roboty2 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Witam, niedawno kupiłem TĄ nagrywarkę DVD i mam niemiłe ważenia z nagrywania płytek DVD(4,7GB). Wiem że nagrywarki są wybredne co do nośników i nie wiedziałem jakie płytki kupić więc pomyślałem że wezmę 2 rodzaje znanych firm. Wziąłem 3 szt. TDK DVD+R i 3 szt Dysan DVD-R (każa po 2,50zł/szt) - szkoda mi było kaski na Verbatimy :-/ . Zacząłem wypalać obrazy płyt i wszystkie TDK poszły się j***ać, niby już nagrywa ale po 3 sek komunikat że nagrywanie zostało przerwane, lepiej było z Dysanami udało mi się nagrać 2/3 płytki, ale tylko wtedy gdy najpierw ustawiłem "symulację zapisu" - TDK nie chciały tego obsługiwać. I teraz mam pytanie, może ktoś ma z Was tą nagrywarę i używa jakis płytek które się "wogóle" nie walą?? Bo tak chodzić do sklepu i bać po kilka sztuk różnych płytek to beż sensu :mur: . Zależy mi równiż na cenie bo wydawać po 4 zł za płytkę to mi się nie bardzo widzi :lol: mam nadzeję, że ktoś coś doradzi z góry thx i pozdro :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 1.czy naped jest na master?? 2.sa zainstalowane aspi?? 3.korzystasz ze sterów dma od nvidii?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 1.czy naped jest na master?? 2.sa zainstalowane aspi?? 3.korzystasz ze sterów dma od nvidii?? 1563700[/snapback] 1) Lepiej żeby był na slave 2) ja jade bez tych sterwoników i jest ok 3) Teraz są znacznie poprawione i lepsze w działaniu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 (edytowane) 1. Nagrywarka jest na PRimary Slave, na master mam HDD 2. Nie instalowałem żadnych sterów do nagrywary, mam CD ale tam są tylko jakieś progsy: nero, powerdvd, acrobat, dx9 itd 3. Mam zainstalowane stery od nVidii do płyty głównej, instalują się wsystkie na raz więc nie wiem za bardzo czy są tam stery dma :lol: - pewnie tak a i jeszcze jedno, jakoś dziwnie ona chodzi, chodzi mi o odczyt płyt, jak włożę płytkę czystą lub nie to dość długo "zamula" ok 10s, trochę to raczej za długo, mój samsung CDRW otwiera od razu. Co robic :?: Edytowane 24 Lipca 2005 przez roboty2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 1. Nagrywarka jest na PRimary Slave, na master mam HDD 2. Nie instalowałem żadnych sterów do nagrywary, mam CD ale tam są tylko jakieś progsy: nero, powerdvd, acrobat, dx9 itd 3. Mam zainstalowane stery od nVidii do płyty głównej, instalują się wsystkie na raz więc nie wiem za bardzo czy są tam stery dma :lol: - pewnie tak a i jeszcze jedno, jakoś dziwnie ona chodzi, chodzi mi o odczyt płyt, jak włożę płytkę czystą lub nie to dość długo "zamula" ok 10s, trochę to raczej za długo, mój samsung CDRW otwiera od razu. Co robic :?: 1564271[/snapback] 1,daj na secondary master 2.zainstaluj aspi-to wymóg konieczny 3.odinstaluj nvidii dma i lec tylko na tych od xp na pewno twe problemy znikną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 1) Lepiej żeby był na slave 2) ja jade bez tych sterwoników i jest ok 3) Teraz są znacznie poprawione i lepsze w działaniu :D 1564026[/snapback] bzdura w przypadku wiekszosci napedów spawarka dvd powinna byc jako secondary master 2. to zle - aspi jest konieczne 3. tez nieprawda- dalej stery dma od nv sa skopane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 bzdura w przypadku wiekszosci napedów spawarka dvd powinna byc jako secondary master 2. to zle - aspi jest konieczne 3. tez nieprawda- dalej stery dma od nv sa skopane 1564347[/snapback] A słyszałes co on napisał że na jednym kablu ma dysk i dvd no to niech się nie dziwi że każda płyta się mu nie nagrywa :mur: 2. Nie będę w to wnikał raz mi się nie podobało ich działanie. 3. Weź nie opowiadaj takich bzdur :mur: , wcale nie są skopane lece na nich zawsze i nie widze problemów. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 A słyszałes co on napisał że na jednym kablu ma dysk i dvd no to niech się nie dziwi że każda płyta się mu nie nagrywa :mur: 2. Nie będę w to wnikał raz mi się nie podobało ich działanie. 3. Weź nie opowiadaj takich bzdur :mur: , wcale nie są skopane lece na nich zawsze i nie widze problemów. :D 1564409[/snapback] ad1. to niech zmieni - to chyba proste ad2. ok ad3.wazne ze jestes zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 dobra spróbuję zrobic tak jak mówi bartezjusz, tylko najpier muszę pojechać kupić płytki DVD, jaki są lepsze do nagrywania gierek * czy - :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 jaki są lepsze do nagrywania gierek * czy - :?: 1564710[/snapback] do wszystkiego sa lepsze + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 do wszystkiego sa lepsze + 1564717[/snapback] Zdecydowanie + :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 kurcze ja juz nie wiem, zrobiłem tak jak mi radziliście ze sterami i podłączeniem, przyszedł do mnie kumpel z płytką żeby wypalic obraz (Titanium DVD-R x4), najpierw zrobiliśmy test zapisu - wszystko ok, potem zaczynamy nagrywać i d**a, po krótkim czasie wyskakuje błąd :angry: . Zapodam screeny może coś z tego zrozumiecie :rolleyes: Czemu test przechodzi ok a nagrywanie się wali, zasilacz mam dobry, wszystko dobrze podłączone, więc sam nie wiem. Proszę o pomc :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Nie wiem co prawda co to jest to ASPI, które kazali zainstalować, bo nigdy tego nie używałem, ale proponowałbym: - wyłączyć usługę nagrywania w windows, - wgrać nowy firmware do nagrywarki (bo pisze - niekompatybilny nośnik) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) sprawdziłem i obecnie używam biosu A104 (wgrany firmowo) spróbuję uaktualnić go do najnowszego A105, ale czytałem że , podobno najlepiej działa stary pierwszy bios A100, jeżeli toś go ma to prosze o pomoc i wysłanie mi go. To tylko 1MB więc nie powinien być problem :rolleyes: roboty2@wp.pl z góry thx Edytowane 28 Lipca 2005 przez roboty2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) sprawdziłem i obecnie używam biosu A104 (wgrany firmowo) spróbuję uaktualnić go do najnowszego A105, ale czytałem że , podobno najlepiej działa stary pierwszy bios A100, jeżeli toś go ma to prosze o pomoc i wysłanie mi go. To tylko 1MB więc nie powinien być problem :rolleyes: roboty2@wp.pl z góry thx 1569984[/snapback] Jeżeli masz wgrywać nowy bios to lepiej załaduj A105. Poprawili w nim kilka spraw i dodali obsługę nowych nośników. Generalnie ludzie są z niego zadowoleni. A próbowałeś nagrywać innymi progosami? Edytowane 28 Lipca 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 przeciez pisze incompatible format.. napisz co to za obraz plyty. Wypal przez alcohol 120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 kurcze ja juz nie wiem, zrobiłem tak jak mi radziliście ze sterami i podłączeniem, przyszedł do mnie kumpel z płytką żeby wypalic obraz (Titanium DVD-R x4), najpierw zrobiliśmy test zapisu - wszystko ok, potem zaczynamy nagrywać i d**a, po krótkim czasie wyskakuje błąd :angry: . Czemu test przechodzi ok a nagrywanie się wali, zasilacz mam dobry, wszystko dobrze podłączone, więc sam nie wiem. Proszę o pomc :mellow: 1568654[/snapback] Po tym ostatnim niepowodzeniu płytka się spaliła czy po prostu przerwało zapis? Jeżeli tylko przerwało zapis to jak napisał RoKFoR spróbuj innym programem, a jak spaliła płytkę to raczej nie jest nierozpoznawalny format pliku. Próbowałeś przepalać luźne dane czy tylko obrazy DVD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Dobra już wszystko śmiga jak należy :D, wgrałem nowy bios A105, podłączyłem nagrywarę na Secondary Master, zmieniłem program z Alcohola120% na Nero, użłem do wypalania płytek Hawk DVD+R x4. Nagrywa elegancko. Być może powodem nieudanych wypaleń był ten alcohol, choć zawsze uważałem że jest lepszy od Nero :blink: . Dzięki wszystkim za pomoc :) :ploom: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 Być może powodem nieudanych wypaleń był ten alcohol, choć zawsze uważałem że jest lepszy od Nero :blink: . pozdro 1573576[/snapback] Bo jest lepszy od nero tylko trzeba się nim umiejetnie posługiwac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 co do alcohola120 to nie miałem z nim nigdy problemów i umiem się nim posługiwać - nagrywanie CD-R, no ale z DVD jak widać nie idzie mi, ale w końcu jakoś to opanuje hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...