Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

a mam takie pytanie: na drugim hdd zainstalowałem na czystko xp na c: i viste na e: . Jak komp botował to pytał jaki system wybrać. Później jednak chciałem sprawdzić jak działa norton ghost i tak zrobiłem kaszanę na xp i przywróciłem z ghosta czysty system. Xp działa ale pojawił się problem- botując komp nie pyta o system. vista wciąż jest na e: ale nie wiem jak przywrócić ekran wybory systemu.

Recovering the Vista Bootloader from the DVD.

Nie wiem, czy nie trzeba potem robić dual boot'a bcdeditem albo nakładką.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam system Vista Ultimate x64. Mam pewien problem. Polega on na tym, że co jakiś komputer się restartuje. W podglądzie zdarzeń widnieje coś takiego:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Googlowałem sprawę, jednak jeżeli ktoś miał podobny problem to dotyczył tylko zamykania się przeglądarki.

U mnie sprawa wygląda tak jak wyżej - resety kompa.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie przez Kasperczaka. U mnie tak było. Czasem chodził tydzień i nic, a czasem klikakrotnie w parę dni. Restartował się w losowych momentach i po szukaniu online rozwiązania, jako przyczynę błędu wskazywał kaspra. Wywaliłem go i problem ustąpił. Miałem to na wersji 7 i 8. Nie wiem o co w tym chodzi, leży na półce i się marnuje. Siedzę za routerem i nie łażę po nieznanych stronach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też podejrzewałem, że ten dziad Kasper może mieć coś do tego. Na XP używałem ESS i zdawał mi się być przyjaźniejszy pod każdym względem B-)

No ale na razie poczekam na odpowiedź SGJ'a może coś pomoże.

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na XP to mi Kaspersky też dobrze chodził :D

Na Viście chyba też na początku. Nie pamiętam. Jakoś tak w pewnym momencie zacząłem mieć problemy z restartami. System po restarcie zaproponował, że wyszuka rozwiązanie online i stwierdził, że to znany problem z kasperskim. Przyznam, że nie kopałem za rozwiązaniem. Ale trzeba by się wziąć za to, bo w końcu licencja leci.

Wyłączenie restartu masz w Panel sterowania\System i konserwacja\System\Zaawansowane ustawienia systemu - Uruchamianie i odzyskiwanie

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze sprzętem miałem problem poprzednio jak posiadałem wadliwą grafikę. Niedawno wymieniałem dosłownie wszystko - karta, procek, ramy. Mój sprzęt to:

Modecom MC-400

GA-MA770-DS3

Athlon X2 64 6000+

PowerColor Radeon HD 3850 PCS

Taki mały zestawik AMD dla porównania do drugiego jaki mam Intel + NV :D

Testowałem procka i pamięci Orthosem przez kilka ładnych godzin i nic się nie działo a zatem wada sprzętu a przynajmniej proca i pamięci odpada. Kartę również raczej bym wykluczył ponieważ wtedy w raporcie zdarzeń pisało by tak jak uprzednio gdy miałem wadliwą grafę "problemem wydaje się być plik ati.dvag".

A co myślisz o tym co napisał MariuszDW? Czy to prawdopodobne w moim przypadku?

Nie wesoło - kolejny restart :?

Dołączona grafika

we wcześniejszych błędach pisze między innymi:

"Zdarzenia inspekcji zostały porzucone w trakcie transportu. Plik kopii zapasowej w czasie rzeczywistym został uszkodzony z powodu nieprawidłowego zamknięcia."

a w ostrzeżeniu której też jest pod paroma błędami widnieje:

"Protokół TCP/IP osiągnął limit zabezpieczeń ustalony dla liczby równoczesnych prób połączeń TCP."

Edytowane przez vippiotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Kaspersky Internet Security 2009 i śmiga na Ultimate ;) (Kaspersky 7 nie lubi zbytnio Visty, w razie czego można napisać do supportu jeśli się ma licencje oryginalną, pomogą, mi już dużo razy pomogli).

A co do ramu - po wzbudzenia z trybu uśpienia bierze mniej ramu w normalnym użytkowaniu niż przed uśpieniem ;] To prawda - im dłuzej chodzi tym lepiej chodzi.

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SP1 jest widoczny we własciwosciach systemu jak i w milionie innych miejsc w systemie.

W ogole nie wiem jak mozna pytac o tak oczywiste rzeczy...

Może i oczywista rzecz ale....niech ktoś mi cos wytłumaczy. Idąc do strony M$, wyszukując SP1 do Visty ukazuje mi się stronka do pobrania SP1 o wielkości ponad 500MB. Tylko, ze pod spodem widnieje napis, że jesli się aktualizuje tylko 1 komputer to nie należy pliku pobierać, tylko sprawdzić zawartość Windows Update. Problem w tym, że mam wszystko zainstalowane z Windows Update, a SP1 nadal nie ma :/ Czy jest możliwość że lapek ma już SP1 zainstalowany, tylko tego nie podaje we właściwościach systemu??

Drugi "problem" jaki się pojawił to godzinę temu nagle zauważyłem że Vista "zamieniła" ilość wolnego miejsca z ilością zajętego. Pasek w Moj Komputer odzwierciedla dobre dane (jest 93GB wolnego 48GB zajetego), lecz liczby wskazują pod paskiem i we własciwościach dysku co innego (wolne 48GB 93GB zajete). Nie moge teraz lapka wyłaczyć i sprawdzić jak będzie po uruchomieniu więc pytam (ustawiłem automatyczne sprawdzenie dysku we własciwościach przy następnym restarcie dla pewności).

EDIT-----

Pasek tez odzwierciedla złe dane. Pomieszało mi się.

EDIT 2--------------------------

Dobra nie kumam co się dzieje. Jak pisałem Vista nagle "zjadła mi" ok 48GB na dysku (miałem jeszcze dziś rano 94GB, teraz mam ok 48GB wolnego miejsca). Biorę własciwości wszystkich plików na C: (mam 1 partycję + jakaś tam ukryta z recovery) prawym przyciskiem myszy i zajmują na dysku 48GB. Więc gdzie do jasnej ciasnej reszta?? Dodatkowo jak usunę film lub zgram to ilośc miejsca updateuje się. Zostaje np 47GB po zgraniu 1GB pliku. WTF? Przecież nie będę robił reinstalki systemu (nota bene na początku zrobiłem co zajęło bite 3h - paranoja :/) Jakis niewidzialny plik? (oczywiście sprawdzając PPM zaznaczyłem aby pokazywał ukryte pliki i foldery.)

Przywracanie mam wyłączone, SWAP na 4GB ustawiłem właśnie, jedynie co to ciekawi mnie oprogramowanie Lenovo a mianowicie Backup. Teoretycznie backup mam wyłaczony w opcjach progsa, ale gdy najezdzam na Backup Now (czy jakoś tak) to mam napisane, że ostatni backup był 27 sierpnia. Czyli by się zgadzało, ale ten powiedzmy backup gdzie niby leży?? Przeciez fizycznie na dysku go nie ma (PPM). Help :)

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Protokół TCP/IP osiągnął limit zabezpieczeń ustalony dla liczby równoczesnych prób połączeń TCP."

Standardowy komunikat przy używaniu P2P lub tym podobnych (duża ilość otwartych połączeń). Zapchana sieć - błąd 4226.

Raczej nie jest to powód restartów.

A błąd 15016 ja też mam i komputer się nie restartuje. Jak pogrzebię to dam znać jak się tego pozbyć bo mnie wkurza.

Pozdro.

---EDIT---

Znalazłem. Microsoft mówić:

This error message occurs while the Windows Server 2008 server, or Windows Vista SP1 client, is NOT joined to a domain.

If that is the case then the error can be safely ignored.

:)

Edytowane przez romisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie mam pomysłów. Wyłaczyłem hibernacje z cmd, wyłaczyłem indexowanie plików, oczyściłem dysk (jakieś smieszne 2GB się zwolniło. Czytając w necie (nie tylko ja mam taki problem) miałem nadzieje że będzie jakiś plik od hibernacji zajmujący z 40 GB ale niestety nie :/ ), ściągnałem TuneUP (który ma opcje ukazania procentowej ilości filmów na dysku, plików systemowych etc., gdzie z kolei w podsumowaniu wpisał mi juz dobrą ilośc zajetego miejsca :/ ). Chyba nie obędzie się bez reinstalki. Tylko co jesli problem wróci po 4 dniach jak teraz?? Nie mam sił już na tą Vistę.

EDIT-------------------

Dobra problem rozwiązany. Dla każdego kto ma Lenovo i oprogramowanie Lenovo Care i znika mu miejsce radzę odinstalować kompletnie z dysku pozycję Recovery and Backup (czy jakoś tak). POMIMO, iż w opcjach programu, praktycznie po pierwszym właczeniu lapka odhaczyłem wszelkie backupy, maintenance i inne ścierwa to program ten i tak stworzył backup wczoraj. No idzie się wkurzyć :mur: Dopiero odinstalowanie programu przyniosło, iz spowrotem mam 93GB wolnego dysku. Wezme teraz chyba to indeksowanie spowrotem włącze.

A co do SP1 też się naczytałem. I moim problemem dlaczego nie mam w Windows Update SP1 do ściągnięcia, jest chyba sterownik od karty dźwiekowej (Conexant HD Audio) który ponoć blokuje pojawianie się SP1 w WU. Mam nadzieje że jak ściągne te 500MB i zainstaluje to system mi sie nie posypie??

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w Toshibie sie nie wywalil, wiec nie powinno byc problemow.

Ma ktos pomysl, dlaczego Vista nie widzi mi w LANie komputera z XP? Firewalle powylaczane, czy to wifi, czy to kabel, to kompa nie ma (a router o dziwo widzi, choc UPnP jest w nim wylaczone).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przywrócić/dodać pozycje w "C:/Użytkownicy/nazwa użytkownika/"? Jak dodaje nowy folder to zachowuje się jak folder i nie ma zakładki "Lokalizacja" we właściwościach.

Mam wrażenie, że się samo naprawiło.

Edytowane przez tymej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno, dawno temu kupiłem Win XP Prof PL z kuponem na Vistę. Jakieś 1,5 roku temu dostałem paczkę z płytą instalacyjną Vista Business PL.

Dzisiaj postanowiłem ją w końcu zainstalować :lol2:

Na samym początku instalacji, po kliknięciu przycisku "Zainstaluj Windows" wywala mi komunikat, że nie znajduje żadnych sterowników i nie może kontynuować instalacji :angry:

WTF?

Nie znajduje sterowników do macierzy? Pomocy :!:

Komp z podpisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instalatorze przy partycjonowaniu na dole z lewej jest załaduj sterownik i jeśli nie pokaże dysków (przy pomocy tych windowsowych sterów) to trzeba załadować ten z płyty/www producenta mobo i powinno grać. U mnie np. przy AHCI stery windowsowe starczają, te ze stronki producenta mobo ładuje już na postawionym systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

czy ktos moze wie dlaczego vista od pewnego czasu zaczela sie dlugo uruchamiac, wczesniej pasek przechodzil 2.5x

poinstalowalem do niej niewiele tj. kilka gier (3 doslownie), pc suite i chyba tyle i od tamtej pory pasek przechodzi o dziwo 12x,

probowalem wyinstalowac to co w/w ale pasek wciaz przechodzi tyle razy,

w msconfig powylaczalem rowniez niezbedne rzeczy ale nic to nie dalo,

defragmentowalem dyski, rejestry programami ale kompletnie nic nie pomoglo,

co mozna z tym zrobic :?:

procesor to c2d zakrecony na 4GHz, ram 4g, vista 64bit home basic odchudzona vlitem+sp1

edt: problem rozwiazany

wystarczy wejsc w msconfig>Rozruch>Opcje zaawansowane>Liczba procesorów musi byc zaznaczona, następnie z listy rozwijanej poniżej wybieramy maksymalną dostępną wartość.

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie udało mi się już z tym vlite i jestem bardzo zadowolony szybkością visty x64 :D wręcz pod wrażeniem, ale chciałbym wyłączyć indeksowanie ale nie mogę bo nie mam uprawnień administratora jak to rozwiązać? Założyć nowe konto jako administrator uprawnień? i skasować standardowe?

No i jeszcze jeden fakt, czy ustawienie pliku stronicowania na brak w 4GB ramu to błąd i będzie gorzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly/wielki problem :mur:

Otoz mam viste x64 ultimate i kompa z podpisu. Problem polega na tym ze podczas zwyklego uzytkowania kompa monitor zaczyan sie wylaczac i wlaczac, i tak kilka razy potem pokazuje sie zolty trojkat z wykrzyknikiem :mur: w traju. Po tem nastepuje blue screen, restart lub nie (roznie to czasami jest).

Oto co mi sie pokazuje po ponownym uruchomienu systemu:

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.256.1

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 116

BCP1: FFFFFA800551D010

BCP2: FFFFFA6002834390

BCP3: 0000000000000000

BCP4: 000000000000000D

OS Version: 6_0_6001

Service Pack: 1_0

Product: 256_1

Co moze byc przyczyna tego problemu?? Moze grafika lub sterowniki?? Co oznacza zolty trojkat z wykrzyknikiem w traju??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi