miras19 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Co rozumiesz pod pojęciem ustawienia, może coś zaproponujesz? Ja mam wszystkie bajery powyłączane, wszystkie dodatki z Acer odinstalowane. Akurat mi menadżer nie wyłącza, nie wiem dlaczego u Ciebie tak się dzieje. Nie mówie tego ot tak, na prawde tak jest. A z tym uruchamianiem to sam nie wiem czemu tak długo. Jednak od pojawienia się niebieskiego pola VISTA do "włączenia" pulpitu czasami mija 2-3min. System czysty po sprawdzany regularnie (Avast, Ad Awear, Spy Bot). Swoje umiejtności nabyłem i pozytywnymi skutkami realizuje na dwóch pozostałych kompach w domu z XP, które chodzą bez zarzutu. Dysk często mieli, wyłączyłem już automatyczną defragmentacje, która w wiście jest defaultowo włączona. Wyłączyłem UAC. Nie wiem co można by jeszcze dokonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Bardzo dziwne. U mnie Vista 32-bit startuje szybciej od XP, nie mam też innych opisanych przez Ciebie problemów. Dysk często mieli, bo tak ma być, choć powinien mielić tylko po starcie systemu i kiedy wychodzisz z programów, kiedy zwalniana jest pamięć. Nie wiem, jak ludzie mogą korzystać z Avasta - wszystkie komputery, na których widziałem ten program, były wolne jak cholera. Instalacja tego u mnie kiedyś pod XP zakończyła się wielokrotnie wydłużonym startem systemu... Automatyczna defragmentacja włącza się tylko o ustalonej porze, domyślnie raz w tygodniu. Defragmentacja plików rozruchowych na podstawie layout.inf odbywa się po 10 (lub 15, nie pamiętam) minutach bezczynności, niezależnie od tego, czy chcesz tego, czy nie ;) Na szczęście defrag jest natychmiast przerywany, kiedy np. ruszysz myszką. Jeśli dysk nie przestaje pracować, to zapewne Superfetch coś dłubie. Wyłączenie UAC uważam za błąd. Komunikatów wcale nie ma tak dużo, jak niektórzy piszą. Ja widzę to tylko przy instalacji programów i bawieniu się panelem sterowania - jeśli widzisz to częściej, coś jest nie tak ;) Reasumując... pierdyknij Vistę w łeb, czyli przeinstaluj, bo ewidentnie masz coś porządnie skopane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) miras19 Może przeinstaluj, ja mam ulimate 32bit, wyłączyłem tylko UAC, komp pracuje teraz 14 dzień bez przerwy i działa. Zamiast wyłączać używaj Sleep, zamiast avasta sprawdź bitdefender, wszyscy jadą po tym systemie a ja wiem że do XP to nie wrócę. Prędzej bym podejrzewał coś nie tak ze sprzętem/użytkownikiem (ogólnie) niż z systemem. Ed. niżej: Mam acera 5220 i jak wyżej, acer naprawdę mało pcha programów w porównaniu do np. asusa. Komp normalnie działa bez żadnych zabiegów. Tak wiem co to jest normalnie, mam taż na co dzień stacje graficzne pod xp, vistą i win2008 server. Edytowane 6 Października 2008 przez BeerdMan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Co rozumiesz pod pojęciem ustawienia, może coś zaproponujesz? Ja mam wszystkie bajery powyłączane, wszystkie dodatki z Acer odinstalowane. Akurat mi menadżer nie wyłącza, nie wiem dlaczego u Ciebie tak się dzieje. Nie mówie tego ot tak, na prawde tak jest. A z tym uruchamianiem to sam nie wiem czemu tak długo. Jednak od pojawienia się niebieskiego pola VISTA do "włączenia" pulpitu czasami mija 2-3min. System czysty po sprawdzany regularnie (Avast, Ad Awear, Spy Bot). Swoje umiejtności nabyłem i pozytywnymi skutkami realizuje na dwóch pozostałych kompach w domu z XP, które chodzą bez zarzutu. Dysk często mieli, wyłączyłem już automatyczną defragmentacje, która w wiście jest defaultowo włączona. Wyłączyłem UAC. Nie wiem co można by jeszcze dokonać. piszesz dodatki ACERA czyli to laptop.. no to proste kapcie.. powolny dysk słąby ram słaby procesor efekt taki jak opisuesz... do laptopa bym nie ładował visty jednak... poza tym jaki niebieski pasek vista??? moze masz jakąś podróbkę?? ;) nie ma czegoś takiego po instalacji trzeba dokonać gruntownej optymalizacji usług (u mnie 32 aktywne przy zachowaniu pełni funkcjonalnosci) wyłaczyć UAC zdeinstalować kompresję RDC spatchować plik tcpip.sys wyłazyc hibernację i przywracanie systemu wgrac najnowsze sterowniki grafa mobo dx itp (przy czym z sterach od grafiki zdeaktywować usługi media center i display driver service oraz Helper) co przyspieeszy start i zamkniecie systemu znacznie mieć pod kontrolą autostart pod msconfig by nic sie nie dodawało do startu oprocz niezbednych rzeczy... wyłąćzyc cienie pod menu kursorem, gładkie przewijanie list itd.. efekt taki ze róznicy nie widać a systme działa odczuwalnie szybciej... wgrać majacy duzy wpływ na rredkosc systemu system ochrony AV/Firewal... czyli na pewno nie NORTON ani "innen" szajs... ;) tylko np KIS 2009 lub NOD zdeaktywować centrum zabezpieczeń oraz rezerwowanie przepustowosci dla windows update pakietów Quality of Service właczyć bootowanie z dwóch procesórów w msconfig a na koncu zrobić defragmentacje plików startowych rejestru itd.. Perfectdiskiem 2009 czyli jedynym uznawanym oficjalnie przez MS defragmenterem który działa po prostu cuda z dyskiem w porównani do konkurencji... to jest wielki skrót myślowy of kors co napisałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Co rozumiesz pod pojęciem ustawienia, może coś zaproponujesz? Ja mam wszystkie bajery powyłączane, wszystkie dodatki z Acer odinstalowane. Akurat mi menadżer nie wyłącza, nie wiem dlaczego u Ciebie tak się dzieje. Nie mówie tego ot tak, na prawde tak jest. A z tym uruchamianiem to sam nie wiem czemu tak długo. Jednak od pojawienia się niebieskiego pola VISTA do "włączenia" pulpitu czasami mija 2-3min. System czysty po sprawdzany regularnie (Avast, Ad Awear, Spy Bot). Swoje umiejtności nabyłem i pozytywnymi skutkami realizuje na dwóch pozostałych kompach w domu z XP, które chodzą bez zarzutu. Dysk często mieli, wyłączyłem już automatyczną defragmentacje, która w wiście jest defaultowo włączona. Wyłączyłem UAC. Nie wiem co można by jeszcze dokonać. Zainstaluj sobie czysty system oem ze zintegrowanym SP1 + najnowsze sterowniki, a nie recovery Acera. Zapewniam Cie ze system przyspieszy i to bardzo, problemy tez znikna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 piszesz dodatki ACERA czyli to laptop.. no to proste kapcie.. powolny dysk słąby ram słaby procesor efekt taki jak opisuesz... do laptopa bym nie ładował visty jednak... poza tym jaki niebieski pasek vista??? moze masz jakąś podróbkę?? ;) nie ma czegoś takiego Ta, biorac pod uwage ze 99% sprzedawanych notebooków ma C2D/PDC i DDR2 to na pewno jest to słaby cpu i ram. Poza tym na notebooku mam Visste x64 i jakos na wydajnosc nie narzekam... wyłaczyć UACPo co? spatchować plik tcpip.sysTa, chyba tylko jak robisz backup internetu bo prawidłowo skonfigurowany system i programy tego nie wymaga.... wyłazyc hibernację i przywracanie systemuWyłączenie hibernacji nie jest zadną optymalizacją... mieć pod kontrolą autostart pod msconfig by nic sie nie dodawało do startu oprocz niezbednych rzeczy...Jakbys nie wyłączał UACa to bys wiedziałze cos dodalo sie do autostartu... wyłąćzyc cienie pod menu kursorem, gładkie przewijanie list itd.. efekt taki ze róznicy nie widać a systme działa odczuwalnie szybciej...Róznicy nie widac jesli ktos jest slepy. Idac dalej tą drogą wyłącz AER O i style i korzystaj z interfejsu Win95, jest wydajniej... zdeaktywować centrum zabezpieczeń oraz rezerwowanie przepustowosci dla windows update pakietów Quality of ServiceWyłączenie centrum zabezpieczeń nie jest optymalizacja. Wyłączenie QoS to antyoptymalizacja właczyć bootowanie z dwóch procesórów w msconfigVista bootuje z 2 procesorów jesli ma tyle dostepnych i niczego nie trzeba włączać... a na koncu zrobić defragmentacje plików startowych rejestru itd.. Perfectdiskiem 2009 czyli jedynym uznawanym oficjalnie przez MS defragmenterem który działa po prostu cuda z dyskiem w porównani do konkurencji...A teraz pokaz jakiekolwiek zródło ze MS uznaje tylko ten defragmentator... Szczególnie ze sami korzystają z defraga napisanego przez inną firme... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Chciałem coś dopisać, ale SGJ powiedział już wszystko ;) Prawie - ja dodam o wyłączaniu przywracania systemu. Nie raz uratowało mi to życie - jakiś lewy sterownik, czy inny drętwy program. Najlepiej, żeby funkcja ta nie zjadła całego dostępnego miejsca na dysku, wpisać w wierszu poleceń z uprawnieniami administratora: vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /MaxSize=xxxxMB gdzie w miejscu iksów wpisujemy ilość miejsca, które możemy oddać ;) Ja wpisałem sobie 3GB (można stosować bajty, kilobajty, megabajty itd.) i miejsce na dysku magicznie nie ubywa, a system restore działa jak należy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Ta, biorac pod uwage ze 99% sprzedawanych notebooków ma C2D/PDC i DDR2 to na pewno jest to słaby cpu i ram. Poza tym na notebooku mam Visste x64 i jakos na wydajnosc nie narzekam... Po co? Ta, chyba tylko jak robisz backup internetu bo prawidłowo skonfigurowany system i programy tego nie wymaga.... Wyłączenie hibernacji nie jest zadną optymalizacją... Jakbys nie wyłączał UACa to bys wiedziałze cos dodalo sie do autostartu... Róznicy nie widac jesli ktos jest slepy. Idac dalej tą drogą wyłącz AER O i style i korzystaj z interfejsu Win95, jest wydajniej... Wyłączenie centrum zabezpieczeń nie jest optymalizacja. Wyłączenie QoS to antyoptymalizacja Vista bootuje z 2 procesorów jesli ma tyle dostepnych i niczego nie trzeba włączać... A teraz pokaz jakiekolwiek zródło ze MS uznaje tylko ten defragmentator... Szczególnie ze sami korzystają z defraga napisanego przez inną firme... uff przekornys człowieku zawsze niczym fanatyk... ;) po kolei Róznicy nie widac jesli ktos jest slepy. Idac dalej tą drogą wyłącz AER O i style i korzystaj z interfejsu Win95, jest wydajniej... wyłaczenie kilku efektów przyspiesza mocno aero np te zanikanie menu itd tylko spowalnia cały proces wyswietlania i to niezaleznie od konfiguracji po prostu taka animacja zajmuje czas, warto zostawić sobie animacje max/min, glass, miniatury zamiast ikon,podgląd i filtry w folderach, zawartosc okna podczas przeciągania, cienie dla etykiet ikon i tła pulpitu, kompozycje,wiz. style okien i przycisków, po wyłąćzeniu reszty zapewnieam ciebie że windows wygląda identycznie... więc moze spróbuj po prostu na chwilę by się przekonać... Wyłączenie hibernacji nie jest zadną optymalizacją... nie jest ale zaoszczędza duzo miejsca na dysku Jakbys nie wyłączał UACa to bys wiedziałze cos dodalo sie do autostartu... (abstraciach!ąc od faktu ze to co napisałeś sugeruje aby nie mieć kontroli samodzielnej nad tym co sie dzieje w systemie i o tym decydować... powodzenia zatem w uzywaniu UAC i spowalnianiu efektywnosci pracy (o gustach się nie dyskutuje lubisz UAC uważasz je za przydatne uzywaj zatem) Wyłączenie centrum zabezpieczeń nie jest optymalizacja. Wyłączenie QoS to antyoptymalizacja mój bład pisałem na szybko optymalizacją jest włączenie QOS i ustawienie limitu na zero... wył centrum zabezpieczeń przy uzywaniu oprogramowania antiwir/firewall firm trzecich tylko oddaje nam RAM i przyspiesza nawet proces bootowania.. radze sprawdzić a nie tak tokowac tylko dla zasady na przekór.. ;) Vista bootuje z 2 procesorów jesli ma tyle dostepnych i niczego nie trzeba włączać... tak jezeli mamy dwa fizyczne procesory to przy instalacji są one poprawnie skonfigurowane... ustaw jednak sobie przy procesorze dwurdzeniowym bootowanie z dwóch i policz sobie nawet w myślach ile czsu łąduje siewindows z i bez tej funkji... komentarz jest zbędny 49 do 30 sekund tak.. to za pewne nie róznica... ;) A teraz pokaz jakiekolwiek zródło ze MS uznaje tylko ten defragmentator... Szczególnie ze sami korzystają z defraga napisanego przez inną firme... Prosze Pana jezeli nie jest pan doinformowany to ja rozumiem ale niepotrzebny jest Pana cynizm wynikający z tzw POSITION OF POWER tutaj szczególnie do nowych stażem userów "co by sie za bardzo nie mądrzyli"..pierwszą odpowiedzią jaka mi sięnasunęła na to powyżej było SZUKAJ ZRÓDŁA U ŻRÓDEŁ proszę sobie zerknąć na stronę RAXCO nie będe niczego wyszukiwał tylko dlatego by coskommuś udowodnić gdyz nie czuję potrzeby aby to co napisałem było dla innych priorytetem.. wystarczy ze jest dla mnie ;) Pozdrawiam Serdecznie edit: Microsoft also told us that they wanted to offer an enterprise defragmentation solution for their former Winternals customers. And PerfectDisk, as a Microsoft Gold Partner, fit that need. So last week, Microsoft notified Defrag Manager users that the product was being retired, and they were directed to Raxco Software's web site and PerfectDisk as an option going forward. We issued a press release today, per Microsoft's recommendation.We are happy to work with Microsoft to provide Defrag Manager users a new home for their enterprise defragmentation needs. Raxco Software, the leader in disk defragmentation software , Microsoft confirmed today that it is the only disk defragmentation utility that places the Master File Table (MFT) on disk drives where an additional 10% - 15% performance improvement can be realized on NTFS drives. edit2: Raxco Officially Microsoft Certified Ensures PerfectDisk 8 meets Microsoft-specified availability, reliability, security, and supportability guidelines that result in a better and safer user experience. The goal of the Microsoft Certified for Windows program is to provide customers with the best possible application experience. Edytowane 7 Października 2008 przez IbanezRG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 mam ostatnio mały upierdliwy problemik zwiazany z Vistą, po włożeniu pendrive`a wywala mi... WindowsMedia Playera, również przy włożonym juz pendrivie nie moge odpalić WMP, ktos ma jakies pomysly co to moze być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Jak czytam te opinie antyVistowców to mnie aż skręca. Korzystam z tego OSu od momentu jak się pojawił w MSDN AA (a byłem jednym z pierwszych na mojej uczelni). Ani razu nie formatowałem. Nie wiem jak wygląda BlueScreen w Viście. Ciągle instaluje/odinstalowuje różne progsy, ciągnę z neta, gram, itd. Lapka mam z podpisu. Zero niekompatybilności (czy to hard- czy software). Jedyna i kompleksowa ochrona jaką stosuję to F-Secure Internet Security 2007/08. OS, Office, antywir- legalne w 100%. Raz po raz zajadę defragmentację i oczyszczanie dysku. Nie mam żadnego problemu do dziś. O CZYM WY PISZECIE? Chyba o swoich umiejętnościach, a raczej ich braku. Przecież to trzeba mieć dwie lewe ręce i być niepełnosprytnym :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Jak czytam te opinie antyVistowców to mnie aż skręca. Korzystam z tego OSu od momentu jak się pojawił w MSDN AA (a byłem jednym z pierwszych na mojej uczelni). Ani razu nie formatowałem. Nie wiem jak wygląda BlueScreen w Viście. Ciągle instaluje/odinstalowuje różne progsy, ciągnę z neta, gram, itd. Lapka mam z podpisu. Zero niekompatybilności (czy to hard- czy software). Jedyna i kompleksowa ochrona jaką stosuję to F-Secure Internet Security 2007/08. OS, Office, antywir- legalne w 100%. Raz po raz zajadę defragmentację i oczyszczanie dysku. Nie mam żadnego problemu do dziś. O CZYM WY PISZECIE? Chyba o swoich umiejętnościach, a raczej ich braku. Przecież to trzeba mieć dwie lewe ręce i być niepełnosprytnym :blink: nie wiem czy do mnie piłeś czy nie?? ale ja siez tobą całkowicie zgadzam swietny i dopracowany po SP1 system szybki niezawodny i bardzo ładny... takze testowałem wersjie beta od zarania i w obecnym kształcie Vista została bardzo dobrze dopracowana i jest stabilna i bardzo wydajna.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) IbanezRG, wszystko to, o czym piszesz, to kwestia osobistych preferencji. Wyłączanie gładkiego przewijania, cieni pod kursorem itp. - to wszystko zależy od tego, co kto lubi. Ja wyłączam tylko gładkie przewijanie, żeby wygodniej obsługiwało się Total Commandera. UAC - czy tylko ja widzę komunikaty UAC przy instalowaniu i odinstalowywaniu programów i przy zmianie niektórych ustawień w panelu sterowania? Niektórzy piszą o tym tak, jak by wyskakiwały pytania "czy na pewno chcesz ruszyć myszą", a tak nie jest. UAC się przydaje, kiedy jakieś dziadostwo chce się uruchomić bez naszej wiedzy - wtedy UAC da użytkownikowi znać, że coś jest nie tak. Zamiast wyłączać UAC, poleciłbym raczej zmianę jego działania (programik TweakUAC), czyli... wyłączyć komunikaty. Jeśli program zażąda podwyższenia uprawnień, automatycznie zostaną one przyznane. Jeśli program nie umie poprosić o wyższe uprawnienia, to ich nie dostanie :P UAC jest wykorzystywane przez np. Internet Explorera 7, dzięki czemu działa on w oddzielonym od reszty systemu obszarze, osobnej maszynie wirtualnej, Sandbox, czy jak by to tam jeszcze nazwać. Dodatkowo, dzięki UAC wirtualizowany jest rejestr, lokacje typu Program Files, i inne pierdółki. Bez UAC to Vista taka trochę okaleczona jest :P Ciekawe jest ustawienie liczby procesorów (rdzeni) w msconfig - nie wiedziałem o tym i zaraz przetestuję :) Edytowane 7 Października 2008 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Vista bootuje z 2 procesorów jesli ma tyle dostepnych i niczego nie trzeba włączać... tak jezeli mamy dwa fizyczne procesory to przy instalacji są one poprawnie skonfigurowane... ustaw jednak sobie przy procesorze dwurdzeniowym bootowanie z dwóch i policz sobie nawet w myślach ile czsu łąduje siewindows z i bez tej funkji... komentarz jest zbędny 49 do 30 sekund tak.. to za pewne nie róznica... ;) Potwierdzam, u mnie szybciej botuje po przelaczeniu na 2. http://www.vistax64.com/tutorials/153125-b...processors.html Edytowane 7 Października 2008 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 proszę sobie zerknąć na stronę RAXCO nie będe niczego wyszukiwał tylko dlatego by coskommuś udowodnić gdyz nie czuję potrzeby aby to co napisałem było dla innych priorytetem.. wystarczy ze jest dla mnie ;) Pozdrawiam Serdecznie edit: edit2: To teraz kup sobie słownik i przetłumacz to co wkleiłes bo od tego tekstu do stwierdzenia ze jest to jedyny uznawany przez ms defag jest bardzo daleka droga... uff przekornys człowieku zawsze niczym fanatyk... ;) po kolei Róznicy nie widac jesli ktos jest slepy. Idac dalej tą drogą wyłącz AER O i style i korzystaj z interfejsu Win95, jest wydajniej... wyłaczenie kilku efektów przyspiesza mocno aero np te zanikanie menu itd tylko spowalnia cały proces wyswietlania i to niezaleznie od konfiguracji po prostu taka animacja zajmuje czas, warto zostawić sobie animacje max/min, glass, miniatury zamiast ikon,podgląd i filtry w folderach, zawartosc okna podczas przeciągania, cienie dla etykiet ikon i tła pulpitu, kompozycje,wiz. style okien i przycisków, po wyłąćzeniu reszty zapewnieam ciebie że windows wygląda identycznie... więc moze spróbuj po prostu na chwilę by się przekonać... Cienie pod menu a zanikanie menu to 2 całkiem rózne efekty wiec zdecyduj sie o którym piszesz. Wyłączenie hibernacji nie jest zadną optymalizacją... nie jest ale zaoszczędza duzo miejsca na dysku Nie wiele przy obecnych dyskach. Poza tym jak juz poruszyłes temat czasu bootowania visty to po kiego wyłączasz hibernacje przy której system wstaje w kilka sekund. Jakbys nie wyłączał UACa to bys wiedziałze cos dodalo sie do autostartu... (abstraciach!ąc od faktu ze to co napisałeś sugeruje aby nie mieć kontroli samodzielnej nad tym co sie dzieje w systemie i o tym decydować... powodzenia zatem w uzywaniu UAC i spowalnianiu efektywnosci pracy (o gustach się nie dyskutuje lubisz UAC uważasz je za przydatne uzywaj zatem) \ Pomijając to ze UAC włącza sie tylko wtedy kiedy powinien własnie UAC daje kontrole nad tym co jest uruchamiane. Ale jak się nie wie jak działą i do czego słuzy UAC... Wyłączenie centrum zabezpieczeń nie jest optymalizacja. Wyłączenie QoS to antyoptymalizacja mój bład pisałem na szybko optymalizacją jest włączenie QOS i ustawienie limitu na zero... wył centrum zabezpieczeń przy uzywaniu oprogramowania antiwir/firewall firm trzecich tylko oddaje nam RAM i przyspiesza nawet proces bootowania.. radze sprawdzić a nie tak tokowac tylko dla zasady na przekór.. ;) A po co ma mi oddawac ram? Nawet niech sobie wezmie i 1GB, nadal pozostanie mi 5 wolnego... Poza tym lepiej jest CZ tylko lekko przekonfigurować. Vista bootuje z 2 procesorów jesli ma tyle dostepnych i niczego nie trzeba włączać... tak jezeli mamy dwa fizyczne procesory to przy instalacji są one poprawnie skonfigurowane... ustaw jednak sobie przy procesorze dwurdzeniowym bootowanie z dwóch i policz sobie nawet w myślach ile czsu łąduje siewindows z i bez tej funkji... komentarz jest zbędny 49 do 30 sekund tak.. to za pewne nie róznica... ;) A wydawało mi sie ze widziałem jednak cos o 2 PROCESORACH... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Wiem o co Wam chodzi, nie jestem też jakimś nowym userem, zaczynałem od 95 i rozwiązywałem mnóstwo problemów związanych z systemami. Jednak nie jestem też super znafca który zna się na optymalizacji na poziomie modyfikacji sterowników. I Vistę mam już ok 6 miesięcy i na prawdę nie mówię tego ot tak. Swoje zażalenia opieram na ogólnym wrażeniu użytkowania systemu plus tym co mogę a czego nie mogę włączyć. Pod XP jakoś wszystko można było szybciej załatwić, nawet jak czasami coś nie wychodziło to "przepchać butem" zawsze szło, a tutaj mam wrażenie jakby coś za mnie robiło, a kiedy tego nie chcem to już wielki FOCH! Nie powiem nie wszystko mi się nie podoba, ale jednak SYSTEM ma być pomocny a nie przeszkadzać w czynnościach. Co do Avasta to można by książki pisać, może powiem tak Avast & Zone Alarme & Ad Awaer & Spy Bot& aktualizacje oczywiście i i od 5 lat nic się nie wkradło poważniejszego. A co do uruchamiania pod Avastem to już przesada, co jak co ale mi on najmniej SYSTEMU zjada! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Potwierdzam, u mnie szybciej botuje po przelaczeniu na 2. http://www.vistax64.com/tutorials/153125-b...processors.html U mnie "tysz" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Ustawienia domyslne 1m 10s 1 CPU 1m 17s 2CPU 1m 10s W obu przypadkach czas jest wydłuzony przez wczytanie gruba, zjechanie 7 pozycji w dół i wcisniecie entera. Czas liczony od wcisniecia spacji(wlaczenie PC) do pokazania się pulpitu. Jaki z tego wniosek? Procesory intela mają 2 rdzenie zaimplementowane tak samo ułomnie jak 64 bity. Na X2 wszystko działa jak powinno i niczego nie trzeba przestawiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizzt71 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Mam problem z ładowaniem Visty a mianowicie podczas ładowania systemu włącza się "menadżer rozruchu systemu windows" i mam wybrać który system chce załadować. Problem jest w tym że mam tylko jeden system Viste. Przed vista był XP na tej samej partycji tylko że ta partycja była formatowana. Szukałem pliku boot.ini i znalazłem ale na dysku D i tam jest taki wpis: ; ;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems. ;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options. ; [boot loader] timeout=1 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT Nie wiem co z tym zrobić. Czy wykasować cały ten plik czy tylko niektóre wpisy, jeżeli tak to które?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Windows Vista nie korzysta z pliku boot.ini - jest to pozostałość po XP i wcześniejszych. Wszystko siedzi teraz w c:\boot, a edycji wpisów dokonuje się nieco mniej wygodnie, za pomocą narzędzia bcdedit.exe Na szczęście, istnieją programy, które uprzyjemniają obsługę - jednym z nich jest EasyBCD, który polecam. Jeśli na ekranie bootowania jest tylko i wyłącznie Vista, tudzież jest ona domyślnie zaznaczona i wciskasz tylko enter (lub czekasz 30 sekund), wystarczy uruchomić msconfig i w zakładce Rozruch, w polu Limit czasu wpisz 0. Edytowane 8 Października 2008 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 W kwestii tych lapków jeszcze... Mi koleś niedawno przyniósł Acera 5220 ze "zleceniem" na instalację xpeka i pościąganie sterów. Jakiś jedno-rdzeniowy celeron i 1GB, i powiem, że po odpaleniu tego przestałem mu się dziwić. Najpierw z ciekawości przywróciłem system z recovery. Niby "czysta" instalka (dodatkowym softem od producenta), ale chodziło naprawdę tragicznie. Dźwięk się zacinał, wskaźnik myszy się zacinał, w kółko myślał i mielił dyskiem. Ram prawie cały (1GB) zajęty. Daleki jestem rad "xpek lepszy", ale jak komuś tak chodzi komp prosto z pudełka to się mu nie dziwię. Trzeba siedzieć i toto uzdatniać, albo właśnie xpek. Nieciekawie ten kompik producent skonfigurował. A trochę wcześniej instalowałem Vistę z płytki na HP z Turionem X2 1.9 i 2GB (sprowadzony z angielską Vistą) i chodziło pięknie. I ledwo 500MB zabierało bez żadnych optymalizacji. Zupełnie inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizzt71 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Jeśli na ekranie bootowania jest tylko i wyłącznie Vista, tudzież jest ona domyślnie zaznaczona i wciskasz tylko enter (lub czekasz 30 sekund), wystarczy uruchomić msconfig i w zakładce Rozruch, w polu Limit czasu wpisz 0. Nie da się wpisać 0, przedział jest od 3 do 999. Na razie wywaliłem boot.ini i przestawiłem limit czasu na 3 ale to jest rozwiązanie tymczasowe. Chciałbym się tego pozbyć tylko nie wiem jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Jest to trochę dziwne, o czym piszesz, choć nie wątpię wcale, że tak było ;) Bawiłem się swego czasu lapkiem Fujitsu Siemens, model chyba Amilo V35cośtam. Siedział tam Celeron M o prędkości ok. 1.7GHz, 1GB RAM i, oczywiście, Vista. Byłem zdumiony, że to chodzi, i to całkiem nieźle - i to bez SP1! Wygląda więc na to, że laptop laptopowi nierówny, choćby miał identyczną konfigurację... faktem jednak jest, że na tak słabych konfiguracjach instalowanie Visty to nieporozumienie. Albo powinien tam być XP, albo Microsoft powinien bardziej okroić Vistę Home Basic.... albo przygotować specjalną edycję systemu "Windows For Netbooks and Cheap Laptops"? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Nie da się wpisać 0, przedział jest od 3 do 999. Na razie wywaliłem boot.ini i przestawiłem limit czasu na 3 ale to jest rozwiązanie tymczasowe. Chciałbym się tego pozbyć tylko nie wiem jak. Jesli masz wpis od drugiego systemu to go usuń, poza tym po tym co dałes wczesniej wynika ze masz system na drugiej partycji, i nie formatowales C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizzt71 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Jesli masz wpis od drugiego systemu to go usuń, poza tym po tym co dałes wczesniej wynika ze masz system na drugiej partycji, i nie formatowales C.System był instalowany tylko i wyłącznie na dysku C, nie wiem skąd się znalazł boot.ini na D. To jest komp kumpla i jestem pewien że nie instalował innego systemu gdyż się na tym nie zna. Co do wpisu to usunąłem cały plik boot.ini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Z Vistą da się żyć, jednak 10 GB-owy folder "winsxs" zaczyna mnie wnerwiać. Drugi minus to brak możliwości uruchomienia NiBiTor`a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Z Vistą da się żyć, jednak 10 GB-owy folder "winsxs" zaczyna mnie wnerwiać. Drugi minus to brak możliwości uruchomienia NiBiTor`a. Działa i to dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 (edytowane) Działa i to dobrze. U mnie i nie tylko u mnie, po kliknięciu "Select Device" wyświetla błąd. Widać masz więcej szczęścia. EDYTA: MAVKE napisał: "... And no, it won't work on Vista 64-bit as we are not paying out of ours pocket the driver signing license, unless all you guys put the money on the table. You can already be lucky you get a free tool that work okay in all other operating systems." Jeśli znasz sposób to się pochwal, bo ja zabawę z Vistą dopiero zaczynam. EDYTA2: Dodam jeszcze, że "bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS" nie działa. Edytowane 9 Października 2008 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Czy u was tez czasami tak dlugo oproznia kosz np ? Calculating potrafi byc nawet minute :/ A plik w koszu 2mega... na xp wywala w 2 sekundy max, a tu czekam nieraz 2 minuty. Co jest grane ? Operacje na plikach dzialaja zdecydowanie gorzej niz w xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 U mnie brak jakichkolwiek spowolnień. Opróźnianie kosza, kopiowanie plików - wszystko odbywa się identycznie lub podobnie jak w XP, czasami nawet szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Czy u was tez czasami tak dlugo oproznia kosz np ? Calculating potrafi byc nawet minute :/ A plik w koszu 2mega... na xp wywala w 2 sekundy max, a tu czekam nieraz 2 minuty. Co jest grane ? Operacje na plikach dzialaja zdecydowanie gorzej niz w xp. Tak miałem przed SP1 po SP1 zero problemów, zwłaszcza kopiowanie po sieci kopa dostało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...