Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Samsung DDR333 (TCB3)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kupiłem pamięatki oznaczone jako PC333MHz, ale tak naprawdę to 266MHz (TCBO). W poniedziałek wymieniam je na Kingstona PC333MHz, bo tych Samsungów TCB3 cos nie mogę znaleźć. Chyba, że wezmę Samsunga: M368L3223DTM-CB3 - według oznaczeń też na 6ns pamięci - jak Kingston.

Co byście polecili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol - www.malibupc.pl => Samsung TCB3 za 315 zł Jakieś pytania ? :mrgreen: Wczoraj gaz kupił. Przy max. timingach idą na 354MHz bodajże, ale przy SPD idą bodajże na 384MHz.

To coś cienko, bo ja mam TCBO i idą na CL2 2-2-5 na 333MHz, a więcej nie sprawdzałem - tylko mam wrażenie, że przy tych prędkościach wywalają błędy.

Wszystko fajnie, tylko, że nie ma ich w cenniku - w sklepie, czy na giełdzie kupił? Ale, co myślicie - kupić 6ns Samsungi, czy Kingstony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem w siedzibie firmy za 315zl.

Mialem w reku juz dwie kosci TCB3 i pierwsza chodzila na 2-2-5 354/380 by SPD

Drugie bardzo podobnie 350 na2-2-5 a by SPD nawet 390 z vmem2,7.

Varrol obecnie - Kingstony 390zl a Samsungi 315zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem w siedzibie firmy za 315zl.

Mialem w reku juz dwie kosci TCB3 i pierwsza chodzila na 2-2-5 354/380 by SPD 

Drugie bardzo podobnie 350 na2-2-5 a  by SPD nawet 390 z vmem2,7.

Varrol obecnie - Kingstony 390zl a Samsungi 315zl

a jaka maja przepustowosc te samsungi za 315 zl (na 354 na max timmingach; i na 380~390) ???? bo mnie bardziej to interesuje niz tam taktowanie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol no co ty gadasz?

Jak byłem na giełdzie w październiku to na 5 stoisk w 4 mieli dokładnie te same Samsungi. Po sklepach nie latałem.

Moja wydajność przy max timingach i 348MHz w SiSoft 2003 2020/1970 - coś koło tego bo znowu wale z pamięci (tej ludzkiej ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc TCB3 im się skończyły :( Mają mieć podobno we wtorek z hurtowni. Narazie mam TCB3 na DDR333 i ustawienia SPD => nie wywalają błędów. Więcej nie sprawdziłem bo przed sekundą wróciłem. Ale na 333MHz nie idą przy max. timingach więc odpada. Mogę jeszcze kupić Kinstony z dopłatą.

Szczegóły nt. Kingstonów tutaj:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14662

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 390mhz by SPD 

IntALU- 2794MB/s

FloatFPU - 2810MB/s

przy 354mhz + 2-2-5 

IntALU- 2694MB/s

FloatFPU - 2710MB/s

dzieki temu juz wiem ze nie kupie kolejnej kosci Samsunga ale kingstona !!! THX... jakos Kingston ma bardziej wydajne kosci niz Samsung - z tego wynika ze samsung ma "Puste" MHz ,a nie tak jak Kingston.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja już motyla noga nie wiem co robić.

Mam Elixiry PC266 które działają na 150 na 2-5-2 2 na 2.5V na wyżej nawet na 2.7 nie działają nawet na 151MHz z max timingami. Winna jest tu chyba płyta. I kurdde chciałem kupić Samsungi żebym mógł te 190 na max timingach wyciągnąć. A tu lipa widze że nie zmienie pamięci.

Tylko najpierw płyte może na Abita KX7 -333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi TCB3 są dwie wersje:

- K4H560838C

- M368L3223DTM

To znaczy, jest więcej, ale te znalazłem w w sklepie. Pierwsze są 7ns, a drugie 6ns, z tego by wynikało, że będą się lepeiej kręcić. Są jeszcze Kingstony 6ns, które kosztują podobnie, co Samsungi 6ns.

Nie chodzi mi o to, żeby kupić tańsze, bo moge nawet troche dołożyć, żeby mieć lepsze. Lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> droższe 6ns (Samsung, czy Kingston?), czy tańsze 7ns Samsunga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja już motyla noga nie wiem co robić.

Mam Elixiry PC266 które działają na 150 na 2-5-2 2 na 2.5V na wyżej nawet na 2.7 nie działają nawet na  151MHz z max timingami. Winna jest tu chyba płyta. I kurdde chciałem kupić Samsungi żebym mógł te 190 na max timingach wyciągnąć. A tu lipa widze że nie zmienie pamięci. 

Tylko najpierw płyte może na Abita KX7 -333

U mnei taka sama zmiana

Ja w przyszłym tygodniu powinienem mieć tegoż Abita a do niego mam już w domciu nanye 256 mb ddr333

A zmieniłem dlategoz bo od wtedy co żem głupotę zrobił (nie chce mi siępisać jaką ale kto bywa często wie co :D ) to ni miałem płyty i pamięci ...

Zobaczymy na ile teraz mój dureń poleci

Jak poniżej 170 to mu chyba łeb ukręcę :twisted:

Będzie albo 170x7

albo jak pamiątki wytrzymają 180x6,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ruszyłem w końcu d.u.p.ę po te pamięci co na mnie w serwisie już prawie miesiac czekały. I co? Jednostronna TCB3.

Spisane z kostki.

Samsung 229

K4H560838D-TCB3

Więc narazie uruchomiłem na niej kompa przy max. timingach i CL2 na 333MHz więc jest już lepiej 8) Biorę się za testy. Dyskietka z memtest86 wlasnie skonczyla sie robic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i d.u.p.a. Max. timingi i wszystko co osiągnąłem to 340MHz :( No nic. Ważne, że chodzą na 333MHz przy max. timingach. To już mnie częściowo zadowala :)

to tak jak moje nanye do ok. 175 przy wszystkich ustawieniach max (włącznie z enchance for .benchmarks, etc). Pomimo że memtest wali błedami (kilkanaśnie) ja się nie poddaję. Niedługo będą miały nawiew albo radiatory i nawiew, więc powinno by lepiej. No i wygrzewam je by lepiej działały...

Tyle tylko że ja wiedziałem że za dużo mam się nie spodziewać gdyż zwykle one działają na 170-180 max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie pochwle :P

mam pamieci firmowane przez siemensa na kosciac samsunga

sa to zwykle pc 266

ma majgorszcych timingach dzialaja absolutnie stabilnie na 385 bez zwiekszania napiecia

udawlo mi sie je nawet uruchomic na 400 bez zwiekszania napiecia jednak po godzince pracy gold memory wykazywal bledy :/

a ogole to mialem z nimi frta bo dowiedzialem sie od syna sprzedawcy ze maja takie wiec zabralem moje sdramy 256mb i pytam sie czy nie wymienil by mi za doplata na ddry a on ok i przyniosl jakis szajs a ja ze doszly mnie sluchy ze maja samsungi :)))) to on powiedzial no dobra i przyniosl te samsungi - doplacilem wtedy tylko 100 zl dzisiaj pewnie duzo wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...