Skocz do zawartości
Pawlik

ModeCom Prostation - Zasilacz i USB z przodu obudowy -Help

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowa to Modecom prostation. mam problem z podlaczeniem portow usb (z przodu obudowy) do plyty glownej. Ze zlacza USB w obudowie wychodzi 8 kabelkow oznaczonych

+ (czerwony)

Port - (bialy)

Port + (zielony)

- (czarny)

+ (czerwony)

Port - (bialy)

Port + (zielony)

- (czarny)

a na plycie glownej standardowe zlacze dla dodatkowych portow (2 rzedy po 5pinow) Opisane w instrukcji jako:

1 +5V

3 USBD3-

5 USBD3+

7 Ground

9 Ground

2 Ground

4 Ground

6 USBD2+

8 USBD2-

10 +5V

I jak to cholerstwo podłączyć? czy plyta lub urzadzenie usb moze ulec uszkodzeniu poprzez niewlasciwe podlaczenie?

Druga sprawa to zasilacz - na stronie komputronika http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1807 i ModeCom przeczytałem: "PROSTATION jest wyposażony w rewelacyjnie cichy i niezawodny zasilacz ATX Hunt Key o nominalnej mocy 300W" a w domu po otwarciu obudowy okazalo sie ze zamiast niego jest jakis Feel 300W.

Odwiedziłem nowa strone ModeCom juz po kupnie obudowy i... informacja o zasilaczu Hunt-Key zniknęła, zamiast tego napisali: "PROSTATION jest wyposażony w rewelacyjnie cichy i niezawodny zasilacz ATX o mocy 300W". No pięknie, obudowa kosztowała mnie 280zł, a zasilacze Feel montowane sa podobno tylko w tanszych (~150zł) obudowach ModeComa. Nie wiem czy mam teraz reklamowac obudowe i domagać się tego za co zapłaciłem czy pozostać przy tym zasilaczu (jest cichutki a poza tym juz zmontowalem caly komp) ?

Mam nadzieje że Feel to nie kolejny Codegen (wlasnie dlatego zmienilem obudowe - miala byc elegancka i funkcjonalna z 300W cichym zasilaczem). Proszę posiadaczy tejze obudowy o wypowiedzenie sie. Jakie macie zasilacze i jak ten Feel sie sprawuje?

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj maila na prywatna wiadomosc, wysle Ci schemat.

Uwazaj na podlaczenie bo mozna spalic port USB a to nie jest ciekawa opcja.

Co do zasilki, ja mam zgodnie ze specyfikacja HuntKey.

Ja bym sie upomnial o swoje. Za obudowe z zasilka HuntKey zaplacilem 290 zl, za Feel'a bym tyle nie dal.

Kloc sie :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pajacyk: To moze cos nie tak masz z ta zasilka? U mnie nie dziala glosno (jeszcze po modzie z tylu obudowy (wycinanie kratki) prawie go nie slychac) a napiecia to 3ma swietnie, czy komp podkrecony czy nie, ciagle napiecia sa takie jakie maja byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentylator wymieniłem a napięcia sa do strawienia, może za dużo oczekiwałem. Ale wykonanie jest bez zarzutu. Przez przypadek testowałem dosyć ostro ten zasilacz zupełnie bez chłodzenia (zapomniałem podłączyć wentylatora) i przez 2 dni chodził bez chłodzenia i wiecie że jak go w koncu dotkąłem to parzył ale działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...