MisticGohan Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 dzis przypadkiem sie zdarzylo ze gralem w NFSU2 przy wlaczonym programie do zwalniania wiatraka na karcie, niby mial on dynamicznie regulowac obroty ale chyba to nie zadzialalo i caly czas byly skrecone na 60%, oczywiscie cisza jak makiem zasial a ja o tym zapomnialem, w tle mialem nawet wlaczony monitoring temperatury w RivaTuner , tak fajnie sie gralo ze o wszystkim zapomnialem i po jakiejs godzinie wylaczam gre, patrze na monitor temperatury a tu srednio ok 80 stopni, momentami 70-75 ale tez byly etapy z temperaturą 85 stopni no niby nic sie nie stalo, karta dziala dalej, dla pewnosci zrobilem pare razy 3dmarka zeby sprawdzic czy nie sypnie artefaktami, ale po kilku godzinach i ok 3 rebootach wszystko jest ok ale co myslicie o takiej temperaturze dla ukladu NV43? niby w ogole uklady krzemowe nie powinny z taką temperaturą pracowac, ale np we wlasciwosciach ekranu, w zakladce z temperaturą dla tych kart jest ustawiona (w biosie karty wlasciwie) temperatura 145 stopni przy ktorej dopiero uklad jest spowalniany zeby sie nie zniszczyc? czy taka temperatura mogla w jakis sposob zaszkodzic GPU ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 z tego co wiem to 6800 gigabyte rezgrzewa sie do około 100C (w plikacjach 3d i słabo wentylowanej obudowie) i jakos działa, choć napewno nie wpływa to korzystnie na sam układ a także pcb, prawdę mówiąc zakupiłem gigabyte 6800gt i już przymierzam sie do zmiany chłodzenia na pentagrama xc-80 cu (zresztą też już zakupiony) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ven0m Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Mój podkręcony 6200 chodził na 83C na HDR demo - wygląda na to, że takie temperatury sąnormalne dla tych kart graficznych - grzeją się, a fabryczne coolerki są do niczego. Zawsze można wymienić chłodzenie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borban Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Bardzo duzo:(moj leadtek a6600 agp z biosem sparkla krecony na 500/700 nigdy jeszcze nie przekroczyl 60 stopni podczas grania czy benchmarków.sredno jest kolo 50.Moze byc tylko 2 przyczyny 1.Nie znam karty Twojej,moze slaby system chlodzenia(bardzo w to watpię) 2.Sprawdz czy pod radiatorem nie wyschla tasta przewodząca ciepla,to jest najbardziej prawdopodobne,czasem zdaza sie od nowosci ze pasta jest stara albo zle nalozona. Pozdrawiam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Taka temp nie zaszkodzi wbrew pozorom karcie, zapas temp jaka moze zniesc gpu jest wbrew pozorom i naturze forum nastawionego na cooling calkiem wysoka. Mozna za stosunkowo nieduze pieniadze wymiec chlodzenie i miec nizsze temperatury, ale na upartego nie jest to konieczne. Czesto blednie oceniamy optymalna temperature pracy porownujac gpu do procow np, i 50 C wydaje sie byc wysoka temperatura. Np u mnie na 6800 alarm temp wg biosa karty jest na 135 C... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...