Skocz do zawartości
westsajd

Pasty Termoprzewodzące

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam właśnie taki dylemat. Jaką pastę lepiej kupić? OCZ Ultra 5+ kosztuje 24 zł a AS 5 17-18 zł (ceny z allegro). Czy te 6 zł jest warte 1-2C różnicy? Czytałem różne testy past i OCZ wypada lepiej od AS5 przeważnie o 1-2C a jest tańszy. Jeszcze do tego dochodzi to że AS5 jest więcej o 0,5g. Co wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między OCZ 5+ a AS5 nie ma roznicy aż 1-2C, przy OCZ płacisz za nazwe głównie, nie wiem co ty za testy widziałeś, że aż 1-2C. Ja bym brał AS5

1565900[/snapback]

Wszystkie te pasty są warte siebie nawzajem. Ostatnio kupiłem AS5 i niema żadnej różnicy między nią a pastą Zalman’a CSL 850 (poza tym że przy temperaturach które mam na Procku to AS5 robi się twarda jak kamień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał AS 5 :wink:

Jest drozsza od ceramika ale jest jej chyba troszkę więcej.

Co do ceramique to byl juz kiedys temat i wypowiedzialo sie na jej temat bardzo duzo osob.

Duzo osob potwierdzilo ze przy wysokich temperaturach ( ponad 50-55 ) rzeczywiscie moze stracic swoje wlasciwosci przewodnicze.

Pzdr

Edytowane przez _Platinium_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie o Ceramique byly glosy ze ona z czasem wysycha i traci swoje wlasciwosci i niektorzy smarowali proca co jakis czas od nowa. Ale ten problem dotyczy tez innych past a jest tez grupa ludzi ktorym temp sie nie zmieniaja niezaleznie od czasu.. wiec mysle ze ma na to wplyw jakis inny czynnik indywidualny dla warunkow w obudowach tych ktorzy mieli ww problem. U mnie ceramique dziala bez zarzutu pomimo uplywajacego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jeszcze chclailem dodac, ze ceramiqe jest tanszy, ale opakowanie mniejsze (odnosnie AC5), bo ceramique ma 2,5g a Arctic Silver 5 3,5g, takze przeliczcie sobie zl/g i wtedy podejmujcie decyzje.

P.S.: podobno AS5 ma obnizona przewodnosc elektryczna, z reszta przeciez nie kladzie sie tego tyle zeby wyplywala poza rdzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceramiqe jest tanszy, ale opakowanie mniejsze (odnosnie AC5), bo ceramique ma 2,5g a Arctic Silver 5 3,5g, takze przeliczcie sobie zl/g i wtedy podejmujcie decyzje.

1584692[/snapback]

a może nie tyle że opakowanie jest wieksze tylko silver ma wieksza gęstośc i jest cięzszy od ceramique'a a objętość jest pewnie ta sama i na tyle samo starcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi