Skocz do zawartości
ath

Windows Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniam zdanie na temat Visty ;]

Zgadnijcie na jakie ? :ph34r:

// Aha, jak to teraz jest z rearm ? Nie wpisalem klucza przy instalacji, czy moge przedluzyc o te 3/12 miesiecy ?

Jak nie wpisałes klucza i masz sp1 to tylko przy kazdym uruchomieniu przypomina o aktywaci, co jakis czas wyskakuje info ze padłes ofiarą piractwa czy jakos tak i nie mozna ustawić tapety bo usuwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tam, na zakładce, na screenie >zaawansowane>właściciel>edytuj i znaznaczasz dodatkowo dla podkontenerów (jeśli dotyczy całego folderu)

Dołączona grafika

A tak sobie wkleje screen... Zmieniłem właściela, niby wszyscy użytkownicy mają pełne prawa do tego pliku jednak dalej nie da się go skasować.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w vista x64 włączyć mogę bezpiecznie obie opcje dla HDD czy tylko tą pierwszą ?i Czy to daje spora poprawę.

Ta ostatnia opcja włącza zapis buforowany. Domyślnie, Windows korzysta z bufora przy odczycie danych, przy zapisie już nie. Jeśli włączysz zapis z buforem, operacje tego typu będą następować szybciej - Windows zapisze je fizycznie na dysku z pewnym opóźnieniem. Nie testowałem tego, więc nie powiem, czy daje to jakiś zauważalny zysk wydajności, ale wiąże się z groźbą utraty danych (jeśli zresetujesz komputer lub coś zdechnie w elektrowni, dane, które nie zostały zrzucone z bufora fizycznie na dysk, zostaną utracone). Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobne doswiadczenia. Siedze na Viscie od lipca, dopiero ostatnio robilem format i przywracalem system z obrazu bo sobie jakis trojanow nainstalowalem i mi zwalily system, juz nawet kasper tego odwrocic nie mogl. Uwazam, ze chodzi ten system przynajmniej tak sprawnie jak XP (oczywiscie z SP1 i po odpowiednim obrobieniu przeze mnie vLite'm-zasadniczo usuniecie tylko softu w stylu "czy jestes pewien, ze chcesz uzyc myszki"). Zaleta jaka zauwazylem jest to, ze nawet bardzo zasyfiony (od lipca byl u mnie systemem testowym-instalowanie softu, odinstalowywanie itd.) chodzi sprawnie podczas gdy XP nieodwracalnie zwalnial. Tutaj wystarczy przejechac go co jakis czas EasyCleaner'em i po sprawie. Rowniez podejrzewam, ze do XP nie wroce. Caly potrzebny mi soft dziala normlanie albo w opcji "uruchom w zgodnosci...". 8letnia karta TV dziala na sterach od XP bez zajakniecia. 8letnia kamerka creative na sterach od NT. Wszystko dziala jak nalezy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema,

kupiłem kilka dni temu laptopa Hp Paviliona z Vistą Hp.Vista zaczyna mnie denerwować i chciałbym ją usunąć i zainstalować Linuksa albo Xp-ka.Moje pytanei to,czy jeśli sformatuje partycję z Vistą,a pozostawie ta Recovery to czy będę w stanie odzyskać Vistę czy pójdzie się kochać?Chodzi mi oto,że przy sprzedaży w przyszłości lepiej zainstalować oryginał.Czy ktoś miał taką sytuację i się orientuje?Ewentualnie,czy jeśli ściągnął bym z neta Vistę Hp,wypalił na płytę i kiedy będzie potrzeba to zainstalował z kodem z mojej Visty?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego powolność, włącza się 3-4x dłużej niż XP, tak samo wyłącza nie wiem czemu, brak kompatybilności, mało firm z softem tak w 100% optymalizuje, niestabilność!!! zawiechy, mało tego menedżer zadań już nie działa jak powinien, nie wyłącza zawieszonych progsów.

XP od razu a tutaj nic!

Może tylko ja tak mam nie wiem, wszystko mam najnowsze, stery nawet od WI-FI, aktualizacje. Viste miałem razem w laptopie, myślałem, że będzie możliwość jej cofnięcia do legalnej wersji w XP.

Kiedyś też myślałem, że ludzie przesadzają z tą Vistą, ale ona powoli zaczyna mi komplikować pracę a system ma mi ją ułatwiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miras to tylko współczuć... zapraszam na korepetycje z użytkowania komputera piwo w cenie ;)

nie no wybacz sarkazm ale to sie w głowie nie miesci co ty piszesz... vista ładuje mi sie o 3 sekundy dłuzej niz XP nie zawiesiła mi sięani razu chyba ze z mojej winy (Overclocking itp) kompatybilnosc jest wg mnie na wzorowym poziomie a uzywam wersji dodatkowo 64bitowej... wszystko dziala idealnie stabilna jak skała manager zadań działa idealnie zamyka kazdy proces od razu... jezeli narzekasz i uważasz ze coś ci komplikuje pracę i zabiera dodatkowy czas to zweryfikuj swoje umiejętnosci w prawidłowym ustawieniu systemu po instalacji...

wybacz i nie mam na celu obrażenie ciebie tylko takie gupoty jak se czyta to sie słabo robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi