seb-ol Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Juz od dwoch dni walcze ze "skretka" i nie moge dac rady, dlatego prosze Was o pomoc. Dwa kompy, polaczone skretka. komp A: ip: 192.168.0.1 , maska: 255.255.255.0 , DNSy: od providera netu komp B: ip: 192.168.0.2 , maska: 255.255.255.0 , DNSy: jak na kompie A , Brama: 192.168.0.1 Na obu wgrany jest xp`ek, Oprocz ustawien recznych uzywalem tez konfiguratora sieci - nic nie pomogl. Problem wyglada tak, ze gdy pinguje te kompy na wzajem, to przechodzi ok 1/3 pingow. Reszta jest "uplynal limit czasu zadania". Podejrzewalem ze skopany jest kabel lub karta sieciowa w ktoryms z tych komputerow... Ale mam jeszcze do dyspozycji trzeci komputer (komp C), na nim win98, oraz dwa kable: - kabel "a" ma dlugosc 1,5 metra, - oraz kabel "b" ma ok 8 metrow. Polaczenia A-B, B-C i A-C na kablu "a" dzialaja bez problemow. Na kablu "b" dziala polaczenie A-C oraz C-B, ale nie dziala polaczenie A-B na ktorym mi najbardziej zalezy. Wybaczcie za te zawile opisy, i tak staralem sie opisac to najprosciej jak sie da. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 sam ta skretke "zagniatales"? Bo ja kiedys myslalem, ze wystarczy 8 kolorkow dowolnie obok siebie polozyc i zagniesc i z drugiej strony to samo. Okazalo sie ze nie koniecznie, bo np mi lan na 100mbit/s w ogole nie chcial chodzic a na wymuszonych 10mbit/s ruszal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb-ol Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 File : Ten kabel byl juz dawno "zagnieciony" i dzialal i nadal dziala bez problemow miedzy kompami B i C. Ale mimo wszystko dzis wymienilem na nim wtyki na obu koncach i sam zagniotlem: miedzy B i C dziala nadal, dziala miedzy C i A, a nie dziala miedzy A i B :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 W tym starym kompie maszz sieciówkę na PCI? To przełóż ją do któregoś z XP i sprawdź .... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb-ol Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Dzieki wszystkim za odpowiedzi ! Problem juz w sumie rozwiazany, chociaz nie bardzo rozumiem dlaczego. Pozyczylem od kumpla kabel (10 m) i wszystkie mozliwe konfiguracje komputerow na nim dzialaly. Wiec pozostaje mi wymienic kabel. Nierozumiem tylko dlaczego, kompy A i C, oraz B i C na tym niby wadliwym 8 metrowym kablu dzialaja.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ka73ka Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 No z tego co tu opisales to najprawdopodobniej jest cos nie tak z przeplotem. Jak masz ulozana kolorystyke przewodu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Pewnie pokopał którąś parę :) W przypadku dwóch XP siadała Autodetekcja - sieć zamiast chodzić wolnej i wykorzystać działające pary gubiła pakiety ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...