vivi Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 prosze pomozcie mi optymalnie ustawic moje napedy, temat ten mial byc jeszcze przed chwila zupelnie inny...ale juz wszystko wytlumacze. moje problemy zaczely sie od kupna i zamontowania nagrywary dvd od LG - po przelozeniu wszystkich napedow na nowe miejsca zauwazylem duzy spadek ich predkosci ale jakos z tym zylem... ...do dzis gdy pozyczylem od kolegi dosc porysowana plytke dvd z gra. podczas instalacji na nowej nagrywarce wystepowal blad danych CRC i nic nie pomagalo. zaczalem wiec mieszac z konfiguracjami tasm i master/slave zeby to naprawic (pomyslalem ze ten spadek predkosci uposledza rowniez odczyt) ale nic z tego. na sam koniec ustawilem wszystko tak jak na poczatku (w stopce napisalem jak to wyglada) ale przywrocilem domyslne ustawienia biosu z pewnymi modyfikacjami (takimi od procka i ramu, nic od napedow), instaluje raz jeszcze gre z nagrywarki - to samo...pomyslalem a co mi tam i wrzucilem plytke do starego dvd, jakze sie zdziwilem gdy gra zainstalowala sie. i o tym mialem pisac, kupilem nowy sprzet i dziala zle - gorzej niz sprzet stary i o mniejszych mozliwosciach ale... przed paroma minutami zrobilem test predkosci wszystkich napedow na jednej troche porysowanej plycie cd - z predkoscia bylo juz wszystko wporzadku (chyba?) tyle ze tym razem stary naped dvd odpadl przy odczycie - test przy uzyciu Alcohol 120%, wyskoczyl blad...nowa nagrywarka poradzila sobie z nim czy to nie jest dziwne? :blink: dlatego prosze o propozycje jak ustawic: winde xp, bios, polaczenia napedow...cokolwiek zeby to dzialalo, teoretycznie przynajmniej - dobrze :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 (edytowane) Moim zdaniem powinieneś zrezygnować z cd-romu a zostawić 2 nagrywarki ja tak zrobiłme. Czyli dysk na master na jednej taśmie , a nagrywarki na drugiej z tym że dvd daj na slave a cd-rw na master. I zdaj relacje :D Bo ten cd-rom co jest z dyskiem przeszkada i dysk traci na predkości. :wink: Edytowane 25 Lipca 2005 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...