjny ściągam najnowsze drivery (7.10) wywaliłem sterowniki w menadrzeże urządzeń od grafiki pomogło system wstaje, znajduje sam tam swoje uruchamia się ponownie znowu czarno. Znowu usuwam w awaryjnym sterownik nie daje mu zainstalować standardowego WDM i uruchamiam instalacje najnowszych Catalystów bach po ponownym uruchomieniu znów czarno :/ to w awaryjnym przywróciłem system z dziś rana (były jakieś aktualizacje) to też nic nie dało. Czyli tak awaryjny działa ale normalny tryb już nie :/ ale jak z normalnego wywalę sterownik od grafiki i uruchamia się bez sterownika do karty to działa. Co to może być? Edytowane 14 Października 2007 przez M1siek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Znowu jakieś cuda ten system mi zaserwował :huh: i to tydzień po jego instalacji a juz 3 od czasu instalacji jak tutaj kochać Viste :mellow: Do rzeczy: Siedze sobie na net i nagle bach reset system sie uruchamia ale w momencie jak ma przejść w tryb graficzny (po zielonych paskach) monitor wyłącza się tak jak bym wyłączył PC. W głośnikach słyszę dźwięk logowania i później jak wentylatory zwalniają czyli włączył się Smart Guardian :/ no to bach zresetowałem kiedyś tak miałem i po resecie pomogło nic dalej czarno. Wchodzę w awaryjny ściągam najnowsze drivery (7.10) wywaliłem sterowniki w menadrzeże urządzeń od grafiki pomogło system wstaje, znajduje sam tam swoje uruchamia się ponownie znowu czarno. Znowu usuwam w awaryjnym sterownik nie daje mu zainstalować standardowego WDM i uruchamiam instalacje najnowszych Catalystów bach po ponownym uruchomieniu znów czarno :/ to w awaryjnym przywróciłem system z dziś rana (były jakieś aktualizacje) to też nic nie dało. Czyli tak awaryjny działa ale normalny tryb już nie :/ ale jak z normalnego wywalę sterownik od grafiki i uruchamia się bez sterownika do karty to działa. Co to może być? Moze Ci grafa zdechla. ;] Obstawiam, ze nie masz xp'a do sprawdzenia mojej tezy (ja mam 2 systemy na wszelki wypadek) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Jak mogła zdechnąć jak Tryb awaryjny działa :/ Zresztą nie mam na niej gwary i tylą kasę co mnie kiedyś kosztowała to się chyba pogryzę ze złości. No nie mam drugiego systemu :( chymm ale mam Linuxa na Live CD ;D lece sprawdzić. Edit: Coś ten Live CD śmierdzi zacina się na HotPlug i nie wczytuje dalej :/ powoli włącza mi się agresor na tego kompa. Edit2: :blink: zonk normalnie włączam dziś kompa całą noc i pół dnia stał sobie i co działa heh ;) więc po problemie B) Edytowane 15 Października 2007 przez M1siek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...