ackbar Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 (edytowane) Witam :blink:Mam zabawny/straszny problem. Wyłamała się jedna z nóżek procka (fc-pga).Nie ułamała się w połowie , ale jakby wyłamała cała, nózka jest, nie zgubiła się.Czy jest jakaś możliwość żeby ten procek naprawić idoprowadzić do stanu używalności, nie wiem przylutowac nózkę czy jak? Czy też już może nadaje się tylko na breloczek?:mur: Będę widzieczny za sugestie i pomoc.Pozdrawiam Ps. Dołączam jakby coś skany proca i nóżki PS.2 Przepraszam za drugi post cos misie pokaszaniło, anie wiem jak ten porzedni usunąć. Jeszcze raz przepraszam. procs.zip Edytowane 25 Lipca 2005 przez ackbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 zanieś do zegarmistrza albo złotnika. powinni sobie poradzić z takim fantem. (znając 'mojego' z zegarmistrza zrobił by to bez problemu...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 proc powinien działać bez jednej nóżki, a jeśli nie to wystarczy ją przylutować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Czy jest jakaś możliwość żeby ten procek naprawić i doprowadzić do stanu używalności, nie wiem przylutowac nózkę czy jak? 1565510[/snapback] Możesz udać się np. do jubilera i spróbować tam szczęścia.... lub ewentualnie samodzielnie pobaw się z lupą i lutownicą. Czy też już może nadaje się tylko na breloczek?:mur:Raczej nie......, ale.... Będę widzieczny za sugestie i pomoc.PozdrawiamTrochę już o tym pisaliśmy... poczytaj trochę... :wink: Bak nóżek w P4 3.2GHz Zniszczony Procesor Urwane nóżki od P4 2.4GHz Celeron Prescott 2.4GHz bez trzech nóżek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 no przynajmniej ładznie urypałeś ta nóżke [; ja bym próbował klejem przewodzącym prąd, poszukac takiego ( podobno są ;) ) wystarszy 0.25 kropli i po sprawie, jakiś styk będzie choby klej nie przewodził prądu [; gorzej tylko jak socket przy zatrzaskaniu ją urwie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 wsadz nozke do socketa i pozniej procka i juz;] powinno dzialac, swego czasu tak robilem (czasy celin) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 świetny pomysł genghiskhan ew, przesmaruj jakąś pasta termoprzewodzącą co przewodzi prąd, reszte zostaw sobie a napewno nie ucierpisz na tym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Ja bym jednak zainwestował te kilkanaście zł i poszedł do złotnika żeby mieć porzadnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 jeżeli nie bdie kciał 50zł za to to najlepszy pomysł żeby tylko nie przypalił płytki lutoniczką, nie przegrzał jej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisio Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Miałem podobny problem. Jubilerzy nie chcieli jednak pomagać. Nadlutowalem troszke nóżke i wlożyłem do socketu. Problem z głowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 (edytowane) a czy proc nie dziala bez tej nozki?? w koncu ma 479 nóżek zapasowych :lol: :lol: Edytowane 25 Lipca 2005 przez Miravo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 a czy proc nie dziala bez tej nozki?? w koncu ma 479 nóżek zapasowych :lol: :lol: 1566538[/snapback] a to juz w schemacie trzeba by zobaczyc, do sciagniecia ze strony intela.. moja celinka nie miala paru nozek i jakos dzialala bez problemow:D :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Hmm możecie mi powiedzieć co to może być: Sprzedałem P4 3,2, przed wysłanie dokładnie obejrzałem czy są wszystkie nóżki itd. Facet odebrał go zamontował, itd I nagle mi dzwoni, że procesor nie działa :blink: Mówi, że ma dwa pola te w których są nóżki ...czarne. Wiecie co mogło się stać z tym prockiem ? Tych czarnych pól na 100% nie było przed wysłaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 a czy proc nie dziala bez tej nozki?? w koncu ma 479 nóżek zapasowych :lol: :lol: 1566538[/snapback] a nie 477 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Hmm możecie mi powiedzieć co to może być: Sprzedałem P4 3,2, przed wysłanie dokładnie obejrzałem czy są wszystkie nóżki itd. Facet odebrał go zamontował, itd I nagle mi dzwoni, że procesor nie działa :blink: Mówi, że ma dwa pola te w których są nóżki ...czarne. Wiecie co mogło się stać z tym prockiem ? Tych czarnych pól na 100% nie było przed wysłaniem. 1566704[/snapback] Te nóżki to pewnie nóżki zasilające a kolo ma walniętą płytę główną i spalił sobie proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ackbar Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Dzięki za odzew w tej sprawie. W kwesti lutowania - lutuję tragicznie więc jakby co odpada chyba że ktoś ze znajomych miał doczynienia z takim przypadkiem i dobrze lutuje to się do niego uśmiechnę. <_< Zastanawiałem się nad klejem, tylko jakby co który wybrać przewodzący http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=73 termoprzewodzący http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=72 Procek to P3 866 na fsb 133, tak wiec wyłamana nózka nie ma jakiegoś modującego efektu (komp sie odpala i wiesza na początkowym ekranie z biosem karty graficznej, i pokazuje 32 zamiast 64 MB z jej pamięci). Na razie jeszcze zbieram uwagi i propozycje odnośnie tego problemu i będę się rozglądał za klejem, za naprawe wezmę się w przyszłym tygodniu. Dzieki za odzew :-P Edytowane 26 Lipca 2005 przez ackbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 a lakier do paznokci nie przewodzi prądu? gdzieś mi sie obiło o uszy ale nie dam sobie ic za to odciąc ;) a jeżeli nie bedzie przewodził to klej przewodzący + lakier i masz trwałe jak lutowane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 byłem przekonany, że chodzi o Pentium 4 :lol: @luk kolo musial przepalic proca... albo probowal wlozyc proca zla strona i wylamal nozki ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Te nóżki to pewnie nóżki zasilające a kolo ma walniętą płytę główną i spalił sobie proca. 1566888[/snapback] Właśnie nie wiem jak on to zrobił :blink: Ale pisze, ze jak włożył w tą płytę starego 2,6 to działą, mobo ma taką jak ja IC7. Procka potem sprawdzał na innej mobo i nie daje znaku, tzn wszsytko się odpala, wiatraki itd ale nie ma obrazu. a lakier do paznokci nie przewodzi prądu? ... 1566961[/snapback] Nie przewodzi na 100%. Edytowane 26 Lipca 2005 przez luks__pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 @luks a mógłbyś zapodać zdjęcie teg proca?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 @luks a mógłbyś zapodać zdjęcie teg proca?? 1567320[/snapback] Sam go nie widzialem. Facet, który go odemnie kupił pojechał na wakacje. Ja mam pewność, że wysłałem na 100% sprawny bo go sprawdzałem przed wysyłką i oglądałem, a potem w moją płytę wsadzałem 2,4 i działał. .... a on mi dzwoni i takie jaja. Teraz nie mam tamtej mojej starej mobo a szkoda bo on ma teorie, że tylko na mojej mobo działa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 jestem ciekaw jak to sie rozwiaze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ackbar Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Wczoraj męczył mnie ciągle ten procek <_< i wkońcu zacząłem z nim kombinować. Włożyłem nóżkę w socket a potem proca i docisnąłem. Wkładam przejścówke z procem i odpalam. Wchodzi bios grafy i stoi, próbuje na 66, 100, i 133 (przy kupnie przejściówki facet poiedział że są problemy z szyną 133, więc próbuję wszyskie). Wyjmuje ustrojstwo z gniazda i na ułamaną nóżke w socket kładę malusieńki kłębuszek z miedzianego drucika. Drucik z kabla od zepsutych słuchawek. Dociskam proca i zpowrotem do gniazda. Odpalam na 133, to co zwykle.Odpalam na 100 i sukces :-P , wstaje i idzie jako 650 (6x100) . Niestety radość przedwczesna :mad: . Godzinne użytkowanie i problemy z twardym, tzn. problemy z programami z odpaleniem niektórych. Norton disk doctor nonstop znajduje problemy na partycjach, po naprawie i restacie oraz półgodzinnym użytkowaniu , nowe sprawdzanie DiskDoctorem i nowe problemy :mur: . Dzisiaj rano wsadziłem starego celka 566@689(8,5x81) i wszystko działa normalnie Norton DD nie pokazuje żadnych błędów , Morrowind instaluje się bez błędów. Prowizorka ja kto prowizorka, styk kiepski i być możę są problemy z przewodzeniem sygnałów, po porządnym połączeniu powinno być lepiej albo procek jest walnięty ale o tym przekonam się na 100% po sklejeniu nózki. Druga sprawa to przejściówka która ewidentnie nie obsługuje szyny 133, ale to już problem jak by co na póżniej. Co do kleju to chyba jednak ten przewodzący (termoprzewodzący raczej do klejenia radiatorów), jeszcze nie wiem jak z lutowaniem, znajomy spec się jeszcze nie odezwał a ja nie mam sprzętu. Ale generalnie chcę to zrobić sam dla samej satysfakcji:rolleyes: i punktów doświadczenia . Dzięki za odzew i uwagi. Dam jeszcze znać jak mi poszło. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Sprzedałem P4 3,2, przed wysłanie dokładnie obejrzałem czy są wszystkie nóżki itd. Facet odebrał go zamontował, itd I nagle mi dzwoni, że procesor nie działa :blink: Mówi, że ma dwa pola te w których są nóżki ...czarne. Wiecie co mogło się stać z tym prockiem ? Tych czarnych pól na 100% nie było przed wysłaniem.dwa pola, w ktorych sa nozki sa czarne - chodzi o procka czy sam socket? jesli to czarne jest na procku, to jak wyglada socket? ale w sumie z innym prockiem wszystko dziala - plyta jest sprawna jesli to czarne jest na sockecie to procesor wyglada ok? ale nie dziala, takze na innej plycie procesor to prescott? moze na ic7 jest jakis przedprescottowy bios? podobnie z ta inna plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 ..... Dam jeszcze znać jak mi poszło. :rolleyes: 1568556[/snapback] koniecznie :D bo nigdy nie wiadomo kiedy sie mi to przytrafii ;) gorzej jak sie to przytrafii na lga ;) btw. to prawda że wkładac proca w skocket lga można około 7 razy a potem jush koniec ze stykami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) moze na ic7 jest jakis przedprescottowy bios?Nawet na takim powinien się uruchomić, chociaż do ekranu post'u. btw. to prawda że wkładac proca w skocket lga można około 7 razy a potem jush koniec ze stykami? 1568782[/snapback] Jak będziesz w miarę umiejętnie wkładał cpu w socket, to wszystko powinno być w porządku zarówno z jednym, jak i z drugim. Niedawno mówili o 20 razach, więc raczej to wszystko można traktować z przymrużeniem oka. Edytowane 27 Lipca 2005 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 dwa pola, w ktorych sa nozki sa czarne - chodzi o procka czy sam socket? jesli to czarne jest na procku, to jak wyglada socket? ale w sumie z innym prockiem wszystko dziala - plyta jest sprawna jesli to czarne jest na sockecie to procesor wyglada ok? ale nie dziala, takze na innej plycie procesor to prescott? moze na ic7 jest jakis przedprescottowy bios? podobnie z ta inna plyta 1568778[/snapback] Chodzi o procka, na sockecie nie ma żadnych śladów. Tak to prescott 3,2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zark7 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Nawet na takim powinien się uruchomić, chociaż do ekranu post'u. na ic7 powinien, choc sam tego, z kazdym biosem nie sprawdzalem :). w kazdym razie niektore plyty bez biosu ze wsparciem dla prescotta "nie budza sie". dla spokoju zapytalbym czlowieka o bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 na ic7 powinien, choc sam tego, z kazdym biosem nie sprawdzalem :). w kazdym razie niektore plyty bez biosu ze wsparciem dla prescotta "nie budza sie". dla spokoju zapytalbym czlowieka o bios 1570138[/snapback] Wgrał najnowszy i dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ackbar Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam Kupiłem klej przewodzący prąd i przykleilem tę wredną nóżkę. Dlaprzypomnienia klejony był procek FC-PGA PIII 866E , moja płyta to Aopen AX63PRO na Via Apollo PRO 133 Slot1, proc wchodzi w przejściówkę. Na szynie 66, hula bez problemu że aż miło, na szynie 100 odpala się ale pojawiają się błedyna HDD , na 133 odpala sie ale windows nie wchodzi. Pojawia sie komunikat o błędach w rejestrze, naprawia ,restart i od nowa w kółko to samo. Nie wiem co myśleć, proc tak mąci z powodu tej nózki, przejściówka jest rąbnięta(przy sprzedaży facet wspominał że nie gwarantuje jej pracy na szynie 133), czy możę płyta lub chipset (w specfikacji jest że obsługuje 66,100 i 133 , szyna ma wartości do 155). Przy zmianie szyny zmienia się mnożnik dla PCI i zawsze jest 33 ( dla 66 i 100) więc zbyt duze taktowanie dla szyny HDD odpada. Próbuje pożyczyć inną płytę ewntualnie przejsciówke i zobaczyć jak działa z innymi komponentami. Jak już mówiłem na szynie 66 i podkręcony na szynę 81 chula bez najmniejszych problemów (zresztą w tej chwili używam C566 na FSB 81 od pół roku i nie mam problemów. Jestem otwerty na wszelkie sugestie i rady. P.s. Podwyższanie napiecia też nic nie daje. P.s. Myślałem też o zasilaniu, do tej pory jechałem na zasilaczu 235 watt, ale na celku zdarzało sie że miałem i dwa HDD i nic się nie kaszaniło.Czy zmaina fsb z 66 lub 81 na 100 i 133 może zwiekszyć zapotrzebowanie na prąd. Edytowane 9 Sierpnia 2005 przez ackbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...