Skocz do zawartości
Gość blade18

Problemy Z Dalszym Podkrecaniem Athlona 64

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam pytanko bo nie wiem czemu gdy podkrecam mojego athlonka 64 3000 Venice i kręce go powyzej 2.4mhz to mi zaczyna siadac na 3d marku i blad wyskakuje? a temperatura nie przekgracza 44stopni :/

HT ustawione na 4x

Mnoznik FSB 9x

HT 1000mhz

Pamieci 2x 512 Kingstony cl 3.0 na 166

fsb aktualnie na 260 bo od 275 zaczyna siadac. :/

Napiszcie co mam zle ustawione lub co musze wyregulowac by dalo sie jeszcze cos wycisnac ,bo w podkrecaniu mistrz nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HT ustawione na 4x

Mnoznik FSB 9x

HT 1000mhz

Pamieci 2x 512 Kingstony cl 3.0 na 166

fsb aktualnie na 260 bo od 275 zaczyna siadac. :/

1564812[/snapback]

To że temperatura jest niska nie znaczy że procesor nie zaczyna popełniać błędów, może osiągnąłeś kres jego możliwości.

Drugą sprawą jest to że jeśli masz HTT na 260MHz to znaczy że HT z mnożnikiem x4 chodzi na 1040MHz czyli ponad 1GHz który jest zalecany. Przy 275 osiągasz 1100MHz.

To może niemieć znaczenia bo u mnie chodzi stabilnie do 1.2GHz ale dla pewności ustaw mnożnik x3 lub zwiększ napięcie.

Może być to kwestia pamięci. Przy 275 pamięci chodzą na 225MHz. mam takie same kości i jest to porażka.

Jeśli liczy się dla Ciebie stabilność to ustaw go na:

HTT 240

HT x4

PCI-E 130MHz

Pamięci na DDR 400

CL.2.5 / 4/4/8

Napięcie pamięci 2.7v

Procesora 1.425

DDRVDD 2.7v

Pamięci będą chodzić w trybie dual, synchronicznie w stosunku do HTT.

Procesor osiągnie 2162MHz, może nie dużo ale stabilnie.

Jak to Ci nie odpowiada to kombinuj, ale musisz zacząć od zmiany pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki :) bardzo ladna odpowiedz zadko takie :) dzieki dzieki a powiedz mi jeszcze czy wychodzi na to ze nie bede mogl wyzej podkrecic? chcialbym do 2.5mhz a widze ze ty masz na 2.7mhz :) Plytke mam gigabyte K8N Ultra-9 nForce 4ultra jak cos. I wychodzi na to ze przy mnozniku HT 4x to HTT 260 jest dobrze tak?

Edytowane przez blade18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj puścić pamięci niżej i wtedy mozesz sprawdzic jak pojdzie procek

1040 czyli może być :)

1564883[/snapback]

Z pamięciami trzeba ostrożnie.

Ponieważ przypuszczam że mamy takie same to nie polecam puszczania ich na 233MHz.

Mi przy tym ustawieniu chciały chodzić tylko (albo prawie tylko) na CL 2.5 /4/4/11 1T czyli wolno…

Na twoim miejscu stawiałbym na synchroniczną prace pamięci z szyną. Czyli HTT na 250 i pamięci jako DDR 400 na 250MHz. Tyle jeszcze te Kingstony mogą pociągnąć przy:

CL 2.5 3/3/8 1T napięcie 2.7 i DDRVDD 2.4v (walę z pamięci ale chyba tak powinno być)

Możesz spróbować zwiększyć napięcie na HT i wstawić mnożnik razy pięć, może pociągnie przy 1.2GHz.

Po co zwiększać moc procesora skoro tracisz na wydajności pamięci.

2.7GHz miałem przez chwilę, maksymalnie 28xx MHz ale stwierdziłem że niema to sensu.

Jak zależy Ci na wyniku w 3DMarku to zwiększ przepustowość PCI-E.

Teraz mam na spokojnie ustawiony komputer na 2.3GHz, różnicy żadnej nie odczuwam.

Lepiej jest zwiększyć wydajność pamięci, HT i PCI-E niż wszystko zaniżyć po to tylko aby mieć 200MHz więcej na procesorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi