Dreggo Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Witam. Mam u siebie na Thortonie dziwny problem. Wygląda to tak - procesor obecnie mam ustawiony na 11 x 200, tak podaje poodczas post'u systemu jak i winda. Dziwy zaczynają się dziać, gdy uruchamiam 3marka 01 lub 03. Czasem bywa tak, że jak uruchomie jeden z programów to gdy za każdym razem wykrywa procka to pokazuje inne taktowania - zamiast prawidłowych 2205 mhz jest to czasem 2180, 2120, rz nawet miałem 2070 mhz. W tle mam uruchomiony CPu-z i ptrzylem tam wachania taktowania sa w granicah 2204.8 mhz a 2205.2. Nie przejmowałbym się tym w 3dmarkach gdyby nie to, że gdy uruchomie benchmark gdy pokaze np. 2070 mhz to wyniki sa proporcjonalne do tego z jakim taktowaniem został wykryty proc! Nie wiem co to może być. Pomóżcie. Aha, w biosie mam wylaczone FSB spread spectrum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 (edytowane) Mialem kiedys identyko probem. Nawet nie wiedzialem zabardzo jak to opisac, zeby ktos mnie skumal, ale Tobie wyszlo calkiem fajnie :) Mi pomogla zmiana FSB na 166, a potem z powrotem na 200Mhz. Edytowane 24 Lipca 2005 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Mialem kiedys identyko probem. Nawet nie wiedzialem zabardzo jak to opisac, zeby ktos mnie skumal, ale Tobie wyszlo calkiem fajnie :) Mi pomogla zmiana FSB na 166, a potem z powrotem na 200Mhz. 1564604[/snapback] Niestety, to nie pomogło. Ktoś ma jakiś inny pomysł? Powiem tylko, że na FSB 166 nie ma takich rewelacji. Spokojnie ustawiam 13 x 166 i nie ma żadnych "skoków" FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 wygląda jakby płyta miała jakiś problem z szyną lub zasilacz nie potrafił sobie poradzić. Co do płyty to wątpie a tym bardziej co do Chiefteca. Co za tym idzie to dziwne, że taktowanie tak skacze, możliwe jest, że nastąpi zmiana o ~20MHz ale nie tyle :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Udało mi się w końcu rozwiązać problem - lekarstwem był bios Trats d27_EDc18 zamiast oficjalnego d27. Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem, co było widoczne po ilości wejść w ten wątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...