Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 pokrotce przedstawie sytuacje: mnoznik zablokowany a fsb na 166 (ale plyta zawyza i w rzeczywistosci jest 167 - tak pokzauje wcpuid i sandra); temp proca idle: 42*, stress:48*; temp mostka polnocnego zawsze o jakies 5* nizsza niz cpu; pamieci ddr 333 HCLK; napiecia na proc w biosie 1,85V ale PC Alert pokazuje 1,82-1,84V na takich ustawieniach jest niby wszystko OK, komp chodzi, wczoraj caly dzien siedzialem w necie, gralem z 1h, zapuszczalem na jedna sesje 3dmarka i wszystko spox bez zwisow i restartow ale jak zapuszcze np hot cpu tester to po 3 min retsart (temp wowczas jakies 46*) i tak samo jak wlacze loopa w 3dmarku to w trzecim cyklu retastart 8O i zastanawiam sie co moze byz przyczyna :? tzn mam swoj typ ale chce uslyczec od was co o tym myslicie :?: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Hot CPU Tester jest zawsze najbardziej wymagający i napefno pokaże czy proc jest stabilny czy nie. A 3D Mark 2001 jest jednym z tych wrażliwych na O/C benchmarków. U mnie jest podobnie. Jak ustawie powyżej 160MHz FSB przy dzielniku 1/4 to mi się wychrzania 3D Mark do pulpitu, a Hot CPU to jush wole nie odpalać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 system jest stabilny ale temp troszke za wysoka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Miałem prawie identycznie - ale po oniżeniu mnożnika o pół - wszystko śmiga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Jak 1754MHz to jest 2200+(a myslalem ze 1800) to ja mam 2100+ :?: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Rosio a czym chlodzisz tego antka ? oczywiscie pytanie nie zwiazane z problemem ale jesli mozna widziec to please ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahu Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Jak 1754MHz to jest 2200+(a myslalem ze 1800) to ja mam 2100+ :?: :P Witam 1754 to jest 2100+ (dokładnie 2132+) :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada?? Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Jak 1754MHz to jest 2200+(a myslalem ze 1800) to ja mam 2100+ :?: :P Witam 1754 to jest 2100+ (dokładnie 2132+) :wink: pozdrawiam zgadza sie ale wszystkie progsy lacznie z biosem pokazuja przy 1754Mhz model 2200+ :) bo 2100+ jest cos w oklicach 1740Mhz a jak sie to przekroczy o iles to tak wlasnie plyta pokazuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada?? Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :( coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :? no panowie co obstawiacie, czemu tak sie dzieje :?: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada?? Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :( coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :? no panowie co obstawiacie, czemu tak sie dzieje :?: :idea: hi ! Ja obstawiam : a) nędzny zasilacz B) nie aktywujacy się dzielnik 1/5 c) zbyt wysoka częstotliwość (spóbuj obnizyć mnożnik o 0,5) Ja mam Enlighta 250W i AMD XP 1600 o/c do 1754Mhz i płytke DFI na KT400 i ATI 8500LE i smiga że ho ho :-) Dziś doszła jeszcze nagrywarka :-) i to wszystko na 250W zasialczu ... Jeszcze 2xhdd , sieciówka :-) i napiecia 3.3V = 3.3 idealnie ... :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada?? Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :( coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :? no panowie co obstawiacie, czemu tak sie dzieje :?: :idea: hi ! Ja obstawiam : a) nędzny zasilacz B) nie aktywujacy się dzielnik 1/5 c) zbyt wysoka częstotliwość (spóbuj obnizyć mnożnik o 0,5) Ja mam Enlighta 250W i AMD XP 1600 o/c do 1754Mhz i płytke DFI na KT400 i ATI 8500LE i smiga że ho ho :-) Dziś doszła jeszcze nagrywarka :-) i to wszystko na 250W zasialczu ... Jeszcze 2xhdd , sieciówka :-) i napiecia 3.3V = 3.3 idealnie ... :-) odp B) wykluczam na tej mbo aktywuje sie dzielnik w granicach 152-158 Mhz odp c) wykluczam bo mnozik nieodblokowany jak pisalem wyzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D. pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ROSIO a moze poprostu zasilka ci wysiada?? Powiedz jakie masz napiecie +3.3V bo jak masz cos kolo 3.1V to to moze powodowac restarty :( coz, napiecie na 3,3 mam 3,15 ale to nie wina tego akurat napiecia moim zadaniem, poniewaz na niekereconym procu mam ~ 3,17 (z wachaniami) i jest wszystko ok :? no panowie co obstawiacie, czemu tak sie dzieje :?: :idea: hi ! Ja obstawiam : a) nędzny zasilacz B) nie aktywujacy się dzielnik 1/5 c) zbyt wysoka częstotliwość (spóbuj obnizyć mnożnik o 0,5) Ja mam Enlighta 250W i AMD XP 1600 o/c do 1754Mhz i płytke DFI na KT400 i ATI 8500LE i smiga że ho ho :-) Dziś doszła jeszcze nagrywarka :-) i to wszystko na 250W zasialczu ... Jeszcze 2xhdd , sieciówka :-) i napiecia 3.3V = 3.3 idealnie ... :-) odp B) wykluczam na tej mbo aktywuje sie dzielnik w granicach 152-158 Mhz odp c) wykluczam bo mnozik nieodblokowany jak pisalem wyzej B) tego nigdy nie można wykluczać :-) Na Shuttle KT333 dzielnik 1/5 wogóle sie nie aktywował ... Skąd więc pewnosc że u Ciebie tak ? c) jak tak będziesz wszystko wykluczał to napewno nie znajdziesz przyczyny ... Obniż poprostu FSB i wtedy potestuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D. pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O A co z zasilaczem??? Ile ma Wat??? Athlon i GF niezle ciagna :P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D. pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O A co z zasilaczem??? Ile ma Wat??? Athlon i GF niezle ciagna :P. zasilacz to Feel 300W wczesniej mialem Codegena (zlom jakich malo i na nim mialem 3,09V :!: i odziwo wszystko chodzilo) i najbardziej mnie niepokoja napiecia na proca 1,85 ustawione a waha sie 1,82-1,84V :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 Na moje oko to :) : Zasulacz, pamieci (nigdy nic nie wiadomo), I za wysokie PCI, moze masz w kompie jakiegos konfidenta co wspolpracowac nie chce :D. pamieci wykluczam bo to ddr 333 (na niepodkkreconym procu w ustaiweiach HCLK +33 jest ok), pci wykluczam bo przecierz maja standardowe taktowanie na fsb 166 8O A co z zasilaczem??? Ile ma Wat??? Athlon i GF niezle ciagna :P. zasilacz to Feel 300W wczesniej mialem Codegena (zlom jakich malo i na nim mialem 3,09V :!: i odziwo wszystko chodzilo) i najbardziej mnie niepokoja napiecia na proca 1,85 ustawione a waha sie 1,82-1,84V :( To moze byc jedna z przyczyn. Ale byc moze proc tyle nie wydoli i 1800MHz to dla niego za duzo! Sprobuj skrecic go do 1700MHz i wtedy zapusc HCpu testera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...