Skocz do zawartości
Exeqtor

płyty na VIA KT333 i procesory na szynie 166 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z tego co wyczytałem płyty na KT400 obsłużą Athlony XP na szynie 166 Mhz bez problemów. A jak ta sprawa się ma z MOBO na chipsecie KT333.

Może jest jakaś strona z zestawieniem takich płyt głównych.

Konkretnie to chodzi mi o 3 modele płyt: Gigabyte GA-7VRXP, EPOX 8K5A2+ i MicroStar MS-6380E KT3 Ultra ARU - czy któryś z nich obsłuży nowe Athlony (oczywiście może wchodzić w grę jakiś update biosu).

Druga sprawa to czy któraś z w.w. płyt pozwala na ustawienie na szytwno szyny PCI na 33 Mhz - oczywiście pytam się w związku z jednym z poprzednich postów o podkręcaniu i dyskach Barracuda IV.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok może być i MSI Ultra2 tylko model R bo mi zależy na Raidzie. Pisałem o ARU bo na Komputroniku napisali że ARU ma zabezpieczenie przed spaleniem procka ;-) Ale skoro uważacie że Ultra2 jest bardzie przyszłościowe to czemu nie.

Na dzień dzisiejszy to najbardziej mi pasi Gigabyte'a 7VRXP (cenowo i ma LAN). Ma nadzieję że wyjdzie do niego jakiś biosik z obsługą nowych procesorów.

A co z drugą częścią mojego pytania? Cz któraś z wymienionych płyt ma możliwość na stałe ustawienia taktowania szyny PCI. A jeśli nie ma to jakie modele mają :?: (na KT333)

Zakup płyty na KT400 nie wchodzi na razie w grę z powodu braku kasy na nową grafikę a jak wiadomo te płyty nie lubią kart na AGP<4 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z drugą częścią mojego pytania? Cz któraś z wymienionych płyt ma możliwość na stałe ustawienia taktowania szyny PCI. A jeśli nie ma to jakie modele mają :?: (na KT333)

Zakup płyty na KT400 nie wchodzi na razie w grę z powodu braku kasy na nową grafikę a jak wiadomo te płyty nie lubią kart na AGP<4  :evil:

ad1.zadna nie ma zarówna kt333 i 400- bedzie u nforce2

ad2.skąd ta teza???/chyba przekombinowałeś a poza tym nie ma nic co na dzien dzisiejszy przemawiałoby za zakupem kt400 w porównaniu do kt333 z s.bridgem 8235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czym przekombinowałem :?: Z tym że płyty na KT400 wymagają karty z AGPx4 a najlepiej 8x :?: To jest raczej pewne. Wystarczy poczytać manuale do płyt głównych na tym chipsecie np. do Gigabyte 7VAXP. Stoi tam że te płyty raczej nie będą dobrze współpracować z grafikami na AGPx2 (mam Voodoo 3 a ono jest właśnie na AGPx2) i to nie względu na AGP tylko ze względu na wyższe napięcie na tych kartach (3,3 V dla AGPx2 a 1,5V dla AGPx4/x8 ).

Poza tym zgadzam się z tobą że nie ma ma sensu kupować KT400 no chyba żeby ewentualnie wsadzić później w nią procesor na 166Mhz lub więcej ale jeśli to samo uzyskam na KT333 to po przepłacać :) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z tego co wyczytałem płyty na KT400 obsłużą Athlony XP na szynie 166 Mhz bez problemów. A jak ta sprawa się ma z MOBO na chipsecie KT333.

Może jest jakaś strona z zestawieniem takich płyt głównych.

Konkretnie to chodzi mi o 3 modele płyt: Gigabyte GA-7VRXP, EPOX 8K5A2+ i MicroStar MS-6380E KT3 Ultra ARU - czy któryś z nich obsłuży nowe Athlony (oczywiście może wchodzić w grę jakiś update biosu).

Druga sprawa to czy któraś z w.w. płyt pozwala na ustawienie na szytwno szyny PCI na 33 Mhz - oczywiście pytam się w związku z jednym z poprzednich postów o podkręcaniu i dyskach Barracuda IV.

Pozdrawiam

Niestety nie wszystkie płyty z KT333 obsługuję procki na FSB 166 ...

Sam stałem przed dylematek KT333 czy KT400 i dostałem do przetestowania płytę na KT333 - Shuttle AK-35GT2. Odpalam swojefo AMD XP 1600+ na FSB 166 i kicha , system startuje i wisi :-(

Wkurzyłem się lekko ale mówię procek napewno nie "wydala" lub pamieci ...

Ale naszczęście płyta mi nie podpasowała i kupiłem w ślepo płyta na KT400. Z pewną dozą nieśmiałości ;-) ustawiłem procka na FSB 166 i pamięci 333Mhz i byłem pewny że spotkam mnie to samo co na KT333 w wydaniu Shuttle ...

Jakie było moje zdziwienie że system wstał i działa stabilnie !!!

Właczył się ładnie dzielnik 1/5 i system pomyka stabilnie ....

Niestety jak widać chyba część płyt poprostu nie supportuje dzielnika 1/5 , wiec można powiedzieć że oficjalnie nie supportuje tez procków na FSB 166. Nalezy jednak pamietać że są płyty na KT333 gdzie producent sam gwarantuje poprawną pracę na FSB 166 (np. MSI KT3ultra2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...