SGJ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Tak do tych, którzy nie rozumieja w jakis sposób jest adresowana pamięć w 32 bitowym systemie i myslą ze SP1 ma umozliwic korzystanie z pełnych 4 GB ramu.... With SP1, Windows Vista will report the amount of system memory installed rather than report the amount of system memory available to the OS. Therefore 32-bit systems equipped with 4GB of RAM will report all 4BG in many places throughout the OS, such as the System Control Panel. However, this behavior is dependent on having a compatible BIOS, so not all users may notice this change. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 To jest podobna sytuacja, jak z mitycznym DX10 na WinXP ,którego nie ma i nigdy nie będzie. Ale i tak do wielu to nie dociera ,że implementacja DX10 w XP wymaga praktycznie przebudowy całego jądra ,czego Microsoft na pewno nie zrobi.A NV czy ATI/AMD teoretycznie dysponując narzędziami(OpenGL) również tego nie zrobią, chociażby dlatego żeby nie zadzierać z M$, a przede wszystkim, by nie pisać od nowa sterowników. Alky Project, często wspominany ,jest w tak prymitywnym stadium ,że zanim osiągnie(jeśli w ogóle) pełną funkcjonalność ,Vista czy jej następca będzie już w większości kompów . Na posty w stylu SP1 dla Visty jest rozwiązaniem na 4Gb w systemie(32bit), już nawet nie reaguje bo szkoda czasu-i tak zaraz ktoś wyskoczy z podobnym twierdzeniem. Od siebie dodam, że również zastanawiam się nad OS-em do drugiego kompa i obawiam się ,że Vista 64 bit ,chcąc nie chcąc, z perspektywy obsługi pamięci 4Gb + jest jedynym wyborem.Za rok 4Gb może być normalną ilością w całkiem przeciętnym, średniej klasy kompie.A nie po to inwestuje w RAM, by leżał odłogiem. Oczywiście mówię z perspektywy typowego usera , który używa kompa do wszystkiego ,w tym okazjonalnie- do pogiercowania. Martwi mnie jeszcze niemożność uaktywnienia SPDIF na Viście-prawda to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 SP1 RC x64 http://www.microsoft.com/downloads/details...;DisplayLang=en x86 http://www.microsoft.com/downloads/details...;DisplayLang=en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 .Za rok 4Gb może być normalną ilością w całkiem przeciętnym, średniej klasy kompie.raczej tak nie bedzie 2GB to sie zgodze ale 4GB to napewno nie nawet pomimo tego ze ceny pamieci sa bardzo niskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 ... Na posty w stylu SP1 dla Visty jest rozwiązaniem na 4Gb w systemie(32bit), już nawet nie reaguje bo szkoda czasu-i tak zaraz ktoś wyskoczy z podobnym twierdzeniem. Od siebie dodam, że również zastanawiam się nad OS-em do drugiego kompa i obawiam się ,że Vista 64 bit ,chcąc nie chcąc, z perspektywy obsługi pamięci 4Gb + jest jedynym wyborem.Za rok 4Gb może być normalną ilością w całkiem przeciętnym, średniej klasy kompie.A nie po to inwestuje w RAM, by leżał odłogiem. Oczywiście mówię z perspektywy typowego usera , który używa kompa do wszystkiego ,w tym okazjonalnie- do pogiercowania. Martwi mnie jeszcze niemożność uaktywnienia SPDIF na Viście-prawda to? Nie prawda. Spdif spokojnie działa na Viście przynajmniej na X-fi. Niestety natomiast chcąc go używać trzeba zmieniać domyślne urządzenie na wyjście cyfrowe np przez ikonkę głośniczka. W XP szło sobie niezależnie od ustawień. Aby po chwili pograć już na wyjściu analogowym -znowu domyślne urządzenie na analogowe. 4GB stanie się standardem szybciej niż to się z pozoru wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) SP1 64 bity można integrować tylko pod systemem 64 bity. Nawet za pomocą narzędzia vlite :) Tak Ath, poczekam na finalną wersję - jeszcze chyba miesiąc tak? Edytowane 12 Grudnia 2007 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Czy można zintegrować do instalki Windows Vista x64 ten servic pack x64 pod systemem x32? Jeśli tak to jak? Po co integrowac RC ? Poczekaj lepiej do finala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 SP1 64 bity można integrować tylko pod systemem 64 bity. Nawet za pomocą narzędzia vlite :) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...11&st=4230# Jedyny możliwy sposób , vlitem możesz okroić system po integracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Po co integrowac RC ? Poczekaj lepiej do finala.Jak ktoś chce instalowac teraz Viste i SP RC to nie będzie z tym czekał do wydania finalnej wersji SP.... A zawsze to mniejszy smietnik w systemie niz zaintalowaie teraz osobno RC a potem wersji finalnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danny Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Czesc misie! Mam od pewnego czasu (jakis tydzien) dziwny problem z MS Vista 32bit. Przy NORMALNYM wylaczaniu iTunes/WMP otrzymuje http://img160.imageshack.us/img160/1255/clipboard01pi2.jpg taki komunikat. Co jest zle? :((( Wylaczam te programy normalnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Jak ktoś chce instalowac teraz Viste i SP RC to nie będzie z tym czekał do wydania finalnej wersji SP.... A zawsze to mniejszy smietnik w systemie niz zaintalowaie teraz osobno RC a potem wersji finalnej. No ja bym po prostu instalowal na system, pozniej wyjdzie rc2 itp. wiec po co tyle zachodu. Ja sobie zintegruje dopiero finala, wtedy bedzie sens, no, ale jak kto woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 raczej tak nie bedzie 2GB to sie zgodze ale 4GB to napewno nie nawet pomimo tego ze ceny pamieci sa bardzo niskiea to niby dlaczego? przyspałeś coś bo 2GB to już dziś standard przy zakupie nowego kompa (no chyba że szukamy wersji econo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Po zainstalowania SP 1 RC1 w prawym dolnym rogu pojawił mi się napis Windows Vista Kopia ealuacyjna. Kompilacja 6001. Ktoś wie jak się tego pozbyć? Dodam, że system oryginalny - aktywowany Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterAdi Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Szybkie pytanko Warto to instalowac(sp 1) ktos juz testuje ?? Czy lepiej czekac na finala ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Po zainstalowania SP 1 RC1 w prawym dolnym rogu pojawił mi się napis Windows Vista ™ Kopia ealuacyjna. Kompilacja 6001. Ktoś wie jak się tego pozbyć? Tez tak mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Tak ma być. Jest w opisie (i m.in. że będzie działać do ok. połowy 2008). Znika tylko przy załączonym DreamScene. Nie zauważyłem na oko zmian w wydajności. Może w jakichś programach to widać. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 a to niby dlaczego? przyspałeś coś bo 2GB to już dziś standard przy zakupie nowego kompa (no chyba że szukamy wersji econo).ok skoro za rok 4GB to bedzie standard w średnim kompie to ciekawe ile trzeba bedzie wsadzic do mocnego kompa 8GB?? a do topowego to najlepiej 16GB .Już dzis 4GB to jest przerost formy nad trescia dla 90% użytkowników komutera.Pozostałe 10% to posiadacze Visty 64-bit i Gothica 3 oraz ludzie pracujących na programach zjadajacych duże zasoby pamięci ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 ok skoro za rok 4GB to bedzie standard w średnim kompie to ciekawe ile trzeba bedzie wsadzic do mocnego kompa 8GB?? a do topowego to najlepiej 16GB .Już dzis 4GB to jest przerost formy nad trescia dla 90% użytkowników komutera.Pozostałe 10% to posiadacze Visty 64-bit i Gothica 3 oraz ludzie pracujących na programach zjadajacych duże zasoby pamięci ram.wyobraz sobie ze jednak te 10% ludzi wykorzysta w pelni te 8 czy 16gb ramu - ja nie obrazilbym sie majac do dyspozycji kolejne 8gb.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) wyobraz sobie ze jednak te 10% ludzi wykorzysta w pelni te 8 czy 16gb ramu - ja nie obrazilbym sie majac do dyspozycji kolejne 8gb....a sa juz plyty które poprawnie obsługują 16GB?,a czy az 10% wykorzysta? nie wiem ankiete trzeba było by zrobić :) ale dla mnie bardzo watpliwe jest te 10% Edytowane 15 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 a sa juz plyty które poprawnie obsługują 16GB?,a czy az 10% wykorzysta? nie wiem ankiete trzeba było by zrobić :) ale dla mnie bardzo watpliwe jest te 10% Dlatego system 32 bitowy jest dla mnie przeszłością! 60 złotych za pamięć 1GB 800mhz może świadczyć tylko o jednym albo wyzwania przy 64 bitach (czytaj starszych programach) i spokój mając 4GB lub więcej za śmieszne pieniądze. Albo chwilowy spokój na 3GB (mając dual 4GB bo trochę szybciej) i system 32bity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Czy osoby ktore zainstalowaly SP1 RC dla Visty 32/64 Bit moga podzielic sie wrazeniami? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 wyobraz sobie ze jednak te 10% ludzi wykorzysta w pelni te 8 czy 16gb ramu - ja nie obrazilbym sie majac do dyspozycji kolejne 8gb.... Co jest tak ramożerne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 dzis kupilem laptopka, standardowo z vista. jest taki problem :/ skonfigurowalem wifi i niby dziala wszystkie kompy moga sie pingowac, wymieniac pliki itd ale nie ma netu :/ w tym smiesznym konfiguratorze sieci jest ikonka ze polaczenie z routerem jest ok, a dalej za router lipa :/ dhcp wylaczone, adresy na sztywno przypisane(wszystko tak jak w innym kompie ofc ip inne ;) ) to nie wina dns bo ping poza siec nie wychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Co jest tak ramożerne ? krótko mówiąc ~ użytkownicy :) dhcp wylaczone, adresy na sztywno przypisane(wszystko tak jak w innym kompie ofc ip inne ;) ) to nie wina dns bo ping poza siec nie wychodzi a po kablu gada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) a po kablu gada? nie mam kabla zeby sprawdzic :/ czemu w ipconfig przy ip w nawiasie jest preferred? i jest napisane ze jakas autokonfiguracja wlaczona, wtf? jak to wylaczyc? ipconfig Edytowane 16 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) nie mam kabla zeby sprawdzic :/ czemu w ipconfig przy ip w nawiasie jest preferred? i jest napisane ze jakas autokonfiguracja wlaczona, wtf? jak to wylaczyc? ipconfig to akurat chyba nie ma związku bo u mnie jest tak samo i wszystko działa :) wyłącz sobie we właściwościach połączenia TCP/IPv6 i odpal sobie z tego zipa dymyVista.bat - mój konfig usług (w razie czego wrócisz do domyślnych). i wiem że zabrzmi to zabawnie ale wejdź w menadżer urządzeń, rozwiń karty sieciowe i klikając w Twoją kartę z menu kontekstowego wybierz "Wyłącz" a później "Włącz" i sprawdź czy coś się zmieniło :) a nie masz tam przypadkiem jakiegoś Nortona do wywalenia? Nortona wywalamy tak http://www.symantec.com/nrt i pytanie czy to Win zarządza połączeniami sieciowymi czy może jakiś soft (ewentulnie można pokusić się o instalację ze strony producenta wlanki) aha sprawdź na jakim kanale masz to radio i zjedź poniżej 11 Edytowane 16 Grudnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ST@LOWY SZCZUR Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 wyobraz sobie ze jednak te 10% ludzi wykorzysta w pelni te 8 czy 16gb ramu - ja nie obrazilbym sie majac do dyspozycji kolejne 8gb.... No własnie zmieniam po nowym roku sprzecik czy ktos mial juz stycznośc z kompem z 8GB ramu czy jest wieka wydajnośc w vista ultimate 64X ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 No własnie zmieniam po nowym roku sprzecik czy ktos mial juz stycznośc z kompem z 8GB ramu czy jest wieka wydajnośc w vista ultimate 64X ???o ludzie Vista dobrze działa przy 2GB a ty sie pytasz o 8GB(choc zalezy do czego Viste wykorzystujesz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenionq Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Mam taki problem w Winsows Vista wersja 32 bit. Dzisiaj kupiłem XBOX 360 i chciałem go podłączyć do internetu. Od chwili gdy wpiąłem kabel zawsze jak próbuję uruchomić Panel Sterowania aby udostępnić łącze wyskakuje błąd " Program Eksplorator Windows Przestał działać" Gdy wyciągałem kable dzieje się to samo. Czym może to być spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 to akurat chyba nie ma związku bo u mnie jest tak samo i wszystko działa :) wyłącz sobie we właściwościach połączenia TCP/IPv6 i odpal sobie z tego zipa dymyVista.bat - mój konfig usług (w razie czego wrócisz do domyślnych). i wiem że zabrzmi to zabawnie ale wejdź w menadżer urządzeń, rozwiń karty sieciowe i klikając w Twoją kartę z menu kontekstowego wybierz "Wyłącz" a później "Włącz" i sprawdź czy coś się zmieniło :) a nie masz tam przypadkiem jakiegoś Nortona do wywalenia? Nortona wywalamy tak http://www.symantec.com/nrt i pytanie czy to Win zarządza połączeniami sieciowymi czy może jakiś soft (ewentulnie można pokusić się o instalację ze strony producenta wlanki) aha sprawdź na jakim kanale masz to radio i zjedź poniżej 11 to tak, TCPIPv6 wylaczone, sieciowke resetowalem, nortona wywalilem jak tylko przyszedlem ze sklepu. zmiana uslug nie pomogla, zakutalizowalem soft od sieciowki i nic(program intela ogranicza sie do robienia testow sieci reszta zarzadza system). kanal jest 11 zaraz sprawdze inne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...