Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

A ja trochę zbocze z tematu... zainstalowałem Windows Server 2008 Enterprise x64 triala ze stron MS na 240 dni obok Visty Ultimate :) I powiem krótko... system szybki, stabilny i zabiera mniej pamięci ram niż oryginalna Windows Vista. Z programami nie mam żadnego problemu i ze sterownikami również. Naprawdę po przystosowaniu (np. http://xp.net.pl/art/2008_opt.html) nadaję sie do normalnej pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tydzień 4GB ramu a 32 bitowa Vista nie wykorzysta go a skąd wezmę x64? Z znikąd... nikt nie ma. A mam z heroes happen here więc nie mam skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> x64... a 240 to sporo, do tego czasu sie uzbiera na HP x64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie mam pytanie do was tylko nie bijcie za to jak edytowac plik txt boot.ini zeby mozna dodac wpis tak aby mozna wybrac przy starcie win xp lub viste z gory dzieki

jezeli masz dwa systemy Viste i XP to robisz to z poziomu Visty wyłącznie i uzywasz programu Vista Boot Pro... w viscie plik boot ini nie jest uzywany tylko wpisy albo zmienia się poprzez edycję z konsoli komenda bcdedit albo ww programem lub podobnym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft wydał kolejny pakiet aktualizacji zwiększających wydajność i niezawodność systemu Windows Vista zebrany w poprawce znanej pod numerem artykułu Bazy Wiedzy KB957200 (niestety w tej chwili jeszcze niedostępnego).

Aktualizacja ta ma rozwiązywać szereg problemów związanych nie tylko z samym systemem, ale także z pracą aplikacji trzecich. Wydanie poprawki KB957200 nie powinno nikogo dziwić - Microsoft przyzwyczaił już użytkowników Visty do wydawania tego typu poprawek w miarę regularnie.

Poprawka KB957200 dostępna jest w witrynie Windows Update i w ten sposób najlepiej ją zainstalować. Dodatkowo plik udostępniony został także w centrum pobierania witryny Microsoftu - podajemy odnośniki dla polskich wersji x86 i x64. Warto wspomnieć, że identyczna aktualizacja występuje także dla systemu Windows Server 2008.

dobreprogramy

W sumie dzisiaj się ździwiłem. Włączam Vistę a tu 2 nowe poprawki. Myślałem że ta do wydajności to jakaś wcześniej pominięta przeze mnie... ok, instaluję. Pierwsze wrażenie - szybciej wystartował... niby nic... potem uruchamiam wszystko to co zawsze: firefoxa, aqq, aimp2, eseta itp... i zonk... system nie bierze jak wcześniej 800mb ramu tylko... 650mb... nie przekracza tej granicy... :D menadżer okien pulpitu zabiera mniej pamięci (wcześniej 50-60mb teraz 15-20mb) i explorer.exe o około ~10mb :) Oby jak najwięcej takich poprawek do czasu Windows Seven (wg. art na interii Microsoft zapowiedział poprawki wydajności i stabilności do Visty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich nie wiem czy moje pytanie tu pasuje obecnie pracuje na systemie xp i w końcu się przekonuje do visty ale mam pytania która wersje zainstalować czy dobrze będzie działać na moim komputerze i czy 2gb ramu to nie będzie za mało i czy odczuje jakieś różnice w spadku wydajności w grach porównaniu do xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy jest jakiś Darmowy ale 64 bitowy antywirus pod Vist'ę. Używam avasta i jest ok, ale tak sobie myślę że może coś 64 bit jest za free choć ten awast jest ok.

Vista 64 bit emuluje środowisko 32bitowe, więc zainstalujesz wszystkie programy pisane pod 32bit. Możesz mieć każdy antywirus..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wczoraj zainstalowalem tego sp2. System troszeczkę przyspieszył, ale start znacznie się wydłużył, najczęsciej kożystam z hibernacji, więc nie dokucza mi to bardzo. Na poczatku strasznie mielil dyskiem, ale teraz się uspokoiło.

Na pulpicie pojawilo mi się coś takiego:

Windows Vista (M)evaluateuation copy. Build 6002

Da się to jakoś wywalić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pulpicie pojawilo mi się coś takiego:

Windows Vista (M)evaluateuation copy. Build 6002

Da się to jakoś wywalić?

Da, wiecej info w google :P

http://www.google.pl/search?hl=pl&safe...=Szukaj&lr=

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywaliłem tego sp, bo mi sie system zawieszał. jak się pozniej okazało, to winny był komunikator tlen, który na starcie brał 100% zasobów procka i dla tego system się wieszał. Wywaliłem tlena z autostartu i zadziałało.

CO do sp2 to poczekam na nowszą wersję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat stał się dość obszerny i nie byłem w stanie znaleźć rozwiązanie mojego problemu.

Mam Viste x64 SP1 z wszystkimi dostępnymi aktualizacjami.

Mój problem polega na tym, że podczas uruchamiania pasek może sobie przelatywać w nieskonczoność i system sie nie uruchomi, wtedy pomaga juz tylko reset i przeważnie za drugim razem juz załapie. Nie dzieje się tak zawsze, moze raz na 10 uruchomien, ale jest to dość denerwujący problem. Dodam, ze autostart czysty, system również zadbany ;)

Ktoś się spotkał z takim problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się - osobiście, widziałem też przynajmniej dwa posty na różnych forach opisujące ten sam problem. Nie wiem jak w tamtych przypadkach, ale mój system na pewno był czysty i zadbany - nie mam więc powodu wątpić, że jest inaczej u Ciebie ;) Niestety, nie znam rozwiązania i równie chętnie chciałbym dowiedzieć się co z tym fantem zrobić...

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da się ograniczyć działanie funkcji SuperFetch (buforowanie) tylko do partycji systemowej (C:)?

Chodzi mi o to by Vista nie ładowała do pamięci plików z innych partycji (dysków logicznych), gdyż jest to moim zdaniem niepotrzebne "mielenie" dyskiem. Sama funkcja SuperFetch jest ciekawą i pożyteczną technologią (choć troszkę wymaga dopracowania; w Windows 7 ma już działać lepiej, a może SP2 do Visty też coś zmieni?), ale wolałbym by tak samowolnie nie szperała mi po innych dyskach niż systemowy i nie próbowała na siłę zrobić mi dobrze...

post-118671-1226042139_thumb.jpg

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem... kilka dni już mam uruchomiony Superfetch i system po kilku dniach pobiera zdecydowanie mniej ramu. Jak włączam grę ram drastycznie spada do 300mb i następnie sie stabilizuje. Po wyłączeniu gry mam od 450-500mb pobieranego ramu z Firefoxem, AQQ, Kaspersky itp ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi