Witchhunter Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 W ofercie 4max (4max.com.pl) pojawily sie gabki pochlaniajace dzwiek, dzial obudowy. 25PLN za 50x50cm, 48 PLN za 50x100... drogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 bardzo drogo... kto kupuje ? bo chetnie uslyszalbym opinie porownawcza mata bitumiczna, karimata, gabka akustyczna. Ta gabka moze byc dobra, ze wzgledu na swoja budowe... Lisek moze zrobisz porownanie ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Przydałby się jakiś porządny test z użyciem decybelomierza (lub czegoś podobnego) na jakimś porządnym polskim serwisie. Temat jest gorący. Lisku i inny - może nad tym pomyslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 Gr00bY Mazur"]Przydałby się jakiś porządny test z użyciem decybelomierzaRóżnica w decybelach nie byłaby duża, ale całkowicie zmienia się "tonacja" dźwięku po wytłumieniu - staje się "głuchy" i jakby obcina wysokie składowe - świsty 6000obrotów na wentylatorku itp.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 14 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2002 heh raczej na testy nie mamy co na razie liczyc bo z tymi matami to bardzo duzo roboty - calego kompa czea okleic itd a co do temperaturki to wzrasta nieznacznie 1-3 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 heh raczej na testy nie mamy co na razie liczyc bo z tymi matami to bardzo duzo roboty - calego kompa czea okleic itd a co do temperaturki to wzrasta nieznacznie 1-3 C. No, ale porządny serwis mółgby się za to zabrać. Zresztą np. z testami MOBO, też jest dużo roboty. Trochę czasu się je montuje, a potem testy, testy i jeszcze raz testy. A jak testujesz maty to raz sprawdzasz głośność i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Tylko trzebaby to robic z dala od halasu zewnetrznego (inaczej nawet FB123 zalmana ma 50dB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baracudor Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Z tego co wiem takie gąbki akustyczne stosowane są w profesjonalnych systemach CarAudio - no i ta taśma samoprzylepna - w sumie niezłe 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[QBS] Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Ja mam WC i mojego kompa prawie wcale nie slychac... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Ja w mojej obudowie mam blachy boczne korkiem obklejone ( korek kupiłem w sklepie z tapetami, to taki do obklejania mebli itp ) korek wkleiłem taśma 2 stonną ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Z tego co wiem takie gąbki akustyczne stosowane są w profesjonalnych systemach CarAudio - no i ta taśma samoprzylepna - w sumie niezłe 8) one maja tylko 1 wade... podnosza temperature wewnatrz obudowy. Te gabki sa "karbowane" czy jak to nazwac co utrudnia swobodny przeplyw powietrza in side the buda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 Co myslicie o kombinacji karimata/mata bitumiczna + gabka dzwiekochlonna ? tzn. gabka bylaby na lewa boczna sciankie(na prawa chyba nie warto), a karimata do wykonczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 ... proponuje... w kolejnosci od sciany obudowy: 1) tasma 2 stronna 2) korek 3) tasma 4) karimata reszte zrobic siliconem (dziury itp) Powinno pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 15 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2002 widze chlopaki ze od kilku dni debatujecie czym to by warto wyciszyc maszyne. Tez mialem taki zamiar ale postanowilem to rozwiazac w inny sposob: zasilacz do przodu pod CD (zeby nie grzal proca bo mam Midi tower), w jego miejsce 9cm wentyl na 5v(ktory wyciaga z obudowy) wymiana coolera na TTC-D5TB, w zasilaczu zrobilem otwor i zamtowalem wentyl 80x80 i oba na 6v (zasilacz tez wyciaga) , (wszystkie wentyle wyciagaja umnie z obudowy powietrze, oczywiscie wszystkie grile papa) cicho na maxa a tempa 7C w dol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 ciekawe rozwiazanie ale z tymi 7 C to chyba przesadziles :arrow: 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 .. ja mam zamiar wogole wyciagnac zasilacz z obudowy i przykrecic go na lewej bocznej scianie... w jego miejsce 1 wentyl i powinno byc cichooo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XAD Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 sam bylem zdziwiony jak i moi lokatorzy, wczesnij mialem SPIRE (modelu nie pamietam ale rewelaka to on nie byl) wiec i zapewne cooler tez zrobil swoje, teraz tempa wacha mi sie miedzy 38-42 proc i sys 30-33 gdzie wczesniej na procu dochodzila do 48 (wszystkie dane w temp pokojowej i przy wlaczonym non top UD-agnet, D750@900 +0.1V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2002 (wszystkie wentyle wyciagaja umnie z obudowy powietrze Ten patent jest najlepszy :lol: :lol: :lol: Ale przyznam komp jest b. cichy. Sam pomagałem przerobić zasilacz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 Właśnie wywierciłem dziurki na wiatraki w swojej obudowie. Teraz tylko wyciąc musze - jak mi się uda to jutro to załątwie na działce :-) No i jeszcze dorwę cyfrówkę i zdjęcia. BTW - nie ma ktoś z W-wy na dzień cyfrówki pożyczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 I jeszcze jedno. Lepiej żeby więcej ciepłego powietrza było wyciąganego z obudowy czy więcej zimnego było wciąganego? Tzn. Będę miał 2 wiatraki którę są cichsze i mogę je puścić na 12V i dwa które są głośne dlatego idą na 5V. Te cichsze gdy są na 12V nieźle dmuchają więc zastanawiam się czy mają dawać "świeże" powietrze czy wydmuchiwać ciepłe? Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 Ja tylko tak chcialem powiedziec, ze mam tylko jeden wiatraz z boku obudowy, a reszta standartowo + korek w calym kompie i mam 26 stopni w obudowie... jak jest ultra goraco to 29... ale zeby miec wiecej... jak wy to robicie? mam grzejacy sie jak nie wiem co zasilacz, karte graficzna bez wentylatorka, dwa dyski, jakies tam napedy.... co wy ogniska palicie w tych kompach? ;) Rafał [CR]Gr00bY Mazur - dmuchac zimne powietrze to warto tylko na cieple czesci (czyli z boku na radiator, karty rozszerzen, dyski) a reszta powinna byc w miejscach, gdzie leci cieple powietrze i je wydmuchiwac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 widze chlopaki ze od kilku dni debatujecie czym to by warto wyciszyc maszyne. Tez mialem taki zamiar ale postanowilem to rozwiazac w inny sposob: zasilacz do przodu pod CD (zeby nie grzal proca bo mam Midi tower), w jego miejsce 9cm wentyl na 5v(ktory wyciaga z obudowy) wymiana coolera na TTC-D5TB, w zasilaczu zrobilem otwor i zamtowalem wentyl 80x80 i oba na 6v (zasilacz tez wyciaga) , (wszystkie wentyle wyciagaja umnie z obudowy powietrze, oczywiscie wszystkie grile papa) cicho na maxa a tempa 7C w dol pomysł z zasilaczem bardzo mi sie podoba co do mat na 4max to nie jest tragicznie Gąbka akustyczna o rozmiarach 50 x 50 cm za 25zł a na wykonczenie dokupie Mata z pianki polietylenowej powlekanej folią metalizowaną za 7zł i powinno byc lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 No jeden wciąga zimne powietrze dołem, drugi zimne pcha na grafikę i na chipset płyty głównej, trzeci wyciąga pod zasilaczem, a czwarty wyciąga na górze obudowy między zasilaczem a cd-romem. Przed chwilą starsza wpadła z awanturą, że ją obudziłem. Kończyłem rozwiercać otwory :-)))))) I co do temperatur to mam zazwyczaj 30-34, a na procesorze tyle samo albo 1-2 stopień więcej. Nigdy zaś temp. na procku nie przekracza 34C, podczas gdy miałem przed godzinkę pętlę w 3DMarku zapuszczoną temp. systemu wyniosło 36C. Czyżby czujnik oszukiwał? Temperatura na procku niższa niż w systemie. Dziwne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2002 pomysł z zasilaczem bardzo mi sie podoba co do mat na 4max to nie jest tragicznie Gąbka akustyczna o rozmiarach 50 x 50 cm za 25zł a na wykonczenie dokupie Mata z pianki polietylenowej powlekanej folią metalizowaną za 7zł i powinno byc lepiej Chyba zbiorę kaske i kupię sobie jednak te maty. Bo myślę, że jednak ta karimata nie jest taka dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 loodzie ja juz dawno wyciszylem mojego serwerka (celeron 500) kalimata, a efekt byl taki ze zonka przyszla i myslala ze wszystkie kompy sa wylaczone :). kalimata tania i dobra. z temp to nie wiem bo nie ma czujnika pl gl. ale i tak celerony sie nie grzeja wiec sie nie przejmuje. a tak przy okazji to nie kleilem tego do obudowy, przycialem poprostu na ciasne spasowanie i sie trzyma super.Pozdro dla Liska niszczyciela hehe (nie wiem o co ten caly halas, moze troche przes szpanerstwo Liska)oraz dla Was wszystkich :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Nie wiem czy ktoś z Was wczoraj oglądał wiadomości chyba na Polsacie, w których pokazywali jakąś relacji z Targów czy czegoś podobnego, gdzie materiałem do produkcji różnych shitów była wiklina i brzoza. Otóż nowym produktem są maty wygłuszajace zrobione z.... no i tu właśnie niedosłyszałem WIKLINA czy BRZOZA ?? Może trzeba czegoś takiego spróbować??? A jak proekologicznie !!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Rafal, dlaczego uwazasz ze ta karimata bedzie do d***y ? Sam myslalem o dolozeniu karimaty (teraz mam korek inside) Jej faktura wyglada na dosc dobra do wygluszania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Czy jak wycisze całą obudowe to hałas nie wydostanie się i tak przez wiatraczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Rafal, dlaczego uwazasz ze ta karimata bedzie do d***y ? Sam myslalem o dolozeniu karimaty (teraz mam korek inside) Jej faktura wyglada na dosc dobra do wygluszania ? Bo moja nie jest jak gąpka tylko trochę jakby folią pokryta. I myślę, że maty wygłuszające lepiej "chłoną" hałas niż karitama. Nie mam wątliwości, że karimata dobrze izoluje od dzwieku, tylko problemem jest do, że hałas może własnie "wylatywać" przez wiatraczki dlatego myślę, że ważne żeby materiał wygłuszający dobrze "chłonął" dzwięk. A maty wygłuszające są do tego stworzone..... Kurde - nie moge się doczekać tych otworków pod SUNON'y. Starszy miał mi dziś wyciąć, ale nie wiem czy zdąrzył. Sam nie wycinam bo mam łapę w gipsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Gr00bY Mazur"] Rafal, dlaczego uwazasz ze ta karimata bedzie do d***y ? Sam myslalem o dolozeniu karimaty (teraz mam korek inside) Jej faktura wyglada na dosc dobra do wygluszania ? Bo moja nie jest jak gąpka tylko trochę jakby folią pokryta. I myślę, że maty wygłuszające lepiej "chłoną" hałas niż karitama. Nie mam wątliwości, że karimata dobrze izoluje od dzwieku, tylko problemem jest do, że hałas może własnie "wylatywać" przez wiatraczki dlatego myślę, że ważne żeby materiał wygłuszający dobrze "chłonął" dzwięk. A maty wygłuszające są do tego stworzone..... Kurde - nie moge się doczekać tych otworków pod SUNON'y. Starszy miał mi dziś wyciąć, ale nie wiem czy zdąrzył. Sam nie wycinam bo mam łapę w gipsie. Nie zapomnij zrobic fotek jak juz skonczysz :) Ja tez moze pozycze cyfrowke, to zapodam pare moich zdjatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...