Skocz do zawartości
Sacrell

Acer 4102wlmi I Overclocking (też Innych)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Sluchajcie mam pytanie w zwiazku z laptopem Acer 4102WLMi

mianowicie

Czy są jakieś programy do podkręcania procesora, pamieci ?

Czy są to do danego laptopa (typ) czy uniwersalne ?

Czy jest to dosc bezpieczne (ze wzgledu na mizerne warunki oddawania ciepła w laptopach, a moze sie myle platforma Sonoma moze sie nie bedzie tak grzalo :) ) ??

Bardzo miło mi będzie jak jakieś linki udostępnicie i własne spostrzeżenia n/t przetaktowania laptopa beda.

Sorry..za małą spojnosc tekstu i ewentualne bledy...jest godzina 04:09 jak to pisze :SShrrrrrrr

Dzieki za ewentualne podpowiedzi i sugestie i wrazenia i (może) przestrzeganie aby nie przetaktowywac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www13.plala.or.jp/setfsb/

problem jest nie tyle w przegrzewaniu co w nieodpowiednim napieciu,ale mozna poprobowac z centrino hardware control(tam bedziesz mogl zwiekszyc i zmniejszyc napiecie)

stabilnie powinien isc do 155Mhz,czyli jakies 300Mhz wiecej na zegarze:)

w grach ten przytrost prawie wogole nie bedzie odczuwalny,wiec zastanow sie po co chcesz go krecic?

pozdr.

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1563672[/snapback]

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz :D

Dla pewnosci rozumiem, ze mam uzyc tej wersji "Acer1694WLMi Ultra Version 1.5a5".

W podpisie masz, ze zredukowales napiecie. Czy chodzi Ci stabilnie ? Czy masz przetaktowanego z obnizonym napieciem ?

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz :D

Dla pewnosci rozumiem, ze mam uzyc tej wersji "Acer1694WLMi Ultra Version 1.5a5".

W podpisie masz, ze zredukowales napiecie. Czy chodzi Ci stabilnie ? Czy masz przetaktowanego z obnizonym napieciem ?

Dzieki

1563791[/snapback]

ja mam ta wersje gdyz moj model jest z serii aspire 1690,ale Twoj hmm,trzeba zobaczyc-jak odpali to OK:)

Nie-- na obnizonym napieciu nie idzie stabilnie podkrecony,zreszta nie bawie sie juz w podkrecanie tylko w obnizanie napiecia,zeby byl max cichy i chlodny:)) -po to kupilem laptopa!!

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejo @ Phuong co dalo ci zmniejszenie napiecia na procku o 20-30%, dluzsza prace na bateriach?? napisz cos o tym... prosba

1563752[/snapback]

jak juz pisalem w innych tematach:

podkrecenie 1,73 na 2,03 daje 200pkt wiecej w 3dmarku 2001 a ilosc klatek w HL2 nie ulegla zmianie,wiec nie ma sensu..jedynie w pracy pod winem widac przyspieszenie,ale nie w grach...

bateria trzyma idealnie 3,5h a teraz nawet dluzej po obnizeniu napiecia:),sprawdze niebawem ile...

aha no i polecam Centrino Hardware Control 1.9b02 --po obnizeniu napiecia o okolo 0,2V a na nizszych Mhz o 0,3V temp procka podczas normalnej pracy spadla o 10C i wiatrak wogole sie nie wlacza podczas calego dnia w necie sluchajac muzy itd..A w grach typu HL2 z max detalami i anizox4 na 1280x800 bez aa, wiatrak procka nigdy nie przechodzi na najwyzsze obroty-pracuje tylko na srednich i nie jest to uszkodzenie sprzetu bo temp. wyraznie spadla:)..KOMP jest 100% stabilny=granie w HL2 przez 7h chyba to potwierdza?

dzieki zmianie napiecia pozbylem sie cichego pisku z wnetrza kompa--z czego najbadziej sie ciesze-bo w cichym pokoju ten pisk byl irytujacy...

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi