\\ MarcO // Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 witam!! Zakupiłem niedawno napęd DVDRW LG GSA 4163B w wersji BOX. Mam problem gdyż bios mojej płyty głównej wykrywa ten naped jako ATA33 , a powinien byc wykrywany jako ATA66. W windowsie we wlasciwosciach sprzetu w zakladce Nvidia nForce2 ATA Controller jest ustaione na Ultra DMA2 - Ultra33 (z zaznaczeniem let BIOS select transfer mode) czy zmienic to na reczne ustawienie ? Czemu bios płyty wykrywa ten naped jako ATA33 ?? nagrywarka jest wyprodukowana w kwietniu 2005 , bios fabryczny A103. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Spróbuj uaktualnić bios płyty ale przed tym wgrać sterowniki aspi oraz sterowniki ide sw. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 witam!! Zakupiłem niedawno napęd DVDRW LG GSA 4163B w wersji BOX. Mam problem gdyż bios mojej płyty głównej wykrywa ten naped jako ATA33 , a powinien byc wykrywany jako ATA66. W windowsie we wlasciwosciach sprzetu w zakladce Nvidia nForce2 ATA Controller jest ustaione na Ultra DMA2 - Ultra33 (z zaznaczeniem let BIOS select transfer mode) czy zmienic to na reczne ustawienie ? Czemu bios płyty wykrywa ten naped jako ATA33 ?? 1565895[/snapback] jestes pewien ze powinien byc wykrywany jako ata66 ? czy jest to jedyny naped podpiety na tasmie ide ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 naped mam na kanale IDE1 jako master (jest to jedyny naped na tym kanale) bootuje system z dysku SATA hmm wszedzie w recenzjach i opisach podawane jest ze ta nagrywarka korzysta z trybu UDMA66 aspi mam 4.71.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Napisz jaka masz tasme. Obstawiam ze masz 40zyłowke i dlatego wykrywa ci tylko UDMA 2. Zmien tasme na 80 zył i po klopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 tasma 80 zyl !!!!!! :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 tasma 80 zyl !!!!!! :angry: 1566289[/snapback] Wyczytałem na forum CDRinfio że GSA 4163b pracuje w trybie Ultra DMA2. U mnie też mam Ultra DMA2. Chociaż dopiero teraz to sprawdziłem, bo wcześnie mnie to nie interesowało ponieważ spawarka działa bez zażytu. Skolei na różnych stronach pojawia się informacja że pracuje w trybie Ultra DMA4, min na www.cdrinfo.pl, ale jak napisali na tamtejszym forum: LG 4163B pracuje w UDMA 2. Taa... Troszkę ludziom namięszała informacja na cdrinfo przy opisie LG GSA 4163B, że Interfejs = Ultra DMA mode 4. Też się troszkę martwiłem, że coś jest nie tak, czy to z nagrywarką, czy też z czymś innym w kompie Tylko dlaczego producent do pudełka z nagrywarką pod UDMA 4 wrzucałby kabelek z 40 żyłami? wiec chyba wszystko w porządku chociaż przyznam się że trochę zgłupiałem. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 hmm akurat w mojej wersji BOX jest kabelek 80żył :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 hmm akurat w mojej wersji BOX jest kabelek 80żył :blink: 1566440[/snapback] Kabel , jaki masz dołączony nie ma tu nic do rzeczy . Nie wyprodukowano , jak do tej pory żadnej nagrywarki , która pracowałaby powyżej UDMA 2 , ( ATA33 ) . Koniec , kropka . To , że kabel ma 80 żył i jest dostosowany do ATA66 , to nie znaczy , że jakakolwiek nagrywarka , będzie na takim transferze pracować . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Ja ma na taśmie 40 żył i działa w trybie Ultra DMA tryb 2. Zresztą tryb Ultra DMA 2 zapewnia max. szybkość transmisji 33,3 MB/s czyli max szybkość dla ATA 33. Protokół Ultra DMA 4 jest dostępny od ATA66; niewidziałem jeszcze nagrywarki działającej w tym trybie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Teraz chce uaktualnic bios na v.A105 , fabryczny jest A103. Czy mam przeskoczyc na A104 czy odrazu moge z A103 na A105 ??? oczywiscie przy aktualnienieu firmware nagrywarka bedzie ustawiona jako master na drugim kanale IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Nie ma zadnej roznicy czy bedzie aktualizowal do 104 czy 105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...