Torwald Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Przymierzam sie do grawerki i zastanawiam sie czym to pozniej podswietlic. Wiem ze ludzie uzywaja do tego katod, ale mi to jakos nie bardzo odpowiada. Przy okazji katoda oswietla calego kompa, a mi to nie bedzie potrzebne (czytaj: niepozadane). Myslalem nad el wire (czyli przewodzie elektroluminescencyjnym). Bylby idealny do tego zadania. Wystarczyloby oswietlic plexe na krawedziach i grawerka bylaby idealnie widoczna. Pytanie tylko czy bedzie to swiatlo wystarczajaco jasne zeby wzor byl wyraznie widoczny. Probowal ktos z was czegos takiego ? A moze widzial gdzies na zagranicznym forum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 To tak podaj mi długosc plexi (chcesz oswietlic cała plexi czy tylko grawerke?) grubosc plexi (polecam grubsza) Odpowiedz to zaproponuje mój pomysł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 moze byc ciezko z tym :/ Zalezy np. jak zrobisz grawerke na srodku a EL Wire dasz dookola plexy to moze jasnosc nie starczyc. Osobiscie nie robilem grawerki, kumpel ma i wiem ze podswietlil diodami ktore wtopil od dolu,gory i z 2 bokow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 tak jak napisal Kasprzak...wystarcza z dwie/cztery jasne diody i bedziesz mial cala plekse rownomiernie podswietlona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Co do wymiarow plexy to bedzie ona umieszczona w Chiefie z podpisu (wymiary on 30cm x 30cm). Chcialem uniknac uzywania diod, bo nie daja one rownomiernego swiatla, nawet jak sa wtopione w plexe, to widac gdzie sa umieszczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Pełzak na swojej stronie napisał jak zrobił lampkę z pleksy. Może warto spojrzeć na to...wyszło super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forsa1n Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Proxsac - jakiś link ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 W sumie to sam autor powinien go podać ale jak sam to zrobie to chyba sie nie obrazi. A wiec wszystko jest na TEJ STRONIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 (edytowane) nie obraziłem sie :) nie ma tam niestety zdjęcia w pełnym zaciemnieniu.. ale wygląda znamienicie :lol: ja tu śpieszę widząc topic żeby zareklamować siebie, a wiedzę że inni robią to za mnie :D.. cieszy mnie to i wielkie dzięki *: aha.. z tego miejsca pragnę zaznaczyć, że wyżej wspomniana lampka była prezentem dla mojej ukochanej... :D.. i wszelkie prawa zastrzeżone :twisted: Edytowane 24 Lipca 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proxsac Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 A ja z tego miejsca gratuluję pomysłu PelzaK. Naprawdę lampka super. W sumie buda Twoja zapowiada się jeszcze bardziej wyśmienicie. Jak ukończysz będzie pewno dzieło sztuki... "kip it gołin" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 przynajmniej in my dreams to moja buda wygląda super :D.. narazie mam problem z kablem od zasilacza.. bo w skeczupie nie było widac tego problemu :lol: narazie jade na 2 łixy, potem wrócę.. to mod ruszy dalej..(?) wypadało by go skończyć przed zmierzchem wakacji... :) dzięki że we mnie wierzysz :) .. i innym tez dziekuje.. zawsze to jakas motywacja.. ino jak tak wszyscy patrzą to mi się rece trzęsą i moge coś spartolić :D.. dobrze, że nie prowadzę workloga na tweaku - omija mnie zapewne sporo oftopikowych małopozytywnych wypowiedzi :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 aha.. z tego miejsca pragnę zaznaczyć, że wyżej wspomniana lampka była prezentem dla mojej ukochanej... :D.. i wszelkie prawa zastrzeżone :twisted: 1564984[/snapback] Heh...23.07...sorki, ale byłem szybszy o niecały tydzień ;) http://members.lycos.co.uk/esh0/foty/grawe.../grawerka_2.jpg ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) hehe... troche jakość zła i nie widać za dużo... żeby była jasność i ścisłość... nie widziałem tego zdjęcia nigdy wcześniej i nie wiedziałem że esh0 robił coś takiego... pozatym ja grawerke zrobiłem już w lutym :D.. a reszte zrobiełem na wakacjach już... :) ale swoją droga to dziwne, że w tym samym czasie wykonaliśmy podobne urzadzenie... :D ino czy Twoja lampka zapala się automagicznie? :lol: Edytowane 26 Lipca 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Kurka, PelzaK, nie narzekaj że nie widać, nie mam cyfraka :P Oczywiście ja też nie wiedziałem że Ty robisz coś takiego ;) Zbieg okoliczności... A i owszem, zapala się automagicznie...po dotknięciu magiczną różczką (dłonią) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 znaczy po dotknięciu dłonią.. przycisku mam rozumieć? :D Czy może czujnik zbliżeniowy zrobiłes? :) ktoś jeszcze zrobił takie urządzenie dla dziewczyny swojej? przyznać się :lol: dziś może zrobie upgrejd na stronce... schematy + szerszy opis, bo niektórym na tym zalezy :).. MOŻE zrobie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Hmm...czujnik zbiżeniowy...kurcze, że na to nie wpadłem :) Może wymyślę coś nowego i to wykożystam hehe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Nie zebym sie czepial, ale robicie maly offtopic ;] Co do podswietlania diodami, to chce tego uniknac, bo jak widac na waszym przykladzie, swiatlo nie rozchodzi sie rownomiernie po plexie i wyraznie widac w ktorym miejscu jest zainstalowana dioda. No chyba ze uzylbym sporej ilosci diod i umiescil je dookola... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 OT .. nie OT... chyba przejeliśmy Twój temat :lol: na chwile.. a bez sensu zakładać nowy... co do diod.. u mnie światło jednej diody RÓWNOMIERNIE rozeszło się po całej plexi, i po wszystkich jej krawędziach. Warunek jest tylko taki, że musisz patrzsyć na nią pod kątem 90 stopni (prostopadle do kierunku świecenia diody) a jak widać tamto zdjęcei na moejj www robiłem lekko z góry.. Dlatego też widać diodę Led.. wystarczy jednak że schowasz ok 15..20mm plexi za czymś i nie widać już skąd świeci światło. Jak będę miał mozliwość to zrobię jeszcze zdjecia w ciemności z kąta prostopadłego... zoabczysz, że diody nie widać a plexi jest równo oświetlona (poza miejscami w których celeowo chciałem żeby świeciły słabiej... skrzydła) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...