Skocz do zawartości
kfh13

Naczynia Zespolone.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam oto taką sytłację

Dołączona grafika

To po lewej to chłodnica z króćcami po lewej i korkiem po prawej (to żółte).

Jak widać korek jest wyżej niż króćce.

Po prawej jest rezerwuar z króćcami wlotowymi po lewej (czerwone prostokąty) i korkiem po prawej (niebieski prostokąt). Te czerwone kółko jest na pompkę.

To niebieskie w rez. jest wodą, której poziom nie jest większy od poziom wylotu króćców. Dodam jeszcze że te dwa elementy (chłodnica i rez.) są na takich poziomach jak na rysunku i mniejwięcej zachowują skalę. Pompka pompuje wodę z reza do DOLNEGO króćca chłodnicy.

Pytanko: Czy mógłbym zatkać korek w chłodnicy i jednocześnie układ będzie odpowietrzony dzięki korkowi w rez.? Odpowietrzony w sensie że pompka nie będzie chałasować i w wężach będzie tylko woda a nie tlen.

Wiem że to podstawy ale ten dział fizyki jest dla wręcz abstrakcyjny :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzyj sobie moje WC: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139223

Zwróć uwagę na rozmieszczenie elementów (chłodnica/pompka.rezerwuar), to na jakich poziomach względem siebie są umieszczone

Ten zółty korek od rezerwuaru przy pompce mogę odkrecić bez ryzyka wylania wody niezależnie od:

* układ jest całkowicie albo częściowo wypełniony

ani od

* pompka jest wyłączona albo włączona

W skrócie odpowietrzysz ten układ korkiem w rezerwuarze (możesz przez ten korek stospniowo napełniać układ). Musisz utrzymywać poziom wody w rezerwuarze wyższy niż poziom króćców (króćce muszą być pod wodą) Dlatego warto aby króćce w rezerwuarze miały przedłużenie w postaci rurek -> rurka/króciec zasysający wodę powinien być dłuższy wtedy układ będzie się łatwiej odpowietrzał

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj

Edit:

Obawiam się, że napełniać układ przez ten korek w rezie będziesz mógł tylko wtedy, gdy korek ten będzie miał taką jakby kryzę, która będzie zanurzona w wodzie

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korek ten będzie miał taką jakby kryzę, która będzie zanurzona w wodzie

że co ? może rysunek.

Dlaczego te króćce mają być zatopione? One są wlotowe (z góry spływa woda do rez) i ten poziom na rez. ma mi służyć temu abym nie słyszał wody... Jeżli poziom w rez. będzie wyższy niż wysokość całkowita króćców to woda będzie się przez nie wylewać(bez węży).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że co ? może rysunek.

Dlaczego te króćce mają być zatopione? One są wlotowe (z góry spływa woda do rez) i ten poziom na rez. ma mi służyć temu abym nie słyszał wody... Jeżli poziom w rez. będzie wyższy niż wysokość całkowita króćców to woda będzie się przez nie wylewać(bez węży).

1568100[/snapback]

http://home.autocom.pl/jag/innovatek_R_002.JPG

http://home.autocom.pl/jag/innovatek_R_001.JPG

http://home.autocom.pl/jag/innovatek_R_003.JPG

Na tych zdjęciach widać (może słabo) że gwint korka "wchodzi" dość głęboko w rezerwuar. Gdy zostanie napełniony pomiędzy tą kryzą a wierzchem zbiornika zbiera się powietrze.

Obejrzyj sobie ten zbiornik: http://mcs.pc.pl/produkt29.html?PHPSESSID=...0c8b261aba67aa1 I z opcji dodatkowych wybierz króćce (rozwijana lista) Zobaczysz, że króćce są "przedłużone" przez rurki -> o to mi chodziło -> łatwiej też odpowietrzyć taki układ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Ten zółty korek od rezerwuaru przy pompce mogę odkrecić bez ryzyka wylania wody niezależnie od:

* układ jest całkowicie albo częściowo wypełniony

ani od

* pompka jest wyłączona albo włączona

(...)

*pod warunkiem zatkania tego korka wyzej :)

pozatym po co odpowietrzac w rezie jak jest elegancki odpowietrznik na samej gorze?

sam nie posiadam reza (wszystko inline) a odpowietrznik mam wlasnie w nagrzewnicy

juz 2 raz tak robie i bardzo dobrze sie sprawuje, zadnych rozgalezien weza, pojemnikow itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*pod warunkiem zatkania tego korka wyzej :)

pozatym po co odpowietrzac w rezie jak jest elegancki odpowietrznik na samej gorze?

sam nie posiadam reza (wszystko inline) a odpowietrznik mam wlasnie w nagrzewnicy

juz 2 raz tak robie i bardzo dobrze sie sprawuje, zadnych rozgalezien weza, pojemnikow itp

1572098[/snapback]

W przypadku kfh13 niewątpliwie korek w chłodnicy musi być zakręcony przy takich kombinacjach ;)

Ja pisałem o swoim WC, nie mam korka w chłodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korek w chłodnicy będzie zatkany. Jest to spowodowane tym iż chlodnica zostanie odrócona i wypada ze korek bedzie na dole :cry:

1572312[/snapback]

wiem, ze jest to zadkie rozwiazanie z odpowietrzaczem w nagrzewnicy ale naprawde polecam :idea: (zrob drugi korek :) )

odpowietrzanie ukladu to przyjemnosc

upd:

a Twoj rez bardzo latwo przerobic aby bylo OK (o tym mowil Andyn

to zolte to rurka, szlauf itp

post-6698-1122644787.jpg

Edytowane przez noob999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie ma problemu

zakladajac ze pompkada rade podniesc lustro wody na wysokosc wyzszego krocca chlodnicy to uklad sie odpowitrzy

jest jedno ale - trzeba bedzie stopniowo dolewac wody do reza w trakcie odpowietrzania

a najlepiej to by bylo polozyc chlodnice i zalac woda ,wtedy przez korek chlodnicy wszystko sie odpowietrzy i zatykamy korek i jest prawie cacy (wiadomo w roznych zakamarach moze jeszcze zostac troche powietrza,ale to sie z czasem rozpusci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie ma problemu

zakladajac ze pompkada rade podniesc lustro wody na wysokosc wyzszego krocca chlodnicy to uklad sie odpowitrzy

jest jedno ale - trzeba bedzie stopniowo dolewac wody do reza w trakcie odpowietrzania

a najlepiej to by bylo polozyc chlodnice i zalac woda ,wtedy przez korek chlodnicy wszystko sie odpowietrzy i  zatykamy korek i jest prawie cacy (wiadomo w roznych zakamarach moze jeszcze zostac troche powietrza,ale to sie z czasem rozpusci)

1572945[/snapback]

hę ? :blink:

*uklad moglby miec 100m wysokosci i nie byloby problemu z "podniesieniem lustra wody" ( :lol: )

*stopniowo dolewac wode?

po co? cale powietrze zapieprza do odpowietrzacza(oczywiscie z zakamarkow trzeba "wyruszac" a reza zatkac po wypelnieniu

Edytowane przez noob999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

*stopniowo dolewac wode?

po co? cale powietrze zapieprza do odpowietrzacza(oczywiscie z zakamarkow trzeba "wyruszac" a reza zatkac po wypelnieniu

Układ ma np. 2 litry pojemności (taki przykład jedynie - plus rezerwa na powietrze w rezerwuarze), przy pierwszym napełnianiu wlałeś jedynie 1,5 litra bo na więcej nie pozwoliło powietrze, które gdzieś się w układzie zebrało. I co, nie trzeba dolewać wody? Chciałbym zobaczyć efektywność chłodzenia tak napełnionego układu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ ma np. 2 litry pojemności (taki przykład jedynie - plus rezerwa na powietrze w rezerwuarze), przy pierwszym napełnianiu wlałeś jedynie 1,5 litra bo na więcej nie pozwoliło powietrze, które gdzieś się w układzie zebrało. I co, nie trzeba dolewać wody? Chciałbym zobaczyć efektywność chłodzenia tak napełnionego układu ...

1574139[/snapback]

taki uklad z odpowietrznikiem na gorze napelnia sie przy wlaczonej pompce, powierze odrazu leci do gory w atmosfere :)

praktycznie po wytrzepaniu pompki mamy caly uklad zwodowany za 1 laniem

dlatego goraco polecam !!

(jestem przeciwnikiem pudelek za zarcie w kompie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*uklad moglby miec 100m wysokosci i nie byloby problemu z "podniesieniem lustra wody" ( :lol: )

*stopniowo dolewac wode?

1574098[/snapback]

o co ci wlasciwie chodzi

jest tak jak napisalem

100m wysokosci? jak pompka ci na taka wpompuje ? bo moja podnosci na 40cm

dolewac trzeba bo nie wlejesz do reza tyle wody zeby chlodnice wypelnilo - nie napelniales nigdy ukladu czy co?

uswiadom sobie ze uklad napelniasz ,a korka na gorze nie ma (autor pisal ze korek bedzie na dole po obroceniu - czyli jest zatkany na stale)

choc i istnienie korka wymaga od pompki zalozonego slupa wody

po napelnieniu i odpowietrzeniu ukladu chlodnice mozesz sobie powiesic na suficie i nawet moja pomka utrzyma obieg

mowiac krotko - mylisz sie ,a JA mam racje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co ci wlasciwie chodzi

jest tak jak napisalem

100m wysokosci? jak pompka ci na taka wpompuje ? bo moja podnosci na 40cm

dolewac trzeba bo nie wlejesz do reza tyle wody zeby chlodnice wypelnilo - nie napelniales nigdy ukladu czy co?

uswiadom sobie ze uklad napelniasz ,a korka na gorze nie ma (autor pisal ze korek bedzie na dole po obroceniu - czyli jest zatkany na stale)

choc i istnienie korka wymaga od pompki zalozonego slupa wody

po napelnieniu i odpowietrzeniu ukladu chlodnice mozesz sobie powiesic na suficie i nawet moja pomka utrzyma obieg

mowiac krotko - mylisz sie ,a  JA mam racje

1574823[/snapback]

nie wiem czy zauwazyles ale pisalem wczesniej zeby jednak dorobil korek na gorze, i caly czas pisze o sytuacji z odpowietrznikiem na gorze

mowiac krotko - JA ( :D ) mam racje, a Ty nie czytasz uwaznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ,tylko ze istnienie lub nie korka nie ma nic do rzeczy w tym o czym JA pisalem

generalnie mozna zakonczyc temat bo uklad i tak bedzie dzialal ( kazda pompka popularna da rade podniesc wode na taka wysokosc - nawet moja :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi