Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Wyciszenie obudowy - jak, czym i skąd?

Rekomendowane odpowiedzi

Pół godzinki roboty i mam karimate w kompie. Wyłożyłem przód i boki. Góry jeszcze nie. Narazie nie kleiłem bo nie mam czym, ale wszystko dolega do obudowy. Efekt jest niezły. Tylko, że dużo hałasu mi tyłem kompa wychodzi. Myśle jednak, że z matami dzwiękochłonnymi będzie jeszcze lepiej. Pogram z godzinke i zobacze jak z temperaturą. Docelowo bedę miał tak komp złożony tylko dojdzie 80*80 wyciąg górą i wlot 80*80 z boku więc z temp. powinno być w przyszłości lepiej.... Może jeszcze dziś skrobne coś jak z temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc po 10 minutowym treningu w Rally Champ. Extreme i 45min wygrzewaniu w loopie 3DMarka2001 SE stwierdzam, że mam temp. w budzie 34, a na procku 35. Różnica 2-3C w stosunku do całkowicie zdjętej obudowy i praktycznie brak różnicy do obudowy bez karimaty. Ale i tak jest trochę głośno, a to za sprawą Coolmasterka na P4 (taki sobie 4500obr/min). Zostanie niedługo zdławiony FANMATE'm za 15zł. Jutro pokleje trochę budę i dopasuje górną cześć przedniej obudowy. No i czekam jeszcze na te maty tłumiące :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja niedawno kupilem taka "cicha" obudowe. Wyglada to tak:

- pod plyta gl. korek - ok. 5mm

- nad plyta gabka wycieta w "dzioby" - max. ok. 5 cm

- z tylu (gdzie sie tylko dalo) korek 5mm

- przod: caly plastik wypelniony gabka

- gora i dol: ten sam korek

Oprocz tego wszystkie polaczenia elementow metalowych sa "poprawione" silikonem.

W stosunku do poprzedniej obudowy (ktora mi podpadla swoim PS :twisted: ) jest duzo ciszej. Przeszkadzaja mi jeszcze sloty PCI - slysze halas odbijajacy sie od sciany za kompem - ale ich nie zalepie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Na dodatek nie mój. Tylko jaki klej polecacie? Benek coś pisał o kleju montazowym wodnym (firmy Tytan).

pisalem o kleju montazowym wodnym odnosnie steropianu - wodny bo nie jest na bazie rozpuszczalnika tylko wody, taki z rozpuszczalnikiem topi steropian wiec moze tez topic karimate i inne tworzywa sztuczne

ten klej jest do dostania w marketach budowlanych w takiej granatowej tubie do "wyciskarki"/pistoletu (ale nie tego pistoletu co klei na goraco)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm nie wiem jak wy ale ja chcialem to zrobic wszystko tasma dwustronna, a nei klejem... moim zdaniem czysciej ladniej itp...

jak to czysciej i ladniej - przeciez nie musisz wylewac "5 litrow" tego kleju tylko smarujesz obie powierzchnie ktore kleisz - a czy przykleisz na to czy na co innego to i tak nic nie bedzie widac - grunt zeby dobrze trzymalo

a zeby tasmy dwustronne dobrze trzymaly to musza byc jakies konkrtene np 3M tylko dostan taka w Polsce :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm nie wiem jak wy ale ja chcialem to zrobic wszystko tasma dwustronna, a nei klejem... moim zdaniem czysciej ladniej itp...

Słyszałem, że taśma dwustronna słabo trzyma przy wyższych temp od pokojowych. Pisali o tym też w Chipie... ale spróbuj i daj znać czy wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że taśma dwustronna słabo trzyma przy wyższych temp od pokojowych. Pisali o tym też w Chipie... ale spróbuj i daj znać czy wszystko OK.

zalezy jakie tasmy - te ogolnie dostepne sa do [gluteus maximus], ale jak juz wczesniej napisalem najlepsze tasmy dwustronne robi firma 3M tylko w Polsce ciezko je dostac :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... znajomy fizyk polecil mi oprocz korka - KARIMATE. Zrobilem probe i powiem, ze zajebiscie wytlumia... a nei podnosi tak temperatury wewnatrz jak gabka!!!

Czyli moja starsza miał dobry pomysł :-)

Tylko jeszcze jedno pytanko. Przysłali do mnie mail'a z akkus'a, żebym wysłał jeszcze raz zamowienie bo nie miałem włączonych ciasteczek (cookies). Zamawiać kurde te maty czy nie? Może lepiej kupić najpierw FANMATE'a i Artic Silver'a III ? Wie ktoś może czy duża jest różnica między karimatą, a matami wygłuszającymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... hmm pewnie CENA    :D

Że cena to wiem. Ciekawe tylko na czyją niekorzyść. Bo jedna mata kosztuje 6zł x 5 to = 30zł + 10-15zł wysyłka więc max 45zł. A nie wiem ile tak karimata była warta.

zostaw karimate, uszczelnij reszte silikonem, a kase wydaj na fanmate'a

Dzieki. To chyba będzie nie głupi pomysł. Karimata jest zielona, więc fajnie wyglądo z czerwoną MSI :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to czysciej i ladniej - przeciez nie musisz wylewac "5 litrow" tego kleju tylko smarujesz obie powierzchnie ktore kleisz - a czy przykleisz na to czy na co innego to i tak nic nie bedzie widac - grunt zeby dobrze trzymalo

a zeby tasmy dwustronne dobrze trzymaly to musza byc jakies konkrtene np 3M

No nie wiem jaki problem dostac tasme 3M. W hurtowni jest tego pelno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcz jeden problem :? Przecież dużo hałasu wydostaje się przez wentylatory... I co zrobić z takim zonkiem? Myślałem nad tym żeby zrobić z gąbki jakiś filter albo coś takiego. Ale niestety to zmniejszy ich wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam kompa wyciszonego 2mm korkiem na tasmie dwustronnej do montownania wykladzin i sie jak na razie juz pol roku trzyma - ekeft hmm myslalem ze bedzie lepiej... no ale coz zawsze sie znajdzie jakas szczelina ktora sie halas wydobywa a jak dodatkowo ktos ma np FOP-a to mu nawet wyciszenie wiele nie da :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi