Jump to content
Sign in to follow this  
ath

Windows Vista

Recommended Posts

Ja sobie odpaliłem BF2142 i chrupie niemiłosiernie. Nie dość, że mniej fps-ów to jeszcze ciągle hdd pracuje. W managerze zadań pokazuje, że wolnej pamięci jest 0 MB. Windows wciągnął około 500 MB, a BF2142 700MB. Gdzie jest moja brakująca wolna pamięć ?? Czyżby vista ją schowała na czarną godzinę ?? :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli chodzi o gry to te na Viscie z 1 GB zachowuje sie podobnie jak na XP z 512 MB (mowa o tych bardziej wymagajacych)

 

ale trzeba doliczyc do tego jeszcze spadek fps przez inne czynniki, np. lipne stery

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co się orientuje to Netia daje modemy Thomsona (speedtouch 330) ja mam takowego do neostrady (tez czekam az Netia mnie podłączy :wink: ) i problemów z samymi sterownikami nie ma - poprostu trzeba ściągnąć odpowiednie pod system (32 lub 64-bit)

Gorzej może wyglądać sprawa konfiguracji (ja męczyłem się 2 godziny zanim neo na Viście zaczęło działać - ale teraz juz wiem co i jak.

Netia udostępnia pewien program aktualizujący - tu obawiam się najbardziej niekompatybilności z Vistą.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytank

Po instalacji visty wydajnosc w markach zamlała mi strasznie np w 3dmarku 2006 z okolo 8000 tys na xp do 4000 na viscie a w 2003 z 18000 na 12000 instalowalem najnowsze stery nvidii i nic nie dalo , próbowalem tez bata sterowników i to samo. Moze juz padła gdzies odpowiedz na moje pytanie, jeżeli tak to przepraszam ale temat jest duży i nie moge odszukać tego. Sprzęt jak w podpisie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w jakiej rozdzialce przeprowadzales te testy , ze na 7600GS miales 8tys pkt w 3dm06 ? :lol:

 

sorrki moj blad jeszcze potestuje

rodzialki mi sie pomyliły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ja z innym tematem. Czy ktoś wie (lub czytał gdzieś - linki mile widziane) jakie tunery telewizyjne są preferowane przez Vistę (64bit), i na pewno działają pod nią, a głównie jakie tunery działają i są obsługiwane przez Windows Media Center ?

Mam Winfasta PVR2000 którego co prawda udało mi się uruchomić do tego stopnia że mogę oglądać TV na kompie (z dźwiękiem jest różnie - ostatnio nie ma go wcale) który ma sprzętowe zgrywnie do MpEG2 i myślę że tu leży główny problem bo będę musiał poczekać na sterowniki producenta.

Jak ktoś uruchomił tuner na swojej Viście 64-bit i działa w pełni sprawnie (włącznie z rejestrowaniem filmów) niech napisze jaki i czy były (lub nie) problemy. Dzięki.

Edited by vojt

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja bym się podłączył. Tylko chodzi mi o 32bit. No i żeby Media Center z tym chodziło gładko.

Miałem kupić Sapphire Theatrix 550. Podobno badziewne oprogramowanie, ale może z MC od Visty by pomykało :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie Sapphire Theatrix Theater 550 Pro pod Vistą Home Premium, a dokladniej Media Center chodzi bosko :)

Kanały zmieniają się szybko, można bez problemu oglądać TV jak nagrywać ;)

 

Vista sama wynajduje drivery do tunera albo ściąga z netu, nie uchwyciłem tego momentu, ale wszystko działa ok.

Edited by Grimlock

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to rewelacja.

Nie sądziłem, że tak szybko dostanę konkretną odpowiedź :D

Zapewne pilocik dostarczany z tunerem równie bez problemu chodzi z MC (muza/DVD)?

 

edit

Czy twój egzemplarz jest pod PCI, czy PCIE-E?

Edited by MariuszDW

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mamy jeden który działa w pełni z wszystkimi opcjami: Sapphire Theatrix Theater 550 Pro

Jak z dźwiękiem, jest nicam ?

Sytuacja się poprawi jak producenci dostępnych już tunerów TV łaskawie zechcą wspomóc swoje produkty pod Vistą. No, ja na pewno nie zrezygnuję z PVR2000, czasem trzeba tylko poczekać cierpliwie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wybraniu Polski jest Stereo, a po wybraniu Norwegii jest Nicam (przy Norwegii brak niektórych kanałów lub dźwięku gdy jest inny niż Nicam na danym kanale). Współpraca z tunerem była moim kluczowym argumentem przy wyobrze Visty :damage_wall:

 

Wersja PCI 32bit, nie korzystam z pilota, nie mam go też u siebie więc nie sprawdzę prędko.

 

A i korzystam z kablówki Aster.

 

Radio też działa ;)

Edited by Grimlock

Share this post


Link to post
Share on other sites

TweakVI for Windows Vista - 32 and 64bit

 

CPU-Z 1.39

* Windows Vista 64 support.

* VIA CX700/VX700 chipset.

* Added Merom XE (X7900/X7800)

* Added "PCI" and "MaxPCIBus" in the ini file to configure PCI scanning.

* Added "-core" parameter to display the clock speed of the specified core.

Edited by dem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy działa wam poprawnie Hibernacja i wstrzymanie systemu na podobnej konfiguracji?

Nie moge sobie poradzić z poprawnym działaniem tych funkcji

pozdro

Na innym forum dostalem linka z takim opisem

http://support.microsoft.com/kb/927393/pl

tyle ze nowy bios wgralem i dalej nic

Edited by wierch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pytanie do userów netii, czy nie ma problemu z instalacją ichniego modemu Viscie?

Ja mam Net24 z modemem SAGEM F@st800, sterowniki zainstalowane z płytki i wsio śmiga.

 

Czy jest jakiś program którym można regulować prędkość wiatraków, nTune odmawia współpracy a speedfan odczytuje ale nie mogę zmienić prędkości.

 

edit:

Poradziłem sobie, speedfan opanowany :damage_wall:

Edited by centy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy u was też tak jest, że po zalogowaniu na ikonce avasta w zaobniku pojawia się przez ok 30 sekund czerwone przekreślone kółko?

 

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh ale lipa, testowalem tydzien czasu zabezpieczenia wbudowane w Viste (FV+Defender) i zalapalem 2 trojany ;)

 

szlag mnie trafia bo Kaspersky jednak nie do konca przygotowal sie na premiere Visty i nie mam chwilowo jego zainstalowanego :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedwczoraj miałem przez parę godzin tego VistaKasperczaka, ale zaczął mnie wkurzać i wywaliłem. W gierkach i smarkach komp miał taką samą wydajność, ale na pulpicie przymulał czasami.

Poczekam na polską wersję, może go doszlifują.

Kurde, już 2 tygodnie bez antywira i porządnej zapory...

 

Oprogramowanie do komórek SE nie chciało się zainstalować. Do K750i można pobrać same sterowniki i spoko chodzi. Do W300i nie wieidzałem jednak żadnych sterów i narazie lipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz a licencja leci :/ mam KIS od 10.02 i nie mam jak korzystac.

 

Apropo telefonow to moj Samsund D900 leci na tych od XP bez najmniejszych problemow. Bo moze nie do konca, bo instalacja softu trwala ... 30 minut ... ciagle cos mielilo i mielilo, wywalilo blad na koncu ale w koncu jednak wszystko dziala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, licencja... Mi się kończy we wrześniu.

Lekko (bo narmalnie komp chodzi 24/7) mnie denerwował, że komp się o wiele dłużej uruchamia. Przed pokazaniem ekranu startowego gasił monitor na jakieś 10 sekund i sobie o czymś rozmyślał.

W operce wyświetlaie maili jakoś z opóźnieniem chodziło (każda wiadomość to plik do otworzenia). No i ogólnie przymulanie w różnych sytuacjach.

 

A, w kewstii Opery. Nie mam teraz wtyczki WMP. Jak to rozwiązać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy u was też tak jest, że po zalogowaniu na ikonce avasta w zaobniku pojawia się przez ok 30 sekund czerwone przekreślone kółko?

Tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szlag mnie trafia bo Kaspersky jednak nie do konca przygotowal sie na premiere Visty i nie mam chwilowo jego zainstalowanego :/

No jak to. Ja mam KAV 6.0.2.614 i dziala bez zadnego problemu.

Najpierw z kaspersky.com pobralem bete ktora wprowadzala wsparcie dla visty a po jakims czasie uaktualnilo mi sie do nie-bety. I caly czas dziala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Viste 64 Premium. Aktywowałem ja z 5 razy przez internet :) Czeste instalacje i zabawa z systemem :)

 

Dzisiaj zmieniłem bios w płycie głownej i zainstalowałem od nowa Viste i przy aktywacji

internetowej wyskoczył błąd. Wkurzyłem sie z deka ale zadzwoniłem na infolinie i aktywowalem Viste przez telefon. Pani z Infolinii powiedziała ze pewnie wyczerpałem limit aktywacji przez internet.

A moze to przez bios w płycie głownej? Bo aktywacja Visty zalezy głównie od płyty.

Wprawdzie aktywowac telefonicznie moge full razy sie dowiedzialem ale wolalbym jednak internetowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoją HP zainstalowałem na razie bez podawania klucza, przedłużyłem do 120 dni czas pracy bez aktywacji i tak sobie działam. Zaaktywuję ją dopiero jak wymienię mobo i grafę.

Wcześniej, gdy używałem wersji RC1, to po uaktualnieniu biosu, też musiałem ponownie aktywować system, ba nawet gdy zmieniałem OC procka z poziomu biosu, musiałem aktywować za każdym razem Vistę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.