kucyk Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) arnie - probowales pingowac pod dnsie? 212.58.224.36 jezeli wszystko pomiedzy routerem i kompem jest ok to zostaw viste w spokoju, bo to router prawdopodobnie cos blokuje nie filtrujesz po mac'ach? Edytowane 17 Grudnia 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) wykinilem takie cos, gdy pinguje z visty router (192.168.1.1) to zamiast odpowiedzi z routera dostaje odpowiedz od 192.168.1.13 czyli komp z ktorego wysylam pinga. @kucyk: nie odpowada, poprostu nie ma wyjscia na swiat. zeby bylo smieszniej, z visty nie moge wejsc na strone konfiguracyjna routera. probowalem zmienic ip routera i to nie pomoglo :/ Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 wykinilem takie cos, gdy pinguje z visty router (192.168.1.1) to zamiast odpowiedzi z routera dostaje odpowiedz od 192.168.1.13 czyli komp z ktorego wysylam pinga. @kucyk: nie odpowada, poprostu nie ma wyjscia na swiat. zeby bylo smieszniej, z visty nie moge wejsc na strone konfiguracyjna routera. probowalem zmienic ip routera i to nie pomoglo :/ hmm dziwne. a jak wywaliłeś tego Nortona? tym narzędziem? bo jak dodaj/usuń to sporo syfu zostawia. co do kanału to niektóre sieciówki nie widzą powyżej 11 tylko nie pamiętam już jak jest z samą 11 - raczej powinna być widoczna. ale dla pewności przestaw radio na 6. puść przywracanie systemu i wywal Nortona tym wskazanym narzędziem. aha jeszcze jedno - jeśli to jest laptok to pewnie ma jakiś fizyczny włącznik wlanki - jakiś suwak albo kombinacja klawiaszy fn+antenka ~ to oczywiście masz on? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 tak ma fizyczny wlacznik wlan. dopadlem zcrossowany kabelek i przez ethernet wszystko chodzi jak powinno jest net i w ogole. tylko na wifi przy polaczeniu ustawia sie jako "siec niezidentyfikowana" i dziala tylko lokalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 probowales bez wep'a / wpa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 wep/brak wep'a nic nie zmienia. moze to przez gowniany router sagema ktory dostalem od tpsa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 mozliwe, masz nowa sieciowke od intela, moze sie cos gryzc, powiedz mi jeszcze czy probowales to zarzadzac windowsowskim managerem, bez tego programu od intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) w tym programiku intela w zasadzie nic nie ma, jakies opcje diagnostyczne(test opisany jako "ping" jest faild) i statystyki. wywalilem go, ale nic nie pomoglo edit: poszukam jeszcze starej sieciowki na pcmca i zobacze.. edit2: nie moge znalesc sterownikow do visty do tej sieciowki :/ ale wiem przynajmniej ze adhoc dziala :) czyli pewnie router :P Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 a co to za router? czy dobrze pamiętam że na tych liveboxach trzeba było rejestrować ares fizyczny karty przy pierwszym połączeniu jakimś przyciskiem register u spodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 nie to nie livebox to sagem f@st 1400w ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Powiedzcie mi czy na dzien dzisiejszy jest warto przesiąść sie na viste bo akurat mam ja za darmo z uczelni i nie wiem czy jest sens zwłaszcza że są z nią podobno problemy np: z kopiowaniem dużych plików? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 jesli dzialasz na tym co masz w sigu to przesiadaj sie... sprawdzisz na wlasnej skorze... ja juz do xp raczej nie wroce ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) Tak sprzęt mam dokładnie taki jak w sigu Edytowane 20 Grudnia 2007 przez radekg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Powiedzcie mi czy na dzien dzisiejszy jest warto przesiąść sie na viste bo akurat mam ja za darmo z uczelni i nie wiem czy jest sens zwłaszcza że są z nią podobno problemy np: z kopiowaniem dużych plików? Nigdy takich kłopotów z Vistą nie było ! Jedynie po wyjściu aktualizacji ten proces uległ znacznemu przyśpieszeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Powiedzcie mi czy na dzien dzisiejszy jest warto przesiąść sie na viste bo akurat mam ja za darmo z uczelni i nie wiem czy jest sens zwłaszcza że są z nią podobno problemy np: z kopiowaniem dużych plików? Kłopot z kopiowaniem dużych plików? Hmmm, ostatnio przegrywałem w takiej kolejności 298 GB i nie było problemów, pliki różne od 200KB do 6GB w jednym pliku: Dysk 2 -> Dysk 1 -> Dysk 2 Problemów zero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ok dzięki za rozwianie moich watpliwaści. Wieczorem sobie ja zainstaluje i zobaczę co ta vista potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 od razu ja zoptymalizuj... bo lekki skok wydajnosci odczujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 a mógłbyś mi podać jakąś dobra stronę która by opisywała optymalizacje visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 ja moge podac http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=145311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekg7 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 czyli rozumiem ze porady zawarte w pierwszym poście są wystarczające do optymalizacji visty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 w zupelnosci... najwazniejsze to wylaczyc kontrole uzytkownika, sidebar i przywracanie systemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 w zupelnosci... najwazniejsze to wylaczyc kontrole uzytkownika, sidebar i przywracanie systemu... Witam właśnie po przeczytaniu FAQ wyłączyłem slidebar i przywracanie systemu, jest też podane po eng jak wyłączyć kontrolę użytkownika, ale jakoś nie mogę tego odszyfrować ( mój angielski jest... ). Bardzo bym prosił o napisanie jak to po polsku zrobić. wyłączamy User Account Control (UAC) start -> run -> secpol.msc -> security Settings -> local policies -> secuirty options □ User Account Control: Behaviour of the elevation prompt for administrator in Admin Approval Mode □ User Account Control: Behaviour of the elevation prompt for standard users ppm -> properties -> elevate without prompting controll panel -> user accounts -> turn user account controll on or off -> use user account (odznaczamy) ■ wyłączanie application compatibility assistant - moduł sprawdzający, czy dana aplikacja będzie poprawnie współpracować z systemem start -> run -> gpedit.msc -> local computer policy -> computer configuration -> administrative templates -> windows components -> application compatibility □ Turn Off Application Compatilibty Engine □ Turn Off Program Compatibility Assistant □ Turn Off Program Compatibility Wizard na każdym module ppm -> properties -> enabled ■ wyłączenie ograniczenia przepustowości łącza start -> run -> gpedit.msc -> local computer policy -> computer configuration -> administrative templates -> network -> QoS packet schedule -> ppm limit reservable bandwidth -> properties -> disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 czy bedzie sp1 dla visty x64???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Nie [ciach!] nie będzie. RC1 wydali ale finalnego specjalnie dla Ciebie nie zrobia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 ■ wyłączenie ograniczenia przepustowości łącza start -> run -> gpedit.msc -> local computer policy -> computer configuration -> administrative templates -> network -> QoS packet schedule -> ppm limit reservable bandwidth -> properties -> disabled A co zrobić gdy mam Viste Home Prof i nie działa gpedit.msc ? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) czy bedzie sp1 dla visty x64???? Skoro już od jakiegoś czasu jest SP1 RC1 dla Vista X64 to dlaczego nie ma być finalnej wersji ? ;) Witam właśnie po przeczytaniu FAQ wyłączyłem slidebar i przywracanie systemu, jest też podane po eng jak wyłączyć kontrolę użytkownika, ale jakoś nie mogę tego odszyfrować ( mój angielski jest... ). Bardzo bym prosił o napisanie jak to po polsku zrobić. wyłączamy User Account Control (UAC) Start -> Uruchom -> secpol.msc -> Ustawienia Zabezpieczeń -> Zasady Lokalne -> Opcje Zabezpieczeń □ Kontrola konta użytkownika: zachowanie monitu o podniesienie uprawnień dla administratorów w trybie zatwierdzania przez administratora □ Kontrola konta użytkownika: zachowanie monitu o podniesienie uprawnień dla użytkowników standardowych ppm -> Właściwości -> Podnieś bez monitowania Panel Sterowania -> Konta Użytkowników -> Włącz lub Wyłącz funkcje kontrola konta użytkownika -> Użyj funkcji kontrola konta użytkownika (odznaczamy) ■ wyłączanie application compatibility assistant - moduł sprawdzający, czy dana aplikacja będzie poprawnie współpracować z systemem Start -> Uruchom -> gpedit.msc -> Zasady Komputer Lokalny -> Konfiguracja Komputera -> Szablony Administracyjne -> Składniki Systemu Windows -> Zgodność Aplikacji □ Wyłącz aparat zgodności aplikacji □ Wyłącz kreator zgodności programów □ Wyłącz asystenta zgodności programów na każdym module ppm -> właściwości -> włączone ■ wyłączenie ograniczenia przepustowości łącza Start -> Uruchom -> gpedit.msc -> Zasady Komputer Lokalny -> Konfiguracja Komputera -> Szablony Administracyjne -> Sieć -> Harmonogram pakietów QoS -> ppm Ogranicz rezerwową przepustowość -> Właściwości -> Wyłaczone Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eragonek Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 (edytowane) Mam problem z netem. Mimo wyłączenia ograniczenia przepustowości łącza nadal nie mogę ściągać "pełnym łączem" . Najgorzej jest z torrentami, gdzie tracę ~10 - 15% łącza :mur: (nie mówcie ze to wina torrenta bo na Win Xp ściąga sie max. prędkością ) Jest jeszcze coś co mogę zrobić ? :> Edytowane 23 Grudnia 2007 przez eragonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Ma ktoś może Direct Refresh? Bo na stronie gdzie się ściągało, spalił się serwer i kod źródłowy przepadł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Jest jakiś sposób aby filmy DVD startowały od początku po każdym uruchomieniu w Windows Media Center, nie znalazłem takiej opcji w konfiguracji a zawsze zaczynają się od momentu na którym zakończyłem je oglądać, najczęściej są to litery końcowe <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 http://support.microsoft.com/default.aspx?...&spid=11734 :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...