Skocz do zawartości
Rosio

Antek 1600+@2200+ nie do konca stabilnie. hmm?

Rekomendowane odpowiedzi

pokrotce przedstawie sytuacje:

mnoznik zablokowany a fsb na 166 (ale plyta zawyza i w rzeczywistosci jest 167 - tak pokzauje wcpuid i sandra); temp proca idle: 42*, stress:48*; temp mostka polnocnego zawsze o jakies 5* nizsza niz cpu; pamieci ddr 333 HCLK; napiecia na proc w biosie 1,85V ale PC Alert pokazuje 1,82-1,84V

na takich ustawieniach jest niby wszystko OK, komp chodzi, wczoraj caly dzien siedzialem w necie, gralem z 1h, zapuszczalem na jedna sesje 3dmarka i wszystko spox bez zwisow i restartow ale jak zapuszcze np hot cpu tester to po 3 min retsart (temp wowczas jakies 46*) i tak samo jak wlacze loopa w 3dmarku to w trzecim cyklu retastart 8O i zastanawiam sie co moze byz przyczyna :? tzn mam swoj typ ale chce uslyczec od was co o tym myslicie :?: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hot CPU Tester jest zawsze najbardziej wymagający i napefno pokaże czy proc jest stabilny czy nie.

A 3D Mark 2001 jest jednym z tych wrażliwych na O/C benchmarków.

U mnie jest podobnie. Jak ustawie powyżej 160MHz FSB przy dzielniku 1/4 to mi się wychrzania 3D Mark do pulpitu, a Hot CPU to jush wole nie odpalać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 1754MHz to jest 2200+(a myslalem ze 1800) to ja mam 2100+  :?:  :P

Witam

1754 to jest 2100+ (dokładnie 2132+) :wink:

pozdrawiam

zgadza sie ale wszystkie progsy lacznie z biosem pokazuja przy 1754Mhz model 2200+ :) bo 2100+ jest cos w oklicach 1740Mhz a jak sie to przekroczy o iles to tak wlasnie plyta pokazuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada??

Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :(

coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :?

no panowie co obstawiacie, czemu tak sie dzieje :?: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :(

coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :?

hi !

Ja obstawiam :

a) nędzny zasilacz

B) nie aktywujacy się dzielnik 1/5

c) zbyt wysoka częstotliwość (spóbuj obnizyć mnożnik o 0,5)

Ja mam Enlighta 250W i AMD XP 1600 o/c do 1754Mhz i płytke DFI na KT400 i ATI 8500LE i smiga że ho ho :-) Dziś doszła jeszcze nagrywarka :-) i to wszystko na 250W zasialczu ... Jeszcze 2xhdd , sieciówka :-)

i napiecia 3.3V = 3.3 idealnie ... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi !

Ja obstawiam :

a) nędzny zasilacz

Ja mam Enlighta 250W i AMD XP 1600 o/c do 1754Mhz i płytke DFI na KT400 i ATI 8500LE i smiga że ho ho :-) Dziś doszła jeszcze nagrywarka :-) i to wszystko na 250W zasialczu ... Jeszcze 2xhdd , sieciówka :-)

odp B) wykluczam na tej mbo aktywuje sie dzielnik w granicach 152-158 Mhz

odp c) wykluczam bo mnozik nieodblokowany jak pisalem wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D.

pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi !

Ja obstawiam :

a) nędzny zasilacz

odp B) wykluczam na tej mbo aktywuje sie dzielnik w granicach 152-158 Mhz

odp c) wykluczam bo mnozik nieodblokowany jak pisalem wyzej

B) tego nigdy nie można wykluczać :-) Na Shuttle KT333 dzielnik 1/5 wogóle sie nie aktywował ... Skąd więc pewnosc że u Ciebie tak ?

c) jak tak będziesz wszystko wykluczał to napewno nie znajdziesz przyczyny ... Obniż poprostu FSB i wtedy potestuj ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D.

pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O

A co z zasilaczem??? Ile ma Wat??? Athlon i GF niezle ciagna :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to Feel 300W wczesniej mialem Codegena (zlom jakich malo i na nim mialem 3,09V :!: i odziwo wszystko chodzilo) i najbardziej mnie niepokoja napiecia na proca 1,85 ustawione a waha sie 1,82-1,84V :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to Feel 300W wczesniej mialem Codegena (zlom jakich malo i na nim mialem 3,09V :!: i odziwo wszystko chodzilo) i najbardziej mnie niepokoja napiecia na proca 1,85 ustawione a waha sie 1,82-1,84V :(

To moze byc jedna z przyczyn. Ale byc moze proc tyle nie wydoli i 1800MHz to dla niego za duzo! Sprobuj skrecic go do 1700MHz i wtedy zapusc HCpu testera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...