Exeqtor Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Witam Z tego co wyczytałem płyty na KT400 obsłużą Athlony XP na szynie 166 Mhz bez problemów. A jak ta sprawa się ma z MOBO na chipsecie KT333. Może jest jakaś strona z zestawieniem takich płyt głównych. Konkretnie to chodzi mi o 3 modele płyt: Gigabyte GA-7VRXP, EPOX 8K5A2+ i MicroStar MS-6380E KT3 Ultra ARU - czy któryś z nich obsłuży nowe Athlony (oczywiście może wchodzić w grę jakiś update biosu). Druga sprawa to czy któraś z w.w. płyt pozwala na ustawienie na szytwno szyny PCI na 33 Mhz - oczywiście pytam się w związku z jednym z poprzednich postów o podkręcaniu i dyskach Barracuda IV. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 http://www.msi.com.tw/program/products/mai...&MODEL=MS-6380E ^ - tam znajdziesz o MS6380E. Wygląda na to że spora część płyt na KT333 będzie obsługiwała proce z FSB 166 - może nawet wszystkie... Np Asus A7V333 - nowsze biosy mają obsługę 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 epox 8k5a2+ - na pewno gb 7vrxp od rev 1.1 msi kt3ultra aru -raczej nie ale kt3ultra2 to juz na pewno będzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 moja GA-7VA juz nawet obsluguje :D xp 1.6+ na 166 fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 epox 8k5a2+ - na pewno gb 7vrxp od rev 1.1 msi kt3ultra aru -raczej nie ale kt3ultra2 to juz na pewno będzie a to niby dlaczego w msi kt3 ultra nie wsadzisz proca na fsb 166 8O chyba cos oszukujesz :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 z palcem w przyslowiowej [gluteus maximus] wsadziwsz athlonka na FSB 166 na MSIKT3ULTRA bo niby czemu nie??podstawka ta sama obsluguje FSB 166 najnowszy bios mam do Xp2600+ wiec do FSB 166 tylko pamiatki trza miec 333 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ponoc mozna tez wsadzic na nia BARTONA....wlasnie przeczytalem NEWSA ze maja robic bartony na FSB200 wiec takiego raczej nie wsadze ale maja tez byc wersje na FSB166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 napisałem "chyba" a to dlatego ze u kumpla na ultra aru nie włącza sie dzielnik 1/5 przy 166 (najnowszy bios-i tam nie ma takiej opcji jak 166) jak i nie ma odpowiedniej zworki na płycie ale moge sie mylic-niech napisze ktos kto próbował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Patrz na mój podpis - większość płyt na VIA 333 ma dzielnik 1/5 - tak że nie powinno być problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 lobo-czytaj dokładnie Exeqtor pyta o ultra aru -to ze na kt3ultra2 jest obsługa tych proców to wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Czytam bardzo dokładnie - gość w pierwszym poście pyta o to czy płyty na KT333 chodzą z athlonami na FSB 166 - więc chyba moja odpowiedź pasuje :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Ok może być i MSI Ultra2 tylko model R bo mi zależy na Raidzie. Pisałem o ARU bo na Komputroniku napisali że ARU ma zabezpieczenie przed spaleniem procka ;-) Ale skoro uważacie że Ultra2 jest bardzie przyszłościowe to czemu nie. Na dzień dzisiejszy to najbardziej mi pasi Gigabyte'a 7VRXP (cenowo i ma LAN). Ma nadzieję że wyjdzie do niego jakiś biosik z obsługą nowych procesorów. A co z drugą częścią mojego pytania? Cz któraś z wymienionych płyt ma możliwość na stałe ustawienia taktowania szyny PCI. A jeśli nie ma to jakie modele mają :?: (na KT333) Zakup płyty na KT400 nie wchodzi na razie w grę z powodu braku kasy na nową grafikę a jak wiadomo te płyty nie lubią kart na AGP<4 :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 A co z drugą częścią mojego pytania? Cz któraś z wymienionych płyt ma możliwość na stałe ustawienia taktowania szyny PCI. A jeśli nie ma to jakie modele mają :?: (na KT333) Zakup płyty na KT400 nie wchodzi na razie w grę z powodu braku kasy na nową grafikę a jak wiadomo te płyty nie lubią kart na AGP<4 :evil: ad1.zadna nie ma zarówna kt333 i 400- bedzie u nforce2 ad2.skąd ta teza???/chyba przekombinowałeś a poza tym nie ma nic co na dzien dzisiejszy przemawiałoby za zakupem kt400 w porównaniu do kt333 z s.bridgem 8235 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Z czym przekombinowałem :?: Z tym że płyty na KT400 wymagają karty z AGPx4 a najlepiej 8x :?: To jest raczej pewne. Wystarczy poczytać manuale do płyt głównych na tym chipsecie np. do Gigabyte 7VAXP. Stoi tam że te płyty raczej nie będą dobrze współpracować z grafikami na AGPx2 (mam Voodoo 3 a ono jest właśnie na AGPx2) i to nie względu na AGP tylko ze względu na wyższe napięcie na tych kartach (3,3 V dla AGPx2 a 1,5V dla AGPx4/x8 ). Poza tym zgadzam się z tobą że nie ma ma sensu kupować KT400 no chyba żeby ewentualnie wsadzić później w nią procesor na 166Mhz lub więcej ale jeśli to samo uzyskam na KT333 to po przepłacać :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Witam Z tego co wyczytałem płyty na KT400 obsłużą Athlony XP na szynie 166 Mhz bez problemów. A jak ta sprawa się ma z MOBO na chipsecie KT333. Może jest jakaś strona z zestawieniem takich płyt głównych. Konkretnie to chodzi mi o 3 modele płyt: Gigabyte GA-7VRXP, EPOX 8K5A2+ i MicroStar MS-6380E KT3 Ultra ARU - czy któryś z nich obsłuży nowe Athlony (oczywiście może wchodzić w grę jakiś update biosu). Druga sprawa to czy któraś z w.w. płyt pozwala na ustawienie na szytwno szyny PCI na 33 Mhz - oczywiście pytam się w związku z jednym z poprzednich postów o podkręcaniu i dyskach Barracuda IV. Pozdrawiam Niestety nie wszystkie płyty z KT333 obsługuję procki na FSB 166 ... Sam stałem przed dylematek KT333 czy KT400 i dostałem do przetestowania płytę na KT333 - Shuttle AK-35GT2. Odpalam swojefo AMD XP 1600+ na FSB 166 i kicha , system startuje i wisi :-( Wkurzyłem się lekko ale mówię procek napewno nie "wydala" lub pamieci ... Ale naszczęście płyta mi nie podpasowała i kupiłem w ślepo płyta na KT400. Z pewną dozą nieśmiałości ;-) ustawiłem procka na FSB 166 i pamięci 333Mhz i byłem pewny że spotkam mnie to samo co na KT333 w wydaniu Shuttle ... Jakie było moje zdziwienie że system wstał i działa stabilnie !!! Właczył się ładnie dzielnik 1/5 i system pomyka stabilnie .... Niestety jak widać chyba część płyt poprostu nie supportuje dzielnika 1/5 , wiec można powiedzieć że oficjalnie nie supportuje tez procków na FSB 166. Nalezy jednak pamietać że są płyty na KT333 gdzie producent sam gwarantuje poprawną pracę na FSB 166 (np. MSI KT3ultra2) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...