MariuszDW Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) No działa, ale na ten temat nic. Porównanie Win2008 bez klucza i tej aktywowanej Visty. 3021993[/snapback] MariuszDW Jezeli nic nie znajdziesz to moze to jest po prostu tak, ze po uplywie tych 365 dni Twoja kopia bedzie nadal w pelni sprawna i funkcjonalna, lecz od strony prawnej uzywanie jej bedzie juz nielegalne ;) . Na zasadzie ze po 365 dniach pownienes sam uczciwie odinstalowac system. Pozdrawiam Mogę odinstalować. Nie ma problemu. Nawet muszę, bo datę instalacji łatwo sprawdzić w kompie ale chcę wiedzieć, czy mogę spowrotem zainstalować po formacie. Tak jak Win 2008 bez klucza Edytowane 15 Czerwca 2008 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam, Mam pytanko czy jest i jak jest to jaki programik polecą użytkownicy Visty x64 do wyłączania/włączania niepotrzebnych wodotrysków w windowsie. Ja korzystałem z Vista4Experts + Vista Shortcut Manager (do wyłączania strzałek przy ikonach - skróty), czy jest jakiś prosty i funkcjonalny programik co ma funkcje obu w.w który za jednym zamachem ustawi wszystko ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam, Mam pytanko czy jest i jak jest to jaki programik polecą użytkownicy Visty x64 do wyłączania/włączania niepotrzebnych wodotrysków w windowsie. Ja korzystałem z Vista4Experts + Vista Shortcut Manager (do wyłączania strzałek przy ikonach - skróty), czy jest jakiś prosty i funkcjonalny programik co ma funkcje obu w.w który za jednym zamachem ustawi wszystko ;] Strzalka przy ikonie skrotu to wodotrysk ? :] Poza tym czytales faq z pierwszej strony tematu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 To jest ta zawartość paczki. Jedyny ślad, że to jest na rok jest tylko na tej kartce papieru. Na płytyce nic nie napisane. Tyle, że dysk promocyjny, nie do odsprzedaży. Przy rejestracji do otrzymania klucza nic nie było na temat. No nic, w każdym razie wczoraj znowu sobie wypełniłem ankietę na inny profil :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 ■ vista + crt (odświeżanie) Direct Refresh - program do ustawiania odświeżania w systemie, jako jeden z nielicznych na prawde działa skutecznie: http://www.youknowiknow.co.uk/apps/directrefreshv1.2.zip Link nie działa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Na oko instalka z pełną wersją. Po roku pewne zostanie tez zablokowany kazdy klucz, którego uzyto do aktywacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 A to wyciągnę sobie drugi klucz z rejestracji i nie będę go aktywował. Mi i tak nie potrzebny. I tak dobry interes. Vista Ultimate na dwa lata za 60zł. Akurat wyjdzie Windows 7 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Chyba to nie tak. Imho ta "akcja" trwa rok i jezeli zalapales sie przez ten rok na jedna z 10k plyt to uzywasz az skonczy sie ta akcja, potem pewnie blokuja wszystkie klucze ktore zostaly przydzielone do tej ankiety. Tez sobie wypelnilem, akurat mialem zamiar kupic viste a tak przez rok jeszcze nie bede musial. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Ja też zamówiłem ten zestaw za 30zł ale jeszcze nie dotarł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Mam Viste Home i nie działają mi polecenia: gpedit.msc, secpol.msc itp. przez co nie mogę wyłączyć UAC, application compatibility assistant itp. Jest jakaś alternatywa? Czy po prostu się nie da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 UAC moższ wyłączyć w kontach użytkowników, w Panelu Sterowania Chyba to nie tak. Imho ta "akcja" trwa rok i jezeli zalapales sie przez ten rok na jedna z 10k plyt to uzywasz az skonczy sie ta akcja, potem pewnie blokuja wszystkie klucze ktore zostaly przydzielone do tej ankiety. Tez sobie wypelnilem, akurat mialem zamiar kupic viste a tak przez rok jeszcze nie bede musial. Pozdrawiam Myślę, że jak już, to poprostu unieważniają klucz po roku od jego pierwszej aktywacji. Nie wydaje mi się, by "spisywali" PINy z zestawów pod tą ankietę. Wszyscy jednego dnia nie otrzymują i nie instalują. Poza tym rozdają to przy innych okazjach. Dużo łatwiej i rozsądniej unieważniać po roku użyty klucz. Tak miałem z Office2007. Za wczasu kombinowałem sobie kolejny 60dniowy klucz i nie przepadał. Mogłem go używać na wielu komputerach do czasu upływu 2-óch miesięcy od pierwszego użycia. Potem nie chciał się aktywować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zablokują klucze na serwerze aktywacji i bedzie dokładnie tak jak piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Mam Viste Home i nie działają mi polecenia: gpedit.msc, secpol.msc itp. przez co nie mogę wyłączyć UAC, application compatibility assistant itp. Jest jakaś alternatywa? Czy po prostu się nie da? msconfig i uslugi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 To jak np. za pomocą msconfig, usług wyłączyć Application Compatibility Assistant, ograniczenie przepustowości łącza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Nie ma czegos takiego jak ograniczenie przepustowosci lacza, a Application Compatibility Assistant radziłbym zostawic włączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Ktos moze wie jak zrobic w vista w wersji ang. zeby byly polskie czcionki? Na xp (ang) nie bylo zadnego problemu. dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 W programach? Opcje regionalne i językowe>zakładka administracyjne> Język dla programów nieobsługujących unicode. I to samo dla kont zastrzeżonych. No i resztę też (lokalizacja, klawiatura, formaty)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 dzieki, problem rozwiazany, nie przestawailem wczesniej na to co powinno byc. Dziwne tylko dlaczego w win mail nie moge urzywac polskich czcionek..zobacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 daje tyle ze system wolniej i to sporo działa bo ma wymuszone adresowanie dodatkowych 4 bitów... i nie koniecznie zresztą to musi zadziałać jak pisał ktoś powyżej zależy od Hardware`u... wiec polecam system x64 jezeli masz 4 Gb ramu bo inacze jto po prostu marnotrawstwo kasy...i samego ramu of kors... Physical Adress extension to dziwność jakaś jest i niby ma działać ale wiekszosci osób nie dizała jak nalezy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) polecam system x64 jezeli masz 4 Gb ramu bo inacze jto po prostu marnotrawstwo kasy...i samego ramu of kors... Physical Adress extension to dziwność jakaś jest i niby ma działać ale wiekszosci osób nie dizała jak nalezy... Po pierwsze PAE jest zawsze domyślnie włączone na XP_SP2 ,jeśli posiadamy procesor 64bit , i to bez żadnych magicznych sztuczek z przełącznikami.Wymaga tego po prostu funkcja DEP.Można to sprawdzić w opcjach systemu-polecam. Po drugie , ograniczenie do 3,5GB ramu dotyczy najczęściej chipsetów .Tym samym używanie systemu 64bit na takim chipsecie(dotyczy głównie laptopów) ,praktycznie nie przenosi korzyści -tak samo jak włączenie PAE gdyż wyższe rejestry procesora, nie mają fizycznie możliwości skorzystania z większej przestrzeni adresowej i nadal barierą jest ~3,5GB . No ale co jak nasz chipset nie ma z tym problemów? Nic -jest PAE ,które w większości wypadków w zupełności wystarcza.Gdyż tak naprawdę problemem nie jest 4GB i więcej RAM ,tylko problem "wirtualnej przestrzeni adresowej", który jest kompletnie inny od problemu "gdzie jest k..moje pół mega". Także PAE w większości wypadków wystarczy. Podkreślam, że domyślnie jest włączone na sporej części kompów(XP_SP2/3 Vista). Dodatkowo Vista z DX10 inaczej zarządza ramem,dzięki czemu użycie wirtualnej przestrzeni adresowej jest niższe(ma to znaczenie w grach w przypadku gdy posiadamy kartę grafiki z 512MB +VRAM ). Po trzecie i ostatnie, napiszę to po raz kolejny-aplikacje jak i system 64bitowy zużywa więcej pamięci, jest to oczywiste gdyż 64 bity, to więcej niż 32 . Tym samym, korzyść z posiadania większej ilości pamięci przy 4GB jest dość iluzoryczna. Przy 6-8 i więcej GB system 64bit możemy realnie mówić korzyściach, ale .Oczywiście tylko w przypadku, gdy nasze programy potrafią zrobić użytek z takiej ilości pamięci.(PAE obsługuje tylko do 64GB). 64bit jest konieczne jeśli zbliżymy się do bariery "wirtualnej przestrzeni adresowej". Edytowane 18 Czerwca 2008 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Po trzecie i ostatnie, napiszę to po raz kolejny-aplikacje jak i system 64bitowy zużywa więcej pamięci, jest to oczywiste gdyż 64 bity, to więcej niż 32 .A ja glupi myslal, ze 64-bitowosc polega na operowaniu na 64-bitowych porcjach danych, zamiast 32-bitowych :lol: Co ma sie oczywiscie nijak do wykorzystania pamieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 No tak. Chyle czoło. <_< Co nie zmienia faktu ,że w dalszym ciągu aplikacja 64bit jest bardziej zasobożerna. Z drugiej strony przyszłość 64bit to przyszłość , teraz starcza 2GB ,przy obecnych cenach ramu 4GB+ stanie się całkowicie normalną/przeciętną ilością. No i niestety ograniczenia nałożone przez M$ na PAE (które powodują wątpliwą użyteczność tej funkcji na desktopowych Windowsach)także spowodują szybsze parcie na 64bit. Tylko jakoś nie jestem przekonany ,czy akurat Vista x64 jest tym przyszłościowym wyborem w świetle Windows 7(aka Vista SP2?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 A przyglądałeś się ile ważą sterowniki 32bit i 64bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Po pierwsze PAE jest zawsze domyślnie włączone na XP_SP2 ,jeśli posiadamy procesor 64bit , i to bez żadnych magicznych sztuczek z przełącznikami.Wymaga tego po prostu funkcja DEP.Można to sprawdzić w opcjach systemu-polecam.Po pierwsze PAE jest właczone dla DEP, ale ma zablokowaną mozliwosc obsługi 64 bitowego adresowania pamieci. Po drugie , ograniczenie do 3,5GB ramu dotyczy najczęściej chipsetów .Tym samym używanie systemu 64bit na takim chipsecie(dotyczy głównie laptopów) ,praktycznie nie przenosi korzyści -tak samo jak włączenie PAE gdyż wyższe rejestry procesora, nie mają fizycznie możliwości skorzystania z większej przestrzeni adresowej i nadal barierą jest ~3,5GB .Po drugie. Ograniczenie nie dotyczy bezposrednio chipsetu i 2 identyczne płyty mogą miec rozne limity ramu... Poza tym czy chipset bedzie miał ograniczenie czy nie na 32bitowym xp czy viscie wiecej niz 4GB nie zaadresuje nawet z pae. No ale co jak nasz chipset nie ma z tym problemów? Nic -jest PAE ,które w większości wypadków w zupełności wystarcza.Gdyż tak naprawdę problemem nie jest 4GB i więcej RAM ,tylko problem "wirtualnej przestrzeni adresowej", który jest kompletnie inny od problemu "gdzie jest k..moje pół mega". Także PAE w większości wypadków wystarczy. Podkreślam, że domyślnie jest włączone na sporej części kompów(XP_SP2/3 Vista). Dodatkowo Vista z DX10 inaczej zarządza ramem,dzięki czemu użycie wirtualnej przestrzeni adresowej jest niższe(ma to znaczenie w grach w przypadku gdy posiadamy kartę grafiki z 512MB +VRAM ). Mówiłem juz ze PAE tutaj w niczym nie pomoze? Po trzecie i ostatnie, napiszę to po raz kolejny-aplikacje jak i system 64bitowy zużywa więcej pamięci, jest to oczywiste gdyż 64 bity, to więcej niż 32 . Tym samym, korzyść z posiadania większej ilości pamięci przy 4GB jest dość iluzoryczna. Przy 6-8 i więcej GB system 64bit możemy realnie mówić korzyściach, ale .Oczywiście tylko w przypadku, gdy nasze programy potrafią zrobić użytek z takiej ilości pamięci.(PAE obsługuje tylko do 64GB). 64bit jest konieczne jeśli zbliżymy się do bariery "wirtualnej przestrzeni adresowej". 16 bitowe programy zajmują mniej ramu od 32 bitowych. Jaki z tego wniosek? Tak! Uzywajmy DOS i Win 3.x..... No i niestety ograniczenia nałożone przez M$ na PAE (które powodują wątpliwą użyteczność tej funkcji na desktopowych Windowsach)także spowodują szybsze parcie na 64bit.Ograniczenia wydają sie bardzo sensowne biorac pod uwagę ze kilku producentów bardzo popularnego sprzetu nawet na x64 nie potrafi prawidłowo napisac sterowników dzialających przy duzej ilosci ramu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Co do wirtualnej przestrzeni adresowej to wiem ,że PAE nie nic nie da gdyż służy do czego innego (czyli by CPU mógł zaadresować więcej niż 4GB RAM) i kompletnie nie rozwiąże tego ograniczenia(virtualnej...) .Napisałem to, bo chyba większość ludzi widzi tylko problem "kupiłem 4GB a OS widzi 2,8-3,5GB" ,tymczasem kłopot sprawia co innego. Trudno nie zauważyć ,że ograniczenie do 4GB staje się coraz bardziej widoczne, a 2GB na proces również staje się kłopotliwe-szczególnie jak ktoś korzysta z oprogramowania do wirtualizacji. Również zdaję sobie sprawę dlaczego M$ ograniczył funkcjonalność PAE .Ale przecież nie każdy używa systemów MS. A 64bit vs 32 w kontekście w przysłowiowego 4GB RAMu ,to nie jest argument na tą chwilę, zwłaszcza ,że póki co realnych korzyści dla przeciętnego użytkownika nie ma zbyt wielu.Wskazałem tylko dlaczego.W zamian mam argument o użyciu Dosa(używałem kilka wersji razem z norton commanderem-jakby co) Gdyby Vista ukazała się tylko i wyłącznie w wersji x64 byłoby fantastycznie,ale tak się nie stało.Więc albo z lenistwa i wygody korzystamy z x86, albo przecieramy szlaki(dla Win 7 zapewne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Akurat da się zrobić by na jedna aplikacje przypadło 3gb :wink: To enable 4GT in 32bit XP, add the /3GB switch to the Boot.ini file. To enable 4GT in 32bit VISTA, use BCDEdit /set command to set the "increaseuserva" boot entry option to a value between 2048 (2 GB) and 3072 (3 GB). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Panowie, jak wyłączyć powiadomienie o tym że mam wyłączony User Account Control? Da się to jakoś wyłączyć? Wiem że można wywalić wszystkie baloonsy, ale tego bym nie chciał. Edit: ok już znalazłem, trzeba wywalić wpis HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FD6905CE-952F-41F1-9A6F-135D9C6622CC} Edytowane 19 Czerwca 2008 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Czy to normalne???? Że tyle zajmuje folder windows???? Vista Home SP1 od HP + wszystkie aktualizacje na dzień dzisiejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Jak nie odchudzałeś, to normalne. U mnie Win Server 2008 x64 zajmuje 12.8GB, Vista Ultimate SP1 x86 - 10.2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kim. Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 u mnie Vista Ultimate SP1 x86 3,87GB :wink: vlite FTW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...