scibi Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 dARIO a na jakich pamieciach chodzisz i jakiej plytki uzywasz ze stabilnie wyciagnales ATHLONA ponad 2200+ >>>???<<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monti Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 dARIO a na jakich pamieciach chodzisz i jakiej plytki uzywasz ze stabilnie wyciagnales ATHLONA ponad 2200+ >>>???<<< e co sie dziwisz kles jest z bielska i ma fatra :PP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 22 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2002 Joł!!! Super ale ja nie mam takiego farta. Narazie mam zkręcone na XP 2000+ i wtym momencie mam temp 39*C. W stresie około 44*C ale juz po minucie wraca do 40*C a po 2min to jest znowu spoczko 39*C. Wiec sadze ze co do temp to spoczko moglbym jeszcze na to 2100+ wykrecic, lecz dzieja sie dziwne rzeczy kiedy jeszcze zwiekszam fsb. Obecnie mam 152 x 11 przy napieciu 1,825. Np 3dmark sie wylacza lub resetuje kompa :(:(:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 dARIO a na jakich pamieciach chodzisz i jakiej plytki uzywasz ze stabilnie wyciagnales ATHLONA ponad 2200+ >>>???<<<My freq = 1837 MHz :) Pamięci 256DDR Nanya-6ns PC2700. Płyta, jak w podpisie ABIT KX7-333. Skoro nie możesz go puścić na FSB=166MHz, to nie wyrabia: 1) Pamięć, 2) MSI, 3) Athlon. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Joł!!! Super ale ja nie mam takiego farta. Narazie mam zkręcone na XP 2000+ i wtym momencie mam temp 39*C. W stresie około 44*C ale juz po minucie wraca do 40*C a po 2min to jest znowu spoczko 39*C. Wiec sadze ze co do temp to spoczko moglbym jeszcze na to 2100+ wykrecic, lecz dzieja sie dziwne rzeczy kiedy jeszcze zwiekszam fsb. Obecnie mam 152 x 11 przy napieciu 1,825. Np 3dmark sie wylacza lub resetuje kompa :(:(:( Dziwne rzeczy będą się dziać, bo pewnie dzielnik fsb/5 załącza się dopiero przy 166. Więc jeśli masz teraz 152/4, to na szynie PCI masz ok 39 MHz i podnosząc wyżej, któreś urządzenie na tej szynie może powodować zwisy :(. Próbowałeś dać odrazu 166 MHz ? I sprawdź czy nie masz ręcznie ustawianego dzielnika, wtedy daj 5:2:1 :) I koniecznie zainwestuj w pamięć co najmniej 256MB PC2700, jak chcesz przyspieszyć, bo 128 MB na dziś to trochę za mało :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Z tego co juz czytalem na forum to moja plytka: MSI KT3 Ultra 2 -CL (MS 6593) raczej nie obsluzy dzielnika 1/5. Nie probowalem puscic od razu na 166mhz - troche sie boje. Mam stracha czy cos sie nie spali albo nie wyjebie. Pamiatki - wiem . kupuje w nowym roczku 512 DDR Pc2700 :D:D:D:D Wtedy to dopiero bedzie jazda :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Tak apropo: gdzie i jak sprawdzic czy mam ustawiony recznie dzielnik. Domyslam sie ze zapewne w biosie ale na jakiej pozycji?? Powiem ze mam AMI BIOS chyba w najnowszej do mojej plytki wersji. Prosze o dokladne instrukcje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ustawienie dzielnika hmmm... zazwyczaj tam, gdzie CPU - ale może w ogóle niebyć tej opcji, bo się załącza automatycznie. Twoja płyta jest na KT333 i nie miałaby dzielnika /5 ? dziwne :roll: Przywal mu 166, nic stać się nie powinno - najwyżej czeka Cię Clear CMOS :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Tak apropo: gdzie i jak sprawdzic czy mam ustawiony recznie dzielnik. Domyslam sie ze zapewne w biosie ale na jakiej pozycji?? Powiem ze mam AMI BIOS chyba w najnowszej do mojej plytki wersji. Prosze o dokladne instrukcje. dzielniki na tej mobo wlaczaja sie automatycznie takze nie ma zadnej opcji w biosie odpowiedzialnej za to i jeszcsze raz mowie ze ta mobo nie ma dzielnika 1/5 :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 I nie pomoze zaden dziadowy update biosu??? sprobuje wlaczyc 166. Zobacze co bedzie. Rosio na jakich ustawieniach jedziesz na 2200+???? mnoznik i fsb podaj. Ty masz dzielnik 1/5?? Skad masz pewnosc ze moje mobo nie ma takiego dzielnika?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 I nie pomoze zaden dziadowy update biosu??? sprobuje wlaczyc 166. Zobacze co bedzie. Rosio na jakich ustawieniach jedziesz na 2200+???? mnoznik i fsb podaj. Ty masz dzielnik 1/5?? Skad masz pewnosc ze moje mobo nie ma takiego dzielnika?? zadej update chyba nie pomoze bo to jest zakodowane w samej strukturze plyty i jak wlaczysz 166 fsb to pci bedzie ponad 41 Mhz a to juz duzo (w miare bezpieczxne pci to 37-38 Mhz). To ze twoja mobo nie ma tego dzielnika jest napisane na stronie MSI co potwierdza Dexter ktory ma tez taka mobo jak twoja. Ja jade na 10,5X166 (jakies 1754Mhz - nie jest to pelne 2200+ ale tak mi wyswietla bios i wszystkie progsy) BTW moja mobo ma dzielnik 1/5 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ale jest z gory powiedziane ze PCI mi na pewno walnie?? jak sie to bedzie objawiac??? W czym mi o przeszkodzi??? Ja tam bym jednak sprobowal moze sie jednak wlaczy ten dzielnik 1/5 a jak sie nie wlaczy to moze i tak bedzie dizalac. Wsumie mobo moga miec inne wersje i na nowej dziala a starej nie. jqak sadzicie - sprobowac?? czy lepiej zostawic tak jak jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Ale jest z gory powiedziane ze PCI mi na pewno walnie?? jak sie to bedzie objawiac??? W czym mi o przeszkodzi??? Ja tam bym jednak sprobowal moze sie jednak wlaczy ten dzielnik 1/5 a jak sie nie wlaczy to moze i tak bedzie dizalac. Wsumie mobo moga miec inne wersje i na nowej dziala a starej nie. jqak sadzicie - sprobowac?? czy lepiej zostawic tak jak jest?? to nie chodzi o wersje plyty tylko o model wszystkie msi kt3 utra2c (czyli te co maja Lan) nie maja dzielnika 1/5 i jak ustawisz 166 fsb to pci nie walnie ale urzadzenia podpiete do niego moga (np dziwkowka i dyski) a agp jest powiazane z pci take moze ci pasc i grafa :? takze jak chcesz to mozesz sprobowac uruchomic na fsb 166 (ale zeby tylko zaspokoic swoja ciekawosc :P ) a dluzszej pracy na tych czestotliwosciach nie polecam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 a może ktoś czy Soltek 75KAV ma też dzielniki i gdzie to się ustawia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Wiec co radzicie aby z mojego 1700+ wyciagnac 2100+/2200+?? Sprobowac podniesz mnoznik?? Czy to wtedy tez ma jakis wplyw na dyski, pci lub agd?? np jakbym sobie podniosl mnoznik do 12x144 to mialbym piekne 2100+. Moge tak zrobic? czy przez to beda jakies nieprzewidywalne skutki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 oczywiscie chodzilo mi w powyzszym topicu a AGP , a to AGD to rzecz jasna pomylka. Nie smiac sie prosze!!! ;););););:D:D:D:P:P:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Wiec jak?>?? Moze miec jakies ujemne skutki?? Moze przez to cos chopzic niestabilnie?? Jesli nie to czemu ludzie decyduja sie na podnoszenie FSB i narazaja prace PCI, AGP i IDE na zepsucie?? Nie lepiej np:" AXP 1700+ (133x11) na AXP 2100+ (133x13)?? CFzemu nie decydujecie sie na tkaie kroki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 >Wiec jak?>?? Moze miec jakies ujemne skutki?? Moze przez to cos chopzic niestabilnie?? Jesli nie to czemu ludzie decyduja sie na podnoszenie FSB i narazaja prace PCI, AGP i IDE na zepsucie?? Nie lepiej np:" AXP 1700+ (133x11) na AXP 2100+ (133x13)?? CFzemu nie decydujecie sie na tkaie kroki??< podnoszenie fsb daje lepszy efekt bo krecisz wszystko agp pci itd ale wiaze sie to z niebezpieczenstwem niestabilnosci albo nawet uszkodzenia kompa, mnoznikiem jest bezpiecznie ale krecisz tylko proca ktory musi miec odblokowany mnoznik pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 No to skoro podnoszenie FSB kreci takze grafe i pci to czemu kazdy tak sie broni przed tymi za wysokimi czestotliwosciami pci i agd?? poco komu ten dzielnik 1/5?? Przecierz lepiej ustawic fsb 166 dzielnik 1/4 i masz proca: 1826Mz, PCi 41,5 mhz, a grafika: 83 mhz. Masz super szybki procesor, graficzke no i pci. nie lepiej tak?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 No to skoro podnoszenie FSB kreci takze grafe i pci to czemu kazdy tak sie broni przed tymi za wysokimi czestotliwosciami pci i agd?? poco komu ten dzielnik 1/5?? Przecierz lepiej ustawic fsb 166 dzielnik 1/4 i masz proca: 1826Mz, PCi 41,5 mhz, a grafika: 83 mhz. Masz super szybki procesor, graficzke no i pci. nie lepiej tak?? czy ty wogole czytasz posty na ktore ci ludzie odpisuja 8O ile razy mozna powtarzac PCI jest do przyjecia w granicach 37-38mhz powyzej jest niebezpieczne :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 jak bedziesz mial pci 41,5 to najpewniej w krotkim czasie pozegnasz sie ze smutkiem ze swoim twardzielem moze z karta muzyki itd magistrala jest fajna i szybak ale urzadzenia nie sa stworzone do pracy z takimi szybkosciami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 No to skoro podnoszenie FSB kreci takze grafe i pci to czemu kazdy tak sie broni przed tymi za wysokimi czestotliwosciami pci i agd?? poco komu ten dzielnik 1/5?? Przecierz lepiej ustawic fsb 166 dzielnik 1/4 i masz proca: 1826Mz, PCi 41,5 mhz, a grafika: 83 mhz. Masz super szybki procesor, graficzke no i pci. nie lepiej tak??Pewnie, że lepiej ... ale: - tak jak to koledzy sugerują oznacza to spore problemy ze stabilnością na szynie PCI/IDE - natomiast nieszkodzi raczej nowszym kartom graficznym AGP - w konsekwencji może uszkodzić się dysk twardy, albo co najmniej będziesz tracił pliki z niego w różnych nieoczekiwanych momentach - możesz uszkodzić urządzenia podpięte do PCI, jak: sieciówka, modem, dźwięk i itd. PS. Z ciekawości możesz ustawić 166 MHz FSB i trochę potestować. Jeżeli płyta nie ma dzielnika /5 to bardzo szybko to zauważysz, a wtedy FSB spowrotem w dół :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...